Klasić i Net.hr opet šire dezinformacije: Ne, nejednakost u svijetu se ne povećava, već 10 godina se smanjuje

4.2.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Ideološko lešinarenje nad tragedijom - zašto to radite?
Tko može ovo prevesti? Ovako su Hrvatski studiji oglasili radno mjesto na stranicama EU
Dan kada su se hrvatski ljevičari razočarali u EU birokraciju i njene regulative
Ovako je Mises pisao o fašizmu 1927.
Vratimo duh dobročinstva u Hrvatsku: Donacije se ne bi smjele oporezivati!
Irska i Njemačka trebaju tražiti odštetu od RH zbog novca koji naši iseljenici šalju u Hrvatsku
Marićevi porezni rezovi - kozmetičke mjere bez bitnih promjena. Evo što vlada treba učiniti...
A što ako Pupovca nisu napali Hrvati nego zapostavljeni Srbi?
8 činjenica o Danskoj koje će šokirati ljevičare
Koja ironija: Telegram se žali da je Hrvatska opsjednuta ratom
Pozivaju se na antifašizam, a promiču fašizam - na naš račun!
Kome smetaju nepristojni turisti? Političarima koji ne žive od njih!
Hrvatska - zemlja u kojoj je zavist vrlina, a filantropija grijeh
Skandinavija je ozbiljno skrenula ulijevo, ali najzanimljivija je nova premijerka Danske
Prije 10 godina 200 ekonomista upozorilo je Obamu da ne povećava javnu potrošnju. Nije ih poslušao...
Šveđanke za povećanje broja silovanja okrivljuju mušku prirodu i odgoj
Političari bi oporezivali zabavu: 'Na tim partyjima se okreće lova, a mi im ništa ne možemo'
Objavljen je novi Indeks ljudskih sloboda, Hrvatska više nije najgora u EU
Nakon zabrane rada nedjeljom 80 radnika u najvećem podgoričkom trgovačkom centru već dobilo otkaz
Zašto Penava proziva klince? Nitko nije dužan ustati na himnu!

Klasić i Net.hr opet šire dezinformacije: Ne, nejednakost u svijetu se ne povećava, već 10 godina se smanjuje


PIŠE Mario Nakić

Hrvoje Klasić, jedan od najpoznatijih jugonostalgičara i falsifikatora povijesti, već nam je itekako poznat po širenju dezinformacija. Dosad se uglavnom držao svoje specijalizacije, a to je falsificiranje novije hrvatske povijesti, pokušavajući dokazati, recimo, kako Tito uopće nije bio diktator, kako je antifašizam nešto općeprihvaćeno u zapadnom svijetu i slične poznate komunističke laži kakvima su nas šopali u školi prije rata.

A sada je otišao korak dalje pa se bacio na ekonomiju. U napadu na taj strašni "kapitalizam", Klasić se poslužio najčešćim dezinformacijama koje u Hrvatskoj slušamo već godinama - da je kapitalizam kriv za klimatske promjene, da mu se bliži kraj (to slušamo još od Marxa, znači već 150 godina) te da nejednakost u svijetu - raste. Prve dvije tvrdnje su toliko općenite i glupe da bi bilo smiješno uopće raditi fact-checking, ali ova treća je očita i čista laž. Ekonomska nejednakost u svijetu opada već desetak godina, to je zaključak svih relevantnih istraživanja na tu temu.

O tome postoji stvarno brdo stručne literature, a ovaj put ću spomenuti istraživanje koje je objavila Svjetska banka 2016. godine. Prema njihovim nalazima, nejednakost je počela padati prije 2010. godine. Do 2013. je globalni GINI koeficijent pao za 4 postotna boda. Kao glavni razlog pada nejednakosti spominje se ekonomski rast Kine i Indije.

Branko Milanović, američki ekonomist specijaliziran za ekonomsku nejednakost, nedavno je na Twitteru potvrdio da nejednakost u svijetu opada. Za razliku od Svjetske banke, on tvrdi da je prekretnica bila nešto ranije, negdje oko 2006. godine. U svakom slučaju, nejednakost se ne povećava nego PADA već najmanje 10 godina.

Ono što će možda zanimati svaku normalnu osobu, ali ne zanima likove poput Klasića, to je činjenica da je siromaštvo još više u padu. Ovo bi inače bile pozitivne informacije za bilo koga kome je stvarno stalo do ljudske dobrobiti. Nejednakost sama po sebi ne mora biti loša, puno je važnije pobijediti siromaštvo.

Budući da je tržišna ekonomija u kombinaciji s globalizacijom i slobodnom trgovinom odradila odličan posao u desetkovanju siromaštva tijekom posljednjih 50-ak godina, antikapitalisti su se okrenuli drugim temama. Sad kažu "OK, jebeš siromaštvo. Zašto je taj i taj toliko bogat?". Njima ne smeta siromaštvo, oni bi rado da opet pola svijeta umire od gladi kao prije kapitalizma, samo da nema bogatih.

A to su već gadni psihički problemi i nešto čemu nikakva racionalna analiza ne može pomoći. Kad ti mozak funkcionira na bazi zavisti i pohlepe, onda ti ne preostaje ništa drugo nego širiti dezinformacije poput druga Klasića.

Klasić u svome tekstu na Net.hr-u spominje nekakve "nezasitne apetite". Što bi to trebalo značiti? Znate li vi ikoga tko ima veći apetit od Klasića? Ako je apetit nešto negativno, a za Klasića očito jest, čovjek bi se trebao malo zapitati nad sobom.

U svakom slučaju, kako je krenuo, očekujem da uskoro objavi tekst o tome kako je Zemlja ravna ploča. To bi bilo na istoj intelektualnoj razini kao i ove bajke o rastu nejednakosti.


Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: