10 citata: JFK nije bio liberal, ali je imao neke vrlo liberalne stavove

22.11.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

10 citata: JFK nije bio liberal, ali je imao neke vrlo liberalne stavove


PIŠE Mario Nakić

Na današnji dan prije 54 godine izvršen je atentat na 35. američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Njegovo ubojstvo nikada nije do kraja riješeno i okolnosti su do danas ostale nerazjašnjene.

Kennedy je samo dvije i pol godine bio na čelu SAD-a, a uspio je tijekom tog kratkog razdoblja napraviti jako puno. Iako je bio član lijeve, Demokratske stranke, provodio je ekonomske politike liberalizma. Ne može se reći da je bio baš liberal jer je bio "lak na obaraču" u međunarodnoj politici (gotovo izazvao nuklearni rat s Kubom i SSSR-om), što ga čini još zanimljivijim demokratom. Zanimljivo, jedan od Kennedyjevih omiljenih autora bio je libertarijanski filozof Albert Jay Nock.

Pozitivne strane: Kennedy je ispravio neke katastrofalne politike svoga prethodnika, republikanca Dwighta D. Eisenhowera; smanjio je poreze, ukinuo uvozne tarife, zaratio se sa sindikatima, smanjio javnu potrošnju, bio je žestoki antikomunist i pokušao je smanjiti socijalnu državu. Svome savjetniku, kejnzijanskom ekonomistu Johnu Kennethu Galbraithu koji mu je savjetovao da ne smanjuje poreze nego poveća državnu potrošnju, rekao je da zašuti. Ipak, njegovo širenje napetosti autorizacijom "Invazije svinja" 1961. kad je CIA pokušala atentat kubanskog predsjednika Fidela Castra ne može se ubrojati među prednosti, kao ni povećanje državne potrošnje za vojsku.

Kennedy je vjerojatno najpoznatiji po onoj "Ne pitaj što domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za svoju domovinu" (koja je isto više konzervativna), ali ovdje ćemo se fokusirati na neke njegove manje poznate misli i izjave koje su u duhu klasičnog liberalizma.

O porezima

"Sve je jasnije, bez obzira koja stranka bila na vlasti, sve dok naše sigurnosne potrebe rastu, gospodarstvo otežano visokim poreznim stopama nikada neće proizvesti dovoljno radnih mjesta ni dovoljno profita."

"Paradoksalna je istina da su porezne stope previsoke, a porezni prihodi preniski. Najsigurniji način da se dugoročno povećaju prihodi jest trenutačno smanjenje stopa. Rezanje poreza se ne čini radi proračunskog deficita, već da se postigne prosperitetnije gospodarstvo koje će se širiti te će tako moći stvoriti višak u proračunu."

"Režemo sve porezne stope na dohodak i dobit od vrha do dna...tako ćemo potaknuti privatna ulaganja."

O slobodi

"Najbolji put u napredak je put slobode."

"Svaki put kad pokušavamo skinuti problem s vlastitih ramena i predati ga u ruke vlade, u istoj mjeri žrtvujemo slobode našega naroda."

O ljudskim pravima

"Prava svakog čovjeka su umanjena svaki put kad se ugrožavaju prava jednog čovjeka."

O sindikatima

"Sindikati su rak rana tržišta rada. Prakticiraju podmićivanje i iznudu."

O ratu i miru

"Čovječanstvo mora prekinuti rat prije nego što rat prekine čovječanstvo."

"Oni koji čine mirne promjene nemogućima će učiniti nasilnu revoluciju neizbježnom."

"Žalosna je činjenica da si možemo osigurati mir samo ako se pripremimo za rat."
VIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: