ČITATELJI OCIJENILI
3

'Film Gazda je dokaz da Hrvatska kapitalizma nije ni vidjela'

PIŠE Mario Nakić
5.10.2016.

'Film Gazda je dokaz da Hrvatska kapitalizma nije ni vidjela'


PIŠE Mario Nakić

"Znate da sam ja zadnja osoba koja pljuje po kapitalistima, ali taj film nije o kapitalizmu, nije čak niti o Todoriću, kao što i sami kažu. Ovo je film o Hrvatskoj i načinu kako se ovdje posluje, živi i djeluje", napisao je u svom Facebook statusu Thomas Bauer, suvlasnik tvrtke Grizli komunikacije i suradnik Mosta.

Bauerov komentar na dokumentarni film "Gazda" koji je doživio bojkot najvećih hrvatskih distributera čini mi se jako zanimljiv pa ga prenosim u cijelosti.

"Zapravo, ekonomski upućeniji kuže da je film ključni dokaz da ova zemlja kapitalizma nije niti vidjela. U jednom trenutku u filmu svjedok priča o tome kako se u Hrvatskoj dogovaraju cijene soje i pšenice pa i sam kaže - to nema veze sa slobodnim tržištem. Kristalno je jasno da je uspon obitelji Todorić usko vezan uz hrvatsku politiku. Od toga kako su došli do dionica, pa do rasta i širenja tvrtke, sve je usko vezano uz državu i politiku čiji su bili miljenici. A to po definiciji negira bilo kakvu vezu s kapitalizmom kao sustavom slobodnog tržišta. To što netko ima dvorce, vile i limuzine ne čini ga kapitalistom. Po tome je i Tito bio kapitalist.

Film nije kao ona Michael Moore sranja, brainwashing propaganda gdje ti sat i pol popuje, a pola filma gledaš mjegovu nesimpatičnu mješinu. Itekako ima duha, neki dijelovi su jako smiješni (bolji od većine našeg igranog filma) i ono što je najbitnije, objektivan je. Praktički pere starog Antu od optužaba za privredni kriminal iz '71, a dosta ljudi u filmu pozitivno govori i o Ivici.

I upravo to je najveći apsurd. Todorić je doista sposoban i pametan lik. Da je radio sve 100% po zakonu i da se rodio u Nizozemskoj, on bi isto tako uspio. Ali, rodio se u Hrvatskoj u kojoj si prisiljen i naučen muljat.

Po meni to je najveći Todorićev krimen, ali i greška koja će ga koštati. Što svoj novac i moć nije sustavno usmjerio u DUBINSKO mijenjanje i poboljšavanje sustava, što bi svakom tko se bavi biznisom trebalo bit u interesu. Možda je on uspio zahvaljujući poludržavnoj ekonomiji, ali za daljnji razvoj potreban mu je normalan, sređen sustav slobodne ekonomije i vladavine prava. Je li razlog to što ga netko drži za jaja, ne znam, iz filma se čini da uglavnom on druge drži za jaja.

Smiješno je također da se anno domini 2016. neki mediji boje pisati o filmu, a da su neki elegantno izbjegli dolazak na premijeru. Prvo, ne možeš danas spriječiti protok informacija, drugo, u slobodnom društvu ne smije biti svetih krava. A ako jedna korporacija s 51 milijardom kuna prihoda strahuje od par filmskih i novinarskih entuzijasta, onda s njom nešto nije u redu.

Obavezno pogledati", preporučuje Bauer.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: