Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

19.6.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.
PIŠE Mario Nakić

Američki senator Bernie Sanders, poznat kao najveći pobornik socijaldemokracije među američkim političarima i kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, nedavno je postao milijunaš. Još prije 4 godine ukupna vrijednost njegove imovine iznosila je oko 750.000 dolara da bi ove godine, po prijavi poreza, novinari doznali da je Sanders postao multimilijunaš. Neto vrijednost njegove ukupne imovine, koja uključuje i tri nekretnine, sada iznosi oko 2 milijuna dolara.

Novinare je zanimalo kako je ovaj 77-godišnjak, koji živi od politike još od davne 1981. godine, uspio tako naglo zaraditi toliki novac, ali Sanders im je odgovorio: "Napišite bestseller pa ćete i vi postati milijunaš."

Sanders je u pravu. Tijekom prošle tri godine objavio je dvije knjige, od kojih je jedna bila američki bestseller. Najveći dio njegovog bogatstva nije zarađen političkim radom nego književnim.

Sandersova politička karijera je stvarno bogata. Postao je prvo gradonačelnik Burlingtona, gradića u saveznoj državi Vermont gdje je služio od 1981. do 1989. godine. Zatim se kandidira za Kongres i biva izabran. U Kongresu je do 2007. godine, a potom prelazi u Senat gdje služi i dan-danas.

Američki BDP per capita je 60.000 dolara ili skoro trostruko veći od Hrvatske. Senator je druga najčasnija funkcija u američkom političkom sustavu, odmah nakon predsjednika. Bernie Sanders je senator punih 12 godina, ali nije postao milijunaš zahvaljujući politici. Da bi postao milijunaš, morao je napisati dvije knjige od kojih je jedna postala bestseller, što znači da je neko vrijeme bila na vrhu rang liste najprodavanijih knjiga u SAD-u.

A sad to usporedite s hrvatskim političarima. Na primjer, Lovro Kuščević, čovjek koji se hvali: "Hvala Bogu, imam puno nekretnina, tko će ih se sjetiti". Nisam stručnjak za procjenu vrijednosti, ali nekako mi se čini da je samo jedna Kuščevićeva nekretnina vrijedna koliko i ukupno Sandersovo bogatstvo. Ministar Kuščević ima 43 godine. Bavi se samo politikom. Prije ministarske pozicije bio je načelnik jedne male općine. Nije napisao nikakvu knjigu, nije skladao nikakav glazbeni hit, on je hrvatski političar.

I da ne bude zabune, Kuščevića sam ovdje naveo samo kao primjer. Mogli bismo uzeti gotovo bilo kojeg ministra u hrvatskoj vladi. Neću izvoditi nikakve zaključke, želim da sami usporedite i donesete vlastiti zaključak.

 

Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Liberalima bi trebalo biti važno samo da svi imamo jednako pravo kandidature i jednake mogućnosti. Ishod ne smije ovisiti o našim urođenim karakteristikama.

Zašto se liberali trebaju suprotstaviti spolnim kvotama

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Novi ministar razvoja i investicija najavljuje porezne rezove i ukidanje zakonskih barijera za poslovanje i investiranje.

Nova grčka vlada najavljuje zaokret: ʼGrčka će postati najprivlačnija država za strane investitoreʼ

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Iako se Ursuli von der Leyen može spočitati puno objektivnih primjedbi na njen rad i program, našim oporbenim zastupnicima smeta samo njena nacionalnost.

Sinčić i Kolakušić sramote Hrvatsku pred cijelom Europom

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Iz njegovog pitanja premijeru ispada kao da su domaći poslodavci dobri, a strani poslodavci krše radnička prava. Ali većina Hrvata se s njim ne slaže.

Hrvati preferiraju strane poslodavce, a Grmoja ih želi otjerati iz Hrvatske

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska je po udjelu radnika, zaposlenih u industrijskoj proizvodnji, na razini Njemačke i Austrije.

Kulić obmanjuje javnost: Mit o deindustrijalizaciji Hrvatske

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Stručnjak za obrazovanje je predbacio beogradskom reperu što vrijeđa žene i prostači. Njegovi primjeri dobre glazbe, poput Prljavaca i Azre, nikada to nisu radili?

Jokić bi djecu učio plagiranju, prostačenju i seksizmu: ʼDobro je dok su našiʼ

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rat protiv droge se nastavlja iako je od početka osuđen na propast.

U Americi je više uhićenja zbog posjedovanja marihuane nego zbog svih nasilnih djela zajedno

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rekao je političarkama koje su pripadnice manjina, da se 'vrate u zemlje iz kojih su došle'. Većina tih političarki je rođena u SAD-u.

Trump je uspio nadmašiti samoga sebe: Je li ovo najodvratnija izjava nekog američkog predsjednika u povijesti?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Tvrdi da nije fer što je preko ljeta croissant u njegovom mjestu trostruko skuplji nego u Zagrebu.

Načelniku Murtera se ne sviđa zakon ponude i potražnje, poziva državu da uradi nešto

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Željko Glasnović poziva vladu da proglasi ratno stanje i pošalje vojsku na granicu zbog migranata. Očito ne vidi problem u zločinu koji bi se lako mogao dogoditi.

Gospodine generale, hoćete li Vi biti taj koji će prvi zapucati na nenaoružane ljude na granici?

Politika

PIŠE: TOMISLAV STIPIĆ

Sad se ispričava članovima HNS-a zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om, a on je predsjedao sjednicom kada su donijeli odluku o ulasku u tu koaliciju.

Naknadna pamet Matije Posavca

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Jedino moralno i odgovorno što Andrej Plenković u ovom trenutku može napraviti bilo bi raspisivanje prijevremenih izbora.

Ovoj vladi ne treba rekonstrukcija nego potpuna dekonstrukcija

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: