Albanci srušili PDV na 6 posto, nadaju se turističkom bumu

15.6.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
3


IZVOR: B92

Albanci srušili PDV na 6 posto, nadaju se turističkom bumu


IZVOR: B92

Albanska je vlada odlučila sniziti PDV na sve turističke usluge s 20 na 6 posto i to bi trebalo, prema njihovim očekivanjima, dovesti do "buma" u tom sektoru, kao i do investicija za proširenje smještajnih kapaciteta i poboljšanja usluga. Cilj je ne samo povećati broj dolazaka, nego i kvalitetu usluga te produžiti boravak turista.

Albanija je nedavno ukinula vize za neke države s istoka Europe, a pozitivni efekti već su vidljivi s obzirom da svakog tjedna u Albaniju stiže oko 8.000 turista iz Bjelorusije. Plan Vlade je privući što više gostiju i iz drugih zemalja bivšeg SSSR-a. Turistima s istoka posebno je privlačna činjenica da je Albanija jedna od najjeftinijih zemalja za odmor. Forbes ju je nedavno uvrstio među 30 najjeftinijih turističkih destinacija.

U tijeku je provedba protržišnih reformi na koju se Albanija obvezala da bi ostvarila uvjete za ulazak u Europsku uniju. Prošle godine je ostvarila rast BDP-a za 3,5 posto, a Svjetska banka ove godine predviđa ovoj zemlji ponovno rast za 3,5 posto što bi bio najveći rast na Balkanu, dok za 2018. godinu predviđaju rast za 3,8 posto.

Za ekonomski rast najzaslužniji je sektor energetike te izgradnja plinovoda koji će iz Rusije preko Albanije ići do Italije. Kinezi također investiraju puno u ovu zemlju, a ta veza potječe još iz vremena komunizma kad su Albanija i Kina gajile vrlo prijateljske političke odnose. To se kasnije nastavilo u obliku trgovinske razmjene i investicija. Tako je kineska kompanija dobila u 10-godišnju koncesiju tiransku zračnu luku koja je sada modernizirana.

Albanci imaju još puno posla jer su trenutno u političkoj krizi. Demokratska stranka ne želi sudjelovati u izborima dok god aktualna lijeva vlada ne riješi korupciju u svojim redovima. Oporba tvrdi da vlast "pere novac" skupa s kartelima preko šverca droge i oružja. Vođa oporbe Ljuljzim Baša tvrdi da je "Albanija pretvorena u plantažu kanabisa". Zvuči kao još jedan dobar razlog zašto bi je bilo dobro posjetiti!

VIŠE IZ RUBRIKE:
SVIJET
EKONOMIJA
Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otvorene granice su istinski liberalni koncept koji su u prošlom stoljeću najviše promicali neki konzervativni političari.

Otvorene i zatvorene granice

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Most i HSLS su se zakačili oko toga tko se prvi sjetio pokrenuti inicijativu za ustavnu zaštitu vode koja je ustavom već zaštićena.

Tko je gluplji - Most ili HSLS?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Iako postoji mnogo argumenata i razloga za optimizam, trebamo inzistirati na reformama bez kojih nema značajnijeg rasta.

Hrvatskoj treba brži i zdraviji rast, a bez strukturnih reformi on nije moguć

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Toliki izljevi mržnje prema poslodavcima - onim ljudima koji stvaraju novu vrijednost - i strah od stranih radnika svojstveni su naciji koja ne želi napredak.

Hrvati će jednom morati prihvatiti da su radne migracije - u oba smjera - sasvim normalna pojava

Politika

PIŠE: EDUARD PETRANOVIĆ

Zoran Milanović može ugroziti šanse HDZ-ovoj Kolindi Grabar-Kitarović, a to znači da ne postoji jamstvo HDZ-ove premoći.

Zašto bi kandidatura vođe najgore hrvatske vlade bila dobra za Hrvatsku

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Samo nekoliko sati nakon što je Reuters objavio da su bogataši počeli povlačiti svoje bogatstvo na bankovne račune u Singapuru, izvršna direktorica Hong Konga je proglasila da povlači kontroverzni zakon.

Kako je kapital (zasad) sačuvao autonomiju Hong Konga

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U nekim ekstremno lijevim krugovima ponavlja se citat iz Misesove knjige po kojemu ispada da je Mises hvalio i slavio fašizam. Je li to točno?

Ovako je Mises pisao o fašizmu 1927.

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Milorad Pupovac ponekad zna ovako izaći iz skrovišta ugroženog manjinca i pokazati svoje pravo bahato lice.

Pupovac odbrusio novinaru na pitanje zašto štiti Plenkovića: ʼNije vaš posao da ispravljate meneʼ

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: