Amerikanka prosvjednicima u Hong Kongu: ʼSigurnost je važnija od slobodeʼ

FOTO: Twitter
27.9.2019.
ČITATELJI OCIJENILI
5

Ovo je žalosno. Žena iz Amerike objašnjava prosvjednicima u Hong Kongu zašto ne bi trebali prosvjedovati.
PIŠE: MARIO NAKIĆ

Amerikanka prosvjednicima u Hong Kongu: ʼSigurnost je važnija od slobodeʼ

Ovo je žalosno. Žena iz Amerike objašnjava prosvjednicima u Hong Kongu zašto ne bi trebali prosvjedovati.
PIŠE Mario Nakić

Na Twitteru se proširio video u kojem žena, navodno iz SAD-a, objašnjava prosvjednicima u Hong Kongu da trebaju prekinuti prosvjede i vratiti se kućama.

"Je li ovo OK? Je li ovo primjereno?", upitala je skupinu prosvjednika pokazujući prosvjedne grafite ispisane na zidu obližnje zgrade. "Da je moja majka mene vidjela da šaram po zidovima..."

Zatim ih je ispitivala o njihovim ciljevima. Prosvjedi su sada u 16. tjednu, a započeli su kao odgovor na zakon koji bi omogućio optuženicima da ih privede Kina. Iako je taj zakon povučen, mnogi stanovnici Hong Konga nastavili su prosvjedovati zahtijevajući veće slobode i autonomiju upravljanja.

Hong Kong je formalno dio Kine, ali pod sistemom "jedna zemlja, dva režima" građani Hong Konga imaju dosta veliku autonomiju u odnosu na Peking - imaju pravo demokratski izabrati neke predstavnike u gradsku vlast, imaju vlastitu monetarnu i ekonomsku politiku. Predviđeno je, međutim, da će taj dvojni sistem biti ukinut do 2047. godine kada će Hong Kong potpasti u potpunosti pod vlast Pekinga. Građani Hong Konga se toga boje.

Dobro znaju da pod autoritarnim režimom Komunističke partije Kine građani nemaju slobodu političkog izbora i višestranačja, vlada cenzura, a protivnici Komunističke partije nestanu.

"Navedite mi jedan primjer kad je nasilje dovelo do rješenja", nastavila je Amerikanka držati svoju "lekciju iz ponašanja" mladim prosvjednicima. "Koje je ovo gubljenje vremena za sve."

Zapravo, prosvjednici su već postigli neke rezultate. Hongkonška izvršna direktorica Carrie Lam pristala je već na neke njihove uvjete.

"Vi vrednujete slobodu više od sigurnosti, zar ne? Ja mislim da je sigurnost važnija od slobode. Ako živite u sigurnom okruženju, onda možete komunicirati", rekla im je Amerikanka.

Ali sloboda govora je ta bez koje nema slobodne komunikacije. "Sigurnost" koja je nametnuta prisilnim putem autoritarnog državnog aparata ne jamči slobodu ako naljutiš nekoga na vlasti. Ona ne znači sigurnost za svakoga. Ponekad se netko osjeća siguran, ali nauštrb tuđih sloboda. Stanovnici Hong Konga su sigurno svjesni toga, komentirala je novinarka Liz Wolfe na Reasonu.

Pod kineskom vlašću, građani Hong Konga neće imati ni sigurnost ni slobodu jer autoritarna vlada nije u stanju dostaviti ni jedno ni drugo.


Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: