Veliki i mali Hrvati

8.4.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Priča o velikim, pravim Hrvatima, i onima koji nisu pravi Hrvati, poteže se još od 1990-ih i očito se za potrebe glasačkog tijela HDZ-a otad nije promijenila.
PIŠE: TOMISLAV STIPIĆ

Veliki i mali Hrvati

Priča o velikim, pravim Hrvatima, i onima koji nisu pravi Hrvati, poteže se još od 1990-ih i očito se za potrebe glasačkog tijela HDZ-a otad nije promijenila.
PIŠE Tomislav Stipić

Sredinom devedesetih godina u Saboru su se vodile polemike oko toga tko je za Hrvatsku, a tko protiv nje. Na vlasti je bila stožerna stranka koja je imala dvotrećinsku većinu pa su svi pokušaji opozicijskih zastupnika bili uzaludni. Ipak, jedan saborski zastupnik nije im dao mira već ih je permanentno držao u zoni stresa. Bio je to Vlado Gotovac.

Ne treba posebno spominjati kako je čak i Vlado Gotovac za hadezeovce bio neprijatelj Hrvatske jer je, eto, govorio o HDZ-ovom grijehu struktura. Velikim Hrvatom i čovjekom koji voli Hrvatsku mogao je biti samo onaj tko je ili bio član HDZ-a ili nizao hvalospjeve tadašnjem državnom vodstvu.

U današnje vrijeme, shvaćanje velikih i malih Hrvata gotovo je identično. Tako nas HDZ-ova europarlamentarka i 2. na listi HDZ-a na predstojećim EU izborima Dubravka Šuica uči kako nitko ne može voljeti Hrvatsku više od ljudi na listi HDZ-a i biti većim Hrvatom od njih. Slično je ne tako davno govorio i presuđeni bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kako neće dati da itko Hrvatsku voli više od njega.

Možemo li uopće definirati tko više voli Hrvatsku i tko je veći Hrvat? Je li mjerna jedinica za velikog Hrvata 1 Ivo Sanader? Ili 1 Andrej Plenković? Možda 1 ili više njih bivših čelnika javnih poduzeća koji su punili HDZ-ov crni fond? Kako se to voli Hrvatska? Nepotizmom, korupcijom, pljačkom javnih dobara? Izvlačenjem novaca preko Fimi medije? Netransparentnim trošenjem proračunskih sredstava? Aferama Brodosplit, Remorker, Spice, grupa Borg?

HDZ-u je svojstveno uzimati sve ono što mu odgovara, iako nema ekskluzivno pravo na društvene vrijednosti. Pa će tako na skupu pred izbore u Ličko-senjskoj županiji s golemog ekrana Zlatko Dalić dati podršku svom prijatelju Marijanu Kustiću, u prošlosti će se s televizije smijati Niko Kovač (i njegov brat također) te Lino Červar drukajući za velikog vođu Sandera. Kao da za hrvatske sportske kolektive navijaju isključivo članovi HDZ-a.

Privatizacija Domovinskog rata i borbe hrvatskog čovjeka za slobodu bit će isto isključivo u mjeriteljskim rukama HDZ-a. A u rat su išli pripadnici svih stranaka i raznih nacionalnosti kao i oni nezainteresirani za politiku. Objava na službenim stranicama HDZ-a u obliku riječi ministra branitelja Tome Medveda, ne ostavlja nas ravnodušnima da se zapitamo koliko smo veliki Hrvati. Jer jedna od kandidatkinja na HDZ-ovoj listi za EU izbore "izgubila je oba roditelja u velikosrpskoj agresiji". Koliko takvo obrazloženje za dobiti mjesto na listi može biti u skladu sa zdravim razumom, procijenite sami.Da zaključim. Najtočnija definicija velikih i malih Hrvata bila bi sljedeća: veliki Hrvat je član HDZ-a. Mali Hrvati su svi ostali koji svojim radom plaćaju previsoke poreze donesene zaslugom velikih Hrvata, poduzetnici koji svojom kreativnošću održavaju državni pogon kako bi veliki Hrvati imali što za jesti i prosječni glasač koji neizlaskom na izbore omogućuje velikim Hrvatima da vladaju kako hoće. Hoće li mali Hrvati shvatiti da upravo oni pokreću velike Hrvate u njihovoj "ljubavi" prema Hrvatskoj, ostaje za vidjeti.

Malim Hrvatima bilo bi kud i kamo, bolje da se pokrenu sami.

 

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Tomislav Stipić je završio studij teologije na protestantskom teološkom učilištu u Osijeku. Radi u poslovnoj prodaji. Hobi mu je čitanje i planinarenje. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dok druge stranke pričaju o liberalizmu i kako bi on trebao funkcionirati, HSLS će u Bjelovaru pokazati kako liberalizam funkcionira.

Hrebak: ʼKad mi netko kaže da je lijevo-liberalan, meni se kosa diže na glaviʼ

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Prve impresije na predstavljanje predsjedničkog kandidata, poznatog pjevača Miroslava Škore.

Škoro nije totalna katastrofa, ali nije ni netko tko će donijeti ozbiljan pomak

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: