FEE: 'Birokrati u UN-u nemaju pojma kako se dolazi do gospodarskog rasta'

17.9.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


IZVOR: FEE

FEE: 'Birokrati u UN-u nemaju pojma kako se dolazi do gospodarskog rasta'


IZVOR: FEE

Daniel J. Mitchell, ekonomist s Cato instituta sudjelovao je na 14. konferenciji UN-ovog Odbora stručnjaka međunarodne kooperacije po pitanju oporezivanja i u svome izvještaju objavljenom na stranicama Zaklade za ekonomsku edukaciju (FEE) tvrdi da se iznenadio koliko se svjetski poreznici i porezni stručnjaci slabo razumiju u ekonomski rast i razvoj.

"Na ovakvim sastancima nalaze se sakupljači poreza iz različitih zemalja, zajedno s UN-ovim službenicima koji, baš poput svojih kolega državnih službenika, ne moraju plaćati poreze o kojima donose odluke. Drugim riječima, tamo nema nikoga tko bi predstavljao porezne obveznike niti privatni sektor", objašnjava Mitchell.

"Mogao bih s vama podijeliti sve o čemu se pričalo, ali 99 posto razgovora je bilo jako dosadno. Zato ću se usredotočiti na dvije stvari koje su mi najviše zapele za oko.

Ono što Ujedinjeni narodi shvaćaju potpuno krivo: birokrati pretpostavljaju da su veći porezi recept za ekonomski rast i razvoj. Ne šalim se. Pisao sam još lani kako mnogi međunarodni birokrati slijepo vjeruju da viši porezi znače veći rast jer vlada će 'produktivno ulagati' svaki dodatni prihod. I ta je pretpostavka prevladavala i ovog tjedna u New Yorku, pričalo se samo o potrebi za povećanjem fiskalnog tereta.

Nejasno je samo vjeruju li oni sami uistinu u takvu retoriku. Pokazao sam im empirijske grafove i podatke koji dokazuju kako je zapadni svijet postao bogat u 19. stoljeću kad je fiskalni teret bio vrlo nizak, ali ne očekujem nikakvu čudesnu promjenu u njihovom razumijevanju ekonomije.

Ujedinjeni narodi jednostavno ne razumiju da je snižavanje poreznih stopa najbolji način da se povećaju porezni prihodi. Veći dio diskusije o tome kako porezni zakoni, tretiranje i dogovori mogu i trebaju biti promijenjeni kako bi se izvuklo više novca iz poslovne zajednice. Fokusirali su se na to da nađu načine kako suzbiti izbjegavanje poreza. Njihov cilj nije povećati prisilu, nego povećati prihode od poreza, ali niti u jednom trenutku nitko od sudionika nije pokazao da shvaća kako postoji čitav niz dokaza u prilog tezi da smanjivanje poreznih stopa dovodi do smanjenja izbjegavanja poreza i samim time povećanja poreznih prihoda.

Shvaćam da moja saznanja sa sastanka UN-a vjerojatno i nisu šokantna. Zato ću dodati još nekoliko zanimljivosti:

- nisam imao pojma da ljudi mogu provesti toliko puno vremena diskutirajući o tehnikalijama poreza međunarodne trgovine
- vlade bogatih nacija, kad se povede pitanje oko toga tko će više opljačkati porezne obveznike, vrlo su sretne da nadjačaju vlade siromašnih nacija
- mnogo se razgovaralo o oporezivanju multinacionalnih kompanija i kako iz njih izvući što više novca
- cilj ljevičara iz razvijenih zemalja je da Ujedinjeni narodi imaju veću moć nad nacionalnim poreznim politikama, što predstavlja konflikt između UN-a i ekonomske organizacije OECD koja želi pretvoriti multilateralnu konvenciju u pseudo-međunarodnu poreznu organizaciju", napisao je Mitchell.

Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Iz njegovog pitanja premijeru ispada kao da su domaći poslodavci dobri, a strani poslodavci krše radnička prava. Ali većina Hrvata se s njim ne slaže.

Hrvati preferiraju strane poslodavce, a Grmoja ih želi otjerati iz Hrvatske

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska je po udjelu radnika, zaposlenih u industrijskoj proizvodnji, na razini Njemačke i Austrije.

Kulić obmanjuje javnost: Mit o deindustrijalizaciji Hrvatske

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Stručnjak za obrazovanje je predbacio beogradskom reperu što vrijeđa žene i prostači. Njegovi primjeri dobre glazbe, poput Prljavaca i Azre, nikada to nisu radili?

Jokić bi djecu učio plagiranju, prostačenju i seksizmu: ʼDobro je dok su našiʼ

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rat protiv droge se nastavlja iako je od početka osuđen na propast.

U Americi je više uhićenja zbog posjedovanja marihuane nego zbog svih nasilnih djela zajedno

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rekao je političarkama koje su pripadnice manjina, da se 'vrate u zemlje iz kojih su došle'. Većina tih političarki je rođena u SAD-u.

Trump je uspio nadmašiti samoga sebe: Je li ovo najodvratnija izjava nekog američkog predsjednika u povijesti?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Tvrdi da nije fer što je preko ljeta croissant u njegovom mjestu trostruko skuplji nego u Zagrebu.

Načelniku Murtera se ne sviđa zakon ponude i potražnje, poziva državu da uradi nešto

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Željko Glasnović poziva vladu da proglasi ratno stanje i pošalje vojsku na granicu zbog migranata. Očito ne vidi problem u zločinu koji bi se lako mogao dogoditi.

Gospodine generale, hoćete li Vi biti taj koji će prvi zapucati na nenaoružane ljude na granici?

Politika

PIŠE: TOMISLAV STIPIĆ

Sad se ispričava članovima HNS-a zbog ulaska u koaliciju s HDZ-om, a on je predsjedao sjednicom kada su donijeli odluku o ulasku u tu koaliciju.

Naknadna pamet Matije Posavca

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Jedino moralno i odgovorno što Andrej Plenković u ovom trenutku može napraviti bilo bi raspisivanje prijevremenih izbora.

Ovoj vladi ne treba rekonstrukcija nego potpuna dekonstrukcija

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rand Paul uputio je prijedlog zakona u Senatu kojim bi se legalna imigracija u SAD učetverostručila.

Protiv ilegalne imigracije može se boriti na drugi način - olakšavanjem legalne imigracije

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Boris Jokić predlaže uvođenje novog obaveznog predmeta u škole - suvremena glazba. Misli da klince treba navesti da slušaju glazbu koju on smatra kvalitetnom.

Ne, klinci neće slušati ʼbolju glazbuʼ ako im stari profesori budu govorili što trebaju slušati

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Još jedan veliki američki lanac restorana ide u stečaj, a kao glavni razlog naveli su povećanje minimalca u nekim dijelovima zemlje.

Većina Amerikanaca za povećanje minimalca, ali ekonomisti se protive

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: