Je li vrijeme za novu političku opciju na hrvatskoj sceni?

29.1.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Popularna reperica postala libertarijanska zvijezda: ʼKako država troši moj novac?ʼ
Miletićeva usporedba Uljanika s američkim spašavanjem autoindustrije nema smisla, evo zašto
Je li Amerika kriva za ekonomsku krizu u Venezueli?
Novinar Indexa uhićen i kažnjen po zakonu koji je sam podržavao
Hrvatska treba pustiti izbjeglice da prođu, ali najveći kritičari zatvorenih granica ujedno su veliki licemjeri...
Feministice trebaju prihvatiti činjenicu da ih ogromna većina žena ne podržava
ʼDemokratski socijalizam 21. stoljećaʼ je propao još prije osnivanja Radničke fronte
Hoće li se libertarijanci uspjeti riješiti neonacista u svojim redovima?
Ako često gledate porniće, veća je šansa da ćete postati religiozniji
Ovo je neugodno: Kako je kolumnist Novog lista pokušao opravdati vandalizam
Grčić opet pokazao da ne razumije kako tržište funkcionira
Mislite da elitama na vlasti ne odgovara iseljavanje Hrvata? Razmislite opet
Sloboda izražavanja nekih političkih mišljenja
Zemlje koje ulažu u poslove budućnosti: Singapur najbolji u svijetu, Estonija u Europi
Ovaj američki političar dao je najgluplji argument protiv dekriminalizacije marihuane koji smo ikada čuli
EU zahtijeva od Irske da mijenja poreznu politiku prema stranim investitorima
Top 7 najvećih misli Vlade Gotovca
Norvežani ponovno glasali za istu vlast: 'Izgleda da ćemo imati vladu potpuno bez socijalista'
Maknite ideologe što dalje od djece i izbacite pola predmeta!
Miletić vrijeđa našu inteligenciju ako ozbiljno misli da ćemo povjerovati u nevinost IDS-a

Je li vrijeme za novu političku opciju na hrvatskoj sceni?


PIŠE Mario Nakić

Davor Nađi, jedan od rijetkih lokalnih dužnosnika u Hrvatskoj koji se trude provoditi liberalne politike u svojoj sredini, objavio je na Facebooku da napušta HNS. Nije htio reći razloge napuštanja stranke, ali iz njegovog statusa se može zaključiti da nije zadovoljan ekonomskom politikom aktualne hrvatske vlasti u kojoj sudjeluje HNS kao koalicijski partner.

"Meni je moj politički put uvijek bio jasan. To je put na kojem se zalažem za manje poreze, za efikasniju državnu administraciju s manje zaposlenih, za manje namete i za nagrađivanje onih koji uistinu stvaraju vrijednost u našem društvu."

Ako slučajno još niste čuli za ovog mladog političara, pokušat ću u kratkim crtama objasniti zašto ste propustili mnogo. Nađi je dogradonačelnik Svete Nedelje, gradića nadomak Zagreba koji već godinama slovi za najperspektivniju jedinicu lokalne samouprave kad je riječ o poduzetništvu. Imaju dvostruko više poduzetnika i ulagača po glavi stanovnika od susjednih većih gradova, a to su postigli snižavanjem i ukidanjem regulacija. Nađi je skupa s nestranačkim gradonačelnikom Darijem Zurovcem ukinuo prirez, porez na potrošnju, komunalnu naknadu za hotele i kampove. Liberalizirali su taksi usluge i snizili paušalni porez po krevetu ili smještajnoj jedinici u kampu na zakonski minimum.

Sad zamislite da imamo takvoga na vlasti na nacionalnoj razini. Sve što Dario Hrebak radi u Bjelovaru je pohvalno, ali Zurovec i Nađi učinili su više. Istina, lakše je provoditi liberalne politike u manjoj sredini.

Otkad sam čuo za to što su napravili u Svetoj Nedelji i upoznao Nađija, uvijek mi je bilo čudno što radi u HNS-u. Da, HNS se diči svojim liberalizmom, ali svi dobro znamo da se ne može pohvaliti provođenjem liberalizma u praksi. Imaju ministra Predraga Štromara koji nanosi štetu gospodarstvu i građanima dok bankama čini usluge mameći građane na podizanje kredita na račun ostatka društva. I to nije jedina loša politika kojom se Štromar i HNS hvale, a pametan čovjek bi se sramio. HNS je u Sabor ušao na listi SDP-a i onda prešao u koaliciju s HDZ-om, što je vrhunska prijevara glasača jer oni koji su glasali za SDP ispada da su glasali za HDZ. Takve stranke ne mogu računati na nastavak potpore građana.

Međimurski župan Matija Posavec i svetonedeljski dogradonačelnik Davor Nađi bili su najsvjetlije točke u HNS-u, jedini poznati članovi koji rade nešto dobro i korisno, a sada su oni otišli i HNS ostaje stranka uhljeba. Ako još ima liberala tamo, bilo bi im krajnje vrijeme da potraže spas negdje drugdje.

Kad sam već spomenuo Hrebaka, a on je postao takav nacionalni brend da ne možeš govoriti o transparentnosti trošenja javnog novca i rezanju nameta bez njegovog spomena, jedan zaključak se nameće sam od sebe. Hrebaku trebaju partneri jer samostalno ne može napraviti puno na nacionalnoj razini, a on ima ambicije za puno više od Bjelovara. Nađi bi mu bio savršeno pojačanje. Njih dvojica, to se može vidjeti po provedenim mjerama, savršeno se slažu. Postoji velika potreba na centru za stvaranje jedne zajedničke političke snage koja bi okupljala reformiste. Ali to ne može biti HSLS.

Neki se pitaju hoće li Nađi sada prijeći kod Hrebaka u HSLS, ali to bi bila loša ideja iz jednostavnog razloga što HSLS nema što ponuditi. To je stranka, poput bilo koje druge stare hrvatske stranke, za bilo kojeg političara bez repova više uteg nego pomoć. Hrebak je predsjednik HSLS-a i to mu ne pomaže previše, siguran sam da bi bolje prošao na nacionalnoj razini čak i s nezavisnom listom nego u HSLS-u. HSLS ima načelnike i gradonačelnike koji rade sve suprotno od njega, a ima i članstvo koje čini više štete nego koristi.

Prije nego što me stranački trolovi napadnu, ogradit ću se. Nisam previše u stranačkim krugovima, možda nisam u pravu. Možda je HSLS stvarno super stranka sa super ljudima, no svi vidimo da ima jednu manu - ljudi je ne žele zaokružiti na listiću. I to se neće promijeniti.

Ne vjerujete meni, mislite da serem bezveze? OK, pitajte sami ljude, koji su vrlo bliski liberalizmu i jako poštuju Hrebaka, hoće li se učlaniti u HSLS. Pitajte ih pa poslušajte što će reći. Nije to baš nešto tako primamljivo, a kada želiš okupiti najbolje ljude oko sebe, moraš imati nešto primamljivo. HSLS je kao žena u 50-ima koja se upravo razvela i sad bi opet ludovala kao u studentskim danima, ali u međuvremenu se toliko ogadila svima da je više nitko ne želi.

Zato bi bilo najbolje da Hrebak napusti HSLS i okrene sasvim novu stranicu. Treba nam nova snaga, Novi liberali ili kako god želite. Vidim Hrebaka, Nađija, Zurovca, Posavca, pa i Puljke, s kojima je, istina, jako teško pregovarati, no njihov je politički kapital vrijedan i oni se zalažu za iste stvari kao Hrebak i Nađi. Vidim u toj stranci i Ivanu Ninčević Lesandrić koja je fenomenalna, ali nažalost nema hrabrosti ni ambicije. Nije imala hrabrosti napustiti Most kad je trebala, a nema ambicije zadržati se na sceni i napraviti nešto više od jednog saborskog mandata. Možda bi nova politička stranka probudila ambicije i hrabrost u Ivani. Vidim tu i Marka Vučetića, s kojim se ponekad i ne slažem, ali on bi nas podsjetio da liberalizam nije samo ekonomija. Ne smijemo zaboraviti humanistički faktor.

Spominje se tu često i Dalija Orešković, no to ne bi funkcioniralo. Dalija je vjerojatno dobra osoba i ne bi bila pokvarena na vlasti, ali ona je previše zaljubljena u veliku državu da bi mogla sudjelovati u bilo kakvim liberalnim reformama. Koalicija s njom bi pukla već kod prvog glasanja u saboru. Dalija je više Glavaševićev tip političarke nego Hrebakov. Ostavite Daliju Glavaševiću, Hrebaku bi bilo bolje, ako već želi zbariti neku političarku, neka proba s Ivanom.

Mislim da je to sve, doslovno na prste jedne ruke možemo nabrojati hrvatske političare koji se zalažu za reforme i bolju budućnost, napredak, promjene. Istina, ne dovoljno da bi legalizirali marihuanu (nažalost), ali i njihovo zalaganje za niže poreze i veću transparentnost, kad bi dobili dovoljnu političku moć, bilo bi prava mala revolucija za ovu zemlju. Dosta je bilo lažnih domoljuba i marksista koji glume hrvatine i dobrotvore dok pljačkaju vlastite građane i skupljaju vile (ovo nije tek puka fraza, jeste li pratili portale posljednjih dana?). Vrijeme hrvatskog liberalizma tek dolazi, sada je najbolji trenutak za pokretanje nove političke snage, bez repova iz prošlosti.

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Vezano
Hrebak i Mrak Taritaš trebaju raspustiti svoje stranke i priključiti se matičnom HDZ-u i SDP-u
Pametno i Fokus u koaliciji: ʼDijelimo iste vrijednosti i želimo građanima ponuditi izborʼ
Bjelovar i Sveta Nedelja nastavljaju protržišne mjere. Neka se drugi gradovi ugledaju!
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Sveta Nedelja ukida prirez i još neke lokalne namete: ʼNeka stanovnici gradova s višim porezima dosele kod nas!ʼ
Hrebak objasnio zašto je ponudio koaliciju Startu i Pametnom
Tko razumije taktiku Darija Hrebaka? Ja ne.
Hrebak pozvao na ujedinjenje HSLS-a, Pametnog, Starta i Lipe. Ovo su njihovi odgovori...
HSLS-ov doprinos kampanji ʼDa se bolje razumijemoʼ: Hrebak majstorski spustio Pupovcu i Škori
Dežulović razvalio Hrebaka! Našao mu je mrlju od koje će se teško oprati...
Hrebak kod Stankovića - plusevi i minusi
Odgovor Stankoviću: Kako tržište može ocjenjivati rad u javnom sektoru?
Dario Hrebak izabran za predsjednika HSLS-a: ʼHSLS će biti brana novim uravnilovkamaʼ
HDZ je prije 5 godina najavio digitalizaciju javne uprave, ali Hrebak ju je proveo - u Bjelovaru
Hrebak nije u pravu: Liberali ne bi trebali pozivati na kažnjavanje povika ZDS, evo zašto...
Hrebak otkrio HSLS-ovog kandidata za predsjednika RH: Što mislite, hoće li imati šanse?
Zašto je ipak dobro što se HSLS i Pametno ne mogu dogovoriti
Ništa od suradnje liberala na ovim izborima: Propali pregovori između HSLS-a i Pametnog
[ANKETA] Tražimo liberalnog kandidata za predsjednika RH
Hrebak: ʼKad mi netko kaže da je lijevo-liberalan, meni se kosa diže na glaviʼ
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: