Amsterdamska koalicija je prijevara birača

FOTO: Facebook
5.5.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

U koaliciji 7 stranaka nalaze se kandidati za najmanje 3 različite asocijacije u EU parlamentu. To su tri različite ideološke strane.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Heroji napretka (1): Norman Borlaug, otac zelene revolucije
Razbijanje mita: Je li Švedska stvarno postala centar silovanja?
Samo politika liberalizma zaista pomaže siromašnima
Škoro ne kuži da građani već imaju referendum o radu nedjeljom, održava se svake nedjelje u trgovinama
Aluminij Mostar je novi Muljanik: Neka se radnici probaju zaposliti bez stranačke iskaznice
Hrvati i dalje prednjače u zavisti: Novinaru 'šokantno' što neki dobro zarađuju
U ime ljudskih prava: Ukinite zakon o drogama!
Kome i zašto smeta Liberal?
Ako Kajtazi stvarno želi dobro Romima, pozdravit će uvođenje socijalne pomoći u vaučerima
Hrvati imaju najkraći radni tjedan u Europskoj uniji
'Premijer je rekao da je INA socijalna kompanija, što je pod tim mislio?'
LGBT prava: Hrvatska u tri godine pala za čak 6 pozicija, ali i dalje je vodeća u istočnoj Europi
Rumunji su nas prestigli zahvaljujući jednom potezu njihove vlade
Slavoj Žižek priznaje: 'Svi ljevičarski projekti 20. stoljeća doživjeli su propast'
Konzervativci trolaju, a feminizam je postao šovinizam
Most, HDZ i SDP već 10 godina izbjegavaju reforme, ali su se složili oko zakona kojim će vam još više smanjiti slobode
ECRI optužila Hrvatsku za rasizam, homofobiju i ustašluk - evo na kojoj osnovi...
Ni Vlada ni sindikati nemaju rješenje za kolaps mirovinskog sustava
Njemački ekonomisti upozoravaju političare: 'Lakše s minimalcem!'
4 naznake koje ukazuju da se stvari u Hrvatskoj konačno mijenjaju nabolje

Amsterdamska koalicija je prijevara birača

U koaliciji 7 stranaka nalaze se kandidati za najmanje 3 različite asocijacije u EU parlamentu. To su tri različite ideološke strane.
PIŠE Mario Nakić

Ako ste već odlučili da ćete glasati za Amsterdamsku koaliciju na predstojećim izborima za Europski parlament, možete li objasniti što očekujete od njihovih kandidata nakon izbora? Znate li u kojoj će grupaciji u EU parlamentu biti, koje će vrijednosti zastupati?

Riječ je o koaliciji sedam političkih stranaka (ispričavam se ako sam slučajno neku zaboravio, možda ih ima i više), od kojih je jedna deklarativno liberalna (GLAS), dvije su regionalne prilično mutne ideološke pozicije (IDS i PGS), tri socijaldemokratske (Demokrati, Hrvatski laburisti i HSU) i HSS u kojem realno ne znaš tko pije, a tko plaća.

Jozo Radoš, europarlamentarac iz GLAS-a član je grupacije ALDE (Liberali i Demokrati Europe). Ivan Jakovčić, europarlamentarac iz IDS-a, također je u ALDE-u. Pretpostavljam da će kandidati iz ove dvije stranke htjeti ostati dio liberalne grupacije u EU parlamentu. Ali što je s ostalima? Kandidati iz Mrsićevih Demokrata, Hreljinog HSU-a i laburisti sigurno neće u ALDE jer se ideološki ne uklapaju, njihova prirodna asocijacija je S&D (Socijalisti i demokrati).

A tek kad dođemo do HSS-a stvar postane komplicirana. Još uvijek su službeno dio EPP-a (desni centar u EU parlamentu, grupacija u kojoj je HDZ) i dobar dio njihovog članstva je prilično desno orijentiran. Njihovi gradski, županijski i općinski vijećnici diljem Hrvatske koaliraju s HDZ-om ili HSLS-om, a šef stranke Krešo Beljak je deklarirani ljevičar i, prema vlastitoj izjavi, nije baš fan liberalizma, pogotovo kad je riječ o ekonomiji. HSS-ov kandidat za EU parlament Zoran Bahtijarević izjavio je kod Stankovića da se nada kako će njegova stranka prijeći iz EPP-a u Zelene, a Zeleni su još ljevije od S&D-a.

Snažno lijeva pozicija Zelenih bila bi zapravo prirodna pozicija Beljakove stranke. Ali kako se to uklapa s GLAS-om? Kako je uopće jedna liberalna stranka pristala ući u predizborni savez s ljudima koji pljuju liberalizam? Jesu li u ALDE-u svjesni što Amsterdamska koalicija sa sobom nosi? Ti ljudi idu na zajedničkoj listi, to nije nekakva lista za hrvatski parlament pa da je bitno rušiti HDZ.

Riječ je o zajedničkoj listi ideološki različitih, pa čak i suprotstavljenih ljudi, koji imaju samo jedan cilj: prijeći prag. I što onda?

Ako jedna osoba s njihove liste uđe u EU parlament, a to im ankete trenutno predviđaju, u čiju će ona grupaciju ući i čije stavove će zastupati? Tog će kandidata izabrati članovi i simpatizeri svih 7 stranaka, i svi oni će od te osobe imati nekakva očekivanja. Ako ta osoba bude Valter Flego, hoće li on zastupati stavove liberala, socijaldemokrata ili zelenih? Te tri grupacije nisu slučajno zasebne u EU parlamentu, one su zasebne zato što su ideološki različite, imaju različita načela i prioritete te često glasaju suprotstavljeno.

Možda je to razlog zašto gospodin Flego nije htio odgovoriti na pitanja koja sam postavio svim značajnijim listama, pa i njegovoj. Vjerojatno ne može na njih odgovoriti jer bi svakim odgovorom naljutio dio glasačkog tijela Amsterdamske koalicije.

Koji je onda smisao takve liste? OK, shvaćam, oni razumiju da nijedna od tih stranaka ne bi zasebno vjerojatno prešla prag pa se nadaju da će ovako ući s jednim ili dvoje kandidata. To bi bilo OK da je riječ o ideološki i politički srodnim strankama. Ali one čak ni deklarativno nisu srodne. Imaju zajedničko samo jedno načelo, a to je protiv HDZ-a, ali ovo nisu hrvatski parlamentarni nego europarlamentarni izbori pa HDZ nije ni najmanje bitan.

Jasno je, kako god da okrenete, riječ je o prijevari birača. To je kao da su Hrvatski suverenisti ušli u koaliciju s Pametnim. Čak bi Ruža Tomašić i Ivica Puljak našli više zajedničkih stavova o pitanjima o kojima se raspravlja u EU parlamentu nego, recimo, Hrelja i Flego. Ali koga briga za načela i principe, liberalizam i socijaldemokraciju, bitna je samo ta fotelja.

 

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: