ČITATELJI OCIJENILI
3

'Film Gazda je dokaz da Hrvatska kapitalizma nije ni vidjela'

PIŠE Mario Nakić
5.10.2016.

'Film Gazda je dokaz da Hrvatska kapitalizma nije ni vidjela'


PIŠE Mario Nakić

"Znate da sam ja zadnja osoba koja pljuje po kapitalistima, ali taj film nije o kapitalizmu, nije čak niti o Todoriću, kao što i sami kažu. Ovo je film o Hrvatskoj i načinu kako se ovdje posluje, živi i djeluje", napisao je u svom Facebook statusu Thomas Bauer, suvlasnik tvrtke Grizli komunikacije i suradnik Mosta.

Bauerov komentar na dokumentarni film "Gazda" koji je doživio bojkot najvećih hrvatskih distributera čini mi se jako zanimljiv pa ga prenosim u cijelosti.

"Zapravo, ekonomski upućeniji kuže da je film ključni dokaz da ova zemlja kapitalizma nije niti vidjela. U jednom trenutku u filmu svjedok priča o tome kako se u Hrvatskoj dogovaraju cijene soje i pšenice pa i sam kaže - to nema veze sa slobodnim tržištem. Kristalno je jasno da je uspon obitelji Todorić usko vezan uz hrvatsku politiku. Od toga kako su došli do dionica, pa do rasta i širenja tvrtke, sve je usko vezano uz državu i politiku čiji su bili miljenici. A to po definiciji negira bilo kakvu vezu s kapitalizmom kao sustavom slobodnog tržišta. To što netko ima dvorce, vile i limuzine ne čini ga kapitalistom. Po tome je i Tito bio kapitalist.

Film nije kao ona Michael Moore sranja, brainwashing propaganda gdje ti sat i pol popuje, a pola filma gledaš mjegovu nesimpatičnu mješinu. Itekako ima duha, neki dijelovi su jako smiješni (bolji od većine našeg igranog filma) i ono što je najbitnije, objektivan je. Praktički pere starog Antu od optužaba za privredni kriminal iz '71, a dosta ljudi u filmu pozitivno govori i o Ivici.

I upravo to je najveći apsurd. Todorić je doista sposoban i pametan lik. Da je radio sve 100% po zakonu i da se rodio u Nizozemskoj, on bi isto tako uspio. Ali, rodio se u Hrvatskoj u kojoj si prisiljen i naučen muljat.

Po meni to je najveći Todorićev krimen, ali i greška koja će ga koštati. Što svoj novac i moć nije sustavno usmjerio u DUBINSKO mijenjanje i poboljšavanje sustava, što bi svakom tko se bavi biznisom trebalo bit u interesu. Možda je on uspio zahvaljujući poludržavnoj ekonomiji, ali za daljnji razvoj potreban mu je normalan, sređen sustav slobodne ekonomije i vladavine prava. Je li razlog to što ga netko drži za jaja, ne znam, iz filma se čini da uglavnom on druge drži za jaja.

Smiješno je također da se anno domini 2016. neki mediji boje pisati o filmu, a da su neki elegantno izbjegli dolazak na premijeru. Prvo, ne možeš danas spriječiti protok informacija, drugo, u slobodnom društvu ne smije biti svetih krava. A ako jedna korporacija s 51 milijardom kuna prihoda strahuje od par filmskih i novinarskih entuzijasta, onda s njom nešto nije u redu.

Obavezno pogledati", preporučuje Bauer.

Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prošlo je 5 godina kako je pokrenuo filantropsku inicijativu za poboljšanje uvjeta i bolju informatičku naobrazbu u hrvatskim školama...

Bakić obilježava 5. godišnjicu IRIM-a: ʼEdukacija je najveći izjednačavač prilikaʼ

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo je jedan od najočitijih primjera uredničke manipulacije kako se neki hrvatski mediji trude ulizati vladajućima.

Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

A samo je rekao da su za cijenu Thompsonovog koncerta tri grada mogla postati transparentna.

Kovač prima prijeteće i uvredljive poruke od Thompsonovih fanova: ʼTi si četnik i jugokomunist!ʼ

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Nakon napada novinara Fox Newsa i predsjednika Trumpa, Universal je otkazao izlazak filma The Hunt.

Američki konzervativci dokazali da su pahuljice: Zbog njihovih osjećaja otkazan film

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Ministri Marić i Kujundžić opravdavaju povećanje trošarina na alkohol i cigarete ulaganjem u zdravstvo. Koliko je to utemeljeno?

Pušači već uplaćuju u proračun trostruko više od troškova njihovog liječenja, ali novac ne završi u zdravstvu

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: