Ribić manipulira podacima: Što stoji iza rasta plaća javnog sektora u Bugarskoj?

21.10.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Šveđanke za povećanje broja silovanja okrivljuju mušku prirodu i odgoj
ʼ15 godina živim u Hrvatskoj i još uvijek me ljudi tretiraju kao turistaʼ
Kako su DM i Lidl ukrali profesorima dostojanstvo
Rast BDP-a nas neće spasiti: Oni nas vode ravno u kmetstvo
Titoljupci su zadnji koji imaju pravo nekoga prozivati zbog šutnje o pedofiliji
Top 4 razloga zašto je dobro što Milanović odlazi
Razbijanje zablude: Tko u konačnici plaća skupe tarife na uvoz?
Hrvati imaju dva fetiša: zabrane i blagajnice u trgovačkim centrima
U Austriji od danas istospolni parovi imaju pravo stupiti u brak
Englezi kaznili dvije najveće stranke, liberali najveći pobjednici lokalnih izbora
Pronašli smo lika koji je povjerovao u priču da se podzemne sile osvećuju Tolušiću jer je dirnuo u osinje gnijezdo
Što je protekcionizam i kako utječe na društvo?
Lex Agrokor je ubio posljednju iluziju o pravnoj državi
Latinoamerikanci naučili lekciju: "Dosta nam je socijalizma!"
Sekularnost države nije pitanje zbog kojeg bismo se trebali dijeliti
Vlada oslobodila nameta i deregulirala 20-ak profesija; turistički vodiči se pobunili
Što kaže struka o pojmu ʼsocijalno distanciranjeʼ koji novinari ovih dana jako vole koristiti?
Kako su novinari zatupljivali Hrvate: Piketty kao 'vodeći svjetski ekonomist' i spasitelj
Hrvatski koronaši foru s Hitnom iskopirali od Vučića
Ukida se pečat, pojeftinjuju troškovi, a od jeseni tvrtke će se osnivati online i bez javnog bilježnika!

Ribić manipulira podacima: Što stoji iza rasta plaća javnog sektora u Bugarskoj?


PIŠE Mario Nakić

Već smo navikli da najpoznatiji hrvatski sindikalist i borac za privilegije bogatih i privilegiranih Vilim Ribić obmanjuje javnost iznoseći laži i manipulacije. Tu tradiciju nije prekinuo ni na nedavnoj konferenciji za medije, kada je uspoređivao Hrvatsku s nekim drugim zemljama Nove Europe. Plaće javnog sektora u Hrvatskoj nisu dovoljno rasle, tvrdi Ribić, a kao dokaz tome prilaže rast plaća javnog sektora u Bugarskoj - za preko 100 posto.

Istina je da su plaće javnog sektora u Bugarskoj tijekom proteklih godina rasle preko 100 posto, međutim to je samo djelić istine. Ribić je mudro prešutio ono bitno - kako i zašto je došlo do tolikog rasta plaća javnog sektora u Bugarskoj.

Naime, Bugarska ima PDV 20 posto niži od Hrvatske. Najviša stopa PDV-a u Bugarskoj iznosi 20 posto, a za određene proizvode i usluge PDV je snižen na 9 odnosno 0 posto.

To je tek početak. Porez na dohodak u Bugarskoj iznosi 10 posto. Nevjerojatno, ha? Pazite sad ovo. Porez na dobit za bugarske tvrtke, bez obzira na veličinu i ostvarene prihode - 10 posto.

U takvim uvjetima sasvim je logično da je Bugarska prilično brzo izašla iz krize. Ekonomska kriza u Bugarskoj trajala je svega dvije godine (2009-2010), a u Hrvatskoj sedam godina (2009-2015). Dok je bugarsko gospodarstvo proživljavalo svojevrsni procvat, hrvatsko gospodarstvo je stenjalo. Naravno, dobar dio zasluga otpada na skupu državu i poreznu represiju. Lako je bilo ostvariti rast plaća od 100 posto dok je gospodarstvo raslo. U isto vrijeme dok su rasle plaće u bugarskom javnom sektoru, istom brzinom rasle su i plaće u bugarskom privatnom sektoru.

Bugarska je danas jedna od rijetkih europskih zemalja gdje je plaća u javnom sektoru veća od plaće u privatnom sektoru. I Hrvatska je među tim rijetkim zemljama. Ali razlika između plaća u javnom i privatnom sektoru je u Bugarskoj samo 6 posto, a u Hrvatskoj 13 posto, s time da će se sljedeće godine, kad sve najavljene Plenkovićeve mjere budu provedene, ta razlika u Hrvatskoj sigurno povećati na više od 15 posto.

Ako se promatra visina plaće javnog sektora u odnosu na privatni sektor, onda je Hrvatska već sada uvjerljivi prvak Europske unije.

Najveća razlika između ekonomija Bugarske i Hrvatske je u poreznom opterećenju rada, poslovanja i trgovine. Ta je razlika ogromna. Hrvatska je u odnosu na Bugarsku ultrarepresivna država, naša država puno više košta i to je najveća kočnica za rast plaća. Vlada može dekretom povisiti plaće u javnom sektoru, kao što to i čini, daleko iznad mogućnosti našeg gospodarstva, ali takve odluke neće ubrzati rast gospodarstva niti poboljšati uvjete poslovanja i rada u Hrvatskoj. Upravo suprotno, dovest će do daljnjeg rasta cijena, a privatni sektor to neće moći pratiti pa će većina biti još siromašnija i nastavit će se masovno iseljavanje.

Nitko nema ništa protiv povećanja plaća bilo koga, pa tako i javnih službenika. Kamo sreće da svima plaće porastu za 200 posto. Ali ekonomija je puno kompleksnija, državi novac ne pada s neba i svako povećanje javne potrošnje netko mora platiti. Zašto ne probamo poput drugih država, pa tako i Bugarske, otpustiti poreznu represiju i onda gledajmo kako se plaće realno povećavaju? Što kažete na to?

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: