Goran Marić - socijalistički revolucionar u zemlji koja još nije izašla iz socijalizma

FOTO: Facebook
28.8.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Goran Marić - socijalistički revolucionar u zemlji koja još nije izašla iz socijalizma

Ministar državne imovine Goran Marić, inače poznat kao osoba koja je još 2014. tvrdila kako "moramo uvažavati i Marxa!", najavljuje da će vratiti Podravku na listu strateških kompanija koje su u nacionalnom interesu i treba ih „zaštiti“ od privatizacije.

Podsjećamo da je Podravka prošle godine skinuta s liste tvrtki od posebnog interesa, skupa s ACI, Končarom, Petrokemijom, Croatia Airlinesom, Lukom Rijeka, Croatia bankom te Croatia osiguranjem. To je bio jedan dobar potez Vlade, koji je otvorio prostor za privatiziranje kompanija koje bez problema mogu i trebaju biti privatne kompanije jer posluju na slobodnom tržištu, a ne zaštićeni državni mastodonti.

Prema podacima Fine iz 2015. godine, Republika Hrvatska ima 1.420 poduzeća u potpunom, pretežitom i djelomičnom vlasništvu koja raspolažu imovinom vrijednom 347 milijardi kuna i ostvaruju prihode od 171 milijardu kuna. Radi se o 41 posto ukupne imovine poslovnog sektora i 28 posto svih prihoda. Među 10 najvećih pojedinačnih kompanija u Hrvatskoj čak šest je u dominantno državnom vlasništvu.

Prema podacima Europske komisije, produktivnost državnih poduzeća u prosjeku je 30-ak posto slabija od privatnih. Drugim riječima, ako se usporede dva društva jednake veličine koja posluju u istom sektoru te upotrebljavaju istu količinu rada i kapitala, društvo u javnom vlasništvu u prosjeku ostvaruje tek oko dvije trećine dodane vrijednosti koju ostvaruje privatno društvo. Unatoč tome, prosječna plaća u državnim tvrtkama je između 17 i 21 posto veća nego u privatnom sektoru, prilagođeno za obrazovanje, iskustvo i satnicu. Od ukupnog broja zaposlenih, u privatnom sektoru radi oko njih 55 posto, 23 posto je u javnom sektoru, a preostalih oko 22 posto zaposleno je u državnim tvrtkama.

Na prevelik utjecaj državnih kompanija u hrvatskom gospodarstvu upozoravaju mnoge međunarodne institucije, od EU do MMF-a i Svjetske banke. Jedan od glavnih problema državnih kompanija, uz nižu produktivnost, je to što su javna poduzeća veliki generatori javnog duga. Razlog tomu je što država često izdaje jamstva prilikom njihovog zaduživanja, tj. garantira da će državno poduzeće vratiti posuđeni novac. To ustvari znači da svi građani RH preko države garantiraju za dugove državnih poduzeća, bez da ih je itko pitao. Mislite da nemate dugovanja i za ne jamčite za ničije dugove? Krivo, vi ste jamac svim državnim poduzećima, poput HAC-a, HŽ-a, Zagrebačkog holdinga i sl.

Međutim, političari vole države kompanije, iz jednostavnog razloga što su one odlično sredstvo kupnje političkih poslušnika i osiguravanja vlastite moći zapošljavanjem vlastitih ljudi. U državne kompanije se ne zapošljava po principu znanja, vještina, iskustva, kvaliteta već po političkom ključu.

Inače, Goran Marić se već založio za političko kadroviranje u toj Podravci i upravo je po njegovoj želji na čelnu poziciju postavljen Marin Pucar. Marić je u funkciji ministra bio i na sjednici glavne skupštine Podravke, njome presjedao, što je presedan. Izgleda da je Marić, kada je izjavio da „Podravka nikome neće biti bankomat“, mislio na to da nikome osim njemu i njemu politički podobnih neće biti bankomat, ali on zadržava pravo na služenje tim bankomatom.

Smiješna stvar je to da je svojevrsnu socijalističku revoluciju pokrenuo član stožerne stranke desnice, a ne SDP-ovac ili radikalni ljevičar. Ustvari Goran Marić svojim hvalospjevima Marxu, osnivanju posebnog ministarstva državne imovine, kadroviranjem po državnim poduzećima i povratkom tvrtki na listu kompanija od strateškog interesa, ispada najtvrdokorniji i najefikasniji socijalist u Hrvatskoj. Cijela Radnička fronta može ostati postiđena, Goran Marić je u kratkom roku napravio za povratak socijalizma u Hrvatskoj više nego što će oni ikada napraviti.

Skupa s Tolušićem, koji zagovara progurati ekonomski izolacionizam i time šteti ne samo međunarodnom ugledu RH nego i gospodarskim interesima njenih gospodarstvenika, Goran Marić predvodi novu socijalističku revoluciju. Paradoksa su dva, prvo tu socijalističku revoluciju provodi u zemlji koja još ni blizu nije izašla iz socijalizma, a drugo tu revoluciju provodi iz deklarativno demokršćanske stranke, što je dokaz da HDZ s trenutnim kadrovima ostaje ogledni primjer da u Hrvatskoj i iza partije, vlada partija.

HDZ treba iz svojih redova počistiti sve socijalističke kadrove, posebno one koji javno zagovaraju uvažavanje Marxa, i postati prava konzervativna demokršćanska opcija, a to znači protržišna stranka koja će državu gurati prema ekonomskoj liberalizaciji, a ne vraćati je u doba socijalističkog mraka.
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prošlo je 5 godina kako je pokrenuo filantropsku inicijativu za poboljšanje uvjeta i bolju informatičku naobrazbu u hrvatskim školama...

Bakić obilježava 5. godišnjicu IRIM-a: ʼEdukacija je najveći izjednačavač prilikaʼ

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo je jedan od najočitijih primjera uredničke manipulacije kako se neki hrvatski mediji trude ulizati vladajućima.

Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: