Indeks fleksibilnosti zapošljavanja: Danska bolja od SAD-a, Hrvatska pri samom dnu

6.12.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Plaže trebaju ići u privatnu koncesiju, ali ne na ovakav način
Ivica Puljak poziva na poštivanje struke, a on je prvi ne poštuje
Trump je uspio nadmašiti samoga sebe: Je li ovo najodvratnija izjava nekog američkog predsjednika u povijesti?
Taksisti dobili ravnopravnost s Uberom...I jako su ljuti zbog toga
Novo istraživanje: Klimatske promjene nisu toliko opasne kao što se mislilo
Vučetić savršeno opisao ironiju nacionalizma u Hrvata: ʼBore se za mitsko hrvatstvo, a zastupaju mitsko srpstvoʼ
Irska i Njemačka trebaju tražiti odštetu od RH zbog novca koji naši iseljenici šalju u Hrvatsku
SAD: Vrhovni sud na strani slastičara koji je odbio ispeći tortu za gay vjenčanje
Za i protiv: 3 razloga zašto (ne) glasati za Most
Problemi u HDZ-u i Živom zidu rezultat su izbornog sustava koji favorizira autokrate i sprječava demokratičnost
Plenković i sindikat pali na testu socijalne pravednosti
Marić povisio trošarine na cigarete. OK, ali zašto ne smanji trošarine na gorivo?
Švicarci će glasati o ukidanju zračnih snaga. Liberali su protiv
Priče iz Caracasa: ʼMi ovdje gladujemo, pacijenti u bolnici umiru zbog redukcije struje, nedostaje lijekova i liječnika...ʼ
Jedan jako zbunjeni kolumnist Telegrama tvrdi da je sloboda govora ekstremizam
Francuzi rekli NE nacionalizmu, DA slobodnom tržištu
Prijetnje nasiljem nisu sloboda govora
Brak HDZ-a i HNS-a je nešto najprirodnije što nam se dogodilo
61% Amerikanaca podržava legalizaciju marihuane - dvostruko više nego 2000.
Hrvati će jednom morati prihvatiti da su radne migracije - u oba smjera - sasvim normalna pojava

Indeks fleksibilnosti zapošljavanja: Danska bolja od SAD-a, Hrvatska pri samom dnu


PIŠE Mario Nakić

Zakon o radu s nizom pravilnika jedna je od najbolnijih točaka hrvatskog gospodarstva, ujedno jedan od glavnih razloga zašto u Hrvatskoj nema više kvalitetnih domaćih i stranih investitora te zašto nemamo u prosjeku veće plaće.

Republika Hrvatska nameće previše restrikcija privatnom sektoru koje koče zapošljavanje i investiranje. To vidimo i iz istraživanja Indeks fleksibilnosti zapošljavanja koje svake godine provodi Lithuanian Free Market Institute (Litvanski institut slobodnog tržišta). Promatraju se državni propisi koji određuju uvjete zapošljavanja i otpuštanja radnika u 41 državi OECD-a i Europske unije.

Naravno, restrikcije na otpuštanje radnika usko su povezane sa zapošljavanjem. Što je poslodavcu lakše otpustiti radnika, veća je vjerojatnost da će zaposliti više radnika. Zato se u obzir uzimaju svi zakoni koji propisuju uvjete zapošljavanja, rada i otpuštanja.

Hrvatska je na tom indeksu skoro pri dnu - 34. među 41 promatranom zemljom i 24. među 28 zemalja EU.

Na vrhu indeksa je Danska, drugi je SAD, a treći Japan. Među top 10 našli su se još UK, Kanada, Irska, Novi Zeland, Češka, Bugarska i Švicarska.

1. Danska

Danska je na svjetskom vrhu u fleksibilnosti zapošljavanja zato što država ne propisuje nikakve restrikcije na trajanje ugovora na određeno vrijeme ni minimalnu plaću. Nema ograničenja niti određene visine nagrade za noćni rad, prekovremeni rad, rad vikendom ili praznikom. Država jedino propisuje minimalni plaćeni godišnji odmor u trajanju 25 dana.

Otpuštanje u Danskoj je zakonom dopušteno bez propisane otpremnine, država ne određuje nikakve restrikcije kod otkazivanja ugovora, zakon ne propisuje otkazni rok niti visinu otpremnine.

2. UK

Ujedinjeno Kraljevstvo je na četvrtom mjestu u svijetu i drugom u Europskoj uniji. Nema ograničenja na trajanje ugovora na određeno vrijeme. Država propisuje minimalnu plaću. Država ne propisuje minimalnu visinu nagrade niti ograničenja prekovremenih sati, noćnog rada i rada vikendom ili praznikom. Propisana minimalna dužina plaćenog godišnjeg odmora je 28 dana. Otkazivanje ugovora zbog viška je dopušteno zakonom bez ograničenja, ali država propisuje minimalnu otpremninu za radnike koji su bili zaposleni minimalno 5 godina.

3. Irska

Republika Irska je šesta u ukupnom poretku i treća u EU. Nema restrikcija za ugovore na određeno vrijeme. Ima propisanu minimalnu plaću. Nema ograničenja niti propisane minimalne nagrade za prekovremeni rad, rad noću, vikendom i praznikom. Država propisuje minimalni plaćeni godišnji odmor u trajanju 20 dana. Zakon dozvoljava otkazivanje ugovora o radu zbog viška, ali kod otpuštanja 9 radnika ili više potrebno konzultirati treću stranu (nadležno državno tijelo ili sindikat). Država propisuje otkazni rok, a duljina mu ovisi o vremenu koje je radnik proveo u poduzeću - ista stvar je i s otpremninom.

Hrvatska

Autori ovog izvješća kod Hrvatske ističu da je zakonom zabranjeno beskonačno produžavati ugovor na određeno vrijeme. Država određuje restrikcije za noćni rad, prekovremeni i rad nedjeljom ili praznikom. Minimalni plaćeni godišnji odmor je 20 dana. Zakon dozvoljava otkaz ugovora o radu zbog viška radne snage, ali postavlja restrikcije na nova zapošljavanja. Prosječni otkazni rok traje 10,7 tjedana (8,7 tjedana za radnike koji su 10 godina bili zaposleni).

Iza Hrvatske su Grčka, Portugal, Luksemburg i Francuska.


Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: