Duh prošlog vremena: Sindrom Golog otoka

30.5.2017.

Duh prošlog vremena: Sindrom Golog otoka

Duh prošlih vremena izrazito je prisutan u bilo kojem javnom diskursu i naprosto ne prođe tema u kojoj dugogodišnji totalitaristički ustroj ne pokaže da je još uvijek duboko ukorijenjen u narodu. Jedan od najzanimljivijih primjera meni osobno je kad se dogodi neko zvjerstvo kao nedavno kad je poremećena majka pripremala ubojstvo vlastitog djeteta. Psihološki oboljela žena ulovljena je prilično brzo, a sustav je nastavio s redovnim prikrivanjem budućih potencijalnih poremećenika.

Meni je u oko opet upala mržnja i narodna dovitljivost oko primjerene kazne za ludu mater. Broj jedan kazna za takve osuđenike, prema komentatorima, bio je Goli otok, mjesto gdje su zatvorenici po nalogu partije cijele dane tucali kamen, a u pauzama bivali propisno obrađivani tupim predmetima. Iako prosječni internet komentator malo zna o samom otoku, njemu kao poslušniku nekadašnjeg totalitarnog režima čije pojedine elemente njegujemo i danas to je predstavljeno kao jedino pravo mjesto za preodgoj.

Budući da smo većinom kršćansko društvo u službi Rimokatoličke crkve, količina gnjeva i osvetničke maštovitosti u internet komentarima mogla bi nas navesti da se zapitamo jesmo li zapravo sigurni pored svojeg prvog susjeda. Tisuće internet komentatora jedva je dočekalo poremećenu situaciju kako bi mogli adekvatno upotrijebiti svoju pravedničku stranu koju inače ne koriste, jer pobogu, ako ponekad reagiraju kad nije javna hajka, lako bi se mogli izdvojiti iz mase i postati meta lokalnih moćnika za koje učestalo glasaju iako znaju da redovito plešu po samom rubu zakona koji su vješto sami pripremali.

Čedomorstvo i pijani vozači idealni su scenarij za uključivanje turbo moralizator sklopa koji inače uvelike zanemarujemo te ga čuvamo samo za prave prilike. I dok s pojedinim amoralnim, a nerijetko i kriminalnim političarima uredno njegujemo odnos koji se u stručnoj literaturi naziva štokholmski, društvenim izopćenicima i pijanicama spremni smo spremiti sačekušu kakve se ne bi postidjeli ni izumitelji giljotine za koje ipak mislim da su bili blaži jer je sama sprava nastala na temeljima nekakve humanosti kako bi po kratkom postupku kažnjeniku skratili muku.

Slučajevi poput ovoga odlična su pauza od politike koja nas neprestano siluje, a radi koje nam ljudi odlaze u svijet i na društvene mreže stavljaju sretne fotografije prekrasnih irskih stijena i poznatih njemačkih piva. Kad bi plaćene objave lokalnih moćnika dobivale samo trideset posto tretmana koji je dobila zla mater, možda bi postojala nada za ovo društvo, ovako nam preostaje gajiti lažni moral kako bi opravdali vlastitu indolenciju prema sebi i sustavu koji biramo. Na kraju će nas ostati šačica, a onda možemo poći na Goli otok brstiti nisko raslinje. To mu je prije zatvora ionako bila primarna funkcija.VIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
HRVATSKA
O autoru
Denis Vlašić je Varaždinac, zaposlen u privatnom sektoru i veliki ljubitelj biciklizma. Povremeni kolumnist na portalu Varaždinski.hr >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: