Goran Marić - socijalistički revolucionar u zemlji koja još nije izašla iz socijalizma

FOTO: Facebook
28.8.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Goran Marić - socijalistički revolucionar u zemlji koja još nije izašla iz socijalizma

Ministar državne imovine Goran Marić, inače poznat kao osoba koja je još 2014. tvrdila kako "moramo uvažavati i Marxa!", najavljuje da će vratiti Podravku na listu strateških kompanija koje su u nacionalnom interesu i treba ih „zaštiti“ od privatizacije.

Podsjećamo da je Podravka prošle godine skinuta s liste tvrtki od posebnog interesa, skupa s ACI, Končarom, Petrokemijom, Croatia Airlinesom, Lukom Rijeka, Croatia bankom te Croatia osiguranjem. To je bio jedan dobar potez Vlade, koji je otvorio prostor za privatiziranje kompanija koje bez problema mogu i trebaju biti privatne kompanije jer posluju na slobodnom tržištu, a ne zaštićeni državni mastodonti.

Prema podacima Fine iz 2015. godine, Republika Hrvatska ima 1.420 poduzeća u potpunom, pretežitom i djelomičnom vlasništvu koja raspolažu imovinom vrijednom 347 milijardi kuna i ostvaruju prihode od 171 milijardu kuna. Radi se o 41 posto ukupne imovine poslovnog sektora i 28 posto svih prihoda. Među 10 najvećih pojedinačnih kompanija u Hrvatskoj čak šest je u dominantno državnom vlasništvu.

Prema podacima Europske komisije, produktivnost državnih poduzeća u prosjeku je 30-ak posto slabija od privatnih. Drugim riječima, ako se usporede dva društva jednake veličine koja posluju u istom sektoru te upotrebljavaju istu količinu rada i kapitala, društvo u javnom vlasništvu u prosjeku ostvaruje tek oko dvije trećine dodane vrijednosti koju ostvaruje privatno društvo. Unatoč tome, prosječna plaća u državnim tvrtkama je između 17 i 21 posto veća nego u privatnom sektoru, prilagođeno za obrazovanje, iskustvo i satnicu. Od ukupnog broja zaposlenih, u privatnom sektoru radi oko njih 55 posto, 23 posto je u javnom sektoru, a preostalih oko 22 posto zaposleno je u državnim tvrtkama.

Na prevelik utjecaj državnih kompanija u hrvatskom gospodarstvu upozoravaju mnoge međunarodne institucije, od EU do MMF-a i Svjetske banke. Jedan od glavnih problema državnih kompanija, uz nižu produktivnost, je to što su javna poduzeća veliki generatori javnog duga. Razlog tomu je što država često izdaje jamstva prilikom njihovog zaduživanja, tj. garantira da će državno poduzeće vratiti posuđeni novac. To ustvari znači da svi građani RH preko države garantiraju za dugove državnih poduzeća, bez da ih je itko pitao. Mislite da nemate dugovanja i za ne jamčite za ničije dugove? Krivo, vi ste jamac svim državnim poduzećima, poput HAC-a, HŽ-a, Zagrebačkog holdinga i sl.

Međutim, političari vole države kompanije, iz jednostavnog razloga što su one odlično sredstvo kupnje političkih poslušnika i osiguravanja vlastite moći zapošljavanjem vlastitih ljudi. U državne kompanije se ne zapošljava po principu znanja, vještina, iskustva, kvaliteta već po političkom ključu.

Inače, Goran Marić se već založio za političko kadroviranje u toj Podravci i upravo je po njegovoj želji na čelnu poziciju postavljen Marin Pucar. Marić je u funkciji ministra bio i na sjednici glavne skupštine Podravke, njome presjedao, što je presedan. Izgleda da je Marić, kada je izjavio da „Podravka nikome neće biti bankomat“, mislio na to da nikome osim njemu i njemu politički podobnih neće biti bankomat, ali on zadržava pravo na služenje tim bankomatom.

Smiješna stvar je to da je svojevrsnu socijalističku revoluciju pokrenuo član stožerne stranke desnice, a ne SDP-ovac ili radikalni ljevičar. Ustvari Goran Marić svojim hvalospjevima Marxu, osnivanju posebnog ministarstva državne imovine, kadroviranjem po državnim poduzećima i povratkom tvrtki na listu kompanija od strateškog interesa, ispada najtvrdokorniji i najefikasniji socijalist u Hrvatskoj. Cijela Radnička fronta može ostati postiđena, Goran Marić je u kratkom roku napravio za povratak socijalizma u Hrvatskoj više nego što će oni ikada napraviti.

Skupa s Tolušićem, koji zagovara progurati ekonomski izolacionizam i time šteti ne samo međunarodnom ugledu RH nego i gospodarskim interesima njenih gospodarstvenika, Goran Marić predvodi novu socijalističku revoluciju. Paradoksa su dva, prvo tu socijalističku revoluciju provodi u zemlji koja još ni blizu nije izašla iz socijalizma, a drugo tu revoluciju provodi iz deklarativno demokršćanske stranke, što je dokaz da HDZ s trenutnim kadrovima ostaje ogledni primjer da u Hrvatskoj i iza partije, vlada partija.

HDZ treba iz svojih redova počistiti sve socijalističke kadrove, posebno one koji javno zagovaraju uvažavanje Marxa, i postati prava konzervativna demokršćanska opcija, a to znači protržišna stranka koja će državu gurati prema ekonomskoj liberalizaciji, a ne vraćati je u doba socijalističkog mraka.

VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
EKONOMIJA
HRVATSKA
O autoru
Branimir Perković je diplomirao ekonomsku politiku i financijska tržišta na Sveučilištu u Splitu. Komentator i analitičar na projektu Liberal.hr >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: