Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

19.8.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Hrvati su previše emotivna bića. Samo kod nas još ovakva patetika može proći.
Sad je vrijeme da liberali na vlasti dokažu svoju principijelnost
Kako su Česi postigli najnižu stopu nezaposlenosti u EU?
Marić povisio trošarine na cigarete. OK, ali zašto ne smanji trošarine na gorivo?
Odgovori na sve argumente pro-birth ekipe
Profesor na Pravnom fakultetu tvrdi da su skandinavske zemlje socijalističke
Visoki prekršajni sud RH: ʼSloboda umjetničkog izražavanja prestaje kad se netko osjeti uvrijeđenʼ
Je li Šimleši stvarno 'kristalno jasno' što je govor mržnje?
Kosor predlaže skandinavski model za mirovinski sustav. Možda je to najbolje za sve, ali hoće li biti dovoljno?
Bilo kuda, BDP svuda
Novo istraživanje: Ovo su zemlje u koje najviše radnika želi emigrirati
Temeljni dohodak - put u pakao popločan dobrim namjerama
Hoće li se Most profilirati u stranku za slobodno tržište?
Priče iz Caracasa: ʼMi ovdje gladujemo, pacijenti u bolnici umiru zbog redukcije struje, nedostaje lijekova i liječnika...ʼ
Kako su leftardi u medijima napravili sprdnju od ozbiljnog društvenog problema
Čime se Plenković hvali, normalan čovjek bi se toga sramio. Ovo je istina o rastu BDP-a...
Raskrinkavanje ljevičarskog gurua: Kako je Pikettyja demantirala stvarnost
Mržnja prema Srbima je skroz besmislena i štetna za Hrvatsku
Među onih 11.000 Indexovih ʼznanstvenikaʼ našao se i Miki Maus
Zbog čega su braniteljske udruge rastrošnije i manje potrebne od drugih?

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.
PIŠE Mario Nakić

Od izbora do izbora, u Hrvatskoj su vruće i prijelomne teme one svjetonazorske - tko je vjernik, a tko nije; kako se tko odnosi prema ZDS-u; tko je za pobačaj, a tko za njegovu zabranu; kome su draži ustaše, a kome partizani; Srbi i ćirilica u Vukovaru... I tako dalje, tih naizgled svevremenskih tema je napretek.

Mislite da će tako biti zauvijek, da je Hrvatska zarobljena u tom učmalom mentalitetu ustaša i partizana i da nema načina da se iz toga izvučemo? Postoji, međutim, jedan trik. Nešto što se desetljećima tajilo od građana, a posljednjih godina se čuvalo u ekskluzivnim malenim krugovima zvanim libertarijanci. I prijeti da uvede pomutnju u cijeli naš partizansko-ustaški sustav koji drži HDZ i SDP na vrhu.

Taj trik je jednostavan i zove se - bruto plaću na ruke. Što bi se dogodilo da radnici dobiju bruto plaću (bruto II) na ruke i onda sami uplaćuju državi sva potrebna davanja: doprinose za mirovinsko i zdravstveno, za zapošljavanje i ozljede na radu, porez na dohodak, prirez... Zamislite da svakome u sandučić poštom stižu uplatnice od HZZO-a, HZMO-a, Vlade RH i grada/općine za sva ta davanja koja sada izdvaja poslodavac po radniku.

Prvo što bi se dogodilo, nestale bi sve nabrojane svjetonazorske teme iz javnog diskursa. Ljudi bi shvatili koliko plaćaju javne usluge i tražili bi od njih kvalitetu i rezultate za svoj novac. Shvatili bi i da plaćaju previše, pogotovo u odnosu na ono što za taj novac dobivaju. Ekonomske teme bi izašle u prvi plan.

Zato je ova priča bila toliko dugo tabu u hrvatskoj javnosti. Naravno, pojedinci su je pokušavali progurati još davnih dana, ali nije se proširilo dalje od striktno libertarijanskih krugova. HDZ-u i SDP-u te njihovim satelitima to nikako ne odgovara. Kad sam prije dvije godine napisao članak o tome, dobio sam hrpu komentara da je to anarhija i da bismo svi umirali kad bi se to dogodilo. Uhljebi su se prestrašili od same pomisli.

Ali ove godine se stvari mijenjaju. Ideja o bruto plaći nailazi na plodno tlo i među političarima. Nedavno je Marijana Puljak, predsjednica stranke Pametno, objavila na Facebooku status "Bruto plaća na ruke":

"Najbolji lijek za puno problema danas u državi i najbolji alat za edukaciju građana o njihovim pravima i obavezama je isplata bruto plaće zaposlenicima.

Kad sami budu iz svoje bruto plaće odvajali za zdravstveno, mirovinsko, doprinose i davanja državi vrlo brzo će osvijestiti što znači prevelika i neučinkovita administracija, kako državni zaposlenici trebaju biti na usluzi građanima, da moraju biti stručni, a ne uhljebljeni podobnici, da se dozvole moraju izdavati u roku nekoliko sati, a ne mjeseci, da redovi u bolnicama ne smiju biti dugogodišnji, da vlakovi moraju voziti 300km/h, da gradski autobusi moraju biti uredni i dolaziti na vrijeme,... jer mi to sve plaćamo.

Direktan i vidljiv udar po vlastitom džepu, to je najbolji lijek za osvijestiti tko su loši i pijani političari i kako ih se riješiti."

Moram priznati da me to ugodno iznenadilo jer je prilično hrabar potez za političarku koja i među vlastitim članstvom i fanovima sigurno ima dosta onih koji vjeruju u svemoć države i potrebu da nas država štiti od naših prava. Svaka čast, Marijana! I naravno, potpuno je u pravu, to bi bio lijek za hrpu naših političkih i društvenih problema.

Nakon Marijane javio se i Mislav Kolakušić, nezavisni europarlamentarac i kandidat za predsjednika RH. Objavio je anketu s pitanjem: Jeste li spremni primati bruto plaću i sami uplaćivati poreze i doprinose? Tijekom prva tri dana sakupio je preko 8.200 odgovora od kojih je 84% potvrdnih, a 16 posto negativnih. Znači da velika većina njegove publike podupire isplatu bruto plaće na ruke.

"Isplata bruto plaće na ruke bio bi važan korak ka odgovornom društvu i uspješnoj i uređenoj državi", napisao je Kolakušić i dodao:

"Isplatom bruto plaće došlo bi do potpunog preokreta u svijesti građana jer bi preko noći shvatili da ništa nije besplatno, da svi benefiti koje uživaju nisu pokloni “države”, HDZ-a, SDP-a i drugih vladajućih stranaka nego rezultat njihovih uplata, njihovog novca i njihovog rada. Država bi postala istinski zajednička briga svih građana, ekonomske teme dobile bi primat nad ideološkim, cijene javnih usluga bile bi pod stalnim nadzorom građana, a kvazipolitičari koji prodaju bajke da oni nešto grade, rade i omogućuju građanima bi izgubili publiku koju danas imaju."

Inače nisam Kolakušićev fan i u mnogim se pitanjima s njime ne slažem, ali u ovome je potpuno u pravu. On ima dosta veliku bazu glasača i mogao bi opet iznenaditi i na predsjedničkim izborima, kao što je to učinio na europskim kad mu predizborne ankete nisu davale ulazak u EU parlament. Dobro je da i on vidi prednosti isplate bruto plaće.

Kolakušić i Puljak će se sad naći ili pod paljbom prodržavnih medija koji će im tražiti sve moguće načine da ih diskreditiraju ili će ih pokušati potpuno ignorirati. Vjerujem da će biti kombinacija - prvo će ih pokušati ignorirati pa će ih onda pokušati diskreditirati. Ali ideja o bruto plaći se širi i bit će je jako teško zaustaviti.

Vezano
Pametno: Represivnim metodama HDZ želi kontrolirati građane, grubo kršeći Ustav
Milanović je dirnuo u osinje gnijezdo. Hoće li preživjeti?
Koalicija centra najavila ukidanje 5 nameta, počevši s obaveznim godišnjim pregledom vozila
Pametno i Fokus u koaliciji: ʼDijelimo iste vrijednosti i želimo građanima ponuditi izborʼ
Hrebak objasnio zašto je ponudio koaliciju Startu i Pametnom
Tko razumije taktiku Darija Hrebaka? Ja ne.
Hrebak pozvao na ujedinjenje HSLS-a, Pametnog, Starta i Lipe. Ovo su njihovi odgovori...
Pogriješio sam u tekstu o Ribiću: Ipak se financira iz državnog proračuna i trebao bi iznijeti visinu svojih primanja
Zašto visina Ribićeve plaće nije nikakav argument protiv njega
Je li Kolakušić populist? Rekao je dvije stvari koje se drugi političari u RH ne usude reći
Koji političari još brane interese poreznih obveznika?
Pametno o Marićevom progonu paušalaca: ʼUmjesto kočenja IT industrije, treba joj omogućiti da procvjetaʼ
HNS i Pametno bez kandidata na predsjedničkim izborima
Predsjednički izbori će biti bitka između stare i nove garde hrvatskih političara
Svi argumenti protiv bruto plaće su čista demagogija
Ogromni napredak: Hrvati konačno shvatili da je bruto više nego neto
Marijana Puljak o odlascima iz Pametnog: ʼHrvatska je puna filozofa. Svi prigovaraju, nitko ne bi zapeoʼ
Zašto je ipak dobro što se HSLS i Pametno ne mogu dogovoriti
Ništa od suradnje liberala na ovim izborima: Propali pregovori između HSLS-a i Pametnog
Zašto je u Hrvatskoj premalo žena poduzetnica i kako to promijeniti?
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: