Sukob crkvenih klanova nagovješćuje početak nove ere dijaloga između Crkve i društva

10.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
4

Napad mons. Perića na mons. Uzinića jedan je od posljednjih trzaja stare škole Katoličke crkve u Hrvata. Dolazi vrijeme novih naraštaja s drugačijim svjetonazorom.
PIŠE: TOMISLAV STIPIĆ

Sukob crkvenih klanova nagovješćuje početak nove ere dijaloga između Crkve i društva

Napad mons. Perića na mons. Uzinića jedan je od posljednjih trzaja stare škole Katoličke crkve u Hrvata. Dolazi vrijeme novih naraštaja s drugačijim svjetonazorom.
PIŠE Tomislav Stipić

Napad mostarsko-duvanjskog biskupa i trebinjsko-mrkanskog apostolskog administratora, mons. Ratka Perića na dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića u suštini je sukob dogmatskih struktura Katoličke crkve u Hrvatskoj i BiH s onim pomirljivim dijelom biskupa kojih je u obje Biskupske konferencije sve više.

Mons. Ratko Perić "stara" je škola hrvatskih biskupa. Rođen u vrijeme Drugog svjetskog rata, službujući u, po Crkvu, teškim vremenima komunizma, ovaj katolički prelat očito je i novo vrijeme u kojem djeluje poistovjetio s olovnim godinama u kojem pluralizam nije bio dozvoljen. A biskupa Uzinića napao je upravo zbog pluralizma.

Naime, biskup Uzinić, odgovarajući znakovima vremena, poželio je na dubrovačkoj Ljetnoj teološkoj školi pastorala pod nazivom "Teologija u pluralnome društvu" pozvati različite teologe koji bi teolozima i studentima govorili o različitim viđenjima suvremene teologije. Među pozvanima našla se katolička teologinja Tina Beattie, profesorica Katoličkih studija na Sveučilištu Roehampton u Londonu. I to je biskupa Perića jako uzrujalo. U svom nimalo diplomatskom "bratskom" pismu upućenom biskupu Uziniću, Perić napada i prozvanu teologinju, ali, bez manje strasti i dubrovačkog biskupa, svog brata po službi.

U tom pismu teologinju Beattie mostarski biskup naziva "heretičarkom", "nikada do kraja katolkinjom", "feminističkom teologinjom" i "feminističkim kukoljem na katoličkoj njivi". Uzinića je pak opomenuo: "Kako se ne bojiš da te ne opomene papa Franjo na što trošiš biskupijski novac?".

Odnos biskupa Perića prema prozvanoj teologinji može se zapravo razmatrati iz više pravaca. To zapravo ni nije samo odnos prema jednoj ženi već prema svim ženama, znanstvenicama, katolkinjama i osobama koje promišljaju drukčije o pojedinim pitanjima vjere i morala. U dubini njegovih riječi zapravo se ocrtava prezir prema ženi koja pomiče granice i preispituje dogme, ženi koja je katolkinja, ali progovara na drukčiji način o pitanjima kontracepcije i pobačaja. Upravo u tome i jest poanta škole u kojoj se razgovara o pluralizmu unutar teoloških pravaca.

Perić namjerno derogira Beattien znanstveni habitus proglašavajući je "feminističkom teologinjom", želeći je smjestiti u samo jedan kut teološke znanosti, za njega očito nepotrebnog i heretičnog. A profesorica Beattie ne progovara samo i isključivo o feminizmu, već i o moralu, dogmatici, teologiji općenito.

Nadalje, Perić se prokazao kao netko tko ne razumije novo vrijeme u Crkvi koje je počelo izborom pape Franje. Napad na Uzinića zapravo je napad na papu Franju kojeg ne može direktno napasti te time pokazuje vlastiti kukavičluk, već napada brata biskupa koji zagovara i provodi upravo ono na što ga potiče sam papa Franjo. Ne samo njega, već sve biskupe diljem svijeta.

Potom, klasičnom zamjenom teza (očito je život u komunizmu za Perića bio plodonosan i poučan), Uzinića plaši papom Franjom kao neki klinac kad govori bratu ili sestri: "Tužit ću te tati". Prilično djetinjasto za čovjeka koji je ove godine u veljači napunio 75 godina. Pri tome, Perića očito smeta što je Uzinić jedan od prvih biskupa koji za komunikaciju koristi suvremene metode poput facebooka, zagovara pravo migranata, kaje se i moli za oprost zbog pedofilskih zločina klera, promiče ekumenizam. Dakle, sve ono što promiče i papa Franjo.

Čudno je da Perić ustaje protiv pluralizma, a pomanjkanje pluralizma spočitava bivšem komunističkom režimu.

Ovaj sukob zapravo je pokazatelj odnosa klanova u katoličkoj crkvi u BiH i Hrvatskoj. Stariji dio episkopata očito se ne može pomiriti s mlađim, spremnijim na suradnju sa svijetom koji samo slijedi nastojanja poglavara Katoličke crkve. Uzinić nije usamljen u tom otvorenijem dijelu Crkve u Hrvatskoj i BiH. Iako je on za biskupa imenovan od strane pape emeritusa Benedikta XVI, cijela plejada novih biskupa imenovana je od strane pape Franje. Redovnici Ivica Petanjek i Zdenko Križić, krčki i gospićko-senjski biskupi, zatim mlađi kadrovi poput Tomislava Rogića, šibenskog biskupa, Milana Stipića, apostolskog administratora križevačke eparhije, Roka Palića, hvarskog biskupa i Jure Bogdana, vojnog ordinarija jamac su provjetravanja u redovima Katoličke crkve i vraćanju pastoralu nauštrb vođenja politike. Jer ovi biskupi rijetko ili gotovo nikada ne govore o politici niti pokazuju posebno zanimanje za nju.

Ako tome pridodamo činjenicu da od 26 trenutno službujućih biskupa u Hrvatskoj i BiH čak njih devetorica u sljedećih 5 godina odlazi u mirovinu (među njima kardinali Josip Bozanić i Vinko Puljić, nadbiskupi Ivan Devčić, Želimir Puljić i Marin Barišić te biskupi Franjo Komarica, Josip Mrzljak, Antun Škvorčević a ove godine i Ratko Perić, junak ovog članka), moguće je da će papa Franjo novim akvizicijama u episkopatu skroz promijeniti crkvenu krvnu sliku u kojem će većinu imati biskupi predani dušama vjernika i duhovnim stvarima. Možda i ta realnost doprinese dijalogu Crkve i društva na svim razinama.


Vezano
Pitanje za patera Iku: Tko je od nas dvojice ʼpraviʼ muškarac?
Putinova kritika liberalizma nije ništa novo. Isto su govorili Lenjin i Mussolini
Hrvatska nije katolička nego sekularna država
Za tužbe protiv crkvenih zvona Zekanović okrivio neoliberalizam
Crkva bi u katolicima liberalnog svjetonazora trebala prepoznati svoje najveće prijatelje, a ne protivnike
Katedrala Notre-Dame je preživjela pljačku i uništavanje tijekom Francuske revolucije, preživjet će i ovaj požar
Kako hrvatski kler pokušava opravdati (ili prešutjeti) strašne skandale
Justin Bieber i predbračna čistoća: Što nam to govori o državnim, društvenim i crkvenim zabranama i tabuima?
Sekularizacija Hrvatske nije moguća još najmanje 100 godina
Ovaj biskup kaže da su mladi vjerski nepismeni. Znači da vjeronauk u državnoj školi ne funkcionira?
Da ova škola nije u državnom vlasništvu, netko bi se i o njoj brinuo
Gdje su sad molitelji, branitelji, Crkva i ostali dušebrižnici?
Je li Puljak u pravu kad proziva Crkvu zbog pisma školama?
Ako Crkva nije zadovoljna ovakvim školstvom, neka se založi za vaučerizaciju!
Djecu trebamo učiti da poštuju tuđu imovinu i slobodu
Paranoja i senzacionalizam: Koliko je Zadranima trebalo da se bace u lov na sotoniste kojih nema
Državno financiranje vjerskih zajednica - kršenje sekularnosti i slobode govora
Mamić, Međugorje, molitva - u čemu vjernici griješe?
Crkveni vođe ne mogu biti shvaćeni ozbiljno dok god primaju novac iz proračuna
Mises o toleranciji, religiji i crkvama
Novo na Liberalu

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mnogi čitatelji nisu razumjeli zašto se Trudeau ima potrebu ispričati. Misle da je riječ o pretjeranom teroru političke korektnosti, ali nije.

Zašto je maskiranje u crnca rasistički čin?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Euroskeptici jako vole pljuvati Europu govoreći da je ona nedemokratska. Ali Juncker i Tusk ne mogu zatvoriti vrata ovog parlamenta, podsjeća vođa RE-a.

Verhofstadt spustio euroskepticima: ʼAko želite uspoređivati nešto sa Sovjetskim Savezom, pokažite prstom u Westminsterʼ

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mora se ispričavati zbog stvari koje su nekoć bile normalne ili bezazlene i to bi ga moglo stajati gubitka izbora.

Trudeau je žrtva vlastite gluposti

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Skandinavski model će nam dati izbor da radimo i nakon 65. godine - tko želi. Međutim, to će teško moći spasiti mirovinski sustav od kolapsa.

Kosor predlaže skandinavski model za mirovinski sustav. Možda je to najbolje za sve, ali hoće li biti dovoljno?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Još nedavno su bili zadovoljni represivnim državnim aparatom. Sada više nisu...

LGBT portal, koji je slavio kazneni progon homofoba iz Zadra, sada cvili zbog represivnog državnog aparata

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Riječ 'zlorabitelji' ušla je u hrvatski rječnik kao sinonim za male poduzetnike i obrtnike koji 'varaju' državu plaćajući manji porez nego što je to Vlada zamislila da bi trebali.

Želite se riješiti zlorabitelja? Smanjite porezno opterećenje!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Medijima kruže naslovi kako su paušalni obrti masovno 'varali državu'. To nije točno, ljudi koriste zakonske mogućnosti.

Ne, paušalci nisu varali državu. Novi zakon će ih poslati u ilegalu

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Premijer je potvrdio da novinari trebaju imati posebne privilegije u tretmanu države, a predsjednica podsjeća na Staljina.

Katastrofalne reakcije Kolinde i Plenkovića: Državni vrh se ismijava iz naših prava

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Po čemu je Duhaček vrjedniji od Čolakovića i zašto u Hrvatskoj nećemo još dugo imati lijepe stvari

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Novinar Indexa, koji je podržavao kažnjavanje Slavonca zbog pjevanja nepodobnog bećarca pred policajkom, kažnjen je zbog vrijeđanja policije i moralnih osjećaja građana.

Novinar Indexa uhićen i kažnjen po zakonu koji je sam podržavao

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Najznačajnije i najopsežnije djelo u karijeri velikog klasičnoliberalnog mislioca, koje je jednako aktualno i dan-danas.

Prije 70 godina objavljena je Misesova ʼLjudska akcijaʼ: ʼSamo pojedinac misli. Samo pojedinac razumije...ʼ

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Sindikati koriste svake izbore za reketarenje vlasti kako bi poboljšali materijalne uvjete svojih štićenika. Pritom najviše nastradaju upravo njihovi štićenici.

Demokratski ciklusi reketarenja

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: