Trump fabricirao izvanredno stanje da bi financirao zid - jako opasni presedan

15.2.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
3

Time je pokazao još jednom koliko je beskrupulozan kad je riječ o njegovim političkim ciljevima. Hoće li Amerikanci naučiti lekciju?
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Trump fabricirao izvanredno stanje da bi financirao zid - jako opasni presedan

Time je pokazao još jednom koliko je beskrupulozan kad je riječ o njegovim političkim ciljevima. Hoće li Amerikanci naučiti lekciju?
PIŠE Mario Nakić

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je izvanredno stanje u SAD-u kako bi osigurao financijska sredstva od 6 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom. To se dogodilo nakon što su oba doma Kongresa odbila dati suglasnost za financiranje i nakon blokade vlade krajem prošle i početkom ove godine.

Ova Trumpova odluka nije iznenađenje, osobno sam mislio da će to učiniti i puno prije. Nije iznenađenje jer znamo o kakvom političaru je riječ. Trump nema osjećaja za taktiku i nije spreman na kompromise, ima izražene autoritarne namjere pa je ovo bilo nešto očekivano. Ali svejedno, ovo je vrlo glup i opasan potez.

On se brani da su i njegovi prethodnici proglašavali izvanredna stanja, i to je točno, ali manipulira činjenicama jer se još nikada nije dogodilo da predsjednik iskoristi ovu mogućnost kako bi izbjegao suglasnost Kongresa za vlastite političke interese u unutrašnjosti zemlje.

Jer taj zid je, budimo realni, njegov vlastiti politički interes. Nedavno istraživanje agencije Pew Research Center je pokazalo da ga u tome podržava samo 40 posto građana. Demokrati su jučer podržali masivan zakon na tisuću stranica kojim će potrošiti još preko milijardu dolara za dodatno osiguranje granice, ali Trumpa to nije zadovoljilo, on baš želi zid.

Istraživanja su pokazala da su svi argumenti za toliko veliko ulaganje u zid neutemeljeni i sa sigurnosne i s ekonomske strane. Trumpova tvrdnja da će zid spriječiti ulazak droge u SAD ne stoji budući da se većina zabranjenih opojnih sredstava proizvodi u SAD-u ili uvozi brodovima. Većina ilegalnih imigranata također nije prešla ilegalno preko te granice, već je riječ uglavnom o ljudima kojima je istekla viza, a nisu je uspjeli ili mogli produžiti. Imigranti sudjeluju u kriminalnim radnjama po znatno nižoj stopi od rođenih Amerikanaca, a imaju veću stopu poduzetništva, tako da oni znače neto korist za gospodarstvo SAD-a.

Usprkos svim ovim činjenicama, Trump je danas proglasio izvanredno stanje zbog navodne "humanitarne krize" na granici s Meksikom. To će mu omogućiti da bez odobrenja Kongresa posegne u sredstva Pentagona, uzme koliko mu treba i preusmjeri ih na izgradnju zida. Ne zaboravite, u predizbornoj kampanji i još dugo nakon izbora Trump je tvrdio da će Meksiko platiti za taj zid. Očito neće, to će učiniti američki porezni obveznici.

Nancy Pelosi, šefica demokratske većine u Predstavničkom domu je upozorila da ovaj Trumpov potez predstavlja presedan koji može biti značajan za demokrate. Budući predsjednik iz redova Demokratske stranke mogao bi na isti način proglasiti izvanredno stanje kad se dogodi neko masovno ubojstvo i iskoristiti ga da ograniči Amerikancima prava iz 2. amandmana (držanje vatrenog oružja).

"Prvo, na granici nema humanitarne krize. Drugo, predsjednik je zaobišao Ustav i članak 1. koji određuje podjelu vlasti. Ako ovaj predsjednik može proglasiti izvanredno stanje zbog situacije koju je sam kreirao u svojoj mašti samo da bi zaobišao druge grane vlasti, zamislite što bi mogao učiniti predsjednik s drugim vrijednostima", rekla je Pelosi.

I neki republikanci nisu zadovoljni ovakvom odlukom predsjednika. Senator Rand Paul je izrazio svoje nezadovoljstvo, ali Mitch McConnel, vođa republikanske većine u Senatu, pak, izjavljuje da je predsjednikov potez "razumljiv", a krivnju svaljuje na demokrate. Libertarijanski časopis Reason piše da Trump "nema baš nikakvog razumnog opravdanja".

U svakom slučaju, Trump je još jednom pokazao da ne voli demokraciju i podjelu vlasti. On je autoritarni vladar koji će učiniti sve da dobije što je zamislio, bez obzira na troškove i besmislenost ideje. Gledam ljude koji su dosad najavili kandidaturu za izbore 2020. i u ovom trenutku ne vidim nikoga tko bi mogao biti gori od njega. Možda je dobro što ovo radi, možda će odbiti barem dio svojih fanova, onih koji nisu ljubitelji jednoumlja. Ali opet, za to su male šanse.

 


VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Vezano
SAD: Studentski list novinarskog fakulteta se ispričava studentima što je izvještavao sa studentskog događaja
Građani Teksasa na referendumu izglasali da u Ustav uđe zabrana uvođenja poreza na dohodak
Steven Horwitz: ʼLjevičari su gori od klimatskih skeptika. Liječnici, liječite se!ʼ
Ljevičari zahtijevaju da Trump i HDZ preuzmu kontrolu nad Facebookom
Žena zatražila pomoć od policijskog robota, on joj odbrusio da mu se makne s puta pa zapjevao
SAD: Drugi amandman spašava 400.000 života godišnje
Trumpizam i liberalizam ne idu skupa
Hoće li Donald Trump biti opozvan?
Sutkinja u SAD-u prijavila građanina zbog objava na Facebooku. Pogodite kako je to završilo...
Novinar Fox Newsa epski odgovorio na Trumpove napade: ʼPredsjedniče, ja ne radim za Vas!ʼ
Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...
Američki konzervativci dokazali da su pahuljice: Zbog njihovih osjećaja otkazan film
Naoružani civil spriječio još jedno masovno ubojstvo u SAD-u
Bijesni i nepomirljivi: Amerikanci se izgleda spremaju za građanski rat
Je li Trump svjestan koliku moć imaju riječi koje šalje u eter?
Tulsi i Yang bi bili savršen par za zajedničku kandidaturu protiv Trumpa
Dekriminalizacija marihuane u državi New York
Francuska uvela digitalni porez, Trump ljut: ʼSad ćemo mi oporezivati vaše vino!ʼ
John McAfee želi biti predsjednik SAD-a i premijer Velike Britanije - u isto vrijeme!
Milanović je o ratu u Afganistanu rekao ono što Amerikanci govore već godinama. Zašto je onda to toliki problem?
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: