Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

19.6.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.
PIŠE Mario Nakić

Američki senator Bernie Sanders, poznat kao najveći pobornik socijaldemokracije među američkim političarima i kandidat za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, nedavno je postao milijunaš. Još prije 4 godine ukupna vrijednost njegove imovine iznosila je oko 750.000 dolara da bi ove godine, po prijavi poreza, novinari doznali da je Sanders postao multimilijunaš. Neto vrijednost njegove ukupne imovine, koja uključuje i tri nekretnine, sada iznosi oko 2 milijuna dolara.

Novinare je zanimalo kako je ovaj 77-godišnjak, koji živi od politike još od davne 1981. godine, uspio tako naglo zaraditi toliki novac, ali Sanders im je odgovorio: "Napišite bestseller pa ćete i vi postati milijunaš."

Sanders je u pravu. Tijekom prošle tri godine objavio je dvije knjige, od kojih je jedna bila američki bestseller. Najveći dio njegovog bogatstva nije zarađen političkim radom nego književnim.

Sandersova politička karijera je stvarno bogata. Postao je prvo gradonačelnik Burlingtona, gradića u saveznoj državi Vermont gdje je služio od 1981. do 1989. godine. Zatim se kandidira za Kongres i biva izabran. U Kongresu je do 2007. godine, a potom prelazi u Senat gdje služi i dan-danas.

Američki BDP per capita je 60.000 dolara ili skoro trostruko veći od Hrvatske. Senator je druga najčasnija funkcija u američkom političkom sustavu, odmah nakon predsjednika. Bernie Sanders je senator punih 12 godina, ali nije postao milijunaš zahvaljujući politici. Da bi postao milijunaš, morao je napisati dvije knjige od kojih je jedna postala bestseller, što znači da je neko vrijeme bila na vrhu rang liste najprodavanijih knjiga u SAD-u.

A sad to usporedite s hrvatskim političarima. Na primjer, Lovro Kuščević, čovjek koji se hvali: "Hvala Bogu, imam puno nekretnina, tko će ih se sjetiti". Nisam stručnjak za procjenu vrijednosti, ali nekako mi se čini da je samo jedna Kuščevićeva nekretnina vrijedna koliko i ukupno Sandersovo bogatstvo. Ministar Kuščević ima 43 godine. Bavi se samo politikom. Prije ministarske pozicije bio je načelnik jedne male općine. Nije napisao nikakvu knjigu, nije skladao nikakav glazbeni hit, on je hrvatski političar.

I da ne bude zabune, Kuščevića sam ovdje naveo samo kao primjer. Mogli bismo uzeti gotovo bilo kojeg ministra u hrvatskoj vladi. Neću izvoditi nikakve zaključke, želim da sami usporedite i donesete vlastiti zaključak.

 


Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ukidanje predsjedničkih izbora bi možda imalo smisla, ali predsjednik HNS-a nije to znao dobro argumentirati.

Vrdoljakovi argumenti za ukidanje predsjedničkih izbora su loši

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Kad pričaju o slobodnom tržištu, mnogi ne razumiju što to uopće znači, a zatim pretpostavljaju da netko misli kako je apsolutno slobodno tržište moguće.

U čemu kritičari slobodnog tržišta najčešće griješe

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

HNS i Pametno bez kandidata na predsjedničkim izborima

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U Hrvatskoj će ovo zvučati čudno i nestvarno, ali u civiliziranom svijetu građani imaju prava.

Sutkinja u SAD-u prijavila građanina zbog objava na Facebooku. Pogodite kako je to završilo...

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mnogi čitatelji nisu razumjeli zašto se Trudeau ima potrebu ispričati. Misle da je riječ o pretjeranom teroru političke korektnosti, ali nije.

Zašto je maskiranje u crnca rasistički čin?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Euroskeptici jako vole pljuvati Europu govoreći da je ona nedemokratska. Ali Juncker i Tusk ne mogu zatvoriti vrata ovog parlamenta, podsjeća vođa RE-a.

Verhofstadt spustio euroskepticima: ʼAko želite uspoređivati nešto sa Sovjetskim Savezom, pokažite prstom u Westminsterʼ

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mora se ispričavati zbog stvari koje su nekoć bile normalne ili bezazlene i to bi ga moglo stajati gubitka izbora.

Trudeau je žrtva vlastite gluposti

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Skandinavski model će nam dati izbor da radimo i nakon 65. godine - tko želi. Međutim, to će teško moći spasiti mirovinski sustav od kolapsa.

Kosor predlaže skandinavski model za mirovinski sustav. Možda je to najbolje za sve, ali hoće li biti dovoljno?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Još nedavno su bili zadovoljni represivnim državnim aparatom. Sada više nisu...

LGBT portal, koji je slavio kazneni progon homofoba iz Zadra, sada cvili zbog represivnog državnog aparata

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Riječ 'zlorabitelji' ušla je u hrvatski rječnik kao sinonim za male poduzetnike i obrtnike koji 'varaju' državu plaćajući manji porez nego što je to Vlada zamislila da bi trebali.

Želite se riješiti zlorabitelja? Smanjite porezno opterećenje!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Medijima kruže naslovi kako su paušalni obrti masovno 'varali državu'. To nije točno, ljudi koriste zakonske mogućnosti.

Ne, paušalci nisu varali državu. Novi zakon će ih poslati u ilegalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Premijer je potvrdio da novinari trebaju imati posebne privilegije u tretmanu države, a predsjednica podsjeća na Staljina.

Katastrofalne reakcije Kolinde i Plenkovića: Državni vrh se ismijava iz naših prava

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: