Cijepljenje djece nije pitanje slobode izbora

7.7.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Matija Babić griješi po pitanju regulacija okoliša, liberalizma i Europe
Kandidat za predsjednika SAD-a u Miamiju citirao Che Guevaru. Nije dobro prošao...
Oni su ʼwokeʼ: DM se hvali ukidanjem plastičnih vrećica. Dobro pogledajte ovu fotografiju...
Lipa predstavila Crnu knjigu: Kako se država razbacuje javnim novcem
Njemački reper snimio spot iz tri perspektive: glasača AfD-a, turskog imigranta i sebe
Može li nas demokracija odvesti u fašizam ili socijalizam?
Budite bez brige: Misesova knjiga će biti objavljena na hrvatskom
Kako je Plenković ustvari priznao da od reforme nema ni ʼrʼ
Nova europska politička grupacija, čiji će član vjerojatno biti i Živi zid, ima samo jedan zajednički cilj
Antikapitalizam kao sredstvo za ostvarivanje profita
Debata o kalkulaciji cijena: Kako je Mises natjerao socijalističke ekonomiste na povlačenje
Vrdoljak o PDV-u i proračunu - kad lupiš i ostaneš živ
Snimka umirućeg polarnog medvjeda ima 0% veze s klimatskim promjenama
Hasanbegović i Esih se slažu s ljevičarima - ne referendumu
Na ljevici se vodi građanski rat za ženski WC: Feministice protiv trans aktivista, padaju uvrede, prijeti se gulazima
Wikileaks otkrio: Hillary i dalje mrzi gayeve
Jadranka Kosor osudila ponašanje Dodikove policije. A kakva je bila njena vlada prema prosvjednicima? (video)
Ne, reakcija gradonačelnice Supetra nije za pohvalu, ali je, nažalost, za Hrvatsku sasvim normalna
Svjetsko bogatstvo se u 3 godine povećalo 12%, raste udio srednjeg sloja i broj milijunaša
Hasanbegović je u pravu: Ne trebaju nam nikakve zabrane

Cijepljenje djece nije pitanje slobode izbora


PIŠE Mario Nakić

Cijepljenje djece u Hrvatskoj je obavezno, ali se može izbjeći uz prekršajnu kaznu od 2.000 kuna. Budući da je u Hrvatskoj došlo do pada broja cijepljene djece te se ponovno vraćaju neke epidemije poput ospica, ozbiljno se razmatra ideja da se kazna postroži ili čak da namjerno necijepljenje djece postane kazneno djelo.

Pitanje obaveznog cijepljenja je iznimno složeno i oko njega se vode svjetonazorske i znanstvene/pseudoznanstvene bitke diljem svijeta. U Njemačkoj cijepljenje nije obavezno, ali necijepljena djeca će imati velikih problema prilikom upisa u vrtić ili školu. Švedski je parlament nedavno odbio prijedlog o uvođenju obaveznog cijepljenja uz obrazloženje da bi to bilo protuustavno. Francuski je parlament, međutim, donio odluku o uvođenju obaveznog cijepljenja djece.

Kao liberal, moram reći da imam priličnu averziju prema riječima "obavezno" i "zabranjeno". Kad država na nešto obvezuje, znači da nas prisiljava, a prisila bi u slobodnom društvu trebala biti minimizirana na najmanju moguću mjeru, odnosno na one stvari bez kojih društvo ne bi funkcioniralo. S obzirom da je znanstveno dokazano kako udio necijepljene djece u nekom društvu ne smije biti veći od nekoliko postotnih poena da ne bi dolazilo do većih epidemija, jasno je da za Švedsku to ne predstavlja neki problem dok god im je procijepljenost 98 posto. Postavlja se pitanje kako bi bilo kod nas da je cijepljenje djece potpuno prepušteno slobodnoj volji roditelja budući da već sad imamo veći udio necijepljene djece usprkos prekršajnoj kazni.

Isto tako, kao liberal, moram istaknuti dobar argument švedske zdravstvene organizacije koja je u javnom priopćenju istakla kako je bolje kad nešto nije obavezno jer čim se stanovništvo prisiljava, onda se u njemu stvara otpor. To je dobar i legitiman argument protiv obaveznog cijepljenja.

Kod nas su najžešći protivnici cijepljenja uglavnom pripadnici nekih krajnje lijevih ili krajnje desnih političkih opcija, tipa Živog zida i njegovih otpadnika. Nije slučajno, to je ista populacija koja će prije povjerovati teorijama zavjere s Youtubea nego bilo kojem znanstvenom institutu. Njihov glavni argument je da su za "slobodu izbora".

To je pogrešan argument jer jednostavno ne drži vodu. Što je sloboda izbora? To je pravo koje svaka osoba ima da učini sa sobom, svojim tijelom, svojom imovinom i svojim životom ono što misli da je za nju najbolje. Međutim, sloboda izbora ne uključuje i pravo da činimo drugima ono što mislimo da je za njih najbolje. Istina je da roditelji imaju Ustavom garantirano pravo odgajati djecu prema vlastitom svjetonazoru, no to ne uključuje pravo da svjesno ili nesvjesno čine trajnu štetu svojoj djeci. Dakle, sloboda izbora ne uključuje pravo da roditelj izabere nauditi svome djetetu, a pogotovo mu prouzrokovati svojom akcijom ili odbijanjem akcije bolest ili smrt. Ako roditelj ozlijedi ili ubije svoje dijete, završit će u zatvoru. Ako roditelj odbije cijepiti svoje dijete i ono se kasnije radi toga razboli i umre, treba li roditelj odgovarati?

Ako ćemo tom analogijom, roditelj nema pravo zanemariti svoje dijete, nema ga pravo odbiti hraniti pa ga ne bi trebao imati ni pravo odbiti cijepiti ako je cijepljenje znanstveno dokazano kao nešto što je djetetu od životne važnosti, a znanost je po tom pitanju prilično složna.

Naravno da je internet prepun priča i navoda o slučajevima gdje su cjepiva naštetila nekoj djeci ili čak dovela do smrti i to se ne može u potpunosti opovrgnuti (iako se uglavnom ne može niti 100% dokazati povezanost tih oboljenja baš s cjepivom), ali činjenica je da je svaki čovjek jedinstveni organizam i ne postoji lijek koji će na baš sve djelovati jednako. Nitko vam ne može garantirati sa 100-postotnom sigurnošću da vaše dijete neće imati nuspojave od cjepiva, ali su te šanse neusporedivo manje od onih da se dijete ozbiljno razboli zbog toga što nije cijepljeno. Kod takvih odluka treba izvagati strane i uvijek provjeriti što kaže znanost, a ne neki političari, populisti i pseudoznanstvenici željni slave.

Sve u svemu, nisam ljubitelj prisila ni zabrana, ali ako je u pitanju život djeteta, roditelj ne može imati pravo da mu zbog vlastitih paranoja ili naivnosti uskrati zdravlje.
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
| UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: