Duka, molim vas, ne obmanjujte javnost! Novosti nisu od strateškog interesa za RH

2.10.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Duka, molim vas, ne obmanjujte javnost! Novosti nisu od strateškog interesa za RH


PIŠE Mario Nakić

Bivši predsjednik HND-a Zdenko Duka u tekstu naslovljenom "Novosti moraju obraniti Hrvati" pokušava uvjeriti javnost kako je portal i tjednik "Novosti", službeno glasilo Srpskog narodnog vijeća, proizvod od strateškog interesa za građane Republike Hrvatske. Mene nije uspio uvjeriti iz sljedećih razloga.

Prvo, prosvjed ispred redakcije Novosti, na javnom prostoru, je građansko pravo u svakom slobodnom društvu. Dražen Keleminec, koliko god ekstreman bio i koliko god se ja ne slagao s njegovim pogledima, ima pravo javno iznijeti svoje mišljenje kao i bilo tko drugi. Ima pravo, u znak prosvjeda, i zapaliti novine koje je kupio. Optužbe za "širenje nacionalne mržnje prema Srbima" mogu držati vodu samo ako je pozivao na nasilje ili širio mržnju prema Srbima. Ali paljenje jednog političkog tjednika, samo po sebi, mislim da nije širenje mržnje prema bilo kojoj nacionalnoj manjini.

Poistovjećivanje jednog političkog tjednika i portala, što Novosti jesu, i to s vrlo izraženim ideološkim predznakom, s jednom nacionalnom manjinom je uvreda toj nacionalnoj manjini. Molim vas, gospodine Duka, ne vrijeđajte Srbe! Jer ako između Novosti i Srba stoji znak jednakosti (a ja sam uvjeren da ne stoji), onda bi to značilo da su svi Srbi u Hrvatskoj socijalisti, jugonostalgičari i antikapitalisti koji mrze sve što je tržišno orijentirano. Ne samo da vjerujem da nisu hrvatski Srbi generalno takvi, nego sam siguran da nisu, jednostavno zato što poznam puno građana srpske nacionalnosti koji nisu ljubitelji socijalizma, ne žale za Jugoslavijom, a neki od njih i vode vlastite tvrtke te nipošto nisu antikapitalisti.

Dakle, Novosti pišu sve što je protivno interesima ljudi koje sam naveo. Još donedavno su pisali isključivo nostalgične tekstove o bivšem režimu te napade na osobe koje njima ideološki nisu odgovarale jer su protržišno orijentirane. Tako su napadali Nenada Bakića i Davora Huića. Što im je kod njih zasmetalo? Kod Nenada Bakića jer je uložio vlastiti novac i proveo uspješnu crowdfunding kampanju za microbitove za hrvatske škole, a kod Davora Huića što je, kao predsjednik Udruge poreznih obveznika "Lipa" proveo uspješnu kampanju prikupljanja potpisa protiv uvođenja poreza na nekretnine.

Budući da bi srpska manjina, pisali su o tome i srbijanski mediji, bila posebno pogođena uvođenjem poreza na nekretnine u Hrvatskoj, postavlja se logično pitanje zašto su Novosti pisale u korist uvođenja tog poreza i napadale Huića, pa i Liberal, što smo se zalagali protiv poreza. Odgovor bi mogao biti taj što je na čelu Srpskog narodnog vijeća, koje je nakladnik Novosti, saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, a on obnaša vlast u koaliciji s HDZ-om. Jesu li Novosti "odrađivale" taj dio za Vladu? Ne znam, ali ne vidim drugo logično objašnjenje.

Stoga je jako opasno izjednačavati Novosti i Srbe. Novosti samo na papiru predstavljaju srpsku nacionalnu manjinu i to samo zato što je Pupovac tako odlučio. On je i sam priznao da je socijalist. To je sve u redu, ali nije u redu što koristi državni novac za financiranje ideoloških socijalističkih pamfleta u ime srpske nacionalne manjine.

Novosti su objavljivale hvalospjeve venezuelanskom revolucionaru Hugu Chavezu zbog čije ekonomske politike narod Venezuele sada proživljava pakao. Novosti su i nama preporučavale Chavezov model. Novosti pokazuju iskreno žaljenje za bivšim režimom i bivšim diktatorom, njima ova zemlja kao da nije ni trebala. Zašto bi onda Hrvati ili Srbi trebali braniti Novosti?

Nije mi jasno otkud je gospodin Duka zaključio da su svi koji se ne slažu s prisilnim financiranjem jednog socijalističkog pamfleta automatski šovinisti i nacionalisti. Ako je to njegov domet, onda se ozbiljno počinjem brinuti za hrvatsko novinarstvo jer taj čovjek je bio cijeli niz godina na čelu HND-a.

Kao što sam već i prije naglašavao, nitko nema ništa protiv toga da oni pišu što žele. Ja se slažem da na tržištu treba biti medija koji su prosocijalistički, jugonostalgični, antitržišni i koji iskazuju ljubav prema komunističkim diktatorima u svijetu. Sve 5! Ali ne vidim stvarno razloga zašto država to mora financirati. A gospodin Duka kad kaže da ih Hrvati moraju "braniti", on ne misli od gašenja, jer gašenje Novosti nitko ne traži, on misli da moramo braniti njihovo financiranje iz proračuna. S time, gospodine Duka, imamo ozbiljan problem. Jer ja ne vidim razloga zašto novac od moga poreza treba ići za financiranje takvih političkih i ideoloških pamfleta, a vi me u svome tekstu niste uspjeli uvjeriti.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: