Hillary Clinton - prva žena koja je triput izgubila izbore

PIŠE Mario Nakić
20.12.2016.

Hillary Clinton - prva žena koja je triput izgubila izbore


PIŠE Mario Nakić

Hillary Clinton, kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednicu SAD-a vodila je cijelu kampanju na feminizmu. Njezin ključni (i jedini) adut bio je njezin spol. Hillary je najavila da će ući u povijest, a to joj je i pošlo za rukom, no ne onako kako je željela.

Nije ona kriva za cijeli postizborni cirkus, ona je odmah priznala poraz i nije kasnije ništa tražila ni očekivala. No, njezin stranački kolega i predsjednik na odlasku Barack Obama je davao vrlo opasne izjave potpirujući sumnju u legalnost izbora republikanca Donalda Trumpa te okrivljujući za poraz Ruse, seksizam i rasizam. Lijevi mainstream mediji takve su izgovore objeručke prihvatili i nikako se nisu mogli pomiriti s porazom svoje favoritkinje.

Prvo su krenule sumnje u izbornu prevaru pa je Jill Stein, kandidatkinja Zelene stranke koja nije osvojila ni 1% glasova, tražila ponovno prebrojavanje u tri savezne države gdje je Trump pobijedio s malom prednošću. Mediji su to pumpali kao mogućnost da Trump ipak ne postane novi predsjednik, no ispostavilo se da je u tim državama zapravo Trump osvojio više glasova nego što je prvotno bilo prebrojano. To je bio već drugi poraz Hillary Clinton.

Za lijeve mainstream medije ništa još nije bilo gotovo. Uhvatili su se elektorskog kolaža, odnosno zadnje faze izbora američkog predsjednika u kojoj elektori iz svake savezne države imaju zadnju riječ. Iako tradicionalno elektori samo ispunjavaju volju birača iz svojih država, Ustav im daje mogućnost da učine drukčije i glasaju prema svojoj savjesti. CNN i NBC imali su posebne emisije u kojima su ugostili republikanske elektore koji su najavili da će okrenuti leđa Donaldu Trumpu.

I neki hrvatski mediji, oni koji se nikako ne mogu pomiriti s porazom Hillary Clinton, prihvatili su takve priče. Tako je Index jučer, na dan elektorskog glasanja, objavio članak u kojem prenose nade CNN-a da bi elektori mogli okrenuti leđa Donaldu Trumpu i izabrati Hillary Clinton. To je bilo totalno nerealno za očekivati jer čak i da su republikanci odlučili okrenuti leđa Trumpu, ne bi glasali za Hillary Clinton nego za nekoga trećeg, a odluka bi se prenijela na Kongres u kojem većinu imaju republikanci. Tako da Hillary nije imala više nikakve šanse postati predsjednica.

No, ljevičari su doživjeli novi šok nakon elektorskog koleža. Iako je ovaj put zabilježeno najviše elektora koji su odbili glasati prema volji većine birača iz svoje zemlje, više njih je odlučilo okrenuti leđa Hillary nego Trumpu. Čak četvero elektora iz Demokratske stranke odbilo je dati svoj glas Hillary Clinton dok je dvoje elektora iz republikanskih redova odbilo glasati za Donalda Trumpa, a jedan od njih je glasao za Rona Paula, bivšeg republikanskog kongresmena i poznatog libertarijanca koji se ove godine nije ni kandidirao za predsjednika.Trump je tako pobijedio Hillary Clinton triput zaredom, a ona je ušla u povijest kao prva žena koja je triput izgubila izbore - ne svojom krivicom.

Sviđa ti se članak? Podrži rad kolumnista Liberala!
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Ekonomija

PIŠE: BORNA BJEDOV

Kako u isto vrijeme pomoći ljudima kada financijski posrnu da ne padnu na dno i motivirati ih da ne ostanu doživotno ovisni o državnoj pomoći?

Negativni porez na dohodak - staro rješenje za vječni problem

Ekonomija

PIŠE: HRVOJE MARKOVIĆ

Često čujemo zahtjeve za nacionalizaciju bankarskog sektora zato što strani vlasnici banaka iznose dobit iz Hrvatske. Kako bi bilo da su te banke u državnom vlasništvu?

Kako bi bilo da su banke u Hrvatskoj državne?

Ljudska prava

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Problem sa zaštićenim najmoprimcima u Hrvatskoj puno je širi. Država je zakazala u zaštiti privatnog vlasništva.

Tko je kriv što ljudi ne mogu koristiti vlastite nekretnine?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Stjepan Radić se okreće u grobu, ali on više ionako nije ikona za vodstvo HSS-a. Njihove su ikone sada oni koji su protjerivali i zatvarali HSS-ovce.

Beljak se slaže s HDZ-om: Hrvatsku je uništio neoliberalizam!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Francuska svejedno uvodi porez za najveće tehnološke gigante na svojoj nacionalnoj razini, a isto će učiniti i Španjolska. Koliko je to dobra ideja?

Irska i skandinavske zemlje nisu dozvolile uvođenje novog poreza na razini EU. Evo zašto je to važno...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Frankovićeva izjava da će zabraniti prodaju na gradskoj površini ako netko ponudi više od Grada vrlo je jasna poruka privatnom sektoru koji Grad Dubrovnik vidi kao svoju konkurenciju.

Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom

Zanimljivosti

PIŠE: LIBERAL.HR

Povod je bio Trumpov tvit, a Greenpeace sada tvrdi da Patrick Moore nije bio njihov osnivač iako su još donedavno imali njegovo ime na popisu osnivača.

Greenpeace optužio jednoga od svojih osnivača da je ʼkupljenʼ jer je kritizirao Green New Deal

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Ministrica koja godinama postavlja suluda pravila zbog kojih mnogi poduzetnici nisu mogli povući novac iz EU fondova, sada ne prolazi državna pravila. Fali joj jedan papir.

Ministricu stigla njena karma. Trebamo li stvarno imati razumijevanja za tu isteklu vozačku?

Politika

PIŠE: DAVOR NAĐI

Ministar rada i mirovinskog sustava je dao dvije prilično nesuvisle izjave u kojima pobija sam sebe.

Pavić: Vlada ne može dekretom odrediti plaću od 7.500 kn, ali može od 3.000 kn

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U županiji s tolikom koncentracijom uhljeba, održavanje demokratskih izbora nema smisla.

U Ličko-senjskoj županiji dvije trećine zaposlenih je uhljebljeno u javnom sektoru. Izbori su besmisleni.

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Usprkos optužbama nekih bivših zaposlenica kako tvrtka diskriminira žene, istraživanje je pokazalo da su muškarci bili godinama slabije plaćeni od ljepšeg spola.

Seksizam u Googleu: Istražili optužbe da plaćaju žene slabije pa došli do iznenađujućeg zaključka

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska dobrim dijelom živi od turizma, ali u medijima se svake godine ponavljaju isti mitovi o štetnosti koje turizam sa sobom nosi.

Razbijanje standardnih hrvatskih mitova o turizmu

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: