ČITATELJI OCIJENILI
4

Hrvatski izvoznici traže milijardu eura od države - evo zašto je to loša ideja

PIŠE Mario Nakić
23.11.2016.

Više od istog autora
Ovoj vladi ne treba rekonstrukcija nego potpuna dekonstrukcija
Razbijanje mita: Je li Švedska stvarno postala centar silovanja?
Libertarijanska stranka u SAD-u službeno podržala opoziv predsjednika Trumpa
Potpišite peticiju: Predlažemo Plenkoviću da ponudi Slovencima prolaz na otvoreno more
SDP-ov prijedlog za rast plaća - čisti populizam
5 zbunjujućih i kontradiktornih poteza WHO-a u zadnja 3 mjeseca
ALDE osvojio najviše novih mandata, pučani i socijaldemokrati na gubitku
Predsjednička kandidatkinja Tulsi Gabbard objasnila zašto je za legalizaciju svih droga
Zemlje koje ulažu u poslove budućnosti: Singapur najbolji u svijetu, Estonija u Europi
Svi pričaju o nekakvoj nacionalnoj mržnji, a ljudi se vrijeđaju i tuku zbog j*benog parkinga!
Zašto Hrvati odlaze u Irsku, 2. dio: radnička prava
NASA: Požari u Brazilu su ove godine ispod prosjeka. Otkud onda medijima suprotne informacije?
Bojan Glavašević vrši pritisak na Večernjak zbog nepoćudnih kolumnista, a smeta mu i Liberal
Hod protiv slobode je hod protiv života
Hrvatski desničari protiv slobode medija - i, kao, nisu komunisti
Jugonostalgičari ne kuže: Zašto je SVIMA mladost uvijek najljepši dio života?
Objavljen je ovogodišnji Indeks ljudske slobode: Ovo su najliberalnije zemlje svijeta
4 bolja razloga zbog kojih su Amerikanke trebale prosvjedovati zadnjih 8 godina
Što bi se dogodilo da Vlada povisi minimalac na 5.000 kuna?
Plaće u javnom sektoru trebale bi pratiti rast BDP-a

Hrvatski izvoznici traže milijardu eura od države - evo zašto je to loša ideja


PIŠE Mario Nakić

Hrvatski izvoznici očekuju od Vlade Andreja Plenkovića da što prije HBOR ojača dokapitalizacijom od milijardu eura. "HBOR treba osnažiti vlastitim sredstvima kako ne bi bio samo korisnik sredstava EU fondova, nego da bi i vlastita sredstva po vlastitom nahođenju plasirao u razvoj, a ne prema onome što se odobrava u EU", istaknuo je predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago na jučerašnjem skupu izvoznika o hrvatskoj ekonomskoj politici, poreznoj reformi i očekivanjima u 2017. godini, objavljeno je u današnjem tiskanom izdanju Poslovnog dnevnika.

Lalovac: "EU je zaustavila dokapitalizaciju, ali treba nastaviti lobirati"

Bivši ministar financija u SDP-ovoj vladi, Boris Lalovac je na skupu podsjetio da je za vrijeme njegove vlade HBOR već jednom dokapitaliziran državnim novcem, no da je njegovo daljnje jačanje zaustavila Europska komisija. No, on smatra da svejedno od toga ne treba odustati, nego bi se trebalo aktivnije lobirati u Bruxellesu za postizanje tog cilja.

Prof. Ivanov: "Protekcionizam je ponovno u modi"

Čak je i profesorica ekonomije Marijana Ivanov ustvrdila da je "protekcionizam ponovno u modi" i da "treba razmotriti kako druge članice EU štite svoje tvrtke".

Marić se ipak ne da

Pozitivno u cijeloj toj priči je stajalište aktualnog ministra financija Zdravka Marića koji razumije inicijativu hrvatskih izvoznika, no, kaže, to će se rješavati postupno i u okviru proračunskih mogućnosti. Znači, ipak neće pasti na njihove zahtjeve "na prvu". Nadam se da neće pasti uopće jer porezni obveznici nisu dužni subvencionirati ničije troškove.

Kako država može pomoći izvoznicima?

Sasvim je normalno da će udruga izvoznika lobirati za što veće poticaje i subvencije od države. Ono što je važno, da državna vlast bude dovoljno jaka i da ne pristane na sve zahtjeve. Jer, kao što poticaje trebaju izvoznici, tako trebaju i proizvođači koji proizvode za domaće tržište. I oni su na tržištu s uvoznicima, i oni imaju svoje probleme. Hoće li država financirati sve? Onda tržišna ekonomija ne bi imala nikakvog smisla.

Milton Friedman je rekao da su poduzetnici među glavnim neprijateljima slobodnog tržišta jer će uvijek tražiti intervenciju države da ih zaštiti. Ludwig von Mises je rekao da je nacionalizam u ekonomiji, protekcionizam - politika rata.

Država može pomoći izvoznicima, kao i svim ostalim poslodavcima, jednostavno rasterećujući ih prisilnih nameta. Kad bi to radila pravedno i jednako prema svima, to bi bila najbolja moguća zaštita našeg gospodarstva. Na tržištu, bilo domaćem ili stranom, borimo se kvalitetom svojih proizvoda, cijenom i pametnim marketingom. Državne pomoći nemaju smisla jer država tih milijardu eura, koje izvoznici traže iz proračuna, mora nekome uzeti.

EU vodi opasnu politiku

Profesorica Ivanov je u pravu kad kaže da je protekcionizam opet u modi, ali to ne znači da je to nešto dobro. Upravo taj protekcionizam i način kako Europska unija troši novac poreznih obveznika, dovodi u pitanje prvotnu ideju EU, kao zajednicu država sa zajedničkim tržištem, na kojem bi svi sudionici trebali biti ravnopravni.

Kad EU fondovi ulažu u pojedine projekte u privatnom sektoru, onda interes tržišta pada ispod interesa politike. Taj protekcionizam, baš kao što je Mises upozorio, uistinu može dovesti do sukoba jer svaki put kad interes politike bude stavljen ispred interesa tržišta, to rađa nepravdu.

Hrvatska si ne može priuštiti protekcionizam

Ali, nevezano s tim, Hrvatska kao iznimno malo tržište u toj Europskoj uniji, kao jedna od slabijih ekonomija u zajednici, nikako si ne može priuštiti protekcionističku ekonomsku politiku. To bi sigurno dovelo do odgovora drugih zemalja, o kojima naša ekonomija ovisi. Zato najbolje rješenje za pomoć našem gospodarstvu, pa tako i izvozu, bit će porezno rasterećenje, a u tom je smjeru nova vlada krenula.


Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: