Skandinavija je ozbiljno skrenula ulijevo, ali najzanimljivija je nova premijerka Danske

19.7.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Nakon Islanda i Švedske, lijevu vladu dobile su ove godine Finska i Danska. Još je samo Norveška ostala kao posljednji bastion konzervativno-liberalne uprave.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Skandinavija je ozbiljno skrenula ulijevo, ali najzanimljivija je nova premijerka Danske

Nakon Islanda i Švedske, lijevu vladu dobile su ove godine Finska i Danska. Još je samo Norveška ostala kao posljednji bastion konzervativno-liberalne uprave.
PIŠE Mario Nakić

Još prije godinu dana nordijskim zemljama su upravljali liberali u koaliciji s konzervativcima (koji su tamo bitno drugačiji od hrvatskih konzervativaca - u nekim pitanjima, poput pobačaja ili imigracije, bliži su liberalizmu), a liberalno-konzervativna koalicija se u nordijskim zemljama naziva desni blok. Samo je Švedska bila iznimka gdje je na vlasti bio lijevi blok (Socijaldemokrati, Ljevica i Zeleni). Desne vlade u nordijskim zemljama provodile su reforme i pazile na državnu potrošnju, stimulirajući gospodarski rast.

Ali onda se, prošle godine uslijed afere bivšeg premijera dogodila prekretnica na Islandu. Na prijevremenim parlamentarnim izborima najviše glasova osvajaju Zeleni. Oni su liberalno-konzervativnu i socijalno-liberalnu stranku povukli u svoju koaliciju, tako da su konzervativci i liberali zadržali ministarstva financija i gospodarstva. Nova islandska premijerka Katrin Jakobsdottir odmah je progurala neke ekonomski ne baš razumne zakone, kao što je izjednačavanje plaća u privatnom sektoru za muškarce i žene, ali pokazalo se da novi zakon nije u praksi drugačiji od dosadašnjega jer i dalje se "jednaka plaća" odnosi na isti posao, iste ostvarene rezultate i isto radno vrijeme, što ipak daje poslodavcima dosta prostora za manevar.

Promjena vlasti na Islandu osjetila se na gospodarstvu. Godišnji rast BDP-a je pao sa 6,5 posto na 1,7 posto ove godine. Ogroman pad.

Ove godine skretanje ulijevo, značajnije nego na Islandu, dogodilo se drugim skandinavskim zemljama. Izgledalo je kao da će lijeva vlada u Švedskoj pasti zbog povijesno loših rezultata na izborima krajem 2018. godine, ali to se nije dogodilo. Nakon dugih pregovora Socijaldemokrati su nagovorili dvije liberalne stranke da promijene blok. Do toga ne bi došlo da nije bilo desnih populista - Švedskih demokrata - s kojima nitko nije htio koalirati. Nakon Švedske došla je Finska, gdje je dugogodišnju liberalno-konzervativnu vlast zamijenila socijaldemokratska. Nakon pada vlade koja nije mogla dobiti podršku parlamenta za ambicioznu mirovinsku reformu, najviše glasova u travnju osvajaju socijaldemokrati. Oni dogovaraju široku koaliciju sa socijalnim liberalima, krajnjom ljevicom i zelenima.

Najveće iznenađenje dogodilo se ipak u Danskoj prošlog mjeseca. Iako je samo mjesec dana ranije konzervativno-liberalna stranka Venstre osvojila na europskim izborima najveći broj glasova, na lipanjskim parlamentarnim izborima pobjeđuje lijevi "Crveni blok" koji čine socijaldemokrati, socijalisti i zeleni. Jedini bastion nordijske desnice ostala je Norveška, gdje je prošle godine konzervativno-liberalna koalicija osvojila drugi mandat (prvi put u povijesti Norveške da jedna desna vlada osvaja dva mandata zaredom).

Vratit ću se na Dansku jer njihova je nova premijerka posebno zanimljiva. Bivši danski premijer Lars Lokke Rasmussen bio je izrazito protržišno orijentiran, a njegova nasljednica je sušta suprotnost.

Mette Frederiksen, nova premijerka Danske je socijaldemokratkinja koja se žestoko protivi imigraciji. Osim toga, ne voli ni prostituciju. Obećala je da će učiniti sve da potpuno zabrani prostituciju u Danskoj. Što se tiče imigracije, preferira "vraćanje imigranata u sjevernu Afriku" radije nego njihovu integraciju, zbog čega su je liberali prozvali za ksenofobiju.

Za razliku od desnih populista, njeni argumenti protiv imigracije su drugačiji. Ona smatra da "cijenu neoliberalne ekonomske politike" (tako je ona zove) i "globalizma otvorenih granica" plaća "srednji sloj". Tvrdi da je okretanje toj "neoliberalnoj ekonomskoj politici" i otvorenim granicama koštalo njenu stranku i cijeli Crveni blok gubitka nekoliko izbora u ovom stoljeću.

Najavila je veliki zaokret u politici, ali ne prema imigraciji jer i ona je glasala za zakon, koji su predložili nacionalisti koji su bili dio prošle vlade Desnog bloka, da država ima pravo imigrantima na granici konfiscirati novac i drugu imovinu. Podržala je i drugi zakon koji su predložili također nacionalisti, o prisilnom radu za imigrante koji primaju socijalnu pomoć. Zbog ta dva zakona Danska se našla na udaru svjetskih organizacija za ljudska prava, ali to se vjerojatno neće mijenjati ni pod novom vladom. Ono što se hoće mijenjati, to su socijalni programi. Rasmussen je provodio reformu socijalne države, a ona sadrži postupno skraćivanje perioda tijekom kojega nezaposleni primaju državnu pomoć. Frederiksen je najavila da se socijala više neće smanjivati nego proširivati.

Na čiji će to račun ići? Na račun gospodarstva, naravno, i radnika koji su u Danskoj već sada među najviše oporezivanima na svijetu. Hoće li Danska izdržati udar ovakve antiliberalne politike? Bit će zanimljivo vidjeti daljnje kretanje danskog BDP-a čiji je rast ove godine iznosio malo ispod 2 posto, što je dosta dobro za razvijeno gospodarstvo. Ako Frederiksen provede u djelo sve što je najavljivala, to bi moglo izazvati pravi gospodarski potres.


Vezano
Je li Trump svjestan koliku moć imaju riječi koje šalje u eter?
Kako je Švedska postala centar startupa i predvodnica pro-business politike za cijelu Europu
Danskim ekonomistima prekipjelo: ʼDanska nije socijalistička, imamo veće ekonomske slobode od SAD-aʼ
8 činjenica o Danskoj koje će šokirati ljevičare
Zašto su skandinavske zemlje uspješne? Zato što puštaju gubitnike da propadnu!
Imamo rješenje za Uljanik - ovo je win-win situacija za sve...
Hrvatska može pobijediti Dansku samo u nogometu
Jesu li skandinavske zemlje socijalistički raj? Evo što kažu Šveđani i Danci
Lekcija iz Danske: Kako kreirati uspješno gospodarstvo
Danska će uskoro prestati poticati obnovljive izvore energije
Top 4 primjera u kojima se trebamo ugledati na Skandinaviju
U Danskoj desničari ne daju da se snize porezi, prijete novim izborima
Nova analiza potvrdila: Nordijske zemlje imaju slobodnije tržište od SAD-a
Znaju li fanovi Dalije Orešković uopće koga i što podržavaju?
Irska i skandinavske zemlje nisu dozvolile uvođenje novog poreza na razini EU. Evo zašto je to važno...
Možda smo cijelo vrijeme pogrešno percipirali podjelu unutar EU. Postoji i treća strana...
Profesor na Pravnom fakultetu tvrdi da su skandinavske zemlje socijalističke
Zašto Skandinavcima većinom ne smeta financiranje velike i skupe države
Nima Sanandaji: 'Bliski istok je kolijevka slobodnotržišne ekonomije i kapitalizma'
Dvije liberalne stranke u Švedskoj ipak će podržati socijaldemokratsku vladu, ali pod određenim uvjetima
Novo na Liberalu

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: