Desni populisti postali druga stranka u Finskoj, liberali će vjerojatno u oporbu

11.4.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Sljedećeg mjeseca Finci će na izbore, a socijalno-konzervativna stranka Finns jedina raste u anketama.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Desni populisti postali druga stranka u Finskoj, liberali će vjerojatno u oporbu

Sljedećeg mjeseca Finci će na izbore, a socijalno-konzervativna stranka Finns jedina raste u anketama.
PIŠE Mario Nakić

Finska se približava parlamentarnim izborima koji bi mogli biti povijesni ako nijedna politička stranka pojedinačno ne prijeće 20 posto glasova.

Prema najnovijoj anketi agencije YIe, najpopularniji su socijaldemokrati s podrškom od 19 posto glasova. SDP je u Finskoj tradicionalno najjača pojedinačna stranka, ali još od 2011. nije imala ovako nisku potporu potencijalnih birača.

Još veće iznenađenje - na drugo mjesto izbili su desni populisti. Stranka Finns ili "Istinski Finci" tijekom proteklog mjeseca je po popularnosti prestigla tri političke opcije - Nacionalnu koaliciju (NCP), Stranku centra i Zelenu ligu. Finns je inače socijalno-konzervativna stranka koja se najviše bori za zadržavanje velike socijalne države, ali u zadnje vrijeme promiče i smanjenje birokracije i poreza za srednji sloj. Vrlo čudan miks politika.

Vodi ih Jussi Halla-aho, čovjek koji je osuđen zbog članka na blogu, gdje je povezao islam i pedofiliju, a za Somalijce je napisao da samo žele primati socijalnu pomoć. Nakon četiri godine vrhovni sud mu je povećao novčanu kaznu zbog širenja rasne mržnje.

Finns je podržavao aktualnu vladu, koju čini liberalna koalicija između Stranke centra i NCP-a, dok ovi nisu krenuli s reformama. Finskoj je potrebna reforma zdravstvenog i mirovinskog sustava, na što Finns ne pristaje. Ali najviše novih poklonika osvojili su s antiimigrantskom politikom i euroskepticizmom.

Posljednje dvije godine im popularnost konstantno raste da bi od 8 posto podrške sada došli na 16,3 posto. Na treće mjesto pao je NCP, konzervativno-liberalna stranka desnog centra s 15,9 posto podrške, a njihov koalicijski partner Stranka centra (klasični i socijalni liberali) ima 14 posto. Zelena liga je pala na 12, a Ljevica na 8,7 posto. Sve su navedene parlamentarne stranke proteklog mjeseca zabilježile pad popularnosti osim Finnsa.

Ako ovako ostane i sljedećeg mjeseca na parlamentarnim izborima, ili se ovakav trend nastavi, bez sumnje će doći do značajne promjene vlasti. Dvije liberalne stranke neće zajedno osvojiti ni 35 posto glasova, što znači da definitivno neće moći sastaviti većinu, a među svim ostalim jačim strankama nijedna ih neće podržati. Finns su daleko skloniji lijevoj vladi koja neće dirati u povlastice i socijalnu državu, a čak i da se SDP ne uspije dogovoriti s Finnsom, moći će sastaviti većinu u koaliciji sa Zelenima i Ljevicom. U prijevodu, reforme će vrlo vjerojatno biti zaustavljene, osim ako buduća lijeva vlast ne shvati da su ipak nužne.

 

Novo na Liberalu

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dennis Prager svjedočio je pred američkim Senatom gdje je ponovio svoje optužbe da Youtube cenzurira 20 posto njegovog sadržaja, i to 'samo zato što je konzervativac'.

Konzervativni youtuber, koji optužuje Google za cenzuru, manje je ʼcenzuriranʼ od ljevičara

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Primijetio sam da jako puno ljudi ne razumije kako funkcionira ovaj temeljni zakon tržišne ekonomije pa je potrebno objasniti na najjednostavniji način.

Ekonomija za neznalice (1): Zakon ponude i potražnje

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Liberalima bi trebalo biti važno samo da svi imamo jednako pravo kandidature i jednake mogućnosti. Ishod ne smije ovisiti o našim urođenim karakteristikama.

Zašto se liberali trebaju suprotstaviti spolnim kvotama

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Novi ministar razvoja i investicija najavljuje porezne rezove i ukidanje zakonskih barijera za poslovanje i investiranje.

Nova grčka vlada najavljuje zaokret: ʼGrčka će postati najprivlačnija država za strane investitoreʼ

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Iako se Ursuli von der Leyen može spočitati puno objektivnih primjedbi na njen rad i program, našim oporbenim zastupnicima smeta samo njena nacionalnost.

Sinčić i Kolakušić sramote Hrvatsku pred cijelom Europom

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Iz njegovog pitanja premijeru ispada kao da su domaći poslodavci dobri, a strani poslodavci krše radnička prava. Ali većina Hrvata se s njim ne slaže.

Hrvati preferiraju strane poslodavce, a Grmoja ih želi otjerati iz Hrvatske

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska je po udjelu radnika, zaposlenih u industrijskoj proizvodnji, na razini Njemačke i Austrije.

Kulić obmanjuje javnost: Mit o deindustrijalizaciji Hrvatske

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Stručnjak za obrazovanje je predbacio beogradskom reperu što vrijeđa žene i prostači. Njegovi primjeri dobre glazbe, poput Prljavaca i Azre, nikada to nisu radili?

Jokić bi djecu učio plagiranju, prostačenju i seksizmu: ʼDobro je dok su našiʼ

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rat protiv droge se nastavlja iako je od početka osuđen na propast.

U Americi je više uhićenja zbog posjedovanja marihuane nego zbog svih nasilnih djela zajedno

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rekao je političarkama koje su pripadnice manjina, da se 'vrate u zemlje iz kojih su došle'. Većina tih političarki je rođena u SAD-u.

Trump je uspio nadmašiti samoga sebe: Je li ovo najodvratnija izjava nekog američkog predsjednika u povijesti?

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Tvrdi da nije fer što je preko ljeta croissant u njegovom mjestu trostruko skuplji nego u Zagrebu.

Načelniku Murtera se ne sviđa zakon ponude i potražnje, poziva državu da uradi nešto

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Željko Glasnović poziva vladu da proglasi ratno stanje i pošalje vojsku na granicu zbog migranata. Očito ne vidi problem u zločinu koji bi se lako mogao dogoditi.

Gospodine generale, hoćete li Vi biti taj koji će prvi zapucati na nenaoružane ljude na granici?

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: