'Ja sam iz Vlade i tu sam da vam pomognem' (2): Ramljak ima plan

FOTO: HRT
31.10.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5

'Ja sam iz Vlade i tu sam da vam pomognem' (2): Ramljak ima plan

Ramljak ima plan za spas Agrokora! Eto vam sada svima koji ste govorili da će državno preuzimanje kontrole nad Agrokorom biti samo put za izvlačenje novaca, nova politička kadroviranja i prikrivanje dosadašnjih kriminalnih radnji.

Kakav plan, pitate se? Pa jedini mogući, onaj u koji nas se uvjeravalo da se pokušava spriječiti i koji je bio razlog donošenja lexa, restrukturiranje, a to znači prodaja neprofitabilnih dijelova, prodaja imovine, racionalizacija broja zaposlenih, sanacija „rupa“ iz kojih je curio novac. Plan je da se napravi ono što se trebalo napraviti prije nekih pola godine i što bi se napravilo puno prije da se država nije umiješala. Ali eto, sada Ramljak nudi genijalna rješenja za koja su svi koji su bili govorili protiv državnog preuzimanja kontrole se zalagali, koja bi se bez države uradila puno brže, za sprječavanje kojih je država uopće i ulazila u Agrokor i izglasavala lex Agrokor.

Što će biti učinjeno?

Maloprodaja će biti podvrgnuta značajnom restrukturiranju, sektor prehrane nastavit će rasti i optimizirati EBIDA-u (dobit prije kamata, poreza i amortizacije), poljoprivreda će realizirati prinose iz prošlih kapitalnih investicija, dio imovine će biti rasprodan, a zaposlenici Agrokora d.d. premješteni u osnovne djelatnosti. Puno toga rečeno, ali poanta je sljedeća: maloprodaja čini 80 % Agrokora po prihodima, a glavni je generator gubitaka te je treba sasvim restrukturirati što će reći smanjiti, prehrana je ustvari proizvodnja (Jamnica, Ledo, PIK Vrbovec…) i najzdraviji je dio poslovanja koji je uvijek poslovao s dobiti. Poljoprivreda, koju sačinjavaju Belje, Vupik i PIK Vinkovci, će također nastaviti rasti kao i do sada. Uglavnom g. Ramljak planira nastavak rasta zdravih dijelova, što čini 20% prihoda Agrokora i odnosi se na proizvodnju, a potrebu za restrukturiranjem loših dijelova, koji sačinjavaju 80% prihoda i odnose se na trgovinu. Maestralno, bez države to nitko ne bi primijetio.

U kontekstu restrukturiranja maloprodaje plan je tako da se velik dio dućana zatvori, ali bez velikih otpuštanja. Kako Konzum već sada ima najviše zaposlenih po kvadratnom metru prodajnog prostora od svih maloprodajnih lanaca, to znači da se ogroman broj ljudi treba premjestiti na druga radna mjesta ako se već ne želi otpuštati. Ako je nekih 80% Agrokora maloprodaja, a 20% proizvodnja i ostalo, i ako se radna mjesta idu premještati iz maloprodaje (80%) u proizvodnju (20%), onda sama logika stvari nalaže da jednostavno neće biti dovoljno prostora za tu veliku migraciju radnika, osim ako se radna mjesta ne izmisle. Znači, ako bi se radilo tako da se iz Konzuma prebacuju radnici u proizvodnju, onda je pitanje bi li uopće bilo potrebe za tolikim radom u proizvodnji? Ili će se izmišljati fiktivna radna mjesta, što je praksa državnih kompanija?

A što s kvalifikacijama? Jesu li blagajnice, skladištari i vozači deficitarni u proizvodnji pa se ta zanimanja lako mogu prebaciti u nju ili će biti potrebna masovna prekvalifikacija i, ako da, kolika će biti njena cijena?

Lako je imati lijepe planove i snove kako će sve ići glatko, kako nikakve žrtve nisu potrebne, kako se sve može održati stabilnim, kako će prihodi rasti (prema planu bi EBIDA maloprodaje trebala porasti za 338 posto, čista sitnica), ali kako će se to provesti, g. Ramljak ne elaborira. Problema je puno, a na sve što on kaže je da će uslijed malo premještanja i uštimavanja dobit rasti fantastičnim stopama. Nije dovoljno reći kako će zdravi dijelovi postati zdraviji, a bolesni postati manje bolesni i da to bude plan.

Planira se i prodaja 80 društava izvan osnovne djelatnosti koja je stavljena u zajednički portfelj Agrokor portfolio Holdings (APH), primjerice putovanja, ugostiteljstvo, energetiku itd., a čine ga tvrtke poput Adriatica.net-a, Karisma Hotels Adriatic, Zagreb Plakat, Projektgradnja, Solana Pag, Poliklinika Aviva i dr. te 201 nekretnina, od čega se očekuje 40 milijuna eura.

Najavljuje se ono što je bilo potrebno od početka, rasprodaja onih dijelova Agrokora koje ne čine glavnu djelatnost, potpuno remontiranje cijele maloprodaje, racionalizacija dosadašnjih poslovnih procesa itd. Sve se to moglo početi provoditi još prije šest mjeseci, ali je država „uletjela“ da spasi ono što se spasiti ne može. Ustvari je jedini način da se cijeli Agrokor spasi da se njegovi dugovi pokriju iz proračuna i budite uvjereni da bi to naši političari i napravili da nismo u EU, a to je prema regulativama EU nedopustivo. Izgleda da je ulazak u EU stvarno najbolje što nam se moglo dogoditi, jer bi u suprotnome sada na teret državnog proračuna imali sve Agrokorove dugove.

VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
HRVATSKA
O autoru
Branimir Perković je diplomirao ekonomsku politiku i financijska tržišta na Sveučilištu u Splitu. Komentator i analitičar na projektu Liberal.hr >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Prve impresije na predstavljanje predsjedničkog kandidata, poznatog pjevača Miroslava Škore.

Škoro nije totalna katastrofa, ali nije ni netko tko će donijeti ozbiljan pomak

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: