Veliki i mali Hrvati

8.4.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Priča o velikim, pravim Hrvatima, i onima koji nisu pravi Hrvati, poteže se još od 1990-ih i očito se za potrebe glasačkog tijela HDZ-a otad nije promijenila.
PIŠE: TOMISLAV STIPIĆ

Veliki i mali Hrvati

Priča o velikim, pravim Hrvatima, i onima koji nisu pravi Hrvati, poteže se još od 1990-ih i očito se za potrebe glasačkog tijela HDZ-a otad nije promijenila.
PIŠE Tomislav Stipić

Sredinom devedesetih godina u Saboru su se vodile polemike oko toga tko je za Hrvatsku, a tko protiv nje. Na vlasti je bila stožerna stranka koja je imala dvotrećinsku većinu pa su svi pokušaji opozicijskih zastupnika bili uzaludni. Ipak, jedan saborski zastupnik nije im dao mira već ih je permanentno držao u zoni stresa. Bio je to Vlado Gotovac.

Ne treba posebno spominjati kako je čak i Vlado Gotovac za hadezeovce bio neprijatelj Hrvatske jer je, eto, govorio o HDZ-ovom grijehu struktura. Velikim Hrvatom i čovjekom koji voli Hrvatsku mogao je biti samo onaj tko je ili bio član HDZ-a ili nizao hvalospjeve tadašnjem državnom vodstvu.

U današnje vrijeme, shvaćanje velikih i malih Hrvata gotovo je identično. Tako nas HDZ-ova europarlamentarka i 2. na listi HDZ-a na predstojećim EU izborima Dubravka Šuica uči kako nitko ne može voljeti Hrvatsku više od ljudi na listi HDZ-a i biti većim Hrvatom od njih. Slično je ne tako davno govorio i presuđeni bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kako neće dati da itko Hrvatsku voli više od njega.

Možemo li uopće definirati tko više voli Hrvatsku i tko je veći Hrvat? Je li mjerna jedinica za velikog Hrvata 1 Ivo Sanader? Ili 1 Andrej Plenković? Možda 1 ili više njih bivših čelnika javnih poduzeća koji su punili HDZ-ov crni fond? Kako se to voli Hrvatska? Nepotizmom, korupcijom, pljačkom javnih dobara? Izvlačenjem novaca preko Fimi medije? Netransparentnim trošenjem proračunskih sredstava? Aferama Brodosplit, Remorker, Spice, grupa Borg?

HDZ-u je svojstveno uzimati sve ono što mu odgovara, iako nema ekskluzivno pravo na društvene vrijednosti. Pa će tako na skupu pred izbore u Ličko-senjskoj županiji s golemog ekrana Zlatko Dalić dati podršku svom prijatelju Marijanu Kustiću, u prošlosti će se s televizije smijati Niko Kovač (i njegov brat također) te Lino Červar drukajući za velikog vođu Sandera. Kao da za hrvatske sportske kolektive navijaju isključivo članovi HDZ-a.

Privatizacija Domovinskog rata i borbe hrvatskog čovjeka za slobodu bit će isto isključivo u mjeriteljskim rukama HDZ-a. A u rat su išli pripadnici svih stranaka i raznih nacionalnosti kao i oni nezainteresirani za politiku. Objava na službenim stranicama HDZ-a u obliku riječi ministra branitelja Tome Medveda, ne ostavlja nas ravnodušnima da se zapitamo koliko smo veliki Hrvati. Jer jedna od kandidatkinja na HDZ-ovoj listi za EU izbore "izgubila je oba roditelja u velikosrpskoj agresiji". Koliko takvo obrazloženje za dobiti mjesto na listi može biti u skladu sa zdravim razumom, procijenite sami.Da zaključim. Najtočnija definicija velikih i malih Hrvata bila bi sljedeća: veliki Hrvat je član HDZ-a. Mali Hrvati su svi ostali koji svojim radom plaćaju previsoke poreze donesene zaslugom velikih Hrvata, poduzetnici koji svojom kreativnošću održavaju državni pogon kako bi veliki Hrvati imali što za jesti i prosječni glasač koji neizlaskom na izbore omogućuje velikim Hrvatima da vladaju kako hoće. Hoće li mali Hrvati shvatiti da upravo oni pokreću velike Hrvate u njihovoj "ljubavi" prema Hrvatskoj, ostaje za vidjeti.

Malim Hrvatima bilo bi kud i kamo, bolje da se pokrenu sami.

 Vezano
Plenkovićeva kampanja apsurda: Zemlja znanja bez škole, radna mjesta na aparatima
Kako je Škorin najbliži suradnik uz pomoć HDZ-ove vlade preuzeo Pevex od branitelja
Problem kod HDZ-ovih predizbornih obećanja je taj što znamo da će ih sigurno i ostvariti
Hrebak i Mrak Taritaš trebaju raspustiti svoje stranke i priključiti se matičnom HDZ-u i SDP-u
Kako je pukla ljubav između ljevice i HDZ-ovog stožera
Hrebak kod Stankovića - plusevi i minusi
Plenkovićeva vlada nije dugo izdržala kao fiskalno odgovorna; javna potrošnja se povećava 100% više od BDP-a
Ljevičari zahtijevaju da Trump i HDZ preuzmu kontrolu nad Facebookom
Kako se kaže - Пенава ili Pjenava?
Hrvatska opet živi u devedesetima
Dan kada su se hrvatski ljevičari razočarali u EU birokraciju i njene regulative
Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni
Ova vlada se nikako ne može odmaknuti od socijalizma
Reforma na hrvatski način: Umjesto rasterećenja - opterećenje
Ovako su govorili HDZ-ovci: ʼSlijede oštri rezovi i otpuštanja, velika porezna reforma...ʼ I, što je s time?
Kuščević treba letjeti iz vlade; ne zbog vila, već zbog svoje gluposti
Zašto bi kandidatura vođe najgore hrvatske vlade bila dobra za Hrvatsku
Problemi u HDZ-u i Živom zidu rezultat su izbornog sustava koji favorizira autokrate i sprječava demokratičnost
Pobjednici i gubitnici
Resslerova obećanja su kao da ih je prepisao od Marasa ili Tomaševića
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: