Ovih dvoje demokratskih kandidata za predsjednika SAD-a najtraženiji su na Googleu nakon sinoćnje debate

27.6.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
4

Prvi krug prve predsjedničke debate među Demokratima protekao je u natjecanju u socijalizmu. Ipak, dvoje kandidata su se istakli s drugačijim temama.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovih dvoje demokratskih kandidata za predsjednika SAD-a najtraženiji su na Googleu nakon sinoćnje debate

Prvi krug prve predsjedničke debate među Demokratima protekao je u natjecanju u socijalizmu. Ipak, dvoje kandidata su se istakli s drugačijim temama.
PIŠE Mario Nakić

Prva predsjednička debata za nominaciju Demokratske stranke započela je sinoć u Miamiju prvom rundom. Budući da je ove godine čak 26 kandidata, debata je podijeljena u dva dijela. Sinoć je predstavljeno prvih deset kandidata, među kojima su najpoznatiji senatorica Elizabeth Warren, newyorški gradonačelnik Bill de Blasio i bivši kongresmen iz Teksasa Beto O'Rourke.

Nije bilo mnogo vremena da se iz debate sazna više o svim kandidatima, ali je svatko od njih dobio priliku da se pred širokom američkom publikom ukratko predstavi u najboljem svjetlu i tako zainteresira potencijalne birače. Možda je najzanimljiviji trenutak bio kad su moderatori upitali kandidate tko bi od njih ukinuo privatno zdravstveno osiguranje i zamijenio ga državnim (ovime što mi imamo u Hrvatskoj), samo dvoje je podiglo ruku: Warren i de Blasio.

Warren se držala radikalno lijevog populizma znajući da većina Amerikanaca prema anketama podržava uvođenje obaveznog zdravstva kojim će svi biti pokriveni. "Postoje političari koji kažu da to nije moguće provesti. Zapravo vam žele reći da se ne žele boriti za to. Zdravstvo je temeljno ljudsko pravo, a ja ću se boriti za temeljna ljudska prava."

Beto O'Rourke je pokušao unijeti dozu zdravog razuma kad je sramežljivo rekao da je potrebno zadržati slobodu izbora, ali newyorški gradonačelnik ga je odmah poklopio podsjetivši da "zdravstveno osiguranje ne funkcionira za milijune Amerikanaca". "Kako možete braniti sistem koji ne funkcionira? Zašto uopće branite privatno osiguranje?"

Ipak, izvan natjecanja u lijevom populizmu, dvoje ranije manje poznatih kandidata su se posebno uspjeli istaknuti, što su kasnije potvrdili i rezultati Google tražilice. To su Cory Booker i Tulsi Gabbard.

Cory Booker je američki senator iz New Jerseya koji je prethodno bio dva mandata gradonačelnik Newarka i potom kongresmen u Predstavničkom domu. Smatra se socijalnim liberalom. U svojim izjavama dosad je uvijek naglašavao kako preferira slobodno tržište u ekonomiji, što je učinio i tijekom sinoćnje debate kad je govorio o potrebi "razbijanja velikih korporativnih monopola": "Moramo dozvoliti slobodnom tržištu da funkcionira, a to će biti kad mali biznisi postanu konkurentniji."

Iako su se svi kandidati sinoć natjecali u kritiziranju velikih korporacija, činjenica je da je Booker u Kongresu i Senatu već dvaput podržao smanjenje korporativnog poreza. Na nedavno novinarsko pitanje smatra li se socijalistom, odgovorio je kategorički: "Ne. Ja sam za kapitalizam, ali mi je dosta korporacija koje se ponašaju kao da su u socijalizmu."

Booker je jedini senator koji živi i dalje u siromašnom kvartu, u centru Newarka, što je iskoristio i sinoć u debati govoreći o potrebi uvođenja bolje kontrole oružja. Kasnije je u intervjuu za CNN bolje objasnio svoju poziciju:

"Ne želim ljudima uzeti pravo na posjedovanje oružja. Moj je prijedlog razumna regulacija koja neće dozvoliti kriminalcima da tako lako dođu do oružja kao sada. Ako želite voziti automobil, morate proći prvo vježbe, pa razne testove, pa registraciju. Istu stvar želim i za oružje. Mislim da to nije kršenje Ustava jer sloboda nije apsolutna. Nemamo ni apsolutnu slobodu govora. Ne smijem u kazalištu punom ljudi povikati: 'Požar!'. Moj je prijedlog zdravorazumska regulacija oružja koja neće ukidati prava nikome i većina Amerikanaca se slaže sa mnom."

Na pitanje o imigraciji, Booker je na tečnom španjolskom jeziku odgovorio kako je ovakva politika, koju Trump vodi prema imigrantima, "neprihvatljiva". "Prvi dan svoga predsjedništva ukinut ću ICE (državnu agenciju koja se bavi traženjem ilegalnih imigranata) i pokrenuti reformu naše imigrantske politike, tako da se prema svakom čovjeku postupa humano." Osim njega, na španjolskom jeziku su se gledateljima obratili još O'Rourke i Julian Castro, jedini kandidat latino porijekla.

Google Trends na Twitteru je objavio top 10 najtraženijih demokratskih kandidata u njihovoj tražilici za vrijeme debate. Booker je prvi, što je veliko iznenađenje budući da je dosad kotirao loše u anketama s potporom između 1 i 3 posto među članovima Demokratske stranke.

Od Bookerovih ostalih poznatih stavova, zalaže se za potpunu legalizaciju marihuane na federalnoj razini, sudjelovao je skupa s republikancem Random Paulom u kreiranju reforme kaznenog sustava, podržava gay prava i protivi se restrikcijama i zabranama pobačaja.

Prema Google Trendsu, drugo najtraženije ime u njihovoj tražilici sinoć je bila Tulsi Gabbard. Riječ je o članici Kongresa iz Havaja, bivšoj vojnikinji koja je sudjelovala u ratu u Iraku, a nakon toga postala vodeća protivnica američkih vojnih intervencija u svijetu.

Gabbard se tijekom debate istakla upravo u tome - protivljenju vojnom intervencionizmu. Na pitanje jesu li za povratak SAD-a sporazumu s Iranom, ona je jedina na toj pozornici kategorički odgovorila potvrdno.

"Rat s Iranom bio bi još gori nego s Irakom. Donald Trump i njegov proratni kabinet - Mike Pompeo, John Bolton i drugi - stvaraju situaciju u kojoj svaka iskra može pokrenuti rat. Trump se treba vratiti sporazumu s Iranom, progutati svoj ponos i staviti Ameriku na prvo mjesto."

Kad su je pitali što bi učinila po pitanju razlike u primanjima između muškaraca i žena, Tulsi je izbjegla odgovor na to pitanje i vratila se na vanjsku politiku da bi zaključila kako se ona mora mijenjati.

Kad je kongresmen Tim Ryan rekao kako je nedavna smrt dvoje američkih vojnika u Afganistanu razlog zašto SAD treba nastaviti taj rat, Tulsi ga je pitala: "Hoćete li vi reći njihovim roditeljima da se Amerika morala uključiti u sukobe u Afganistanu? To je neprihvatljivo. Izgubili smo previše života i potrošili previše novca na ratove."

Gabbard je i ranije medijima jasno dala do znanja da će američka vanjska politika i povlačenje trupa sa svih ratnih područja biti u središtu njene kampanje: "Postoji jedno pitanje koje je bitnije od svih ostalih, a to je rat i mir", rekla je u intervjuu za CNN.

Pokazalo se da mnogi Amerikanci dijele taj stav jer je tijekom i nakon debate njeno ime bilo drugo najtraženije u Googleovoj tražilici. Još je zanimljivija karta koju je objavio Google Trends, a pokazuje da ona geografski dominira.Ako se zanimanje za mladu političarku s Havaja pretoči u glasove, ona bi mogla osvojiti nominaciju Demokratske stranke. Do jučer je po anketama dobivala baš kao i Booker, između 1 i 3 posto potpore Demokrata.

Ovo su svakako dobre vijesti i pokazuju da pažnju Amerikanaca više ne privlače populisti koji se natječu u socijalizmu, već umjereni, liberalni političari s bitnim temama. Bilo tko od njih dvoje - Booker i Tulsi - bio bi puno bolji predsjednik od Trumpa.

Neki kažu da je Donald Trump pobijedio Hillary Clinton na izborima 2016. prvenstveno zahvaljujući njegovom protivljenju i kritici američke vanjske politike te tadašnjem antiratnom stavu. Ako je tako, onda bi Tulsi Gabbard mogla na ovim izborima trijumfirati jer po tom pitanju ona nema konkurencije.Vezano
Novinar Fox Newsa epski odgovorio na Trumpove napade: ʼPredsjedniče, ja ne radim za Vas!ʼ
Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...
Američki konzervativci dokazali da su pahuljice: Zbog njihovih osjećaja otkazan film
Naoružani civil spriječio još jedno masovno ubojstvo u SAD-u
Bijesni i nepomirljivi: Amerikanci se izgleda spremaju za građanski rat
Je li Trump svjestan koliku moć imaju riječi koje šalje u eter?
Tulsi i Yang bi bili savršen par za zajedničku kandidaturu protiv Trumpa
Dekriminalizacija marihuane u državi New York
Francuska uvela digitalni porez, Trump ljut: ʼSad ćemo mi oporezivati vaše vino!ʼ
John McAfee želi biti predsjednik SAD-a i premijer Velike Britanije - u isto vrijeme!
Milanović je o ratu u Afganistanu rekao ono što Amerikanci govore već godinama. Zašto je onda to toliki problem?
Trump napao Fox News zbog ankete u kojoj gubi od Bidena i Sandersa
Ima jedno pitanje oko kojega Trump i Demokrati uvijek postignu konsenzus. I to je posebno zabrinjavajuće...
Što se zapravo krije iza izjava ʼOni mrze ovu zemljuʼ i ʼNeka odu ako im se tu ne sviđaʼ?
Pobuna radnika u Sandersovom stožeru: Traže veće plaće i tvrde da su izrabljivani
U Americi je više uhićenja zbog posjedovanja marihuane nego zbog svih nasilnih djela zajedno
Trump je uspio nadmašiti samoga sebe: Je li ovo najodvratnija izjava nekog američkog predsjednika u povijesti?
Protiv ilegalne imigracije može se boriti na drugi način - olakšavanjem legalne imigracije
Većina Amerikanaca za povećanje minimalca, ali ekonomisti se protive
Članovi metal benda u Iranu zbog pjesme osuđeni na višegodišnji zatvor i bičevanje
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Kad pričaju o slobodnom tržištu, mnogi ne razumiju što to uopće znači, a zatim pretpostavljaju da netko misli kako je apsolutno slobodno tržište moguće.

U čemu kritičari slobodnog tržišta najčešće griješe

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

HNS i Pametno bez kandidata na predsjedničkim izborima

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U Hrvatskoj će ovo zvučati čudno i nestvarno, ali u civiliziranom svijetu građani imaju prava.

Sutkinja u SAD-u prijavila građanina zbog objava na Facebooku. Pogodite kako je to završilo...

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mnogi čitatelji nisu razumjeli zašto se Trudeau ima potrebu ispričati. Misle da je riječ o pretjeranom teroru političke korektnosti, ali nije.

Zašto je maskiranje u crnca rasistički čin?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Euroskeptici jako vole pljuvati Europu govoreći da je ona nedemokratska. Ali Juncker i Tusk ne mogu zatvoriti vrata ovog parlamenta, podsjeća vođa RE-a.

Verhofstadt spustio euroskepticima: ʼAko želite uspoređivati nešto sa Sovjetskim Savezom, pokažite prstom u Westminsterʼ

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mora se ispričavati zbog stvari koje su nekoć bile normalne ili bezazlene i to bi ga moglo stajati gubitka izbora.

Trudeau je žrtva vlastite gluposti

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Skandinavski model će nam dati izbor da radimo i nakon 65. godine - tko želi. Međutim, to će teško moći spasiti mirovinski sustav od kolapsa.

Kosor predlaže skandinavski model za mirovinski sustav. Možda je to najbolje za sve, ali hoće li biti dovoljno?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Još nedavno su bili zadovoljni represivnim državnim aparatom. Sada više nisu...

LGBT portal, koji je slavio kazneni progon homofoba iz Zadra, sada cvili zbog represivnog državnog aparata

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Riječ 'zlorabitelji' ušla je u hrvatski rječnik kao sinonim za male poduzetnike i obrtnike koji 'varaju' državu plaćajući manji porez nego što je to Vlada zamislila da bi trebali.

Želite se riješiti zlorabitelja? Smanjite porezno opterećenje!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Medijima kruže naslovi kako su paušalni obrti masovno 'varali državu'. To nije točno, ljudi koriste zakonske mogućnosti.

Ne, paušalci nisu varali državu. Novi zakon će ih poslati u ilegalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Premijer je potvrdio da novinari trebaju imati posebne privilegije u tretmanu države, a predsjednica podsjeća na Staljina.

Katastrofalne reakcije Kolinde i Plenkovića: Državni vrh se ismijava iz naših prava

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Po čemu je Duhaček vrjedniji od Čolakovića i zašto u Hrvatskoj nećemo još dugo imati lijepe stvari

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: