Desni liberali osvojili najviše glasova u Nizozemskoj, krajnja desnica poražena

PIŠE Mario Nakić
16.3.2017.

Desni liberali osvojili najviše glasova u Nizozemskoj, krajnja desnica poražena


PIŠE Mario Nakić

Popularni nizozemski desničar Geert Wilders, unatoč predviđanjima da će biti relativni pobjednik jučerašnjih parlamentarnih izbora u Nizozemskoj, ipak je doživio poraz. Njegova Stranka slobode (PVV) osvojila je 19 zastupničkih mjesta dok je Narodna stranka slobode i demokracije (VVD) desnih liberala, pod vodstvom dosadašnjeg premijera Marka Ruttea osvojila najviše - 32 mjesta u parlamentu.

Premda su liberalni demokrati pali za 6 predstavničkih mjesta, a krajnji desničari ojačali za 4, Wilders nije postigao svoj cilj - da postane najjača pojedinačna stranka u parlamentu. U odnosu na prošle izbore ojačale su i dvije demokršćanske stranke CDA i D66 s kojima će desni liberali vjerojatno koalirati. Njihov dosadašnji koalicijski partner, lijevi laburisti, doživjeli su velik pad. Pali su i socijalisti dok su zeleni osvojili nekoliko mjesta više.

U Nizozemskoj će, po svemu sudeći, doći do široke koalicije između desnih liberala, demokršćana i laburista. Jedno je sigurno - VVD neće koalirati s Wildersom. Rutte je sinoć rekao da je nakon Brexita i američkih izbora ovime "zaustavljena kriva vrsta populizma".

Podsjetimo, nizozemski desničar Geert Wilders poznat je po žestokoj antiimigracijskoj retorici te je nedavno osuđen zbog govora mržnje jer je na skupu prozivao Marokance u Nizozemskoj.
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: