ČITATELJI OCIJENILI
4

Hrvatski izvoznici traže milijardu eura od države - evo zašto je to loša ideja

PIŠE Mario Nakić
23.11.2016.

Hrvatski izvoznici traže milijardu eura od države - evo zašto je to loša ideja


PIŠE Mario Nakić

Hrvatski izvoznici očekuju od Vlade Andreja Plenkovića da što prije HBOR ojača dokapitalizacijom od milijardu eura. "HBOR treba osnažiti vlastitim sredstvima kako ne bi bio samo korisnik sredstava EU fondova, nego da bi i vlastita sredstva po vlastitom nahođenju plasirao u razvoj, a ne prema onome što se odobrava u EU", istaknuo je predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago na jučerašnjem skupu izvoznika o hrvatskoj ekonomskoj politici, poreznoj reformi i očekivanjima u 2017. godini, objavljeno je u današnjem tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika.

Lalovac: "EU je zaustavila dokapitalizaciju, ali treba nastaviti lobirati"

Bivši ministar financija u SDP-ovoj vladi, Boris Lalovac je na skupu podsjetio da je za vrijeme njegove vlade HBOR već jednom dokapitaliziran državnim novcem, no da je njegovo daljnje jačanje zaustavila Europska komisija. No, on smatra da svejedno od toga ne treba odustati, nego bi se trebalo aktivnije lobirati u Bruxellesu za postizanje tog cilja.

Prof. Ivanov: "Protekcionizam je ponovno u modi"

Čak je i profesorica ekonomije Marijana Ivanov ustvrdila da je "protekcionizam ponovno u modi" i da "treba razmotriti kako druge članice EU štite svoje tvrtke".

Marić se ipak ne da

Pozitivno u cijeloj toj priči je stajalište aktualnog ministra financija Zdravka Marića koji razumije inicijativu hrvatskih izvoznika, no, kaže, to će se rješavati postupno i u okviru proračunskih mogućnosti. Znači, ipak neće pasti na njihove zahtjeve "na prvu". Nadam se da neće pasti uopće jer porezni obveznici nisu dužni subvencionirati ničije troškove.

Kako država može pomoći izvoznicima?

Sasvim je normalno da će udruga izvoznika lobirati za što veće poticaje i subvencije od države. Ono što je važno, da državna vlast bude dovoljno jaka i da ne pristane na sve zahtjeve. Jer, kao što poticaje trebaju izvoznici, tako trebaju i proizvođači koji proizvode za domaće tržište. I oni su na tržištu s uvoznicima, i oni imaju svoje probleme. Hoće li država financirati sve? Onda tržišna ekonomija ne bi imala nikakvog smisla.

Milton Friedman je rekao da su poduzetnici među glavnim neprijateljima slobodnog tržišta jer će uvijek tražiti intervenciju države da ih zaštiti. Ludwig von Mises je rekao da je nacionalizam u ekonomiji, protekcionizam - politika rata.

Država može pomoći izvoznicima, kao i svim ostalim poslodavcima, jednostavno rasterećujući ih prisilnih nameta. Kad bi to radila pravedno i jednako prema svima, to bi bila najbolja moguća zaštita našeg gospodarstva. Na tržištu, bilo domaćem ili stranom, borimo se kvalitetom svojih proizvoda, cijenom i pametnim marketingom. Državne pomoći nemaju smisla jer država tih milijardu eura, koje izvoznici traže iz proračuna, mora nekome uzeti.

EU vodi opasnu politiku

Profesorica Ivanov je u pravu kad kaže da je protekcionizam opet u modi, ali to ne znači da je to nešto dobro. Upravo taj protekcionizam i način kako Europska unija troši novac poreznih obveznika, dovodi u pitanje prvotnu ideju EU, kao zajednicu država sa zajedničkim tržištem, na kojem bi svi sudionici trebali biti ravnopravni.

Kad EU fondovi ulažu u pojedine projekte u privatnom sektoru, onda interes tržišta pada ispod interesa politike. Taj protekcionizam, baš kao što je Mises upozorio, uistinu može dovesti do sukoba jer svaki put kad interes politike bude stavljen ispred interesa tržišta, to rađa nepravdu.

Hrvatska si ne može priuštiti protekcionizam

Ali, nevezano s tim, Hrvatska kao iznimno malo tržište u toj Europskoj uniji, kao jedna od slabijih ekonomija u zajednici, nikako si ne može priuštiti protekcionističku ekonomsku politiku. To bi sigurno dovelo do odgovora drugih zemalja, o kojima naša ekonomija ovisi. Zato najbolje rješenje za pomoć našem gospodarstvu, pa tako i izvozu, bit će porezno rasterećenje, a u tom je smjeru nova vlada krenula.


Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Plakat sa slikom jabuke koju nagrižu crvi podsjetio je mnoge na nacističku propagandu protiv Židova.

Izbori u Švicarskoj: Konzervativci optuženi za kopiranje nacističke propagande, zelene stranke u porastu

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Čehoslovački vođa Dubček pokušao je reformirati socijalizam. To se Sovjetima nije svidjelo pa su im poslali 2.000 tenkova...

Na današnji dan: Sovjeti ugušili Praško proljeće u krvi - okupacija Čehoslovačke

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mogla je odbiti rad u veleposlanstvu, zaposliti se u privatnom sektoru i pisati na Facebooku što želi.

Ne, suspenzija rasističke diplomatkinje nema nikakve veze sa slobodom govora

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Seksualna orijentacija nije uvjetovana svjetonazorom niti je svjetonazor uvjetovan seksualnom orijentacijom. Zašto onda LGBT udruge promiču jednu ekstremističku ideologiju?

Zašto CroL-u smeta slobodno tržište?

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: