Argentina je na sigurnom putu da postane nova Venezuela

3.11.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
SDP-ov prijedlog zakona o marihuani je loš. Holy obmanjuje javnost, nije riječ o liberalizaciji i ʼpotpunoj legalizacijiʼ
Šlaus nije u pravu: Hrvatska nema problem s nejednakošću
Kako je industrijski div pretvoren u siromaha ovisnog o državnoj pomoći
U Ličko-senjskoj županiji dvije trećine zaposlenih je uhljebljeno u javnom sektoru. Izbori su besmisleni.
Kosor brani Lex Agrokor, mulja i maže oči javnosti
ʼSlobodarʼ Hasanbegović za državno licenciranje snimanja na javnom mjestu
Prije rezanja PDV-a treba reformirati upravu i smanjiti javnu potrošnju
Kako su DM i Lidl ukrali profesorima dostojanstvo
Tržište čini svoje: U SAD-u više otvorenih radnih mjesta nego nezaposlenih osoba
Istaknuti ideolog desnice potvrdio: Hrvatska desnica je Radnička fronta s krunicom
Tko bi rekao: Nakon državne subvencije cijene stanova skočile do 50 posto
Ako želite poboljšati konkurentnost, srežite birokraciju i poreze!
Grmoja radi za posebne privatne interese i u njihovo ime ucjenjuje javnost
Top 5 muških privilegija u Hrvatskoj
Nejednakost u svijetu drastično opada zahvaljujući globalizaciji i slobodnom tržištu
Američka vlada zamjera Hrvatskoj sve što ni sama ne provodi
Novu vladu na Islandu vodit će zelena premijerka u vrlo širokoj i šarolikoj koaliciji
Zašto ljevica i liberalizam nikako ne idu skupa
Najnovija ludost u borbi protiv debljine: UN traži oporezivanje šećera
Njemački liberali napuštaju pregovore zbog nemogućnosti dogovora sa zelenima

Argentina je na sigurnom putu da postane nova Venezuela


PIŠE Mario Nakić

Znate li koja je zemlja napravila najmanji ekonomski napredak u svijetu tijekom posljednjih 130 godina? Argentina. Još 1920-ih to je bila jedna od najbogatijih zemalja svijeta (po stanovniku) da bi danas bila među siromašnijima, znatno siromašnija i od Hrvatske.

Da spomenemo neke konkretne brojke, od 1880. do 2010. godine BDP per capita Argentine porastao je za 6.670 američkih dolara ili 187 posto. Za usporedbu, BDP per capita SAD-a je u istom periodu porastao za 26.987 dolara ili 770 posto. Argentina je provela više od 100 godina stagnirajući.

Najviše je na to utjecala ideologija peronizma. To je argentinska verzija socijalne pravde. Peronizam se naziva "trećim putem" jer odbacuje i komunizam i slobodno tržište, a preferira korporatizam (povezanost države i privatnih poduzetnika). Sastoji se od tri glavna dijela: socijalna pravda, ekonomska neovisnost (protekcionizam) i politička suverenost. Peronizam su na političku scenu doveli predsjednik Juan Domingo Peron i njegova druga supruga Eva Peron godine 1946.

Otad peronisti vladaju Argentinom. Samo u kratkim periodima neke su druge stranke osvojile vlast, ali ubrzo nakon njih vratili su se peronisti. To se dogodilo prošlog vikenda kad je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio kandidat ljevice, peronist Alberto Fernandez. Njegova zamjenica je bivša predsjednica Cristina Kitchner koja je upravljala državom dva mandata, od 2007. do 2015. godine.

Nakon niza korupcijskih skandala Argentinci su 2015. dali priliku kandidatu desnog centra Mauriciju Macriju, klasičnom liberalu koji je došao iz Svjetske banke s namjerom da sredi ekonomsku i financijsku situaciju u kojoj se zemlja našla.

Macri je imao velike planove, ali nije ih mogao provesti u djelo. Izostala je i volja kompletne administracije. Reforme koje je provodio nisu bile dovoljno snažne ni brze, bojao se reakcije društva. Zbog toga su izostala očekivana strana ulaganja. Ulagače nije uspio uvjeriti da je Argentina stabilna država i da će se njihova ulaganja isplatiti. To je rezultiralo produbljavanjem financijske krize i novim vanjskim zaduživanjem za koje je trebalo tiskati puno pesosa.Tiskanje puno pesosa proizvelo je hiperinflaciju koja sada iznosi visokih 36 posto na godišnjoj razini. Dodajmo tome i visoku nezaposlenost. Macri nije imao šanse na ovogodišnjim izborima.

Vratili su se peronisti, a s njima i populizam koji je doveo Argentinu upravo tu gdje je. Već nakon Fernandezove relativne pobjede u prvom krugu pesos je pao za 15 posto. Burza reagira negativno na povratak peronista. Može se očekivati ponovno zatvaranje tržišta. Znate kako socijalisti odgovaraju na krizu? Oni je udvostruče.

Macri bi možda i napravio neke promjene da je dobio drugu šansu, ali biračko tijelo očito nije imalo strpljenja. Ovako, Argentina je na najboljem putu za propast, točno onom na kojem se Venezuela nalazila početkom ovog stoljeća.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: