Green New Deal je fijasko. Sindikati su povukli potporu, a predlagatelj zakona se boji glasanja u Senatu...

13.2.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Toliko buke i prašine, a na kraju hladni tuš. Hrpa lijepih želja za koje je čak i sindikatima jasno da neće dobro završiti.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Green New Deal je fijasko. Sindikati su povukli potporu, a predlagatelj zakona se boji glasanja u Senatu...

Toliko buke i prašine, a na kraju hladni tuš. Hrpa lijepih želja za koje je čak i sindikatima jasno da neće dobro završiti.
PIŠE Mario Nakić

Trebalo je to biti nešto veliko, što će izazvati oduševljenje većeg dijela nacije i dati nadu za bolju budućnost. Tako su barem mnogi u Americi očekivali. Ali kad je prošloga tjedna Alexandria Ocasio Cortez na svojoj stranici objavila dokument s nacrtom platforme poznate kao Green New Deal - umjesto oduševljenja, uslijedio je hladni tuš.

Kao što sam i rekao, riječ je o trojanskom konju koji bi trebao pod izlikom zelene politike uvesti socijalizam. Među prijedlozima našle su se neke potpune ludosti, poput "ukidanja zrakoplovnog prometa, potpunog prelaska na automobile na električnu energiju" te "industriju sa 100% obnovljivim izvorima energije". Još bolje: država bi plaćala "one koji ne mogu ili ne žele raditi".

Uslijedili su prvo negativni komentari republikanaca koji su se očekivano ismijavali. Ali onda su se i ljevičari počeli povlačiti iz priče i opravdavati kako nisu baš za sve u njemu. Šefica demokratske većine u Kongresu Nancy Pelosi je izjavila kako je "čula za taj Green New Dream..." i da "pozdravlja entuzijazam" - zapravo želi reći da nema šanse da to prođe.

Dokument je ubrzo skinut sa stranice uz obrazloženje da su "zabunom objavili krivu verziju". U novoj verziji nema ukidanja zrakoplovnog prometa niti financiranja onih koji ne žele raditi, ali zadržali su neke prilično nelogične stvari. Na primjer, "ekonomski ustav" koji "svakome tko želi raditi jamči posao i pristojnu plaću".

The Economist, USA Today, The Hill, CNN...Komentatori na većini portala popljuvali su ovaj plan, čak i New York Times i Washington Post koji su ranije pozivali na njega, sada su u najmanju ruku vrlo skeptični.

Popularni milijarder i vjerojatni kandidat za predsjednika Howard Schultz komentirao je da je plan "nerealističan i nemoralan". Međutim, mnogi demokratski kandidati za predsjednika su se uvalili u sos jer su unaprijed podržali plan za koji očito nisu imali pojma kako će u konačnici izgledati. Među njima su Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Bernie Sanders, Cory Booker i drugi. Oni se sad više ne mogu izvući i to će ih u kampanji sigurno pratiti.

Republikanci će iskoristiti Green New Deal u kampanji za predsjedničke izbore 2020. Donald Trump je već iskoristio priliku da kaže kako je riječ o nerealnom prijedlogu demokrata koji žele Ameriku pretvoriti u socijalističku državu. Mitch McConnel, šef republikanske većine u Senatu najavio je glasanje o Green New Dealu. Njegova većina to može napraviti. Već je dobio epitet "supertroll", budući da to radi samo kako bi se pokazalo koliko su demokrati podijeljeni.

"Primijetio sam velik interes za Green New Deal i mislim da bismo trebali što prije glasati u Senatu, želim da svaki prijedlog dobije priliku na podiju. Pa da vidimo koliko je senatora za ukidanje zrakoplovnog prometa, zabranu krava", rekao je McConnel.

Demokratski senator Edward Markey, koji je ko-sponzor zakona o Green New Dealu, nedavno je na Twitteru objavio kako se "akcija mora hitno poduzeti, to mora biti najviši prioritet Kongresa" zbog prijetnji koje dolaze s klimatskim promjenama.

Međutim, izgleda da ta akcija ipak može pričekati. Kad je McConnel najavio da će staviti njihov prijedlog na glasanje, Markey je shvatio da bi to bila katastrofa za njega pa je odgovorio da je McConnelov prijedlog "prijevara, republikanski trik".

"Ne dajte da vas McConnel prevari. Požurujući glasanje u Senatu, on želi izbjeći nacionalnu debatu i sabotirati naš plan", napisao je na Twitteru. Drugim riječima, svjestan je da bi se javnim glasanjem pokazalo kako prijedlog ne samo da nema potrebnu većinu senatora (što je jasno, većina je ionako republikanska), već i da vjerojatno većina demokrata ne bi glasala za njega. Svejedno, McConnel može staviti prijedlog na glasanje i bez potvrde predlagatelja zakona.

U svakom slučaju, Demokratima ovo nije trebalo. Pokazalo se još jednom da je stranka podijeljena između radikala (socijalista i socijaldemokrata) i socijalnih liberala. Srećom za njih, čovjek koji zasad vodi u utrci za demokratskog kandidata za predsjednika Joe Biden još nije ništa komentirao.

Ali najteži udarac za ambiciozne kreatore ovog nerealnog programa došao je s leđa - od samih sindikata. Vođe dvaju najvećih saveza sindikata u SAD-u dale su izjavu da povlače svoju potporu za Green New Deal jer im se čini "nesiguran i nerealan". Naime, radnicima u rudnicima i transportu nije se svidjela ideja da će izgubiti posao jer GND predviđa ukidanje njihove industrije.

Tek nakon što se proslavila Alexandria je uspjela uprskati stvar. Ovo je fijasko koji bi lako mogao koštati demokrate izbora, a Trumpu doći kao poklon za još jedan predsjednički mandat.

 

VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
POLITIKA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Biljana Borzan je cijelu svoju predizbornu kampanju izgradila na borbi za jednaku Nutellu. Pokazalo se da nije bila baš iskrena...

Istraživanje EK: Nema dokaza o različitom sastavu Nutelle u Njemačkoj i Hrvatskoj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Građanska stranka je omogućila desnu vlast u Madridu gdje je u koaliciji s konzervativcima i desnim ekstremistima. To se mnogima nije svidjelo.

Španjolski liberali u koaliciji s krajnjom desnicom; ekonomski savjetnik napušta stranku, nižu se kritike...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Navodni satiričar s News Bara dobio je potrebu da nas izvrijeđa jer mu se nije svidio moj članak o antifašizmu. Pa da pojasnim neke stvari...

Kome i zašto smeta Liberal?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska se tijekom proteklih 10 godina ukupno nije pomakla nimalo ekonomski naprijed. Tko nam je za to kriv?

Izgubljeno desetljeće

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Je li došlo vrijeme da konačno raskrstimo s tekovinama socijalističke revolucije i obilježavanjem datuma bitnih za stvaranje bivše, propale države?

Čiji praznik Hrvatska danas obilježava?

Društvo

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Splitski gradonačelnik objavio je smiješni vodič za turiste u kojem ih upozorava da poštuju lijenost i nerad kao splitski tradicionalni identitet, a sada će Gradsko vijeće ograničiti rad kafićima do ponoći.

Splitska vlast objavljuje rat turizmu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pokušao je kritizirati najavljeno rasterećenje rada, a zapravo je dao najbolje argumente za potpuno ukidanje poreza na dohodak.

Kad bi građani primali veću neto plaću, postali bi apatični - tvrdi ovaj kolumnist Večernjeg lista

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Pročitajte svjedočenja dvaju crnih autora koji su na suprotstavljenim stranama po pitanju reparacija.

Dvije strane: Treba li Amerika isplatiti odštetu crnim Amerikancima zbog ropstva i segregacije?

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ljevičarski youtuber Kyle Kulinski objašnjava zašto je potez Youtubea loš i zašto ga ni ljevičari ne bi trebali slaviti.

Youtube započeo borbu protiv nacizma pa uklonio i antinacistički edukativni sadržaj

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: