Argentina je na sigurnom putu da postane nova Venezuela

3.11.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Kosor predlaže skandinavski model za mirovinski sustav. Možda je to najbolje za sve, ali hoće li biti dovoljno?
Elon Musk oduševio LGBT populaciju poručivši homofobima: ʼNe kupujte naše automobileʼ
Hrvatska nije katolička nego sekularna država
Dok se drugovi u Hamburgu bore s kapitalizmom, hrvatski proleteri šute
Norvežani ponovno glasali za istu vlast: 'Izgleda da ćemo imati vladu potpuno bez socijalista'
Zašto je dobro da antivaxeri dobiju prostor na HRT-u
Velimir Terzić - od 'narodnog neprijatelja' do velikana hrvatskog liberalizma
Možda niste primijetili: Na Facebooku se vodi rat između hrvatske ljevice i desnice
Nova europska politička grupacija, čiji će član vjerojatno biti i Živi zid, ima samo jedan zajednički cilj
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
Razbijanje predrasuda: Slobodno tržište je sastavni dio islamskog nauka
Najbolje ćete zaštititi hrvatsku obitelj ako je pustite na miru
HND podijelio nagrade za demagoga godine
Kina smanjuje uvozne carine za skoro 30 posto
Nova njemačka gospodarska strategija pod udarom kritika: ʼZbogom tržišnoj ekonomiji!ʼ
Desni populizam je puno veća i realnija prijetnja zapadnoj civilizaciji od lijevih šarlatana
Sekularnost države nije pitanje zbog kojeg bismo se trebali dijeliti
Razbijanje zablude: Tko u konačnici plaća skupe tarife na uvoz?
Može li licenciranje novinarstva spriječiti širenje lažnih vijesti?
Zagrebačko sveučilište više nije među 1.000 najboljih u svijetu; splitsko se drži malo bolje

Argentina je na sigurnom putu da postane nova Venezuela


PIŠE Mario Nakić

Znate li koja je zemlja napravila najmanji ekonomski napredak u svijetu tijekom posljednjih 130 godina? Argentina. Još 1920-ih to je bila jedna od najbogatijih zemalja svijeta (po stanovniku) da bi danas bila među siromašnijima, znatno siromašnija i od Hrvatske.

Da spomenemo neke konkretne brojke, od 1880. do 2010. godine BDP per capita Argentine porastao je za 6.670 američkih dolara ili 187 posto. Za usporedbu, BDP per capita SAD-a je u istom periodu porastao za 26.987 dolara ili 770 posto. Argentina je provela više od 100 godina stagnirajući.

Najviše je na to utjecala ideologija peronizma. To je argentinska verzija socijalne pravde. Peronizam se naziva "trećim putem" jer odbacuje i komunizam i slobodno tržište, a preferira korporatizam (povezanost države i privatnih poduzetnika). Sastoji se od tri glavna dijela: socijalna pravda, ekonomska neovisnost (protekcionizam) i politička suverenost. Peronizam su na političku scenu doveli predsjednik Juan Domingo Peron i njegova druga supruga Eva Peron godine 1946.

Otad peronisti vladaju Argentinom. Samo u kratkim periodima neke su druge stranke osvojile vlast, ali ubrzo nakon njih vratili su se peronisti. To se dogodilo prošlog vikenda kad je u drugom krugu predsjedničkih izbora pobijedio kandidat ljevice, peronist Alberto Fernandez. Njegova zamjenica je bivša predsjednica Cristina Kitchner koja je upravljala državom dva mandata, od 2007. do 2015. godine.

Nakon niza korupcijskih skandala Argentinci su 2015. dali priliku kandidatu desnog centra Mauriciju Macriju, klasičnom liberalu koji je došao iz Svjetske banke s namjerom da sredi ekonomsku i financijsku situaciju u kojoj se zemlja našla.

Macri je imao velike planove, ali nije ih mogao provesti u djelo. Izostala je i volja kompletne administracije. Reforme koje je provodio nisu bile dovoljno snažne ni brze, bojao se reakcije društva. Zbog toga su izostala očekivana strana ulaganja. Ulagače nije uspio uvjeriti da je Argentina stabilna država i da će se njihova ulaganja isplatiti. To je rezultiralo produbljavanjem financijske krize i novim vanjskim zaduživanjem za koje je trebalo tiskati puno pesosa.Tiskanje puno pesosa proizvelo je hiperinflaciju koja sada iznosi visokih 36 posto na godišnjoj razini. Dodajmo tome i visoku nezaposlenost. Macri nije imao šanse na ovogodišnjim izborima.

Vratili su se peronisti, a s njima i populizam koji je doveo Argentinu upravo tu gdje je. Već nakon Fernandezove relativne pobjede u prvom krugu pesos je pao za 15 posto. Burza reagira negativno na povratak peronista. Može se očekivati ponovno zatvaranje tržišta. Znate kako socijalisti odgovaraju na krizu? Oni je udvostruče.

Macri bi možda i napravio neke promjene da je dobio drugu šansu, ali biračko tijelo očito nije imalo strpljenja. Ovako, Argentina je na najboljem putu za propast, točno onom na kojem se Venezuela nalazila početkom ovog stoljeća.Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: