FOTO: Youtube

'Prekršio sam zakon na papiru, ali moralno nisam kriv'

PIŠE Mario Nakić
IZVOR: The Guardian
15.9.2016.

'Prekršio sam zakon na papiru, ali moralno nisam kriv'

Edward Snowden, nekadašnji operativac u američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) koji je postao zviždač, trenutačno živi u azilu u Rusiji. Američka javnost je oko njega podijeljena; dok ga jedni smatraju herojem što je pokazao javnosti kako velika vlada krši pravo njihove privatnosti, drugi ga smatraju izdajnikom koji je ugrozio nacionalne interese i traže njegovo izručenje SAD-u.

Mnogi su već potpisali peticiju kojom traže državu da ga pomiluje te da mu dopusti da se vrati kući i nastavi normalan život. U nedavnom intervjuu za britanski Guardian Snowden je i sam javno zatražio pomilovanje od američkog predsjednika Baracka Obame.

Priznaje da je prekršio zakon. "Da, postoje zapisani zakoni koji kažu nešto, ali zato valjda postoji mogućnost pomilovanja - za iznimke, za stvari koje izgledaju protuzakonito na papiru, ali kada na njih pogledamo iz moralnog aspekta, kada na njih pogledamo etički, kad pogledamo rezultate, ispadne da se to moralo napraviti, da je to bilo od našeg vitalnog interesa", tvrdi Snowden.

Objasnio je da nakon njegovog čina, sada sve državne službe rade ozbiljnije i pažljivije prema građanima. Najvažnije je, tvrdi, da nije zabilježen niti jedan slučaj koji bi dokazao da je njegov čin ikome naudio. "Toliko sam vjerovao u to, da sam bio spreman na najgoru kaznu, smrt ili višegodišnji zatvor". Dodaje da je spreman vratiti se u SAD, samo kad bi znao da će suđenje biti pošteno.

Iako je Obama u više navrata bio kritičan prema Snowdenu i drugim zviždačima, Snowden vjeruje da ima više šanse kod njega nego kad na vlast dođe Hillary Clinton ili Donald Trump. Na pitanje zašto nije zabrinut za kršenja prava u Rusiji, gdje se trenutno nalazi, odgovara kako je njegov prioritet njegova zemlja. "Volio bih pomoći da se reformiraju ljudska prava i u Rusiji, ali nikad neću moći biti uz bok s ruskim aktivistima koji se već bore po tom pitanju. Ne govorim ruski tečno i ne mogu sudjelovati u njihovoj politici. Ali kad se nešto dogodi što je kršenje ljudskih prava, onda vjerujem da bismo svi trebali ustati i reći nešto".

Inače, sutra (16. rujna) se u američkim kinima počinje prikazivati film "Snowden", snimljen po istinitim događajima iz njegova života. Film je režirao Oliver Stone i očekuje se da će biti hit na Box Officeu.


VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otvorene granice su istinski liberalni koncept koji su u prošlom stoljeću najviše promicali neki konzervativni političari.

Otvorene i zatvorene granice

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: