Duka, molim vas, ne obmanjujte javnost! Novosti nisu od strateškog interesa za RH

2.10.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Duka, molim vas, ne obmanjujte javnost! Novosti nisu od strateškog interesa za RH


PIŠE Mario Nakić

Bivši predsjednik HND-a Zdenko Duka u tekstu naslovljenom "Novosti moraju obraniti Hrvati" pokušava uvjeriti javnost kako je portal i tjednik "Novosti", službeno glasilo Srpskog narodnog vijeća, proizvod od strateškog interesa za građane Republike Hrvatske. Mene nije uspio uvjeriti iz sljedećih razloga.

Prvo, prosvjed ispred redakcije Novosti, na javnom prostoru, je građansko pravo u svakom slobodnom društvu. Dražen Keleminec, koliko god ekstreman bio i koliko god se ja ne slagao s njegovim pogledima, ima pravo javno iznijeti svoje mišljenje kao i bilo tko drugi. Ima pravo, u znak prosvjeda, i zapaliti novine koje je kupio. Optužbe za "širenje nacionalne mržnje prema Srbima" mogu držati vodu samo ako je pozivao na nasilje ili širio mržnju prema Srbima. Ali paljenje jednog političkog tjednika, samo po sebi, mislim da nije širenje mržnje prema bilo kojoj nacionalnoj manjini.

Poistovjećivanje jednog političkog tjednika i portala, što Novosti jesu, i to s vrlo izraženim ideološkim predznakom, s jednom nacionalnom manjinom je uvreda toj nacionalnoj manjini. Molim vas, gospodine Duka, ne vrijeđajte Srbe! Jer ako između Novosti i Srba stoji znak jednakosti (a ja sam uvjeren da ne stoji), onda bi to značilo da su svi Srbi u Hrvatskoj socijalisti, jugonostalgičari i antikapitalisti koji mrze sve što je tržišno orijentirano. Ne samo da vjerujem da nisu hrvatski Srbi generalno takvi, nego sam siguran da nisu, jednostavno zato što poznam puno građana srpske nacionalnosti koji nisu ljubitelji socijalizma, ne žale za Jugoslavijom, a neki od njih i vode vlastite tvrtke te nipošto nisu antikapitalisti.

Dakle, Novosti pišu sve što je protivno interesima ljudi koje sam naveo. Još donedavno su pisali isključivo nostalgične tekstove o bivšem režimu te napade na osobe koje njima ideološki nisu odgovarale jer su protržišno orijentirane. Tako su napadali Nenada Bakića i Davora Huića. Što im je kod njih zasmetalo? Kod Nenada Bakića jer je uložio vlastiti novac i proveo uspješnu crowdfunding kampanju za microbitove za hrvatske škole, a kod Davora Huića što je, kao predsjednik Udruge poreznih obveznika "Lipa" proveo uspješnu kampanju prikupljanja potpisa protiv uvođenja poreza na nekretnine.

Budući da bi srpska manjina, pisali su o tome i srbijanski mediji, bila posebno pogođena uvođenjem poreza na nekretnine u Hrvatskoj, postavlja se logično pitanje zašto su Novosti pisale u korist uvođenja tog poreza i napadale Huića, pa i Liberal, što smo se zalagali protiv poreza. Odgovor bi mogao biti taj što je na čelu Srpskog narodnog vijeća, koje je nakladnik Novosti, saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, a on obnaša vlast u koaliciji s HDZ-om. Jesu li Novosti "odrađivale" taj dio za Vladu? Ne znam, ali ne vidim drugo logično objašnjenje.

Stoga je jako opasno izjednačavati Novosti i Srbe. Novosti samo na papiru predstavljaju srpsku nacionalnu manjinu i to samo zato što je Pupovac tako odlučio. On je i sam priznao da je socijalist. To je sve u redu, ali nije u redu što koristi državni novac za financiranje ideoloških socijalističkih pamfleta u ime srpske nacionalne manjine.

Novosti su objavljivale hvalospjeve venezuelanskom revolucionaru Hugu Chavezu zbog čije ekonomske politike narod Venezuele sada proživljava pakao. Novosti su i nama preporučavale Chavezov model. Novosti pokazuju iskreno žaljenje za bivšim režimom i bivšim diktatorom, njima ova zemlja kao da nije ni trebala. Zašto bi onda Hrvati ili Srbi trebali braniti Novosti?

Nije mi jasno otkud je gospodin Duka zaključio da su svi koji se ne slažu s prisilnim financiranjem jednog socijalističkog pamfleta automatski šovinisti i nacionalisti. Ako je to njegov domet, onda se ozbiljno počinjem brinuti za hrvatsko novinarstvo jer taj čovjek je bio cijeli niz godina na čelu HND-a.

Kao što sam već i prije naglašavao, nitko nema ništa protiv toga da oni pišu što žele. Ja se slažem da na tržištu treba biti medija koji su prosocijalistički, jugonostalgični, antitržišni i koji iskazuju ljubav prema komunističkim diktatorima u svijetu. Sve 5! Ali ne vidim stvarno razloga zašto država to mora financirati. A gospodin Duka kad kaže da ih Hrvati moraju "braniti", on ne misli od gašenja, jer gašenje Novosti nitko ne traži, on misli da moramo braniti njihovo financiranje iz proračuna. S time, gospodine Duka, imamo ozbiljan problem. Jer ja ne vidim razloga zašto novac od moga poreza treba ići za financiranje takvih političkih i ideoloških pamfleta, a vi me u svome tekstu niste uspjeli uvjeriti.

VIŠE IZ RUBRIKE:
DRUŠTVO
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: