Histerija bez razloga: Popunjenost bolničkih kapaciteta ispod lanjskog prosjeka

FOTO: Gov.hr
27.11.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Histerija bez razloga: Popunjenost bolničkih kapaciteta ispod lanjskog prosjeka


PIŠE Mario Nakić

Na današnjoj konferenciji za medije stožeraša iznijeta je informacija da je trenutna popunjenost bolničkih kapaciteta RH 74 posto. Citiram s Indexa:

"Pomoćnica ministra Vera Katalinić Janković izvijestila je kako je popunjenost bolničkih kapaciteta trenutno 74 posto, a popunjenost respiratora 50 posto."

Usprkos podizanju panike i histeriziranju medija i političara, to je još uvijek manje od godišnjeg prosjeka iz 2019. godine, koji je, prema izvješću HZJZ-a, iznosio 77,49 posto.

Također, to je još uvijek i znatno niže od optimalne stope popunjenosti, prema Nacionalnom planu razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica RH 2018-2020, gdje piše:

"Prema međunarodno priznatim optimizacijskim kriterijima za popunjenost bolničkih postelja koji se koriste u Europi, optimalna stopa popunjenosti u akutnoj bolničkoj zdravstvenoj zaštiti jest 80 –85%. Prema rezultatima istraživanja, postoje naznake da rizici u pružanju bolničke zdravstvene zaštite postaju vidljivi kada prosječne stope popunjenosti postelja (PSPP) premaše 85%, a bolnica za akutnu zdravstvenu zaštitu može očekivati redovit nedostatak postelja i periodične krize ako se prosječna stopa popunjenosti postelja poveća na 90% ili više. Na osnovi te analize kriterij od 85% PSPP postavljen je kao ciljana definirana specifična mjera do kraja 2020. godine."

 

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: