Trump fabricirao izvanredno stanje da bi financirao zid - jako opasni presedan

15.2.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
3

Time je pokazao još jednom koliko je beskrupulozan kad je riječ o njegovim političkim ciljevima. Hoće li Amerikanci naučiti lekciju?
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Trump fabricirao izvanredno stanje da bi financirao zid - jako opasni presedan

Time je pokazao još jednom koliko je beskrupulozan kad je riječ o njegovim političkim ciljevima. Hoće li Amerikanci naučiti lekciju?
PIŠE Mario Nakić

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je izvanredno stanje u SAD-u kako bi osigurao financijska sredstva od 6 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom. To se dogodilo nakon što su oba doma Kongresa odbila dati suglasnost za financiranje i nakon blokade vlade krajem prošle i početkom ove godine.

Ova Trumpova odluka nije iznenađenje, osobno sam mislio da će to učiniti i puno prije. Nije iznenađenje jer znamo o kakvom političaru je riječ. Trump nema osjećaja za taktiku i nije spreman na kompromise, ima izražene autoritarne namjere pa je ovo bilo nešto očekivano. Ali svejedno, ovo je vrlo glup i opasan potez.

On se brani da su i njegovi prethodnici proglašavali izvanredna stanja, i to je točno, ali manipulira činjenicama jer se još nikada nije dogodilo da predsjednik iskoristi ovu mogućnost kako bi izbjegao suglasnost Kongresa za vlastite političke interese u unutrašnjosti zemlje.

Jer taj zid je, budimo realni, njegov vlastiti politički interes. Nedavno istraživanje agencije Pew Research Center je pokazalo da ga u tome podržava samo 40 posto građana. Demokrati su jučer podržali masivan zakon na tisuću stranica kojim će potrošiti još preko milijardu dolara za dodatno osiguranje granice, ali Trumpa to nije zadovoljilo, on baš želi zid.

Istraživanja su pokazala da su svi argumenti za toliko veliko ulaganje u zid neutemeljeni i sa sigurnosne i s ekonomske strane. Trumpova tvrdnja da će zid spriječiti ulazak droge u SAD ne stoji budući da se većina zabranjenih opojnih sredstava proizvodi u SAD-u ili uvozi brodovima. Većina ilegalnih imigranata također nije prešla ilegalno preko te granice, već je riječ uglavnom o ljudima kojima je istekla viza, a nisu je uspjeli ili mogli produžiti. Imigranti sudjeluju u kriminalnim radnjama po znatno nižoj stopi od rođenih Amerikanaca, a imaju veću stopu poduzetništva, tako da oni znače neto korist za gospodarstvo SAD-a.

Usprkos svim ovim činjenicama, Trump je danas proglasio izvanredno stanje zbog navodne "humanitarne krize" na granici s Meksikom. To će mu omogućiti da bez odobrenja Kongresa posegne u sredstva Pentagona, uzme koliko mu treba i preusmjeri ih na izgradnju zida. Ne zaboravite, u predizbornoj kampanji i još dugo nakon izbora Trump je tvrdio da će Meksiko platiti za taj zid. Očito neće, to će učiniti američki porezni obveznici.

Nancy Pelosi, šefica demokratske većine u Predstavničkom domu je upozorila da ovaj Trumpov potez predstavlja presedan koji može biti značajan za demokrate. Budući predsjednik iz redova Demokratske stranke mogao bi na isti način proglasiti izvanredno stanje kad se dogodi neko masovno ubojstvo i iskoristiti ga da ograniči Amerikancima prava iz 2. amandmana (držanje vatrenog oružja).

"Prvo, na granici nema humanitarne krize. Drugo, predsjednik je zaobišao Ustav i članak 1. koji određuje podjelu vlasti. Ako ovaj predsjednik može proglasiti izvanredno stanje zbog situacije koju je sam kreirao u svojoj mašti samo da bi zaobišao druge grane vlasti, zamislite što bi mogao učiniti predsjednik s drugim vrijednostima", rekla je Pelosi.

I neki republikanci nisu zadovoljni ovakvom odlukom predsjednika. Senator Rand Paul je izrazio svoje nezadovoljstvo, ali Mitch McConnel, vođa republikanske većine u Senatu, pak, izjavljuje da je predsjednikov potez "razumljiv", a krivnju svaljuje na demokrate. Libertarijanski časopis Reason piše da Trump "nema baš nikakvog razumnog opravdanja".

U svakom slučaju, Trump je još jednom pokazao da ne voli demokraciju i podjelu vlasti. On je autoritarni vladar koji će učiniti sve da dobije što je zamislio, bez obzira na troškove i besmislenost ideje. Gledam ljude koji su dosad najavili kandidaturu za izbore 2020. i u ovom trenutku ne vidim nikoga tko bi mogao biti gori od njega. Možda je dobro što ovo radi, možda će odbiti barem dio svojih fanova, onih koji nisu ljubitelji jednoumlja. Ali opet, za to su male šanse.

 

Sviđa ti se članak? Podrži rad kolumnista Liberala!
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ljudska prava

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Problem sa zaštićenim najmoprimcima u Hrvatskoj puno je širi. Država je zakazala u zaštiti privatnog vlasništva.

Tko je kriv što ljudi ne mogu koristiti vlastite nekretnine?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Stjepan Radić se okreće u grobu, ali on više ionako nije ikona za vodstvo HSS-a. Njihove su ikone sada oni koji su protjerivali i zatvarali HSS-ovce.

Beljak se slaže s HDZ-om: Hrvatsku je uništio neoliberalizam!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Francuska svejedno uvodi porez za najveće tehnološke gigante na svojoj nacionalnoj razini, a isto će učiniti i Španjolska. Koliko je to dobra ideja?

Irska i skandinavske zemlje nisu dozvolile uvođenje novog poreza na razini EU. Evo zašto je to važno...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Frankovićeva izjava da će zabraniti prodaju na gradskoj površini ako netko ponudi više od Grada vrlo je jasna poruka privatnom sektoru koji Grad Dubrovnik vidi kao svoju konkurenciju.

Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom

Zanimljivosti

PIŠE: LIBERAL.HR

Povod je bio Trumpov tvit, a Greenpeace sada tvrdi da Patrick Moore nije bio njihov osnivač iako su još donedavno imali njegovo ime na popisu osnivača.

Greenpeace optužio jednoga od svojih osnivača da je ʼkupljenʼ jer je kritizirao Green New Deal

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Ministrica koja godinama postavlja suluda pravila zbog kojih mnogi poduzetnici nisu mogli povući novac iz EU fondova, sada ne prolazi državna pravila. Fali joj jedan papir.

Ministricu stigla njena karma. Trebamo li stvarno imati razumijevanja za tu isteklu vozačku?

Politika

PIŠE: DAVOR NAĐI

Ministar rada i mirovinskog sustava je dao dvije prilično nesuvisle izjave u kojima pobija sam sebe.

Pavić: Vlada ne može dekretom odrediti plaću od 7.500 kn, ali može od 3.000 kn

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U županiji s tolikom koncentracijom uhljeba, održavanje demokratskih izbora nema smisla.

U Ličko-senjskoj županiji dvije trećine zaposlenih je uhljebljeno u javnom sektoru. Izbori su besmisleni.

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Usprkos optužbama nekih bivših zaposlenica kako tvrtka diskriminira žene, istraživanje je pokazalo da su muškarci bili godinama slabije plaćeni od ljepšeg spola.

Seksizam u Googleu: Istražili optužbe da plaćaju žene slabije pa došli do iznenađujućeg zaključka

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska dobrim dijelom živi od turizma, ali u medijima se svake godine ponavljaju isti mitovi o štetnosti koje turizam sa sobom nosi.

Razbijanje standardnih hrvatskih mitova o turizmu

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Koliko smo već puta samo čuli priču o tolerantnim, mladim, slobodnomislećim ljudima željnim promjena? I kako je to završilo?

Novi hrvatski Mesija s hrpom starih, izlizanih frazetina i nula sadržaja

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Amazon je trebao dobiti oko 3 milijarde dolara u poticajima od grada i države, i to ne računajući porezne olakšice.

Njujorški ljevičari su otjerali Amazon i sad ih mediji sprdaju. Iznenadit će vas ovo, ali ljevičari su u pravu...

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: