Brodić: 'Uozbiljite se. Gospodarstvo ne smije ovisiti o Vladi'

14.9.2016.


IZVOR: ENERGYPRESS

Preporučeno za vas
Huić: Sindikati koriste potplaćene medicinske sestre za povećanje plaće uhljebima koji samo rade štetu
Huić o ideji da država uloži još 10 mlrd. kn u Uljanik: ʼTo bi sj*balo javne financijeʼ
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
Ako Vlada pomogne Uljaniku, morat će i svima ostalima
Autori South Parka maestralno se ʼzahvaliliʼ kineskim cenzorima zbog zabrane njihove serije
Mit o izumiranju socijalne države, 2. dio: Razvijene države povećavaju poreznu presiju
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Hrvatska ima veći udio žena u poduzetništvu od Švedske, Njemačke i Švicarske
Porezni obveznici traže od države da transparentno objavi sva jamstva kojima su političari zadužili građane
Digitalni porez nema veze s pravdom i neće pogoditi velike korporacije nego male biznise i startupe
Plenković se kiti tuđim perjem i busa u prsa dok Hrvatska zaostaje
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Europska liberalna grupacija promijenila svoje ime; evo zašto...
Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom
The Economist: Što su liberali učinili za nas?
Vaclav Klaus: Kako smo reformirali češko gospodarstvo
Europska unija - gospodarski div između SAD-a i Kine
Efekt leptira ili što ima ekonomija zajedničko s klimatologijom
Venezuela će nacionalizirati tvornicu žitarica koja želi prekinuti proizvodnju

Brodić: 'Uozbiljite se. Gospodarstvo ne smije ovisiti o Vladi'


IZVOR: ENERGYPRESS

Upravo su počeli pregovori za sastavljanje nove hrvatske Vlade, Most pokazuje zube, žele sudjelovati u vlasti pod svaku cijenu, kako bi promijenili Hrvatsku. Njihov se mesijanski stav najbolje vidio  iz govora koji je u izbornoj noći održao Božo Petrov, kada je Most postavio kao mladu koja postavlja uvjete, piše Ivan Brodić, urednik portala Energypress u svojoj kolumni.

Posljednja dva dana mnogo je toga izrečeno o tehnologiji sastavljanja vlasti, raznim kombinacijama i uvjetima pojedinih aktera političke scene. Izmjenjivali su se uvijek isti bivši premijeri i bivši predsjednici te analitičari s uvijek istih javnih ustanova i fakulteta. Rekli su nam sve, treba nam stabilna vlada jer nas čekaju zahtjevni ekonomski izazovi u sljedećoj 2017. godini, poput naplate kredita, ali i geopolitički izazovi, poglavito glede migrantske krize koja nikada u potpunosti nije završila.

Pogledamo li ekonomska rješenja koja su predstavile sve političke stranke, u netom završenoj kampanji, kako je rekla ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu Maruška Vizek, uvidjet ćemo kako politički akteri pojma nemaju što gospodarstvu treba. Rekli bismo tek kako su čuli što će dobiti izbore. Socijalizam da te Bog sačuva, uz tek poneku, sramežljivu, mjeru relativnog pobjednika izbora, iz eutanazirane studije IFO instituta u smjeru olakšavanja gospodarstvu. Poželjna udavača u tom dijelu niti malo nije nevina, od protržišnih reformi prije prošlih izbora ostali su netržišni poticaji za snažnu regulaciju institucionalne ekonomije, inspirirane Indijom iz neznamnija kojeg stoljeća prije Krista. U potpisu Marinko Škare.

No, znate što, ne možete imati kapitalizam sa socijalističkom edukacijom mladih, kapitalizam s dominantno socijalističkim zakonima, ili kako bi Ludwig von Mises rekao, ne možeš socijalizam popraviti.

Zbog toga, ja mislim suprotno! Pojednostavljeno, kada nema stabilne vlasti, ili je, još bolje u mandatu ona tehnička, javni dug opada, proračun nema bezbroj rebalansa godišnje, a i zaduživanje se drastično uspori, da ne govorimo o uhljebljivanju ili neracionalnom trošenju javnog novca kako bi se nagradile, netom zaposlene, stranačke vojske sviju predznaka.

Reći ćete, nismo mi Belgija, čije su institucije arbitrarne, a ne uhljebničke kao naše, pa da možemo dugo bez vlade sa političkim legitimitetom u parlamentu. Istina, ta zemlja, zbog meritokracije svojih institucija, može dugoročno biti stabilna, pa čak i za kreditne agencije bez političkog parlamentarnog dogovora.

Problem sugerira rješenje! Što kada bismo umjetno stvorili situaciju u kojoj bismo imali nestabilnu vladu uz stabilnu podršku u parlamentu? Predlažem da HDZ u Saboru podrži manjinsku vladu Mosta, Jedine opcije, Koalicije za premijera i manjina. Time bismo zadovoljili i građansku tendenciju za nečim drugačijim. Dvadeset protestnih zastupnika nije malo, baš kao što nije malo niti 48 posto onih koji su političku poruku poslali tako što su ostali kod kuće. Takva bi situacija stavila u prvi plan antiestablishement politike mosta i Jedine opcije, te bi nas ostavili uskraćenima barem za novi val uhljebljivanja. Uopće ne sumnjam da bi HDZ preživio takav period, barem politički. Tako ne bismo bili uskraćeni za nove eksperimente poput stvaranja energetskog mastodonta u ideji „deložacije“ MOL-a iz INA-e. Također, živo nas zanima kako će u kratkom roku učiniti Hrvatsku potpuno neovisnom o ruskom plinu. Zanima nas i provedba revizije HNB-a bez konzultacija s Europskom unijom, hiperinflacija, zabrana raspolaganja privatnim vlasništvom u ideji o zabrani deložacije iz jedine nekretnine…

A možemo se (možda) i uozbiljiti, te stvoriti vladu koja će početi stvarati institucije poput belgijskih i gospodarstvo neovisno o tim institucijama, osim u arbitrarnom smislu.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: