'Vegetarijanci ne ubijaju životinje' - jedna od najvećih zabluda današnjice

23.11.2016.
ČITATELJI OCIJENILI
3


PIŠE: MARIO NAKIĆ
IZVOR: PLAYGROUND

Više od istog autora
Kako je Estonija, među svim ex-komunističkim zemljama, jedina uspjela iskorijeniti korupciju
Zašto ću podržati referendumsku inicijativu Živog zida
Štromar je stvarno legenda: Hvali se što je još više mladih obitelji namamio da podignu kredit u banci
Kako smo normalizirali vjerski fanatizam kao sastavni dio našeg društvenog poretka
Lipa predstavila Crnu knjigu: Kako se država razbacuje javnim novcem
Zašto se Hrvati ne mogu suočiti s poviješću?
Keynes - nije vjerovao u moć Smithove ʼnevidljive rukeʼ, pred smrt shvatio da je pogriješio
Marić shvatio da još uvijek ima onih koji samostalno rade u RH: ʼE, nećete!ʼ
Hrvatska u borbi za prvaka u odljevu mozgova; evo tko su nam glavni konkurenti
Je li hrvatski proračun stvarno 'vojni, a ne obrazovni' i koliko je to bitno?
Plenkovićeva vlada nije dugo izdržala kao fiskalno odgovorna; javna potrošnja se povećava 100% više od BDP-a
Miletićeva usporedba Uljanika s američkim spašavanjem autoindustrije nema smisla, evo zašto
Rast BDP-a nas neće spasiti: Oni nas vode ravno u kmetstvo
Je li Maras zaboravio kako se odnosio prema Bakiću dok je bio ministar?
Tko više laže o Švedskoj - Jutarnji ili Faktograf?
Lekcija za Tolušića: Ovako izgleda trgovački centar bez uvozne robe
A kako bi bilo da oni plate dugove Uljanika iz svoga džepa?
Švedska - nacija koja si je pucala u sljepoočnicu
Suce trebaju birati građani na izravnim izborima
Kupujmo hrvatsko - mit koji odmaže hrvatskom gospodarstvu

'Vegetarijanci ne ubijaju životinje' - jedna od najvećih zabluda današnjice


PIŠE Mario Nakić
IZVOR: PLAYGROUND

Među veganima i vegetarijancima ima onih koji su se na to odlučili jednostavno jer im tako više odgovara - ne vole jesti meso. I to je OK. Međutim, puno je više onih koji će reći da su se na takav režim prehrane odlučili zbog ljubavi prema životinjama, samilosti i kako bi zaustavili njihovo ubijanje. Ova druga skupina je totalno u krivu. Ne samo da sudjeluju u ubijanju životinja baš poput nas (svejeda), nego čak i čine više štete životinjskom svijetu od nas.

Tako bar tvrdi Argentinac Claudio Bertonatti, jedan od najpoznatijih naturalista, ljudi koji su posvetili svoj život prirodi. On je u svom članku "Veganska zabluda" upozorio zašto jedenjem povrća i dalje podupirete ubijanje životinja. Time je navukao bijes tisuća vegana i vegetarijanaca, ali i svojih kolega koji se bave zaštitom okoliša. Međutim, ako poslušamo njegove argumente, moramo priznati da imaju smisla.

"Bio sam gorljivi vegetarijanac. Kao tinejdžer, odrastao sam interesirajući se za prirodu. Mislio sam da ću izbjeći ubijanje mnogih životinja ako postanem vegetarijanac. Kasnije sam proučavao tu tematiku malo bolje, išao sam u divljinu i proučavao tamošnji biljno-životinjski svijet i onda sam promijenio svoje mišljenje", objašnjava Bertonatti u intervjuu za Playground.plus.

"Išao sam na selo proučavati život u divljini. Shvatio sam da na poljima žitarica nema ptica, a i ono malo što se nađe poljoprivrednici su progonili. Kao vegetarijanac, zapravo sam utjecao na manje ubijanje domaćih životinja, ali ne i onih divljih."

"U Argentini, mnogi misle da se bore za životinje ako ne jedu meso ili ne nose kožnu odjeću. Misle, ako bude više vegetarijanaca, manje životinja će biti ubijeno. To nije točno. Od trenutka kad je čovjek počeo uzgajati žitarice i raditi na polju, tada je već napravio utjecaj na prirodu i cijeli biljni i životinjski svijet. Nema životinjske vrste koja nije povezana u sustavu, opstanak jednih ovisi o smrti drugih, bilo direktno ili indirektno. Razumijem da ta spoznaja može biti bolna. I ja bih volio da živim u idealnom svijetu", objašnjava.

"Kad to kažem, mnogi se osjećaju napadnuto. Riža, kukuruz, tijesto...Većina vegeterijanaca to jede. Prvi utjecaj njihove proizvodnje je 'dešumizacija': mi prisiljavamo prirodu da napravi mjesta za žitarice. U Argentini pale prašume i tako prže brojne životinjske vrste da bi stvorili žitna polja. Onda moraju braniti polja od ptica koja dolaze da se na njih hrane. Mnogi poljoprivrednici koriste otrove protiv tih ptica. Za druge životinje postavljaju električne ograde ili ih love s puškama. Dakle, ako jedeš meso, sudjeluješ u ubijanju životinja. Ali i ako jedeš povrće, opet sudjeluješ u ubijanju životinja."

"Većina nas, koji živimo u gradovima, ne poznaje dovoljno životinjski život. Mnogi ne znaju nabrojati više od 10 životinjskih vrsta. Svi znamo za krave, svinje, konje, koze...I tu naš interes prestaje. Kao i naši osjećaji za životinjski život. Ali svejedno, za vegane bi nasilje prema životinji, bilo kojoj, bilo filozofski nedosljedno", zaključuje Bertonatti.Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: