5 razloga zašto Hrvatsku prestižu svi kojima smo se nekoć smijali

8.9.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: THOMAS BAUER

5 razloga zašto Hrvatsku prestižu svi kojima smo se nekoć smijali


PIŠE Thomas Bauer

Nakon što sam s obitelji dosta temeljito proputovao istočnu Europu, zemlje kojima smo se donedavno smijali, tvrdim da će ako nešto drastično ne promijenimo Hrvatska još za moje generacije, uz neke zemlje bivše Juge koje boluju od slične bolesti, postati uvjerljivo najsiromašnija nacija Europe. A prestići će nas i otprilike trećina Afrike i gotovo kompletna Azija uključujući i Indiju. Razloga ima mnogo, ovo su neki.

Ne postoji nacija u svijetu koja tako temeljito prakticira negativnu selekciju što je posebno pogubno u uvjetima kada nemamo pošteno tržišno natjecanje. Navedite mi zemlju gdje bi Bruno Kovačević bio glavni urednik sportskog programa.

Ne postoji nacija koja sa Zapada nepogrešivo, sa stopostotnom točnošću, pobere sve debilne trendove i niti jedan pametni. Navedite mi zemlju gdje se modni i lifestyle trendovi kopiraju u real timeu, a ekonomski kaskaju pola stoljeća.

Ne postoji nacija koja će obavezno, u svakom trenutku, odabrati krive prioritete i baviti se pizdarijama. Navedite mi zemlju gdje bi zadnja tri mjeseca glavna tema bio Drugi svjetski rat, a ne propast Agrokora.

Ne postoji nacija koja se toliko razmeće kolektivističkim parolama o naciji, socijalnoj jednakosti, vjeri, solidarnosti, domovini i općem dobru, a zapravo svi samo misle kako nafutrati vlastitu guzicu. Navedite mi zemlju gdje bi Milan Bandić bio gradonačelnik glavnog grada skoro 20 godina.

I za kraj, ne postoji nacija čija je kolektivna naivnost na razini bedastijeg trogodišnjaka pa ne može razaznati da je bolje poslušati gorku istinu nego uporno gutati golemi komad balege koji su im prethodno zapakirali u šareni celofan primamljive laži.

Moje pisanje pokušava vam dočarati gorku istinu, ne zato što sam plemenit i dobrohotan, nego zato što ne želim da moja djeca budu gastarbajteri u zemljama o kojima smo u mladosti pričali viceve. A to će se gotovo sigurno dogoditi jer i dječje oči već vide razliku što će se samo povećavati.

Moji roditelji, sestra i ja imali smo nebrojene prilike emigrirati, ali smo ostali. Starci su se čak vratili iz Amerike gdje mi je otac imao gotovo nedostižno dobar posao. I unatoč svemu nije nam žao, ovo je naša zemlja. No, bojim se da su ovi algoritamski klinci premudri i preproračunati da ne donesu odluku koja je u njihovom najboljem ekonomskom interesu.
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: