Klasić i Net.hr opet šire dezinformacije: Ne, nejednakost u svijetu se ne povećava, već 10 godina se smanjuje

4.2.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Što je društvo liberalnije, razlika u plaći između muškaraca i žena je veća
13 najpoznatijih self-made superbogataša koji nikada nisu diplomirali
General Woo (Tram 11): 'Fašizam i komunizam su kao brat i sestra'
Festival kontradikcije i apsurda
Ne, klinci neće slušati ʼbolju glazbuʼ ako im stari profesori budu govorili što trebaju slušati
Splitski konobar otkrio sve što ne valja u našem turizmu i hrvatskom pristupu radu
Hrebak otkrio HSLS-ovog kandidata za predsjednika RH: Što mislite, hoće li imati šanse?
Most je populistička stranka kao Živi zid, samo što je na vlasti
Novinarske sačekuše u crkvama: Zašto vjernici ne mogu imati mira ni na Uskrs?
Radnici HZMO-a više ne žele raditi. Ja ih apsolutno podržavam
Helikopterom upali ženi (81) na posjed da bi zaplijenili stabljiku marihuane
Nova studija s Harvarda: Žene zarađuju manje zbog vlastitih izbora
Europska liberalna grupacija promijenila svoje ime; evo zašto...
Novo pravilo: Ne možeš doseliti u UK ako nemaš posao
Tko je gluplji?
10 citata: JFK nije bio liberal, ali je imao neke vrlo liberalne stavove
Dva groteskna primjera: U Hrvatskoj ni policija ni prekršajni suci ne znaju Ustav
Ugašen jedan od najboljih portala u SAD-u: Rare je učio konzervativce toleranciji
SAD: Zbog legalizacije marihuane drastično smanjeno krijumčarenje droge preko granice
Pogriješio sam u tekstu o Ribiću: Ipak se financira iz državnog proračuna i trebao bi iznijeti visinu svojih primanja

Klasić i Net.hr opet šire dezinformacije: Ne, nejednakost u svijetu se ne povećava, već 10 godina se smanjuje


PIŠE Mario Nakić

Hrvoje Klasić, jedan od najpoznatijih jugonostalgičara i falsifikatora povijesti, već nam je itekako poznat po širenju dezinformacija. Dosad se uglavnom držao svoje specijalizacije, a to je falsificiranje novije hrvatske povijesti, pokušavajući dokazati, recimo, kako Tito uopće nije bio diktator, kako je antifašizam nešto općeprihvaćeno u zapadnom svijetu i slične poznate komunističke laži kakvima su nas šopali u školi prije rata.

A sada je otišao korak dalje pa se bacio na ekonomiju. U napadu na taj strašni "kapitalizam", Klasić se poslužio najčešćim dezinformacijama koje u Hrvatskoj slušamo već godinama - da je kapitalizam kriv za klimatske promjene, da mu se bliži kraj (to slušamo još od Marxa, znači već 150 godina) te da nejednakost u svijetu - raste. Prve dvije tvrdnje su toliko općenite i glupe da bi bilo smiješno uopće raditi fact-checking, ali ova treća je očita i čista laž. Ekonomska nejednakost u svijetu opada već desetak godina, to je zaključak svih relevantnih istraživanja na tu temu.

O tome postoji stvarno brdo stručne literature, a ovaj put ću spomenuti istraživanje koje je objavila Svjetska banka 2016. godine. Prema njihovim nalazima, nejednakost je počela padati prije 2010. godine. Do 2013. je globalni GINI koeficijent pao za 4 postotna boda. Kao glavni razlog pada nejednakosti spominje se ekonomski rast Kine i Indije.

Branko Milanović, američki ekonomist specijaliziran za ekonomsku nejednakost, nedavno je na Twitteru potvrdio da nejednakost u svijetu opada. Za razliku od Svjetske banke, on tvrdi da je prekretnica bila nešto ranije, negdje oko 2006. godine. U svakom slučaju, nejednakost se ne povećava nego PADA već najmanje 10 godina.

Ono što će možda zanimati svaku normalnu osobu, ali ne zanima likove poput Klasića, to je činjenica da je siromaštvo još više u padu. Ovo bi inače bile pozitivne informacije za bilo koga kome je stvarno stalo do ljudske dobrobiti. Nejednakost sama po sebi ne mora biti loša, puno je važnije pobijediti siromaštvo.

Budući da je tržišna ekonomija u kombinaciji s globalizacijom i slobodnom trgovinom odradila odličan posao u desetkovanju siromaštva tijekom posljednjih 50-ak godina, antikapitalisti su se okrenuli drugim temama. Sad kažu "OK, jebeš siromaštvo. Zašto je taj i taj toliko bogat?". Njima ne smeta siromaštvo, oni bi rado da opet pola svijeta umire od gladi kao prije kapitalizma, samo da nema bogatih.

A to su već gadni psihički problemi i nešto čemu nikakva racionalna analiza ne može pomoći. Kad ti mozak funkcionira na bazi zavisti i pohlepe, onda ti ne preostaje ništa drugo nego širiti dezinformacije poput druga Klasića.

Klasić u svome tekstu na Net.hr-u spominje nekakve "nezasitne apetite". Što bi to trebalo značiti? Znate li vi ikoga tko ima veći apetit od Klasića? Ako je apetit nešto negativno, a za Klasića očito jest, čovjek bi se trebao malo zapitati nad sobom.

U svakom slučaju, kako je krenuo, očekujem da uskoro objavi tekst o tome kako je Zemlja ravna ploča. To bi bilo na istoj intelektualnoj razini kao i ove bajke o rastu nejednakosti.

Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: