Duh prošlog vremena: Sindrom Golog otoka

30.5.2017.

Duh prošlog vremena: Sindrom Golog otoka

Duh prošlih vremena izrazito je prisutan u bilo kojem javnom diskursu i naprosto ne prođe tema u kojoj dugogodišnji totalitaristički ustroj ne pokaže da je još uvijek duboko ukorijenjen u narodu. Jedan od najzanimljivijih primjera meni osobno je kad se dogodi neko zvjerstvo kao nedavno kad je poremećena majka pripremala ubojstvo vlastitog djeteta. Psihološki oboljela žena ulovljena je prilično brzo, a sustav je nastavio s redovnim prikrivanjem budućih potencijalnih poremećenika.

Meni je u oko opet upala mržnja i narodna dovitljivost oko primjerene kazne za ludu mater. Broj jedan kazna za takve osuđenike, prema komentatorima, bio je Goli otok, mjesto gdje su zatvorenici po nalogu partije cijele dane tucali kamen, a u pauzama bivali propisno obrađivani tupim predmetima. Iako prosječni internet komentator malo zna o samom otoku, njemu kao poslušniku nekadašnjeg totalitarnog režima čije pojedine elemente njegujemo i danas to je predstavljeno kao jedino pravo mjesto za preodgoj.

Budući da smo većinom kršćansko društvo u službi Rimokatoličke crkve, količina gnjeva i osvetničke maštovitosti u internet komentarima mogla bi nas navesti da se zapitamo jesmo li zapravo sigurni pored svojeg prvog susjeda. Tisuće internet komentatora jedva je dočekalo poremećenu situaciju kako bi mogli adekvatno upotrijebiti svoju pravedničku stranu koju inače ne koriste, jer pobogu, ako ponekad reagiraju kad nije javna hajka, lako bi se mogli izdvojiti iz mase i postati meta lokalnih moćnika za koje učestalo glasaju iako znaju da redovito plešu po samom rubu zakona koji su vješto sami pripremali.

Čedomorstvo i pijani vozači idealni su scenarij za uključivanje turbo moralizator sklopa koji inače uvelike zanemarujemo te ga čuvamo samo za prave prilike. I dok s pojedinim amoralnim, a nerijetko i kriminalnim političarima uredno njegujemo odnos koji se u stručnoj literaturi naziva štokholmski, društvenim izopćenicima i pijanicama spremni smo spremiti sačekušu kakve se ne bi postidjeli ni izumitelji giljotine za koje ipak mislim da su bili blaži jer je sama sprava nastala na temeljima nekakve humanosti kako bi po kratkom postupku kažnjeniku skratili muku.

Slučajevi poput ovoga odlična su pauza od politike koja nas neprestano siluje, a radi koje nam ljudi odlaze u svijet i na društvene mreže stavljaju sretne fotografije prekrasnih irskih stijena i poznatih njemačkih piva. Kad bi plaćene objave lokalnih moćnika dobivale samo trideset posto tretmana koji je dobila zla mater, možda bi postojala nada za ovo društvo, ovako nam preostaje gajiti lažni moral kako bi opravdali vlastitu indolenciju prema sebi i sustavu koji biramo. Na kraju će nas ostati šačica, a onda možemo poći na Goli otok brstiti nisko raslinje. To mu je prije zatvora ionako bila primarna funkcija.
VIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
HRVATSKA
O autoru
Denis Vlašić je Varaždinac, zaposlen u privatnom sektoru i veliki ljubitelj biciklizma. Povremeni kolumnist na portalu Varaždinski.hr >>VIŠE
Novo na Liberalu

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: