Predizborna kampanja bila je razgovor za posao. Kakva ste pitanja postavili svojim kandidatima?

27.5.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Nemojte se poslije žaliti što većina europarlamentaraca ne radi ništa za plaću koju primaju.
PIŠE: JERKO MARKOVINA

Predizborna kampanja bila je razgovor za posao. Kakva ste pitanja postavili svojim kandidatima?

Nemojte se poslije žaliti što većina europarlamentaraca ne radi ništa za plaću koju primaju.
PIŠE Jerko Markovina

Jedna od najnezahvalnijih dužnosti koja vas u političkom životu može pogoditi je naći se u izbornom stožeru u vrijeme očekivanja rezultata. Može se dogoditi da ste iskusni stranački kadar koji će dati izjavu za medije i neizbježno podsjetiti da će biti duga noć i treba pričekati konačne rezultate, ili ste stranački simpatizer koji mora predvoditi pjesmu i skandiranje te se veseliti i onda kad je svima već jasno da su sve lađe potonule.

Javljanja iz izbornih stožera su tradicionalno nešto između cringe-festa i totalnog trasha razine Eurosonga, kad sve delegacije iza pozornice mašu svojim zastavicama, polupijano se klembere i pjevaju, bez obzira koliko bodova su dobili od publike. Stoga, ako ikad budete imali priliku NE BITI u izbornom stožeru neke stranke kad se očekuju rezultati – iskoristite je.

Kad smo već kod Eurosonga, u vidu malo drugačije post-izborne analize, meni se čini da hrvatsko biračko tijelo izbore doživljava kao neku vrstu reality showa gdje se glasa za kandidate na temelju simpatija, izgleda, dojma...a ne po onome što konkretno nude u vidu politika, programa i konkretnih akcija koje će napraviti jednom kad ih odaberemo. I u tom smislu me jučer šokirala iskrena izjava Brune Esih u jednom od tih big-brother javljanja iz izbornih stožera. Bruna je rekla: "Mi našim biračima nismo ponudili ništa osim naših imena, časti i poštenja".

Naravno, za njenu stranku je to očita istina – osim ideološkog hrvatstva, zastava, komemoracija, od te stranke nikad nismo čuli nekakvu suvislu politiku, kamoli smislen program. Ali nije Bruna tu usamljena, vrlo su rijetke stranke koje jesu ponudile politike ili program vezan uz temu samih izbora, čak ni tako očite teme za EU izbore poput ulaska Hrvatske u Schengen, euro, imigracijska politika. Sve se svelo na uobičajeno ideologiziranje domaće upotrebe, obranu hrvatskih interesa od strašnog Brisela i naravno, mitske europske fondove koje moramo povlačiti.

A fondove moramo povlačiti jer političaru nema bolje reklame nego kad nešto u selu ili gradu napravi, s tuđim novcem iz nekakvih tamo fondova.

S druge strane, nije sva krivnja na političarima kad sami birači ne traže ništa drugo nego natjecanje u popularnosti. Je li bahatiji Milanović ili Plenković, je li Bero održao dobar govor ili je beznadno smotan i što točno misle je li dan državnosti bolje staviti na 30. svibnja ili 25 lipnja. Potražnja plitkog sadržaja nužno rađa takvu ponudu i zato se već 30 godina vrtimo u krugu besmislenih rasprava, od kojih se neke ciklički ponavljaju svake godine u isto vrijeme oko važnih datuma (edicija ustaše-partizani), a evergreeni su zabrana rada nedjeljom i pobačaj. Vidljivi rezultati bilo koje od tih rasprava se još uvijek ne naziru.

Stranke i političari koji su izašli s nekim konkretnim idejama ili programima, primjerice Pametno ili HSLS, nisu prošli dobro. Dobro je prošlo HDZ-ovo generičko lupetanje o Europi, SDP-ova ravnopravna Hrvatska, sudac koji će biti predsjednik, premijer, eurozastupnik i višestruki ministar, amsterdamska pristojna i progresivna Hrvatska te difuzna ludost Živog zida koju više nitko ne može pohvatati. Jedina donekle časna iznimka je Ruža Tomašić, koja unatoč tome što je bila na listi koja isto gura neki nedefinirani suverenizam, barem je u svom radu pokazala da se zna fokusirati na neke bitne politike (ribarstvo) i u tome čak biti uspješna u EU parlamentu. Tu se može spomenuti i Biljana Borzan koja je, unatoč tome što se mnogi sprdaju s kvalitetom Nutelle, također barem radila na nečem konkretnom, a ujednačavanje kriterija kvalitete proizvoda nije banalno pitanje. Svi ostali su se zadovoljili budalesanjem opće prakse, a birači velikom većinom nisu ni postavili veće kriterije.

I sad, kad se na kraju priče još jedan izborni cirkus završi time da će od ovih 12 odabranih možda dvoje ili troje dobro raditi svoj posao, a ostali će biti turisti na visokoj plaći, onda će opet biti razočaranja i neznanja što se uopće radi u tom EU parlamentu, samo se beru euri? E jebiga, ovo je bio razgovor za posao, a postavljali smo im nebitna pitanja, srozali kriterije i nemamo se čemu čuditi ako smo zaposlili nesposobne.

Kako biste reagirali da vam kandidat za posao u vašoj firmi dođe i kaže da vam ne nudi ništa osim svog imena, časti i poštenja? Tako je. Samo što ove možete potjerati tek nakon 5 godina. Naučit ćemo valjda jednog dana.

 

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Jerko Markovina je psiholog s posebnim interesom za bihevioralnu ekonomiju i ponašanje potrošača na tržištu. Trenutno radi na projektima financiranja znanosti. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dok druge stranke pričaju o liberalizmu i kako bi on trebao funkcionirati, HSLS će u Bjelovaru pokazati kako liberalizam funkcionira.

Hrebak: ʼKad mi netko kaže da je lijevo-liberalan, meni se kosa diže na glaviʼ

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Prve impresije na predstavljanje predsjedničkog kandidata, poznatog pjevača Miroslava Škore.

Škoro nije totalna katastrofa, ali nije ni netko tko će donijeti ozbiljan pomak

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: