Dobra vijest: Hrvati su među najboljim govornicima stranog engleskog jezika u svijetu

6.12.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dobra vijest: Hrvati su među najboljim govornicima stranog engleskog jezika u svijetu


PIŠE Mario Nakić

Jedno istraživanje iz znanja i vještina ide u prilog Hrvatima. Riječ je o Indeksu govorništva engleskog jezika, u koji je uključeno 100 država i teritorija diljem svijeta gdje engleski jezik nije materinji. Ocijenjeno je prosječno poznavanje engleskog jezika u svakoj promatranoj zemlji.

Hrvatska na ovom indeksu kotira prilično dobro, na 14. mjestu u svijetu i 11. u Europskoj uniji. Našli smo se u najboljoj skupini - onoj koja ima "vrlo visoko poznavanje engleskog jezika".

Na samom vrhu indeksa su Nizozemska, Švedska, Norveška i Danska. Jedine neeuropske države u najboljoj skupini su Singapur i Južnoafrička Republika. Ispred Hrvatske još su Finska, Austrija, Luksemburg, Njemačka, Portugal, Belgija i Poljska, koja je jedina ispred nas među državama Nove Europe.

U skupini ispod naše našle su se Mađarska, Rumunjska, Srbija, Švicarska, Litva, Grčka, Češka, Bugarska, Slovačka i Estonija. U trećoj skupini (osrednje poznavanje engleskog jezika) nalaze se Indija, Španjolska, Italija, Južna Koreja, Kina, Čile, Kuba...

U donjim skupinama (slabo i vrlo slabo poznavanje engleskog) su skoro sve nekadašnje članice SSSR-a osim baltičkih zemalja; Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Gruzija, Azerbajdžan, Kazakhstan, Kirgistan, Uzbekistan... Tu su i socijalističke države Južne Amerike - Venezuela, Ekvador i Bolivija, ali i neke vrlo razvijene zemlje Bliskog istoka - Kuvajt, Katar, Saudijska Arabija, U.A.E. i Turska.

Ispitano je ukupno 2,3 milijuna građana iz 100 zemalja. Prosječna dob ispitanika je 23 godine, što znači da su ispitani uglavnom mlađi ljudi.


VIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: