Green New Deal je fijasko. Sindikati su povukli potporu, a predlagatelj zakona se boji glasanja u Senatu...

13.2.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Toliko buke i prašine, a na kraju hladni tuš. Hrpa lijepih želja za koje je čak i sindikatima jasno da neće dobro završiti.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Green New Deal je fijasko. Sindikati su povukli potporu, a predlagatelj zakona se boji glasanja u Senatu...

Toliko buke i prašine, a na kraju hladni tuš. Hrpa lijepih želja za koje je čak i sindikatima jasno da neće dobro završiti.
PIŠE Mario Nakić

Trebalo je to biti nešto veliko, što će izazvati oduševljenje većeg dijela nacije i dati nadu za bolju budućnost. Tako su barem mnogi u Americi očekivali. Ali kad je prošloga tjedna Alexandria Ocasio Cortez na svojoj stranici objavila dokument s nacrtom platforme poznate kao Green New Deal - umjesto oduševljenja, uslijedio je hladni tuš.

Kao što sam i rekao, riječ je o trojanskom konju koji bi trebao pod izlikom zelene politike uvesti socijalizam. Među prijedlozima našle su se neke potpune ludosti, poput "ukidanja zrakoplovnog prometa, potpunog prelaska na automobile na električnu energiju" te "industriju sa 100% obnovljivim izvorima energije". Još bolje: država bi plaćala "one koji ne mogu ili ne žele raditi".

Uslijedili su prvo negativni komentari republikanaca koji su se očekivano ismijavali. Ali onda su se i ljevičari počeli povlačiti iz priče i opravdavati kako nisu baš za sve u njemu. Šefica demokratske većine u Kongresu Nancy Pelosi je izjavila kako je "čula za taj Green New Dream..." i da "pozdravlja entuzijazam" - zapravo želi reći da nema šanse da to prođe.

Dokument je ubrzo skinut sa stranice uz obrazloženje da su "zabunom objavili krivu verziju". U novoj verziji nema ukidanja zrakoplovnog prometa niti financiranja onih koji ne žele raditi, ali zadržali su neke prilično nelogične stvari. Na primjer, "ekonomski ustav" koji "svakome tko želi raditi jamči posao i pristojnu plaću".

The Economist, USA Today, The Hill, CNN...Komentatori na većini portala popljuvali su ovaj plan, čak i New York Times i Washington Post koji su ranije pozivali na njega, sada su u najmanju ruku vrlo skeptični.

Popularni milijarder i vjerojatni kandidat za predsjednika Howard Schultz komentirao je da je plan "nerealističan i nemoralan". Međutim, mnogi demokratski kandidati za predsjednika su se uvalili u sos jer su unaprijed podržali plan za koji očito nisu imali pojma kako će u konačnici izgledati. Među njima su Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Bernie Sanders, Cory Booker i drugi. Oni se sad više ne mogu izvući i to će ih u kampanji sigurno pratiti.

Republikanci će iskoristiti Green New Deal u kampanji za predsjedničke izbore 2020. Donald Trump je već iskoristio priliku da kaže kako je riječ o nerealnom prijedlogu demokrata koji žele Ameriku pretvoriti u socijalističku državu. Mitch McConnel, šef republikanske većine u Senatu najavio je glasanje o Green New Dealu. Njegova većina to može napraviti. Već je dobio epitet "supertroll", budući da to radi samo kako bi se pokazalo koliko su demokrati podijeljeni.

"Primijetio sam velik interes za Green New Deal i mislim da bismo trebali što prije glasati u Senatu, želim da svaki prijedlog dobije priliku na podiju. Pa da vidimo koliko je senatora za ukidanje zrakoplovnog prometa, zabranu krava", rekao je McConnel.

Demokratski senator Edward Markey, koji je ko-sponzor zakona o Green New Dealu, nedavno je na Twitteru objavio kako se "akcija mora hitno poduzeti, to mora biti najviši prioritet Kongresa" zbog prijetnji koje dolaze s klimatskim promjenama.

Međutim, izgleda da ta akcija ipak može pričekati. Kad je McConnel najavio da će staviti njihov prijedlog na glasanje, Markey je shvatio da bi to bila katastrofa za njega pa je odgovorio da je McConnelov prijedlog "prijevara, republikanski trik".

"Ne dajte da vas McConnel prevari. Požurujući glasanje u Senatu, on želi izbjeći nacionalnu debatu i sabotirati naš plan", napisao je na Twitteru. Drugim riječima, svjestan je da bi se javnim glasanjem pokazalo kako prijedlog ne samo da nema potrebnu većinu senatora (što je jasno, većina je ionako republikanska), već i da vjerojatno većina demokrata ne bi glasala za njega. Svejedno, McConnel može staviti prijedlog na glasanje i bez potvrde predlagatelja zakona.

U svakom slučaju, Demokratima ovo nije trebalo. Pokazalo se još jednom da je stranka podijeljena između radikala (socijalista i socijaldemokrata) i socijalnih liberala. Srećom za njih, čovjek koji zasad vodi u utrci za demokratskog kandidata za predsjednika Joe Biden još nije ništa komentirao.

Ali najteži udarac za ambiciozne kreatore ovog nerealnog programa došao je s leđa - od samih sindikata. Vođe dvaju najvećih saveza sindikata u SAD-u dale su izjavu da povlače svoju potporu za Green New Deal jer im se čini "nesiguran i nerealan". Naime, radnicima u rudnicima i transportu nije se svidjela ideja da će izgubiti posao jer GND predviđa ukidanje njihove industrije.

Tek nakon što se proslavila Alexandria je uspjela uprskati stvar. Ovo je fijasko koji bi lako mogao koštati demokrate izbora, a Trumpu doći kao poklon za još jedan predsjednički mandat.

 


VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
POLITIKA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Porezna uprava je u 'ofenzivi' na ugostiteljske objekte na moru kaznila skoro dvije trećine ugostiteljskih objekata u koje je ušla. Što nam to govori o zakonima i porezima?

Jesu li lopovi ugostitelji ili je lopovska država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte što će prvo napraviti ako osvoji vlast, što misli o sadašnjoj Vladi, hoće li pomilovati osuđenike koji trunu u zatvoru zbog marihuane...

Intervju s Dejanom Kovačem, kandidatom koji će predstavljati liberalnu Hrvatsku na ovim izborima

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otkud tolika strastvena želja za porezima koji će 'opaliti po džepu' druge ljude, one s kojima ne dijelimo neku karakteristiku?

Neka susjedu crknu dvije!

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Prošlo je 5 godina kako je pokrenuo filantropsku inicijativu za poboljšanje uvjeta i bolju informatičku naobrazbu u hrvatskim školama...

Bakić obilježava 5. godišnjicu IRIM-a: ʼEdukacija je najveći izjednačavač prilikaʼ

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ovo je jedan od najočitijih primjera uredničke manipulacije kako se neki hrvatski mediji trude ulizati vladajućima.

Manipulacija: U naslovu kažu da građani podržavaju Kujundžićeve poreze, a pitali su samo troje ljudi

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: