Freedom House: Hrvatska dijeli 52. mjesto s SAD-om i Belizeom

16.1.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Macron je zadnja osoba na planetu koja može govoriti drugima kako da urede svoju zemlju
Prvak u izbjegavanju poreza donirao 2 mlrd. dolara za beskućnike i siromašnu djecu
Vučetić savršeno opisao ironiju nacionalizma u Hrvata: ʼBore se za mitsko hrvatstvo, a zastupaju mitsko srpstvoʼ
Antifašistički vođa uhićen zbog fizičkog napada na Meksikance i Židova
Strašne kazne u Iranu 2018: Javno bičevanje zbog alkohola, odsijecanje ruke zbog krađe
Ovaj lik predaje na FPZG-u, širi teške dezinformacije i tvrdi da našom politikom vlada ʼneoliberalizamʼ
SDP-ova ekonomistica predlaže da država spusti cijene i povisi plaće. Tko će to platiti?
Tomson
Brazilke i Argentinke traže pravo da sunčaju grudi u javnosti
Po čemu je Duhaček vrjedniji od Čolakovića i zašto u Hrvatskoj nećemo još dugo imati lijepe stvari
Top 5 zajedničkih politika Živog zida i HDZ-a
Top 5 muških privilegija u Hrvatskoj
Zagrebački SC uspio nadmašiti druge u Uhljebistanu: Zbog neradnog utorka rade skraćeno u petak i ponedjeljak
Počinje era većinskog srednjeg sloja. Što to znači za svijet?
Kurve i kokain svima, a ne samo njima!
Sprdnja od pravne države - inspektori će vas kazniti zbog korištenja vlastite imovine
Pernar i Maras su totalno pogrešno shvatili zaradu i oporezivanje
Putinova kritika liberalizma nije ništa novo. Isto su govorili Lenjin i Mussolini
Imamo rješenje za Uljanik - ovo je win-win situacija za sve...
Europska unija u brojkama: Što se promijenilo zadnjih 5 godina?

Freedom House: Hrvatska dijeli 52. mjesto s SAD-om i Belizeom


PIŠE Mario Nakić

Objavljen je poredak "Freedom in the World 2018" organizacije Freedom House koja mjeri građanske i političke slobode diljem svijeta. Hrvatska je ove godine u ukupnom rezultatu pala s 87 na 86 bodova, ali se na ljestvici popela za jedno mjesto - s 53. na 52. mjesto koje dijelimo sa Sjedinjenim Američkim Državama i malom srednjoameričkom zemljom Belize među ukupno 209 zemalja svijeta.

U političkim pravima imamo maksimalnu ocjenu (1/7 gdje je 1 maksimum), a u građanskim slobodama 2/7 gdje jedan znači slobodno, a 7 neslobodno. Na indeksu slobode Hrvatska je ocijenjena s 1,5 (gdje je 1 potpuno slobodna, a 7 potpuno neslobodna zemlja). Na kraju smo dobili 86 od ukupno 100 mogućih bodova i spadamo u gornju skupinu "slobodnih zemalja". Potpuni report za Hrvatsku zasad još nije objavljen.

Na vrhu s maksimalnih 100 bodova i dalje su skandinavske zemlje Finska, Norveška i Švedska. Četvrto mjesto pripalo je Kanadi s 99 bodova. 98 bodova imaju Australija, Luksemburg, Novi Zeland i Urugvaj, a 97 bodova Danska, Portugal i San Marino.

Među zemljama Nove Europe najbolje je plasirana Estonija s 94 boda (22. mjesto), koja je bolja čak i od Njemačke i Velike Britanije. Ispred Hrvatske našle su se još Češka, Slovenija, Slovačka, Litva i Latvija. Iza Hrvatske su Grčka, Bugarska, Poljska, Mađarska, Rumunjska i Srbija (koje su još uvijek u skupini "slobodnih" zemalja).

U drugoj skupini - djelomično slobodne zemlje - našle su se Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija i Albanija. Na samom dnu ljestvice su Sirija, Južni Sudan, Eritreja, Sjeverna Koreja i Turkmenistan. Među "neslobodnim zemljama" nalaze se i Kina i Rusija te socijalističke zemlje Kuba i Venezuela.

U svjetskom izvješću za prošlu godinu stoji kako je u 2017. diljem svijeta zabilježen nastavak pada političkih i građanskih prava i sloboda. Jamstva slobodnih i pravednih političkih izbora, prava manjina, sloboda medija i vladavina prava našle su se pod udarom u mnogim zemljama. Čak 71 zemlja zabilježila je pad ukupnog rezultata u odnosu na prethodnu godinu dok ih je samo 35 zabilježilo napredak. Prema Freedom Houseu ovo je 12. uzastopna godina kako opadaju građanske slobode na globalnoj razini. U odnosu na 2006. godinu čak je 113 zemalja zabilježilo pad, a samo 62 zemlje su se poboljšale. Sjedinjene Države, koje su tradicionalno imale ulogu kao šampion i pozitivni primjer demokracije pokazuju veliki pad političkih prava i građanskih sloboda.

Države koje su prije 10 godina obećavale napredak u demokratskom i liberalnom pogledu - Turska, Mađarska i Poljska - uplovljavaju u autoritarizam. Mijanmar je započelo ograničeno demokratsko upravljanje 2010. godine, a sada je sve narušeno zbog etničkog čišćenja. U isto vrijeme, neke tradicionalne demokracije na zapadu proživljavaju krize zbog stranačkih fragmentacija i rasta popularnosti populizma te terorističkih napada i ubrzanog priljeva izbjeglica što je povećalo strah od "drugih", stoji u izvješću.


Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: