Najpoznatiji Putinov kritičar piše iz zatvorske ćelije: ʼPostoji mogućnost da me trujuʼ

30.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Navalny je u nedjelju završio u bolnici zbog teške alergijske reakcije. Tvrdi da nije alergičan ni na što.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Johnny Rotten treba biti uzor mladima, a iz njegove priče ljevičari bi mogli izvući pouku
Željka Markić želi da radnici nedjeljom odmaraju. Ali ne svi radnici...
Sad bi svima trebalo biti jasno: Hrvati nemaju tržišnu ekonomiju nego crony kapitalizam
Porod je jeftiniji u privatnoj nego u državnoj bolnici
Problemi u Međimurju proizvod su socijalne države i političke korektnosti
Dragi drugovi iz Telegrama, ʼStojadinʼ nikada nije bio ʼeuropski automobil godineʼ...
A kako bi bilo da oni plate dugove Uljanika iz svoga džepa?
Novi Zeland - najudaljenija zemlja od Hrvatske, i to ne samo u geografskom smislu
Zašto ljevičari uspoređuju rad s ropstvom?
HRW: Kineska vlast čini zločin protiv čovječnosti nad muslimanskom manjinom
Fact check: Utječe li visina učiteljske plaće na kvalitetu obrazovanja?
Hrvatska će se prije ili kasnije morati suočiti sa zahtjevima za odcjepljenjem Istre
Desni populizam je puno veća i realnija prijetnja zapadnoj civilizaciji od lijevih šarlatana
Plenkovićeva reforma obrazovanja je promašaj. Evo kako bolje uložiti 40 milijardi eura
Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj
Zašto ću podržati referendumsku inicijativu Živog zida
Dva Hrvata odigrala ključnu ulogu u pokušaju uspostavljanja socijalizma u Čileu
Novo istraživanje s priličnom sigurnošću utvrdilo: Pušači trave se seksaju češće od nepušača
Je li Amerika grozna? Usporedili smo američko zdravstvo, školstvo i standard s Hrvatskom
Crkveni vođe ne mogu biti shvaćeni ozbiljno dok god primaju novac iz proračuna

Najpoznatiji Putinov kritičar piše iz zatvorske ćelije: ʼPostoji mogućnost da me trujuʼ

Navalny je u nedjelju završio u bolnici zbog teške alergijske reakcije. Tvrdi da nije alergičan ni na što.
PIŠE Mario Nakić

Alexei Anatolievich Navalny, lider ruske oporbe i najpoznatiji kritičar predsjednika Vladimira Putina, objavio je u ponedjeljak članak na svome blogu iz zatvorske ćelije, prenosi Deutsche Welle. Njegov članak je komentar nakon bolničkog tretmana zbog teške alergijske reakcije. Mnogi njegovi saveznici tvrde da je u zatvoru otrovan.

"Nikada nisam imao alergije - ni na hranu ni na pelud, niti na bilo što drugo", napisao je Navalny. "Mogu ležati na snopu žita usred svibnja i jesti limun."

Navalny je tijekom posljednjih godina proveo više mjeseci u zatvoru zbog različitih optužbi, uglavnom vezanih za njegov politički aktivizam. Posljednji put je uhićen prošlog tjedna i nakon nekoliko dana provedenih u zatvoru počeli su se pojavljivati simptomi. Poslan je u moskovsku bolnicu zbog teške nadutosti. Usprkos protivljenju njegovog dugogodišnjeg liječnika, istoga dana je vraćen u zatvorsku ćeliju. U svome članku Navalny piše o povratku u ćeliju iako nije posve jasno kako je iz zatvora uspio objaviti tekst online.

Piše kako je zatvoren u istoj ćeliji i s istih petero ljudi kao i prošli put, prije dva tjedna. Spava na istom krevetu i s istom posteljinom koju je donio od kuće. Primijetio je prvo slabiju itiraciju i neudobnost u subotu navečer, četvrti dan otkad je u ćeliji. A zatim se budio tijekom noći s osjećajem da mu gore lice, uši i vrat.

"Osjećao sam kao da mi je netko stavio staklenu vunu preko glave", napisao je. Do jutra njegove su obrve bile nadute kao ping-pong loptice.

U bolnici je primio tretman masivnih doza steroida i antialergijskih lijekova. "Trenutno izgledam kao netko tko je tjednima pijan."

Dijagnosticiran mu je dermatitis. U svom članku tvrdi da su se čudne stvari događale dok je bio u bolnici.

"Policija na vratima moje sobe. Ne puštaju moje liječnike da uđu niti odvjetnika. Drugim riječima, ponašaju se kao da moraju nešto skrivati za svaki slučaj."

Njegova dugogodišnja liječnica Anastasiya Vasilyeva je dala izjavu da je vjerojatno otrovan "nekom vrstom kemijske supstance".

Na svome blogu Navalny također razmatra mogućnost trovanja i podsjeća na slične slučajeve koji su se dogodili drugim antirežimskim aktivistima u Rusiji, poput Pyotra Verzilova, Vladimira Kara-Murze i Sergeya Skripala.

"Odbijam mogućnost da su me otrovali lokalni policajci - oni su bili još šokiraniji od mene kad su me vidjeli. Mislim da postoji jednostavna distinkcija: je li itko bio ovdje osim osoblja? Kamere su svuda, službeno smo zatražili da vidimo videosnimke. Trebamo vidjeti trenutke nakon što su svi napustili ćeliju. Ako je tijekom tog vremena netko ušao u ćeliju, onda teorija o trovanju postaje vrlo moguća.

Međutim, opet se postavlja očito pitanje. Jesu li stvarno toliki idioti da me otruju tamo gdje samo oni mogu biti osumnjičeni? Trenutno, mogu sa sigurnošću reći da ima dovoljno glupih momaka u ruskoj vladi. Mislite da trebate naći tajno značenje i određenu dozu razloga u onome što rade, a oni su zapravo jednostavno glupi, zli i opsjednuti novcem."

Navalny je predsjednik nedavno osnovane stranke "Rusija budućnosti", koja je nastala kao savez drugih oporbenih stranaka. Do prošle godine bio je predsjednik Progresivne stranke, a američki mediji su ga opisali kao "čovjeka kojeg se Putin najviše boji". Smatra se nacionalistom, ali glavni program mu je borba protiv korupcije u ruskoj vladi i uspostava vladavine prava. Kandidirao se na lokalnim izborima 2017. godine za gradonačelnika Moskve kada je bio drugi s 27 posto osvojenih glasova. Tvrdio je tada da su izbori namješteni, odnosno da je vlast manipulirala glasačkim listićima kako bi Putinov kandidat pobijedio u prvom krugu jer su htjeli pošto-poto izbjeći drugi krug.

Pokušao se kandidirati i na lanjskim predsjedničkim izborima, ali mu je državna izborna komisija odbila kandidaturu, a potom i ruski vrhovni sud. Otad pokušava alarmirati domaću javnost o korupcijskim aferama predsjednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvjedeva preko Twittera i Youtubea, zbog čega svako malo završi u zatvoru.


Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: