Soroš kaže da Zuckerberg ʼne bi trebao imati kontrolu nad Facebookomʼ. A tko bi trebao?

1.2.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Kako je troje znanstvenika raskrinkalo postmodernističku akademsku zajednicu
Branimir Bunjac - nepresušni izvor lažnih vijesti
Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima
Hrvatski povjesničari apeliraju na politiku: Ne ograničavajte slobodu mišljenja!
Šeks nam prodaje maglu. Dvostranački sustav u Hrvatskoj bi legalizirao jednoumlje
Hrvatska ima veći udio žena u poduzetništvu od Švedske, Njemačke i Švicarske
Milanović se kao predsjednik može iskupiti za štetu koju je učinio kao premijer. Evo što treba učiniti...
Brže i jeftinije do građevinske dozvole: Broj procesa će smanjiti s 22 na 12
Liberali u Estoniji obećali smanjiti naknadu za nezaposlene pa pobijedili na izborima
Faktograf se čudi što EU financira portale koji kritiziraju EU dužnosnike
LGBT u komunizmu - nekad i danas
Liberali ipak ušli u bavarski parlament i imaju jedan uvjet za podršku novoj vladi
Starica se branila sjekirom od napadača; sud u Karlovcu zaključio da su jednako krivi
Kome smetaju poduzetni Romi?
Što se zapravo krije iza ʼukidanja poreza na dohodakʼ mladima u Poljskoj?
Johnny Rotten treba biti uzor mladima, a iz njegove priče ljevičari bi mogli izvući pouku
Hrvatska vlada opet spašava Croatiju Airlines, a Slovenci svoju aviokompaniju puštaju da propadne
Državni udar na studente ima i dobru stranu: Vrijeme je za prosvjede?
Zelena ljevica ima previše povjerenja u HDZ i Bandića. Svi njihovi prijedlozi već su isprobani i propali
SDP se podijelio na partizane i ustaše

Soroš kaže da Zuckerberg ʼne bi trebao imati kontrolu nad Facebookomʼ. A tko bi trebao?


PIŠE Mario Nakić

U članku objavljenom jučer u New York Timesu, američki milijarder George Soros napisao je niz optužbi na račun Marka Zuckerberga, osnivača Facebooka. Između ostalog, Soros je uvjeren da Zuckerberg ima tajni dogovor s Donaldom Trumpom o uzajamnoj pomoći i izražava svoj strah za američku demokraciju. Soros traži da Zuckerbergu nekako bude oduzeta kontrola nad Facebookom. Naslov glasi "Zuckerberg ne bi trebao imati kontrolu nad Facebookom".

Ali Zuckerberg je osnovao Facebook. On je kreator te društvene mreže. Ako on ne bi trebao imati kontrolu nad svojom kompanijom, tko bi onda to trebao biti? U cijelom svom članku Soros nije odgovorio na to pitanje. Samo je ponavljao svoje optužbe, za koje nema nijedan konkretni dokaz i koje su iz Facebooka već više puta demantirane.

Ja bih onda tako mogao reći da Soros ne bi trebao imati kontrolu nad svojim zakladama. Čovjek je posvetio život političkom lobiranju i financiranju medija i aktivista diljem svijeta. Na taj je način direktno utjecao na demokraciju i izbore u mnogim zemljama čiji on nije građanin. Da to neki stranac radi Americi, vjerojatno bi već bio iza rešetaka. Soros je zbubao milijune dolara u utjecanje na hrvatsko društvo i politiku. Neki od njegovih ciljeva nisu loši, ali ne bih se kladio u sve.

Ne kažem da to nije njegovo pravo. Neka čovjek troši svoj novac kako želi. Ali ako on zahtijeva da se oduzme kontrola nad tuđom kompanijom, zašto onda ne bi i drugi zahtijevali da se njemu oduzme kontrola nad njegovim organizacijama? U čemu je razlika?

Zuckerberg je već neko vrijeme pod ogromnim pritiskom američke ljevice. Mrze ga. Shvaćaju koliko je Facebook pomogao Trumpu da bude izabran 2016. godine, ali nikako ne mogu prihvatiti činjenicu da to nije krivnja Marka Zuckerberga niti bilo koga drugoga s Facebooka. Krivi su demokrati i njihova tadašnja kandidatkinja što se nisu znali dobro približiti biračima te ih navesti da izađu i glasaju za nju.

Od Zuckerberga traže da onemogući Trumpove fanove u širenju svoje propagande, ali svi znamo da se to neće dogoditi. I ako Trump pobijedi opet i ove godine - a velika je vjerojatnost da hoće - pogodite koga će ucviljena ljevica okriviti. Sigurno neće sebe i svoju stranku što nisu znali izabrati boljeg kandidata, što su potpuno izignorirali kvalitetne političare poput Tulsi Gabbard i Andrewa Yanga koji bi zbilja imali šanse protiv Trumpa. Ne, okrivit će Zuckerberga.

Zašto je Zuckerberg kriv? Zato što ne želi provoditi političku represiju na svojoj društvenoj mreži. Zato što želi da Facebook bude ono što je trebao biti od početka - društvena mreža na kojoj će korisnici slobodno izmjenjivati mišljenja i dijeliti sadržaje po vlastitim željama.

Ali meni se čini da Sorosu najviše smeta što nema kontrolu nad Facebookom, najpopularnijom društvenom mrežom u svijetu. To čovjeka poput njega mora boljeti jako jer je navikao da može kupiti kontrolu nad bilo čime. Zuckerberg je veći od njega.

Sad mi postaje jasnije i otkud onoliki napadi nedavno na Facebook i Zuckerberga iz nekih hrvatskih medija. Soros financira hrpu medija ovdje i za očekivati je da ćemo još puno čitati na hrvatskim portalima o tome kako je Zuckerberg grozan. Pripremite se i pazite što sam rekao.


O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: