Klasić i Net.hr opet šire dezinformacije: Ne, nejednakost u svijetu se ne povećava, već 10 godina se smanjuje

4.2.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Potpišite peticiju za oslobađanje Huanita Luksetića, nevine žrtve nepravednog zakona
Priče iz Caracasa: ʼMi ovdje gladujemo, pacijenti u bolnici umiru zbog redukcije struje, nedostaje lijekova i liječnika...ʼ
Tužan dan za hrvatske branitelje
Antifašistički vođa uhićen zbog fizičkog napada na Meksikance i Židova
Tko nam je i kako oduzeo budućnost?
Simbol revolucije: Che je bio rasist, homofob, mučitelj životinja i osnivač koncentracijskog logora
ʼZašto ismijavate djevojčicu s autizmom?ʼ [ODGOVOR]
Život u Venezueli: Dnevnik jedne novinarke
Novinari su se prevarili: Hendrix bi volio baš ovakav, kičasti most!
Libertarijanski institut pokopao sve Trumpove teze o imigrantima
Crna Gora objavljuje identitet građana u izolaciji. I mnogi u Hrvatskoj to priželjkuju
Kako i zašto je Tolušić započeo trgovinski rat sa Srbijom
Peticija za zabranu rada nedjeljom, ponedjeljkom, utorkom i srijedom
Ovo je za njih reforma: Vlada predlaže povećanje minimalca za poduzetnike 100%
Hrebak pruža ruku Pametnom: ʼTreba nam jedna snažna liberalna opcijaʼ
Ovaj biskup kaže da su mladi vjerski nepismeni. Znači da vjeronauk u državnoj školi ne funkcionira?
Hrvatska je među rekorderima u radu na određeno. Postoji način da to popravimo...
Bande zavladale Brazilom, narod nemoćan: 'To se dogodi kad je nacija goloruka'
Hrvatski sud potvrdio: Govor mržnje je sloboda govora
Radnici Uljanika štrajkaju, nije ih briga za brodove. Neka Amsterdamska koalicija plati brodovlasnika!

Klasić i Net.hr opet šire dezinformacije: Ne, nejednakost u svijetu se ne povećava, već 10 godina se smanjuje


PIŠE Mario Nakić

Hrvoje Klasić, jedan od najpoznatijih jugonostalgičara i falsifikatora povijesti, već nam je itekako poznat po širenju dezinformacija. Dosad se uglavnom držao svoje specijalizacije, a to je falsificiranje novije hrvatske povijesti, pokušavajući dokazati, recimo, kako Tito uopće nije bio diktator, kako je antifašizam nešto općeprihvaćeno u zapadnom svijetu i slične poznate komunističke laži kakvima su nas šopali u školi prije rata.

A sada je otišao korak dalje pa se bacio na ekonomiju. U napadu na taj strašni "kapitalizam", Klasić se poslužio najčešćim dezinformacijama koje u Hrvatskoj slušamo već godinama - da je kapitalizam kriv za klimatske promjene, da mu se bliži kraj (to slušamo još od Marxa, znači već 150 godina) te da nejednakost u svijetu - raste. Prve dvije tvrdnje su toliko općenite i glupe da bi bilo smiješno uopće raditi fact-checking, ali ova treća je očita i čista laž. Ekonomska nejednakost u svijetu opada već desetak godina, to je zaključak svih relevantnih istraživanja na tu temu.

O tome postoji stvarno brdo stručne literature, a ovaj put ću spomenuti istraživanje koje je objavila Svjetska banka 2016. godine. Prema njihovim nalazima, nejednakost je počela padati prije 2010. godine. Do 2013. je globalni GINI koeficijent pao za 4 postotna boda. Kao glavni razlog pada nejednakosti spominje se ekonomski rast Kine i Indije.

Branko Milanović, američki ekonomist specijaliziran za ekonomsku nejednakost, nedavno je na Twitteru potvrdio da nejednakost u svijetu opada. Za razliku od Svjetske banke, on tvrdi da je prekretnica bila nešto ranije, negdje oko 2006. godine. U svakom slučaju, nejednakost se ne povećava nego PADA već najmanje 10 godina.

Ono što će možda zanimati svaku normalnu osobu, ali ne zanima likove poput Klasića, to je činjenica da je siromaštvo još više u padu. Ovo bi inače bile pozitivne informacije za bilo koga kome je stvarno stalo do ljudske dobrobiti. Nejednakost sama po sebi ne mora biti loša, puno je važnije pobijediti siromaštvo.

Budući da je tržišna ekonomija u kombinaciji s globalizacijom i slobodnom trgovinom odradila odličan posao u desetkovanju siromaštva tijekom posljednjih 50-ak godina, antikapitalisti su se okrenuli drugim temama. Sad kažu "OK, jebeš siromaštvo. Zašto je taj i taj toliko bogat?". Njima ne smeta siromaštvo, oni bi rado da opet pola svijeta umire od gladi kao prije kapitalizma, samo da nema bogatih.

A to su već gadni psihički problemi i nešto čemu nikakva racionalna analiza ne može pomoći. Kad ti mozak funkcionira na bazi zavisti i pohlepe, onda ti ne preostaje ništa drugo nego širiti dezinformacije poput druga Klasića.

Klasić u svome tekstu na Net.hr-u spominje nekakve "nezasitne apetite". Što bi to trebalo značiti? Znate li vi ikoga tko ima veći apetit od Klasića? Ako je apetit nešto negativno, a za Klasića očito jest, čovjek bi se trebao malo zapitati nad sobom.

U svakom slučaju, kako je krenuo, očekujem da uskoro objavi tekst o tome kako je Zemlja ravna ploča. To bi bilo na istoj intelektualnoj razini kao i ove bajke o rastu nejednakosti.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: