Ribić manipulira podacima: Što stoji iza rasta plaća javnog sektora u Bugarskoj?

21.10.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Krugman i Lovrinović se slažu: Bitcoin je zlo!
Obersnel se ponaša kao despot i vlasnik Rijeke, a novinari mu plješću
Na današnji dan: Krvavi prosvjedi u Poznanu kao odgovor na implementaciju marksističke ekonomije
Porez na gazirana pića u praksi ne daje željene rezultate
Priče iz Caracasa: ʼMi ovdje gladujemo, pacijenti u bolnici umiru zbog redukcije struje, nedostaje lijekova i liječnika...ʼ
Ustaše su bili socijalisti, a NDH je promicala korporatizam
Jedini saborski zastupnik koji si može priuštiti opravdavanje izrabljivanja radnika
Maras nije James Bond nego Charlie Chaplin hrvatske politike
Kakve su to ʼlijevo-liberalneʼ vrijednosti?
Jedan od njih dvojice ne govori istinu. Pogodite tko...
Ne, klinci neće slušati ʼbolju glazbuʼ ako im stari profesori budu govorili što trebaju slušati
Hrvatska ima jedan ogromni problem - i svi se prave ludi
Jesu li skandinavske zemlje socijalistički raj? Evo što kažu Šveđani i Danci
Hrebak nije u pravu: Liberali ne bi trebali pozivati na kažnjavanje povika ZDS, evo zašto...
Pitanje na koje Pavel Gregorić izbjegava odgovoriti
Napad na kafiće kod Knina treba okarakterizirati kao terorizam
Istraživanje: Siromašni ne žele socijalu nego više prilika
Nadriliječništvo u hrvatskim medijima: Uvjeravaju nas u ʼčarobneʼ napitke, biljke i pripravke protiv gripe, upala, raka...
Beljak i Kosor ne mogu pobjeći od vlastite odgovornosti za političku trgovinu u Zagrebačkoj skupštini
LGBT prava: Hrvatska najbolja u cijeloj istočnoj i srednjoj Europi

Ribić manipulira podacima: Što stoji iza rasta plaća javnog sektora u Bugarskoj?


PIŠE Mario Nakić

Već smo navikli da najpoznatiji hrvatski sindikalist i borac za privilegije bogatih i privilegiranih Vilim Ribić obmanjuje javnost iznoseći laži i manipulacije. Tu tradiciju nije prekinuo ni na nedavnoj konferenciji za medije, kada je uspoređivao Hrvatsku s nekim drugim zemljama Nove Europe. Plaće javnog sektora u Hrvatskoj nisu dovoljno rasle, tvrdi Ribić, a kao dokaz tome prilaže rast plaća javnog sektora u Bugarskoj - za preko 100 posto.

Istina je da su plaće javnog sektora u Bugarskoj tijekom proteklih godina rasle preko 100 posto, međutim to je samo djelić istine. Ribić je mudro prešutio ono bitno - kako i zašto je došlo do tolikog rasta plaća javnog sektora u Bugarskoj.

Naime, Bugarska ima PDV 20 posto niži od Hrvatske. Najviša stopa PDV-a u Bugarskoj iznosi 20 posto, a za određene proizvode i usluge PDV je snižen na 9 odnosno 0 posto.

To je tek početak. Porez na dohodak u Bugarskoj iznosi 10 posto. Nevjerojatno, ha? Pazite sad ovo. Porez na dobit za bugarske tvrtke, bez obzira na veličinu i ostvarene prihode - 10 posto.

U takvim uvjetima sasvim je logično da je Bugarska prilično brzo izašla iz krize. Ekonomska kriza u Bugarskoj trajala je svega dvije godine (2009-2010), a u Hrvatskoj sedam godina (2009-2015). Dok je bugarsko gospodarstvo proživljavalo svojevrsni procvat, hrvatsko gospodarstvo je stenjalo. Naravno, dobar dio zasluga otpada na skupu državu i poreznu represiju. Lako je bilo ostvariti rast plaća od 100 posto dok je gospodarstvo raslo. U isto vrijeme dok su rasle plaće u bugarskom javnom sektoru, istom brzinom rasle su i plaće u bugarskom privatnom sektoru.

Bugarska je danas jedna od rijetkih europskih zemalja gdje je plaća u javnom sektoru veća od plaće u privatnom sektoru. I Hrvatska je među tim rijetkim zemljama. Ali razlika između plaća u javnom i privatnom sektoru je u Bugarskoj samo 6 posto, a u Hrvatskoj 13 posto, s time da će se sljedeće godine, kad sve najavljene Plenkovićeve mjere budu provedene, ta razlika u Hrvatskoj sigurno povećati na više od 15 posto.

Ako se promatra visina plaće javnog sektora u odnosu na privatni sektor, onda je Hrvatska već sada uvjerljivi prvak Europske unije.

Najveća razlika između ekonomija Bugarske i Hrvatske je u poreznom opterećenju rada, poslovanja i trgovine. Ta je razlika ogromna. Hrvatska je u odnosu na Bugarsku ultrarepresivna država, naša država puno više košta i to je najveća kočnica za rast plaća. Vlada može dekretom povisiti plaće u javnom sektoru, kao što to i čini, daleko iznad mogućnosti našeg gospodarstva, ali takve odluke neće ubrzati rast gospodarstva niti poboljšati uvjete poslovanja i rada u Hrvatskoj. Upravo suprotno, dovest će do daljnjeg rasta cijena, a privatni sektor to neće moći pratiti pa će većina biti još siromašnija i nastavit će se masovno iseljavanje.

Nitko nema ništa protiv povećanja plaća bilo koga, pa tako i javnih službenika. Kamo sreće da svima plaće porastu za 200 posto. Ali ekonomija je puno kompleksnija, državi novac ne pada s neba i svako povećanje javne potrošnje netko mora platiti. Zašto ne probamo poput drugih država, pa tako i Bugarske, otpustiti poreznu represiju i onda gledajmo kako se plaće realno povećavaju? Što kažete na to?Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: