Tko je Boris Johnson, vjerojatno novi britanski premijer?

22.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Sutra će Konzervativna stranka birati novog predsjednika, a u srijedu će ta osoba postati premijer. Ovo je najvjerojatniji nasljednik Therese May.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Tko je Boris Johnson, vjerojatno novi britanski premijer?

Sutra će Konzervativna stranka birati novog predsjednika, a u srijedu će ta osoba postati premijer. Ovo je najvjerojatniji nasljednik Therese May.
PIŠE Mario Nakić

Tko će pokušati riješiti nagomilane probleme u Velikoj Britaniji i izvesti državu iz EU? Još bolje: tko će pokušati vratiti Konzervativcima, donedavno najjačoj političkoj stranci u ovoj zemlji, stari sjaj?

Nakon fijaska Konzervativaca na lokalnim, a zatim i europskim izborima, gdje su postali tek treća politička snaga u zemlji, nakon fijaska uskoro bivše premijerke Therese May, nimalo lak zadatak. Konzervativci sutra biraju njenog nasljednika na čelu stranke, a u srijedu se planira njegov (ili njezin) izbor za premijera u parlamentu. Najveće šanse za tu poziciju ima Boris Johnson, popularni i po mnogima kontroverzni političar koji je već podijelio stranku i britansku javnost.

Boris Johnson ima 55 godina, bio je novinar, politički komentator, a zatim gradonačelnik Londona dva mandata, pa zastupnik u parlamentu. Trenutno je na funkciji državnog tajnika za vanjske poslove u vladi na odlasku. Ideološki ga je jako teško svrstati u bilo koju ladicu jer je često mijenjao stavove i davao kontradiktorne izjave, povlačio suprotstavljene poteze itd.

Neki ga novinari smatraju "hardcore konzervativcem", a drugi pak modernim liberalom. Neki ga smatraju klasičnim liberalom ili libertarijancem. Neki ga uspoređuju s Donaldom Trumpom i kažu da je populist, a drugi, pak, ga optužuju za elitizam. Neki kažu da je nacionalist. I svi oni su ponekad u pravu. A kako je Johnson sebe opisao? Iz njegove biografije:

"Ja sam za slobodno tržište, toleranciju, libertarijanac (iako možda ne posve libertarijanac), sklon priznavanju zasluga tradiciji, protiv regulacija, za imigraciju, za samostalnost, za alkohol, za lov, za motore i spreman da do smrti branim pravo Glenna Hoddlea da vjeruje u reinkarnaciju."

Glenn Hoddle je bivši engleski nogometni reprezentativac koji je 1999. godine izbačen iz nogometnog saveza i reprezentacije zbog izjave koju je dao u intervjuu za Times - da su osobe s invaliditetom "kaženjene zbog stvari koje su radile u prošlom životu". Engleska javnost se tada podijelila po tom pitanju, a on je kažnjen zbog diskriminacije osoba s invaliditetom iako se i predsjednik Udruženja osoba s invaliditetom Engleske protivio kažnjavanju braneći njegovo pravo na slobodu izražavanja mišljenja i slobodu vjeroispovijesti.

Dok je bio gradonačelnik, Johnson je zaista bio pobornik imigracije i prihvaćanja novih sugrađana iz drugih dijelova svijeta, ali je u Brexit kampanji tvrdio da je EU politika imigracije nanijela veliku štetu "engleskim starosjediocima". Svejedno, i u kabinetu Therese May, Johnson se zalaže za otvoreniju imigrantsku politiku Velike Britanije nakon napuštanja EU. May ga je opisala kao najproblematičniji faktor u svojoj vladi.

Isto tako, prije kampanje za Brexit, Johnson je bio pobornik elita. U jednom svom članku je napisao: "Da nije bilo elita, ljudi bi i dan-danas živjeli u pećinama". Međutim, od 2016. godine više je puta ponovio tezu o "zavjeri elita protiv Brexita" i "protiv Velike Britanije". Tako da su u pravu i oni koji ga opisuju kao elitista, i oni koji ga opisuju kao populista. Ovisi samo na kojeg Borisa Johnsona se misli - taj čovjek mijenja stavove kao čarape, ovisno o prigodi.

Što se od njega može očekivati? To je jako teško reći jer je čovjek prilično nepredvidljiv. Najavio je da će izvesti UK iz EU "s dogovorom ili bez njega", što znači da bi se Britanci mogli početkom studenog naći u svojevrsnoj gospodarskoj izolaciji, s pravilima WTO-a o trgovanju sa svim državama, uključujući i članice EU. Johnson je najavio da će smanjiti PDV i najvišu stopu poreza na dohodak. Planira ukinuti mjere štednje i povećati javni dug kako bi država ulagala u infrastrukturne programe.

Pisao sam nakon referenduma o Brexitu kako je to, usprkos svemu, dobra odluka za Veliku Britaniju. Naravno da se Bruxelles trudi sad pretvoriti život Britanaca u noćnu moru jer kad bi oni lako izašli, onda bi ta ista ideja pala na pamet i još nekim narodima pa bi se EU vrlo brzo raspala. Bruxelles ima jako puno razloga da Velika Britanija ne uspije. Ali na duge staze, mislim da će se Britancima sada otvoriti niz drugih mogućnosti. Više će se povezati s SAD-om, Australijom, Novim Zelandom i drugim svojim bivšim kolonijama, s njima će pokušati stvoriti jedinstveno tržište što bi vjerojatno odgovaralo i Donaldu Trumpu. U tom pogledu, Johnson je prava osoba jer će sigurno biti u dobrim odnosima s Trumpom, a Britaniji će biti potrebna američka pomoć.

S druge strane, EU će trpjeti štetu zbog Brexita. Osim one financijske i ekonomske, tu je i politička. Britanski konzervativci i liberali puno su bliži klasičnom liberalizmu, pogotovo u ekonomskim politikama, od većine drugih europskih političara. Danas u Europskom parlamentu, tri najveće stranke praktički su iste. Između europskih demokršćana i socijaldemokrata nema nikakve razlike, što se vidi i po programu nove predsjednice EK koji su podržali i S&D i EPP jednako snažno. To je ideologija etatizma, ništa drugo. Imat ćemo više države koja će se gurati doslovno u svaki aspekt naših života. Liberali su se i službeno odrekli liberalizma, a preostala skupina klasičnih liberala u EP-u je samo jedna frakcija u jednoj stranci i nema više nikakav značaj. Tako da se nema više tko oduprijeti etatističkim težnjama Macrona i Merkelinih nasljednika među demokršćanima. Nasuprot njima imamo desne populiste koji su još gori.

Britanski politički otpor centralnoeuropskom etatizmu će nam nedostajati, a za 5 godina Britanci će biti sretni što su napustili EU. I smijat će nam se. Europski etatisti će gurati svoju politiku masivne države koliko god budu mogli i dok god ide. Kad više ne bude išlo, EU će puknuti i to će, bojim se, biti jako gadno.


Novo na Liberalu

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: