Trump fabricirao izvanredno stanje da bi financirao zid - jako opasni presedan

15.2.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
3

Time je pokazao još jednom koliko je beskrupulozan kad je riječ o njegovim političkim ciljevima. Hoće li Amerikanci naučiti lekciju?
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Trump fabricirao izvanredno stanje da bi financirao zid - jako opasni presedan

Time je pokazao još jednom koliko je beskrupulozan kad je riječ o njegovim političkim ciljevima. Hoće li Amerikanci naučiti lekciju?
PIŠE Mario Nakić

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je izvanredno stanje u SAD-u kako bi osigurao financijska sredstva od 6 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom. To se dogodilo nakon što su oba doma Kongresa odbila dati suglasnost za financiranje i nakon blokade vlade krajem prošle i početkom ove godine.

Ova Trumpova odluka nije iznenađenje, osobno sam mislio da će to učiniti i puno prije. Nije iznenađenje jer znamo o kakvom političaru je riječ. Trump nema osjećaja za taktiku i nije spreman na kompromise, ima izražene autoritarne namjere pa je ovo bilo nešto očekivano. Ali svejedno, ovo je vrlo glup i opasan potez.

On se brani da su i njegovi prethodnici proglašavali izvanredna stanja, i to je točno, ali manipulira činjenicama jer se još nikada nije dogodilo da predsjednik iskoristi ovu mogućnost kako bi izbjegao suglasnost Kongresa za vlastite političke interese u unutrašnjosti zemlje.

Jer taj zid je, budimo realni, njegov vlastiti politički interes. Nedavno istraživanje agencije Pew Research Center je pokazalo da ga u tome podržava samo 40 posto građana. Demokrati su jučer podržali masivan zakon na tisuću stranica kojim će potrošiti još preko milijardu dolara za dodatno osiguranje granice, ali Trumpa to nije zadovoljilo, on baš želi zid.

Istraživanja su pokazala da su svi argumenti za toliko veliko ulaganje u zid neutemeljeni i sa sigurnosne i s ekonomske strane. Trumpova tvrdnja da će zid spriječiti ulazak droge u SAD ne stoji budući da se većina zabranjenih opojnih sredstava proizvodi u SAD-u ili uvozi brodovima. Većina ilegalnih imigranata također nije prešla ilegalno preko te granice, već je riječ uglavnom o ljudima kojima je istekla viza, a nisu je uspjeli ili mogli produžiti. Imigranti sudjeluju u kriminalnim radnjama po znatno nižoj stopi od rođenih Amerikanaca, a imaju veću stopu poduzetništva, tako da oni znače neto korist za gospodarstvo SAD-a.


Usprkos svim ovim činjenicama, Trump je danas proglasio izvanredno stanje zbog navodne "humanitarne krize" na granici s Meksikom. To će mu omogućiti da bez odobrenja Kongresa posegne u sredstva Pentagona, uzme koliko mu treba i preusmjeri ih na izgradnju zida. Ne zaboravite, u predizbornoj kampanji i još dugo nakon izbora Trump je tvrdio da će Meksiko platiti za taj zid. Očito neće, to će učiniti američki porezni obveznici.

Nancy Pelosi, šefica demokratske većine u Predstavničkom domu je upozorila da ovaj Trumpov potez predstavlja presedan koji može biti značajan za demokrate. Budući predsjednik iz redova Demokratske stranke mogao bi na isti način proglasiti izvanredno stanje kad se dogodi neko masovno ubojstvo i iskoristiti ga da ograniči Amerikancima prava iz 2. amandmana (držanje vatrenog oružja).

"Prvo, na granici nema humanitarne krize. Drugo, predsjednik je zaobišao Ustav i članak 1. koji određuje podjelu vlasti. Ako ovaj predsjednik može proglasiti izvanredno stanje zbog situacije koju je sam kreirao u svojoj mašti samo da bi zaobišao druge grane vlasti, zamislite što bi mogao učiniti predsjednik s drugim vrijednostima", rekla je Pelosi.

I neki republikanci nisu zadovoljni ovakvom odlukom predsjednika. Senator Rand Paul je izrazio svoje nezadovoljstvo, ali Mitch McConnel, vođa republikanske većine u Senatu, pak, izjavljuje da je predsjednikov potez "razumljiv", a krivnju svaljuje na demokrate. Libertarijanski časopis Reason piše da Trump "nema baš nikakvog razumnog opravdanja".

U svakom slučaju, Trump je još jednom pokazao da ne voli demokraciju i podjelu vlasti. On je autoritarni vladar koji će učiniti sve da dobije što je zamislio, bez obzira na troškove i besmislenost ideje. Gledam ljude koji su dosad najavili kandidaturu za izbore 2020. i u ovom trenutku ne vidim nikoga tko bi mogao biti gori od njega. Možda je dobro što ovo radi, možda će odbiti barem dio svojih fanova, onih koji nisu ljubitelji jednoumlja. Ali opet, za to su male šanse.

 VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Justin Amash je na Twitteru objavio da je Trump učinio stvari koje su za impeachment, a 'strančevanje' narušava sustav provjera i ravnoteže vlasti.

Ovo je prvi republikanac u Kongresu koji poziva na Trumpovu smjenu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ideja o odšteti zbog iseljavanja radnika je toliko luda da ju je predlagao i Joseph Stiglitz. Da, on je uvaženi ekonomist, ali i socijaldemokrat.

Mostovac brani Petrova citatom iz knjige ekonomista koji je hvalio Chavezovu ekonomsku politiku

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Sindikati možda to nisu planirali, ali oni će na kraju natjerati Plenkovića da preispita sustav i pokrene ozbiljnu reformu.

Ne slažem se s njihovom inicijativom, ali pozdravljam uspjeh sindikata. Evo zašto...

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Riječ je o retoričkom triku kojim se koriste vladajući kako bi građani pomislili da se država razdužuje.

Provjera istinitosti: Smanjuje li se hrvatski javni dug?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljudi koji su nekoć vodili političke stranke koje su bile liberalne samo na papiru, sada su se sjetili pričati o marginalizaciji. A tko je do nje doveo?

Kome smeta rebrendiranje HSLS-a?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kad bi protekcionizam vodio u prosperitet, to bi značilo da slobodna trgovina vodi u siromaštvo. Provjerili smo je li to točno.

Razbijanje mita: Protekcionizam vodi u prosperitet

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

HDZ-ov kandidat za EU parlament obećava bolju edukaciju, veće plaće i stambeno zbrinjavanje. A lijepo vrijeme?

Resslerova obećanja su kao da ih je prepisao od Marasa ili Tomaševića

Društvo

PIŠE: PREDRAG RAJŠIĆ

Pitanje je ima li država pravo upotrijebiti silu da bi zabranila nekom stranom proizvođaču prodaju svoga proizvoda kupcu u Hrvatskoj.

Treba li Hrvatska zabraniti uvoz genetski modificirane hrane? (pogled iz klasično-liberalne teorije prava)

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo bi trebalo postati standard, pa čak i obaveza, za sve jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Najtransparentniji grad u RH: Građani Bjelovara će imati uvid u svaku kunu koja ode iz gradske blagajne

Politika

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Kao što nemaju svi građani iste države jednake financijske navike, tako se međusobno razlikuju i države.

I SDP kapitulirao pred populizmom: Zašto banke ne nude kredite s istom kamatom u Njemačkoj i Hrvatskoj?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Iako je Senat većinom glasova donio zakon, on će završiti na sudu pa će to automatski zakočiti njegovo uvođenje.

Do zabrane pobačaja u Alabami neće doći još jako dugo, a možda i nikada

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Najbolje u Europi kotira Malta, a na dnu su Azerbajdžan, Turska, Armenija i Rusija. Hrvatska je u sredini EU zemalja.

LGBT prava: Hrvatska u tri godine pala za čak 6 pozicija, ali i dalje je vodeća u istočnoj Europi

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: