Hrelja je rekao istinu. Hrvatska je školski primjer socijalne države

10.11.2017.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Zašto ljudi favoriziraju socijalizam, a mrze kapitalizam? Razlog je banalniji nego što mislite...
Ocjena točnosti: 'NGO sektor je probio medijsku blokadu o Ivici Todoriću'
Rand Paul se opet usprotivio Trumpu: ʼNeću podržati pro-war i pro-torture nominacijeʼ
ʼAli, ali, ali...Što će biti s uhljebima?ʼ
OVO se zove marketing usmjeren prema muškarcima: Kompanija za luksuzne satove odgovorila Gilletteu (video)
Zašto su intelektualci i biznismeni najveći neprijatelji slobodnog poduzetništva
Bjelovar i Sveta Nedelja nastavljaju protržišne mjere. Neka se drugi gradovi ugledaju!
Što je vaučerizacija školstva (i zašto nam je potrebna)
Rat za Filozofski je rat dviju poraženih ideologija
Zakon gomile: Kako sam zaradio bananu na FB-u zbog vrijeđanja osjećaja ekstremne desnice
Slovački političar upozorava: ʼIslamizacija počinje s kebabomʼ
Hrvatski liberali nisu ušli u EU parlament. Ima li nade za liberalizam u Hrvatskoj?
ʼNeka se ministar proba samozaposliti na tržištu i prvi mjesec zaraditi 11.000 kuna!ʼ
Prijedlog Mostu: Top 3 restrikcije i zabrane koje bi država još mogla uvesti
Sveučilište u Kaliforniji objavilo primjere mikroagresija, nisu baš normalni...
Leftard Pernar napao leftarde
ʼKonoplju proglasiti strateškom biljkom, slobodan uzgoj u neograničenim količinama i prodaja bez oporezivanjaʼ
Konzervativna kontrarevolucija u Hrvatskoj - kako je nastala i tko su njeni predstavnici?
Poplave u Hrvatskoj ne uzrokuje kiša nego lokalni uhljebi
Verhofstadt spustio euroskepticima: ʼAko želite uspoređivati nešto sa Sovjetskim Savezom, pokažite prstom u Westminsterʼ

Hrelja je rekao istinu. Hrvatska je školski primjer socijalne države


PIŠE Mario Nakić

Ne znam zašto je saborski zastupnik Silvano Hrelja svojom izjavom o oporezivanju i socijalnoj državi uspio šokirati javnost. Čovjek nije rekao ništa pogrešno, konstatirao je činjenice koje su hrvatska realnost.

"Ovo je socijalna država, nije liberalna."

Socijalna država, prema rječniku Merriam-Webster, znači "sistem temeljen na pretpostavci da je primarna uloga politike brinuti se za pojedinačnu i društvenu socijalnu pomoć".

Liberalna država, prema objašnjenju na stranicama Political Science, znači država s ograničenim ovlastima. Država u kojoj Ustav ograničava moć političara da ne mogu kršiti ljudska prava pojedinaca, u kojoj se ne može dogoditi da se nečije osobne slobode zakidaju u ime društva.

Naša država cijelo vrijeme funkcionira po principu socijalne države. Andrej Plenković je još u predizbornoj kampanji naglašavao da želi od Hrvatske napraviti "socijalnu državu". Socijalnu državu imamo, i to po školskoj definiciji. Naša država ima primarni zadatak zbrinjavati pojedince i skupine. Pogledajte samo što se događa. Gotovo svakodnevno se pojavi neka nova skupina privilegiranih s novim zahtjevima prema vladi.

Hrvatska država nema za cilj očuvanje ljudskih prava i sloboda njenih građana, nego isključivo preraspodjelu njihove imovine, i to na način da se ona preusmjerava od onih nezaštićenih prema državnim štićenicima. Socijalna pomoć je novac koji država nekome uzima da bi drugome dala za nikakav ili izmišljeni rad. Dakle, socijalna pomoć nije uvijek pomoć nekome tko se nađe u nevolji. U Hrvatskoj, ona je konstantno financiranje privilegiranih pojedinaca i skupina, bilo u obliku uhljebljivanja na izmišljena ili nepotrebna, a iznimno skupa radna mjesta, bilo u obliku prijevremenog umirovljenja s posebnim mirovinskim privilegijama, bilo u obliku poticaja pojedincima u privatnom sektoru ili neki četvrti način. Naši političari će ga naći, u tome su iznimno vješti.

Otkud socijalnoj državi novac za privilegije? Pa naravno, od poreza! Za to država služi - lijepo je Hrelja objasnio. I tu je u pravu. Krajnji kreativni i intelektualni domet političara u socijalnoj državi je podići postojeće namete ili uvesti nove. Osim toga, postoji i mogućnost zaduživanja jer socijalna država ne brine što će i kako raditi sljedeće generacije, njoj je primarni interes trenutno zbrinjavanje svojih štićenika.

Silvano Hrelja možda pripada hrvatskoj "ljevici", ali ona se u suštini ne razlikuje od hrvatske "desnice". Ono što Hrelja propovijeda, to Plenkovićeva vlada provodi u djela. Nemojmo se ništa čuditi, ovaj narod je odavno rekao da želi socijalnu državu. Hrvatima, nažalost, još uvijek ne zvuči primamljivo ideja da bi mogli živjeti od svoga rada i preuzeti odgovornost za sebe. Umjesto toga, odabrali su sistem u kojem većina izrabljuje manjinu koja stvara i nada se da će nekako postati dio ove većine (jer, naravno, nitko ne voli biti izrabljivan). Ali to ni logički ni matematički - ne može dovesti do prosperiteta. Ako malo bolje razmislimo o takvom sistemu, postoji samo jedan smjer kojim to može ići - u ponor.
VIŠE IZ RUBRIKE:
POLITIKA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: