Hrvatska je po obrazovanju treća u EU, ali odozada

15.7.2017.

Preporučeno za vas
Huić: Sindikati koriste potplaćene medicinske sestre za povećanje plaće uhljebima koji samo rade štetu
Neka Linić uloži svoju imovinu u Uljanik!
Zadrani će neuspješni koncert Rite Ore platiti većom cijenom vode
Huić o ideji da država uloži još 10 mlrd. kn u Uljanik: ʼTo bi sj*balo javne financijeʼ
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
OPG-ima državna agencija ne priznaje ponudu iz SAD-a jer nema pečata i PDV-a
Miletić vrijeđa našu inteligenciju ako ozbiljno misli da ćemo povjerovati u nevinost IDS-a
Ako Vlada pomogne Uljaniku, morat će i svima ostalima
HDZ je prije 5 godina najavio digitalizaciju javne uprave, ali Hrebak ju je proveo - u Bjelovaru
Autori South Parka maestralno se ʼzahvaliliʼ kineskim cenzorima zbog zabrane njihove serije
Na današnji dan Vlado Gotovac održao je najbolji politički govor u modernoj hrvatskoj povijesti
Tko je Hayek?
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Mit o izumiranju socijalne države, 2. dio: Razvijene države povećavaju poreznu presiju
Porezni obveznici traže od države da transparentno objavi sva jamstva kojima su političari zadužili građane
Digitalni porez nema veze s pravdom i neće pogoditi velike korporacije nego male biznise i startupe
Plenković se kiti tuđim perjem i busa u prsa dok Hrvatska zaostaje
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Europska liberalna grupacija promijenila svoje ime; evo zašto...

Hrvatska je po obrazovanju treća u EU, ali odozada

Dugo smo slušali priče o Hrvatskoj kao "zemlji znanja", a taj se mit proteže još iz doba socijalizma. Naše diplome vrijede svuda u svijetu, zapadnjaci imaju preusko znanje i slične floskule koje, naravno, nikada nisu imale uporišta u stvarnosti.

Poduzetnik Nenad Bakić je na svom blogu Eclectica još prije 5 godina objavio analizu naslovljenu Definitivan kraj tlapnji o Hrvatskoj kao 'zemlji znanja' u kojoj je objavio podatke s Eurostata koji pokazuju kako je Hrvatska, po udjelu visokoobrazovanih, u donjem dijelu ljestvice među zemljama EU. I ne samo to, Bakićeva analiza je pokazala i zašto smo nekonkurentni na tržištu rada i inovacija.

Znanje nije apstraktna kategorija, nego ima smisla ili uporište jedino u inovacijama. S jedne strane, znanje se manifestira kao inovativnost u proizvodnji (kao pokretač i posljedica). S druge, ako govorimo o ‘teorijskim’ znanjima (recimo, fundamentalna istraživanja, kao Veliki hadronski sudarač (baš sam s njime inspiriran jer čitam Knocking od Heavens Door), za njih su potrebni čvrsti temelji u ekonomskom prosperitetu – ali i ovdje imamo povratnu vezu, doduše malo dužu i indirektniju, između znanja i BDP.

Ali nema magičnog iskoraka u društvo znanja, inovativno društvo. To se ne može kupiti, ili imati preko noći, čak i da imamo jako puno novca. A nemamo ga. Štoviše, maksimalno smo se zadužili. Razvoj ljudskih resursa, inovativnosti i kapitala su međuovisni (svaki ovisi o druga dva) i njihov zajednički razvoj je prilično spor. Jasno, postoje posebni slučajevi brzog kapitalnog iskakanja (recimo rentne pozicije u nafti ili plinu).

Bakić je danas objavio na svome Facebooku svježe podatke Eurostata koji pokazuju da se tijekom zadnjih 5 godina situacija još više pogoršala. Među hrvatskim građanima u dobi između 30 i 34 godine samo je 29 posto diplomiranih i po tome smo treći odozada (iza nas su samo Bugarska i Italija).Još je jedna poražavajuća statistika Eurostata, ona o odraslim osobama koje sudjeluju u nekom obliku cjeloživotnog učenja. Kod nas je takvih samo 3 posto.Postavlja se logično pitanje kako možemo nazadovati dok svi drugi idu naprijed. Očito obrazovni sustav ne funkcionira, očito mladi nemaju interesa upisivati niti završavati fakultete, a i ako završe, dobrim dijelom nisu zapošljivi dok ne steknu iskustvo pa se postavlja još jedno pitanje - kakva je to edukacija na fakultetima koja ne priprema studente za rad u struci?

Ne možemo očekivati razumijevanje za ovaj problem kod naše Vlade budući da nijedna dosadašnja vlada nije imala. Ne možemo očekivati razumijevanje kod djelatnika u prosvjeti s obzirom da je njihov najveći cilj borba za održavanje statusa quo, a njihov je sindikat otpornik svakoj pomisli o reformama. Ne možemo očekivati niti razumijevanje šire populacije jer je pod utjecajem mainstream medija, sindikata i političara uvjerena kako je baš ovo dobar i pravedan sustav. Podsjetimo se samo da je prije godinu dana tadašnja tehnička ministrica rada RH zaključila da u Hrvatskoj ima previše visokoobrazovanih i da to nema nikakvog smisla.

Prije 5 godina bili smo deveti odozada, danas smo treći. Ovim tempom za godinu-dvije bit ćemo dno dna. Doslovno. Je li ikoga briga?
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: