Sukob crkvenih klanova nagovješćuje početak nove ere dijaloga između Crkve i društva

10.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
4

Napad mons. Perića na mons. Uzinića jedan je od posljednjih trzaja stare škole Katoličke crkve u Hrvata. Dolazi vrijeme novih naraštaja s drugačijim svjetonazorom.
PIŠE: TOMISLAV STIPIĆ

Sukob crkvenih klanova nagovješćuje početak nove ere dijaloga između Crkve i društva

Napad mons. Perića na mons. Uzinića jedan je od posljednjih trzaja stare škole Katoličke crkve u Hrvata. Dolazi vrijeme novih naraštaja s drugačijim svjetonazorom.
PIŠE Tomislav Stipić

Napad mostarsko-duvanjskog biskupa i trebinjsko-mrkanskog apostolskog administratora, mons. Ratka Perića na dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića u suštini je sukob dogmatskih struktura Katoličke crkve u Hrvatskoj i BiH s onim pomirljivim dijelom biskupa kojih je u obje Biskupske konferencije sve više.

Mons. Ratko Perić "stara" je škola hrvatskih biskupa. Rođen u vrijeme Drugog svjetskog rata, službujući u, po Crkvu, teškim vremenima komunizma, ovaj katolički prelat očito je i novo vrijeme u kojem djeluje poistovjetio s olovnim godinama u kojem pluralizam nije bio dozvoljen. A biskupa Uzinića napao je upravo zbog pluralizma.

Naime, biskup Uzinić, odgovarajući znakovima vremena, poželio je na dubrovačkoj Ljetnoj teološkoj školi pastorala pod nazivom "Teologija u pluralnome društvu" pozvati različite teologe koji bi teolozima i studentima govorili o različitim viđenjima suvremene teologije. Među pozvanima našla se katolička teologinja Tina Beattie, profesorica Katoličkih studija na Sveučilištu Roehampton u Londonu. I to je biskupa Perića jako uzrujalo. U svom nimalo diplomatskom "bratskom" pismu upućenom biskupu Uziniću, Perić napada i prozvanu teologinju, ali, bez manje strasti i dubrovačkog biskupa, svog brata po službi.

U tom pismu teologinju Beattie mostarski biskup naziva "heretičarkom", "nikada do kraja katolkinjom", "feminističkom teologinjom" i "feminističkim kukoljem na katoličkoj njivi". Uzinića je pak opomenuo: "Kako se ne bojiš da te ne opomene papa Franjo na što trošiš biskupijski novac?".

Odnos biskupa Perića prema prozvanoj teologinji može se zapravo razmatrati iz više pravaca. To zapravo ni nije samo odnos prema jednoj ženi već prema svim ženama, znanstvenicama, katolkinjama i osobama koje promišljaju drukčije o pojedinim pitanjima vjere i morala. U dubini njegovih riječi zapravo se ocrtava prezir prema ženi koja pomiče granice i preispituje dogme, ženi koja je katolkinja, ali progovara na drukčiji način o pitanjima kontracepcije i pobačaja. Upravo u tome i jest poanta škole u kojoj se razgovara o pluralizmu unutar teoloških pravaca.

Perić namjerno derogira Beattien znanstveni habitus proglašavajući je "feminističkom teologinjom", želeći je smjestiti u samo jedan kut teološke znanosti, za njega očito nepotrebnog i heretičnog. A profesorica Beattie ne progovara samo i isključivo o feminizmu, već i o moralu, dogmatici, teologiji općenito.

Nadalje, Perić se prokazao kao netko tko ne razumije novo vrijeme u Crkvi koje je počelo izborom pape Franje. Napad na Uzinića zapravo je napad na papu Franju kojeg ne može direktno napasti te time pokazuje vlastiti kukavičluk, već napada brata biskupa koji zagovara i provodi upravo ono na što ga potiče sam papa Franjo. Ne samo njega, već sve biskupe diljem svijeta.

Potom, klasičnom zamjenom teza (očito je život u komunizmu za Perića bio plodonosan i poučan), Uzinića plaši papom Franjom kao neki klinac kad govori bratu ili sestri: "Tužit ću te tati". Prilično djetinjasto za čovjeka koji je ove godine u veljači napunio 75 godina. Pri tome, Perića očito smeta što je Uzinić jedan od prvih biskupa koji za komunikaciju koristi suvremene metode poput facebooka, zagovara pravo migranata, kaje se i moli za oprost zbog pedofilskih zločina klera, promiče ekumenizam. Dakle, sve ono što promiče i papa Franjo.

Čudno je da Perić ustaje protiv pluralizma, a pomanjkanje pluralizma spočitava bivšem komunističkom režimu.

Ovaj sukob zapravo je pokazatelj odnosa klanova u katoličkoj crkvi u BiH i Hrvatskoj. Stariji dio episkopata očito se ne može pomiriti s mlađim, spremnijim na suradnju sa svijetom koji samo slijedi nastojanja poglavara Katoličke crkve. Uzinić nije usamljen u tom otvorenijem dijelu Crkve u Hrvatskoj i BiH. Iako je on za biskupa imenovan od strane pape emeritusa Benedikta XVI, cijela plejada novih biskupa imenovana je od strane pape Franje. Redovnici Ivica Petanjek i Zdenko Križić, krčki i gospićko-senjski biskupi, zatim mlađi kadrovi poput Tomislava Rogića, šibenskog biskupa, Milana Stipića, apostolskog administratora križevačke eparhije, Roka Palića, hvarskog biskupa i Jure Bogdana, vojnog ordinarija jamac su provjetravanja u redovima Katoličke crkve i vraćanju pastoralu nauštrb vođenja politike. Jer ovi biskupi rijetko ili gotovo nikada ne govore o politici niti pokazuju posebno zanimanje za nju.

Ako tome pridodamo činjenicu da od 26 trenutno službujućih biskupa u Hrvatskoj i BiH čak njih devetorica u sljedećih 5 godina odlazi u mirovinu (među njima kardinali Josip Bozanić i Vinko Puljić, nadbiskupi Ivan Devčić, Želimir Puljić i Marin Barišić te biskupi Franjo Komarica, Josip Mrzljak, Antun Škvorčević a ove godine i Ratko Perić, junak ovog članka), moguće je da će papa Franjo novim akvizicijama u episkopatu skroz promijeniti crkvenu krvnu sliku u kojem će većinu imati biskupi predani dušama vjernika i duhovnim stvarima. Možda i ta realnost doprinese dijalogu Crkve i društva na svim razinama.


Vezano
Pitanje za patera Iku: Tko je od nas dvojice ʼpraviʼ muškarac?
Putinova kritika liberalizma nije ništa novo. Isto su govorili Lenjin i Mussolini
Hrvatska nije katolička nego sekularna država
Za tužbe protiv crkvenih zvona Zekanović okrivio neoliberalizam
Crkva bi u katolicima liberalnog svjetonazora trebala prepoznati svoje najveće prijatelje, a ne protivnike
Katedrala Notre-Dame je preživjela pljačku i uništavanje tijekom Francuske revolucije, preživjet će i ovaj požar
Kako hrvatski kler pokušava opravdati (ili prešutjeti) strašne skandale
Justin Bieber i predbračna čistoća: Što nam to govori o državnim, društvenim i crkvenim zabranama i tabuima?
Sekularizacija Hrvatske nije moguća još najmanje 100 godina
Ovaj biskup kaže da su mladi vjerski nepismeni. Znači da vjeronauk u državnoj školi ne funkcionira?
Da ova škola nije u državnom vlasništvu, netko bi se i o njoj brinuo
Gdje su sad molitelji, branitelji, Crkva i ostali dušebrižnici?
Je li Puljak u pravu kad proziva Crkvu zbog pisma školama?
Ako Crkva nije zadovoljna ovakvim školstvom, neka se založi za vaučerizaciju!
Djecu trebamo učiti da poštuju tuđu imovinu i slobodu
Paranoja i senzacionalizam: Koliko je Zadranima trebalo da se bace u lov na sotoniste kojih nema
Državno financiranje vjerskih zajednica - kršenje sekularnosti i slobode govora
Mamić, Međugorje, molitva - u čemu vjernici griješe?
Crkveni vođe ne mogu biti shvaćeni ozbiljno dok god primaju novac iz proračuna
Mises o toleranciji, religiji i crkvama
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prošlo je 5 godina kako je pokrenuo filantropsku inicijativu za poboljšanje uvjeta i bolju informatičku naobrazbu u hrvatskim školama...

Bakić obilježava 5. godišnjicu IRIM-a: ʼEdukacija je najveći izjednačavač prilikaʼ

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo je jedan od najočitijih primjera uredničke manipulacije kako se neki hrvatski mediji trude ulizati vladajućima.

Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: