ʼUkidanje rada nedjeljom u Ivankovuʼ - jeftin politički PR

FOTO: Youtube/Facebook
2.9.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Načelniku Murtera se ne sviđa zakon ponude i potražnje, poziva državu da uradi nešto
Kako su novinari zatupljivali Hrvate: Piketty kao 'vodeći svjetski ekonomist' i spasitelj
Ne izrabljuju vas poslodavci nego država!
Konzervativna ikona šokirala fanove stavom o abortusu: 'Ja sam pro-choice...'
Bivši vođa britanskih konzervativaca: ʼRat protiv kanabisa je izgubljen, trebamo novi pristupʼ
Nadajmo se da gospođa s ovim transparentom ne predaje povijest
Popularna reperica postala libertarijanska zvijezda: ʼKako država troši moj novac?ʼ
Novo pravilo: Političari ne grade stadione
Singapur - mit, istina i laži
Rezultat Švedske na PISA testu ruši rasističke mitove i argumente protiv vaučerizacije u isto vrijeme
Kako je AOC pala na podvalu pro-trumpovog kulta: Trebamo li početi jesti bebe?
Privatni sektor u 2 dana skupio preko 110.000 $ za opremanje hrvatskih škola
Reforma školstva ne smije stati samo na kurikulumu. Cijeli sustav je koma!
Nadriliječništvo u hrvatskim medijima: Uvjeravaju nas u ʼčarobneʼ napitke, biljke i pripravke protiv gripe, upala, raka...
Novinarka Tportala za šutnju: ʼProcedure treba poštivati, trpite s osmijehomʼ
Umjesto kupovine starih aviona država je trebala tih 420 mil. eura ostaviti radnicima
Čemu histerija? Ni Ana Frank, ni Mali princ ni ostali naslovi NISU izbačeni iz lektire.
Ovako protekcionizam ʼštitiʼ domaću proizvodnju: Zbog uvoznih carina GM otpušta 14.000 radnika
S obzirom na visinu plaće u prosvjeti Hrvatska ima najgori PISA rezultat u Novoj Europi
Objašnjeno: Zašto su neki hrvatski proizvodi jeftiniji u inozemstvu nego u Hrvatskoj?

ʼUkidanje rada nedjeljom u Ivankovuʼ - jeftin politički PR


PIŠE Mario Nakić

Fascinantno je kako lokalni hrvatski šerifi mogu zadiviti javnost provodeći politike koje bi u civilizaciji inače naišle na osudu javnosti. Budući da su kod nas vrijednosti izopačene, normalno je i da političari prikupljaju poene pokvarenim i nemoralnim poslovima.

Tako je jučer Hrvatsku obišla vijest o "ukidanju rada nedjeljom i blagdanom u jednoj maloj slavonskoj općini" gdje se u središtu priče našao Marko Miličević, načelnik općine Ivankovo. Riječ je o zajedničkoj odluci 11 trgovačkih društava i obrta s područja te općine (pekarske i trgovačke djelatnosti) koje su pristale na zahtjev Općine da proglase nedjelju i blagdan svojim neradnim danom. Za to je načelnik prisvojio zasluge i prikazao se kao netko tko "brine za obitelj, tradiciju, vjeru...".

Za početak, nije ništa neobično što privatne tvrtke ne rade određenim danom, to je stvar njihove poslovne politike, ali nije baš ni normalno da se u tržišnoj ekonomiji stvaraju karteli i dogovaraju cijene, uvjeti rada, usklađuje radno vrijeme itd. jer to nanosi štetu tržištu, smanjuje pozitivne utjecaje konkurentnosti i poglavito šteti potrošačima. Još je veći problem kada se to radi na nagovor politike.

"Ovom odlukom pokazali smo snagu, zajedništvo te iskazali svoj identitet, vjerodostojnost, napose brigu za obitelj te potaknuli osjećaj solidarnosti. Čovjekove potrebe za nedjeljnim odmorom i blagdanom uvriježen u narodnoj tradiciji kada čovjek može kroz slavlje zahvalu dragom Bogu i duženje s obitelji živjeti slobodno vrijeme koje mu je nužno", navodi se u priopćenju ove općine na području Vukovarsko-srijemske županije koje potpisuje načelnik Marko Miličević, objavio je Tportal.

Političari ne smiju imati ništa s poslovanjem privatnih kompanija i nikako se uplitati u njihove odluke, ne smiju utjecati na donošenje njihovih odluka dok god su one u skladu sa zakonom. Načelnik Miličević ne samo da je zatražio od 11 poslovnih subjekata s područja njegove općine da donesu određenu poslovnu odluku koja je u njegovom političkom interesu, već im je i ponudio kompenzaciju iz općinskog proračuna (?!) koju će potencijalno platiti porezni obveznici.

Ako trgovine i pekarnice ne trebaju raditi određeni dan u tjednu, to trebaju odlučiti kupci. Budući da jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj nemaju ovlasti određivati radno vrijeme poslovnim subjektima, bit će zanimljivo vidjeti koliko dugo će proći vremena dok se prva trgovina ili pekarnica ne odluči "prekršiti" ovaj dogovor i poslovati u skladu sa zahtjevima tržišta.

Dakle, ovdje nije riječ o "ukidanju rada nedjeljom i blagdanom", nego isključivo o udovoljavanju želji jednog političara koji si na račun poreznih obveznika i svojih sumještana, uz pomoć lokalnih poslovnih subjekata, radi jeftin PR. Njegov ulog je nikakav, on sigurno neće eventualnu štetu trgovcima nadoknađivati iz svoga džepa, u to budite sigurni.

 


VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
EKONOMIJA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: