Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

17.8.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
4

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.
PIŠE Mario Nakić

Ovotjedni slom američke burze koji je po mnogima nagovještaj nove recesije utjecao je na pad podrške predsjedniku Donaldu Trumpu. Njegov "approval rating", prema anketi Fox Newsa, najniži je u zadnje dvije godine i iznosi samo 40 posto.

Još gora vijest za Trumpa, prema istoj anketi on gubi u srazu s vodećim demokratima: od Joea Bidena za 10, od Bernija Sandersa za 9, od Elizabeth Warren za 6, a od Kamale Harris za 1 postotni poen. Još prije nekoliko tjedana gubio je samo od prve dvojice, a razlika je bila upola manja. Usput naglašavam: riječ je o anketi konzervativnog Fox Newsa koji inače "čuva leđa" Trumpu. Zbog objave rezultata Trump je ispljuvao Fox News na Twitteru, očito želi da ne objavljuju ili da lažiraju ankete ako one ne idu njemu u korist.

Iako Trump tvrdi da se tržište neće srušiti te da je gospodarstvo "pod kontrolom", gotovo svi ekonomski stručnjaci su složni da njegov trgovinski rat s Kinom nanosi veliku štetu američkoj ekonomiji - i potrošačima, i proizvođačima. Trgovinski rat između SAD-a i Kine se čak i u Njemačkoj spominje kao jedan od glavnih razloga recesije koja bi po svemu sudeći trebala nastupiti uskoro i u Europi.

Premda je Trump cijelo vrijeme tvrdio da cijenu carina ne plaćaju američki konzumenti nego kineska vlada i gospodarstvo, njegov ministar financija je u srijedu nesvjesno priznao da cijenu ipak plaćaju konzumenti kad je rekao da "odgađanje novih carina nije priznanje američkog poraza", već žele "dati zraka američkim potrošačima".

Američki biznisi se boje novih ulaganja jer ne znaju što ih čeka. To je jako loš znak za gospodarstvo. "Ova paralizirajuća nesigurnost je vođena predsjednikovim šetanjem s jedne pozicije na drugu", napisao je na Bloombergu Michael Strain, direktor u konzervativnom institutu AEI. "Poduzetnici su sve više uvjereni da predsjednik ne razumije osnove međunarodne trgovine."

Za loše stanje na tržištu kapitala čak i neki službenici Bijele kuće priznaju da je trgovinski rat glavni krivac. Samo još Trump i njegovi najbliži suradnici to ne shvaćaju. Ali njegova kampanja je zabrinuta zbog novih rezultata anketa koji odražavaju ekonomsku nesigurnost i smanjeni gospodarski rast. Hoće li Trump napokon shvatiti da trgovinski rat ne nanosi štetu samo biznisima i potrošačima, već i njemu samome?

Ispitivanje glasača iz četiri "swing" države u svibnju pokazalo je da je čak 70 posto njihovih stanovnika tada smatralo stanje gospodarstva dobrim ili odličnim, ali Trumpov trgovinski rat s Kinom podupiralo je samo 34 posto ispitanika. Čak 53 posto mu se protivi. Kad bi se to ispitivanje ponovilo danas s istim ljudima, rezultati bi sigurno bili još gori za Trumpa.

Kako Trumpova politika utječe na gospodarstvo najbolje pokazuju konkretne individualne priče onih na koje ona najviše utječe. Paul Shekoski je direktor korporacije Primex Family of Companies koja se bavi proizvodnjom i prodajom satova i drugih manjih uređaja koji koriste internet, ali nisu računala ni tableti. Bez njegove opreme, kaže, satovi u američkim bolnicama ne bi bili sinkronizirani i školska zvona u mnogim školama ne bi radila. Ima oko 160 zaposlenih u Wisconsinu, ali većina njegove ponude ovisi o uvozu iz Kine. Neki od uvoznih proizvoda već jesu predmeti Trumpove carine od 25 posto, a ostali će se cariniti po stopi od 10 posto od 1. rujna.

Ne može učiniti mnogo da bi zaštitio svoje kupce od poskupljenja zbog carina. Kaže da veće cijene, kreirane uvoznim carinama, prenose se na kupce poput bilo kojeg drugog poreza. Ali carine imaju i sekundarni učinak - prisiljavaju kompanije poput njegove da naprave promjene u svome lancu nabave.

"Sad moramo napraviti ulaganje od nekoliko milijuna dolara usred nesigurnosti samo kako bismo zadržali postojeću proizvodnju umjesto da radimo na novim stvarima. Sada ne ulažemo u svoju budućnost, već u stabilizaciju postojećeg stanja. To utječe negativno na dugoročni rast naše kompanije", objasnio je za Reason.

Shekoski nije usamljen u takvim problemima, to se sada događa biznisima diljem Amerike. Nesigurnost kreirana Trumpovim trgovinskim ratovima natjerala je poduzetnike da smanje ili prekinu započete investicije koje bi inače vodile ekonomskom rastu. Domaće investicije u SAD-u pale su u negativnu sferu tijekom drugog kvartala 2019. Prema Bloombergovoj metrici mišljenje voditelja poslovanja u trgovini nije nikada bilo toliko pesimistično još od 1994. prije nego što je potpisan Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a, Kanade i Meksika.

Kad je Trump krenuo sa svojim ratnim igrama, mnogi su govorili da je to dobro jer će tako natjerati Kinu na nešto pa će onda sve biti super i imati slobodno tržište bez carina. Ali to tako ne ide. Stvari se ne rješavaju silom, ucjenama i ratovima "carina za carinu". Kao i u vojnom ratu, tako i trgovinski rat ima žrtve. Ljudi od krvi i mesa plaćaju Trumpove igrice i oni bi ga mogli za to kazniti.

Vezano
Preliminarno izvješće: Učinci lockdowna u SAD-u
Sasvim očekivano, Trump ne može časno priznati poraz. Ali to nisu mogli ni njegovi protivnici...
Trump, koronavirus i novinari: Iz minute u minutu
Sud u Pennsylvaniji presudio da je lockdown neustavan: ʼUstav ne vrijedi samo po lijepom vremenuʼ
Uhićen bijeli antifašist koji je nožem izbo crnog novinara
Ova žena će se suprotstaviti Bidenu i Trumpu: ʼŽelim da Amerika bude kao Švicarskaʼ
Libertarijanci imaju prvog kongresmena u povijesti: Amash objavio i kandidaturu za predsjednika SAD-a
Rudan ne vidi po čemu je švedski model upravljanja krizom drukčiji od hrvatskog. Pa pomozimo mu...
Zašto kineski model borbe protiv koronavirusa ne funkcionira na Zapadu
Država vas ne može spasiti od sigurne smrti, ali vam može zagorčati ostatak života
Demokrati su ove godine imali samo jedan jedini zadatak. Već su ga uprskali...
Prvi put u povijesti većina Amerikanaca podupire potpunu dekriminalizaciju seksualnog rada
Đivo Đurović opet nije uspio smijeniti Trumpa. I bijesan je...
Soroš kaže da Zuckerberg ʼne bi trebao imati kontrolu nad Facebookomʼ. A tko bi trebao?
Predsjednička kandidatkinja Tulsi Gabbard objasnila zašto je za legalizaciju svih droga
Amerikanci vjeruju Googleu i Amazonu više nego vladi, policiji, učiteljima i znanstvenicima
Istaknuti ideolog desnice potvrdio: Hrvatska desnica je Radnička fronta s krunicom
Libertarijanska stranka u SAD-u službeno podržala opoziv predsjednika Trumpa
Stanovnici Hong Konga žele sačuvati ono što imaju: bogatu metropolu koja njeguje zapadne vrijednosti
Dvije američke općine više ne postoje: Stanovništvo nije htjelo plaćati lokalne namete pa su se samoukinuli
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: