3 razloga zašto HDZ rastura u anketama

FOTO: Tportal
26.7.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

3 razloga zašto HDZ rastura u anketama


PIŠE Mario Nakić

Prema rezultatima novog istraživanja Crobarometra Nove TV, HDZ završava srpanj s potporom od 33,6 posto birača. Drugi je SDP s 22,4 posto, treći Živi zid sa 7,6 posto, a Most je četvrti s potporom od 6,2 posto ispitanika.

Zanimljivo je da, iako potpora HDZ-u bitno ne opada, čak dvije trećine ispitanika smatra da zemlja ne ide u pravom smjeru i ne podržava rad ove Vlade. Na prvi pogled ovi rezultati izgledaju paradoksalno, no ako se upustimo u malo dublju analizu, doći ćemo do zaključka da su zapravo logični i razumljivi.

1. HDZ radi ono što birači žele

HDZ možda nije ispunio svoja predizborna obećanja i možda ih je već sve prekršio (smanjenje i ukidanje nameta, neuvođenje poreza na nekretnine, stotine tisuća radnih mjesta u industriji, 20.000 novih startupa itd.), ali svejedno ispunjava želje birača.

Intervenirali su u Agrokor i napravili ogromnu štetu, ali to je narod htio. Koaliraju sa svojim dojučerašnjim "neprijateljima" HNS-om i Pupovcem, uvode porez na nekretnine, pokazuju da država nije spremna na krizne situacije (požar u Splitu), hrpa nebuloznih izjava premijera i ministara, masovno privođenje građana zbog kritika prema državnim institucijama na Facebooku...Mogao bih nabrajati njihove "uspjehe" iz zadnjih mjeseci u nedogled. Svejedno, iako će ih većina zbog toga načelno osuđivati, sve što čine, čine da zadrže svoje fotelje i status quo, a on trenutno još uvijek odgovara jednom dobrom dijelu našeg naroda.

Jer da se vlast poljulja, da opet dođe do političke krize i nestabilnosti, tko bi isplaćivao poljoprivredne poticaje? Tko bi raspisivao natječaje za nevladine udruge? Tko bi bio tu ako nam posao zaškripi, da ga povlačimo za rukav i žicamo državni novac? To su ozbiljne stvari na koje mnogi Hrvati računaju i zato su uz HDZ.

2. Nema boljih

Ovo je vjerojatno paradoks nad paradoksima. Imamo očajnu vlast i dvije trećine građana smatra da država ide u pogrešnom smjeru, ne podržavaju rad ove vlade, a opet se još uvijek na političkoj sceni nije pojavila snaga s drukčijom politikom. SDP i Most se po političkim i ekonomskim rješenjima ne razlikuju puno od HDZ-a, nitko od njih nije u stanju ponuditi zaokret u državnoj politici prema gospodarstvu, nego se skupa s vladajućim HDZ-om natječu u našizmu, socijalizmu i populizmu. Živi zid ne moram ni spominjati jer to je stranka koja je nastala upravo na temeljima našizma, socijalizma i populizma pa od njih drugo i ne očekujem. Ali, žalosno je da HDZ nema alternative jer drugi nemaju hrabrosti biti alternativa.

3. Protivnici HDZ-a napuštaju zemlju

Već sam pisao kako HDZ provodi uspješnu politiku selektivnog iseljavanja. Ljudi kojima je puna kapa ovakvog stanja, statusa quo i ovakvih političara masovno odlaze van. Na taj način si HDZ povećava potporu jer, slijedeći matematičke zakone, kad se smanjuje udio onih koji ne glasaju za tebe, povećava se udio tvojih glasača. Za koju godinu HDZ će biti u stanju nakon izbora samostalno kreirati vlast jer će imati apsolutnu većinu, i to upravo zahvaljujući svojoj katastrofalnoj politici. Znaju oni dobro što rade. Možda nas vuku u ponor, ali sebi osiguravaju fotelje.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: