Duka, molim vas, ne obmanjujte javnost! Novosti nisu od strateškog interesa za RH

2.10.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Duka, molim vas, ne obmanjujte javnost! Novosti nisu od strateškog interesa za RH


PIŠE Mario Nakić

Bivši predsjednik HND-a Zdenko Duka u tekstu naslovljenom "Novosti moraju obraniti Hrvati" pokušava uvjeriti javnost kako je portal i tjednik "Novosti", službeno glasilo Srpskog narodnog vijeća, proizvod od strateškog interesa za građane Republike Hrvatske. Mene nije uspio uvjeriti iz sljedećih razloga.

Prvo, prosvjed ispred redakcije Novosti, na javnom prostoru, je građansko pravo u svakom slobodnom društvu. Dražen Keleminec, koliko god ekstreman bio i koliko god se ja ne slagao s njegovim pogledima, ima pravo javno iznijeti svoje mišljenje kao i bilo tko drugi. Ima pravo, u znak prosvjeda, i zapaliti novine koje je kupio. Optužbe za "širenje nacionalne mržnje prema Srbima" mogu držati vodu samo ako je pozivao na nasilje ili širio mržnju prema Srbima. Ali paljenje jednog političkog tjednika, samo po sebi, mislim da nije širenje mržnje prema bilo kojoj nacionalnoj manjini.

Poistovjećivanje jednog političkog tjednika i portala, što Novosti jesu, i to s vrlo izraženim ideološkim predznakom, s jednom nacionalnom manjinom je uvreda toj nacionalnoj manjini. Molim vas, gospodine Duka, ne vrijeđajte Srbe! Jer ako između Novosti i Srba stoji znak jednakosti (a ja sam uvjeren da ne stoji), onda bi to značilo da su svi Srbi u Hrvatskoj socijalisti, jugonostalgičari i antikapitalisti koji mrze sve što je tržišno orijentirano. Ne samo da vjerujem da nisu hrvatski Srbi generalno takvi, nego sam siguran da nisu, jednostavno zato što poznam puno građana srpske nacionalnosti koji nisu ljubitelji socijalizma, ne žale za Jugoslavijom, a neki od njih i vode vlastite tvrtke te nipošto nisu antikapitalisti.

Dakle, Novosti pišu sve što je protivno interesima ljudi koje sam naveo. Još donedavno su pisali isključivo nostalgične tekstove o bivšem režimu te napade na osobe koje njima ideološki nisu odgovarale jer su protržišno orijentirane. Tako su napadali Nenada Bakića i Davora Huića. Što im je kod njih zasmetalo? Kod Nenada Bakića jer je uložio vlastiti novac i proveo uspješnu crowdfunding kampanju za microbitove za hrvatske škole, a kod Davora Huića što je, kao predsjednik Udruge poreznih obveznika "Lipa" proveo uspješnu kampanju prikupljanja potpisa protiv uvođenja poreza na nekretnine.

Budući da bi srpska manjina, pisali su o tome i srbijanski mediji, bila posebno pogođena uvođenjem poreza na nekretnine u Hrvatskoj, postavlja se logično pitanje zašto su Novosti pisale u korist uvođenja tog poreza i napadale Huića, pa i Liberal, što smo se zalagali protiv poreza. Odgovor bi mogao biti taj što je na čelu Srpskog narodnog vijeća, koje je nakladnik Novosti, saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, a on obnaša vlast u koaliciji s HDZ-om. Jesu li Novosti "odrađivale" taj dio za Vladu? Ne znam, ali ne vidim drugo logično objašnjenje.

Stoga je jako opasno izjednačavati Novosti i Srbe. Novosti samo na papiru predstavljaju srpsku nacionalnu manjinu i to samo zato što je Pupovac tako odlučio. On je i sam priznao da je socijalist. To je sve u redu, ali nije u redu što koristi državni novac za financiranje ideoloških socijalističkih pamfleta u ime srpske nacionalne manjine.

Novosti su objavljivale hvalospjeve venezuelanskom revolucionaru Hugu Chavezu zbog čije ekonomske politike narod Venezuele sada proživljava pakao. Novosti su i nama preporučavale Chavezov model. Novosti pokazuju iskreno žaljenje za bivšim režimom i bivšim diktatorom, njima ova zemlja kao da nije ni trebala. Zašto bi onda Hrvati ili Srbi trebali braniti Novosti?

Nije mi jasno otkud je gospodin Duka zaključio da su svi koji se ne slažu s prisilnim financiranjem jednog socijalističkog pamfleta automatski šovinisti i nacionalisti. Ako je to njegov domet, onda se ozbiljno počinjem brinuti za hrvatsko novinarstvo jer taj čovjek je bio cijeli niz godina na čelu HND-a.

Kao što sam već i prije naglašavao, nitko nema ništa protiv toga da oni pišu što žele. Ja se slažem da na tržištu treba biti medija koji su prosocijalistički, jugonostalgični, antitržišni i koji iskazuju ljubav prema komunističkim diktatorima u svijetu. Sve 5! Ali ne vidim stvarno razloga zašto država to mora financirati. A gospodin Duka kad kaže da ih Hrvati moraju "braniti", on ne misli od gašenja, jer gašenje Novosti nitko ne traži, on misli da moramo braniti njihovo financiranje iz proračuna. S time, gospodine Duka, imamo ozbiljan problem. Jer ja ne vidim razloga zašto novac od moga poreza treba ići za financiranje takvih političkih i ideoloških pamfleta, a vi me u svome tekstu niste uspjeli uvjeriti.
Novo na Liberalu

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: