FOTO: Youtube

'Prekršio sam zakon na papiru, ali moralno nisam kriv'

PIŠE Mario Nakić
IZVOR: The Guardian
15.9.2016.

'Prekršio sam zakon na papiru, ali moralno nisam kriv'

Edward Snowden, nekadašnji operativac u američkoj Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji (NSA) koji je postao zviždač, trenutačno živi u azilu u Rusiji. Američka javnost je oko njega podijeljena; dok ga jedni smatraju herojem što je pokazao javnosti kako velika vlada krši pravo njihove privatnosti, drugi ga smatraju izdajnikom koji je ugrozio nacionalne interese i traže njegovo izručenje SAD-u.

Mnogi su već potpisali peticiju kojom traže državu da ga pomiluje te da mu dopusti da se vrati kući i nastavi normalan život. U nedavnom intervjuu za britanski Guardian Snowden je i sam javno zatražio pomilovanje od američkog predsjednika Baracka Obame.

Priznaje da je prekršio zakon. "Da, postoje zapisani zakoni koji kažu nešto, ali zato valjda postoji mogućnost pomilovanja - za iznimke, za stvari koje izgledaju protuzakonito na papiru, ali kada na njih pogledamo iz moralnog aspekta, kada na njih pogledamo etički, kad pogledamo rezultate, ispadne da se to moralo napraviti, da je to bilo od našeg vitalnog interesa", tvrdi Snowden.

Objasnio je da nakon njegovog čina, sada sve državne službe rade ozbiljnije i pažljivije prema građanima. Najvažnije je, tvrdi, da nije zabilježen niti jedan slučaj koji bi dokazao da je njegov čin ikome naudio. "Toliko sam vjerovao u to, da sam bio spreman na najgoru kaznu, smrt ili višegodišnji zatvor". Dodaje da je spreman vratiti se u SAD, samo kad bi znao da će suđenje biti pošteno.

Iako je Obama u više navrata bio kritičan prema Snowdenu i drugim zviždačima, Snowden vjeruje da ima više šanse kod njega nego kad na vlast dođe Hillary Clinton ili Donald Trump. Na pitanje zašto nije zabrinut za kršenja prava u Rusiji, gdje se trenutno nalazi, odgovara kako je njegov prioritet njegova zemlja. "Volio bih pomoći da se reformiraju ljudska prava i u Rusiji, ali nikad neću moći biti uz bok s ruskim aktivistima koji se već bore po tom pitanju. Ne govorim ruski tečno i ne mogu sudjelovati u njihovoj politici. Ali kad se nešto dogodi što je kršenje ljudskih prava, onda vjerujem da bismo svi trebali ustati i reći nešto".

Inače, sutra (16. rujna) se u američkim kinima počinje prikazivati film "Snowden", snimljen po istinitim događajima iz njegova života. Film je režirao Oliver Stone i očekuje se da će biti hit na Box Officeu.VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: