Imamo novi SUBNOR: Kako sam optužen za četnikovanje, velikosrpstvo i veleizdaju RH

2.10.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Imamo novi SUBNOR: Kako sam optužen za četnikovanje, velikosrpstvo i veleizdaju RH


PIŠE Mario Nakić

Nije bilo tako davno, prije nekih godinu dana, kad su me u Novostima, na službenim stranicama Srpskog narodnog vijeća optužili da podržavam nacionalistički militarizam, okrivljavanje žrtava koje su, prema njihovim riječima, "nakon Oluje masovno napuštale svoje domove". Navodno podupiranje "progona Srba" zamjerili su mi zbog moga teksta u kojem tvrdim da se Hrvatska za Oluju nema što ispričavati, a za desni i nacionalistički militarizam su me optužili zbog teksta u kojem sam tvrdio da kupovina borbenih aviona nije "bacanje novca".

Stvar je jednostavna: svaka nacija ima legitimno pravo da uspostavi suverenitet i pravni poredak na cijelom teritoriju u međunarodno priznatim granicama. Ako ne ide milom, RH je imala puno pravo i legitimitet to ostvariti silom. Tvrdnja da su Srbi "prognani nakon Oluje" je naprosto povijesno netočna. A što se tiče kupovine borbenih zrakoplova i općenito ulaganja u obranu, nacionalna obrana je prvi i temeljni razlog postojanja države odnosno nacije, prema klasičnom liberalizmu, a klasični liberali su osmislili pojam nacije i države kakvu danas poznajemo. Hrvatska se mora pridržavati međunarodnih ugovora koje je potpisala, pa tako i onoga o pristupanju u NATO savez. Taj nam je savez donio mnoge pogodnosti (npr. jamstvo sigurnosti i mira), ali on sa sobom nosi i neke obaveze, a jedna od njih je ulaganje u nacionalnu obranu.

To su argumenti 100 posto u skladu s naukom klasičnog liberalizma. Dodajmo tome da sam napisao cijeli niz tekstova protiv nacionalizma i širenja nacionalnih netrpeljivosti, da na Liberalu pišu ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti, da sam osobno izgubio neke prijatelje zato što sam odbio širiti mržnju protiv Srba i slično. Ništa od toga neće spriječiti profesionalne "Srbe" u Novostima da me optuže za militarizam, desničarenje i nacionalizam.

Još se nisam emotivno oporavio od optužbi za desničarenje, nacionalizam i militarizam, kad stižu nove, iz vrlo sličnog i samo naoko "suprotstavljenog" tabora. Braniteljski portal me u sklopu rasprave o izjavi srpskog predsjednika o zastavi u Kninu optužuje da sam - ni manje ni više - potomak komunista, četnik, veleizdajnik i da podupirem velikosrpstvo.

Mogu razumjeti da su se mnogi našli isprovocirani našim tekstovima na tu temu, ja često potenciram teme koje su u našem društvu svojevrsni "tabu", čisto iz razloga što mislim da u slobodnom društvu ne bi smjelo biti zabranjenih rasprava i zabranjenih stavova. Prihvaćam bilo kakvu raspravu koja je argumentirana. Mogu razumjeti da se oni ne slažu s tezom koju smo kolega Filipović i ja iznijeli, ali ne mogu samo tako prijeći preko ovakvih osobnih optužbi i teških kleveta.

Čak ih nije toliko zasmetala priča o zastavi koliko moj članak o grozotama rata, u kojem sam želio potaknuti građane RH na razmišljanje o tome da se budućnost nacije ne bi trebala temeljiti na ratu bez obzira na njegovu opravdanost i oslobodilački karakter. Moja je teza jednostavna: konstantno vraćanje u rat je konstantno vraćanje na zlo i buđenje starih emocija u kojima sudjeluju i bol i mržnja.

OK, ne morate se uopće slagati s time i odgovorite zašto je to pogrešno. Ali gdje je tu "veličanje velikosprstva, četnikovanje i veleizdaja Republike Hrvatske"? Ne vidim u tome niti "pljuvanje branitelja" za što me također optužuju.

Pitaju gdje sam bio u ratu. Veći dio rata kod kuće ili kod prijatelja u obližnjem selu koje je 10-ak kilometara udaljeno od prve linije. Bio sam klinac, ali sam vidio i osjetio rat jako dobro. Moj otac je sudjelovao u Domovinskom ratu kao dragovoljac od početka, bio je zapovjednik bataljuna i zaradio je čin u vojsci tijekom rata. Nitko od moje bliže ili dalje rodbine nije nikada bio član komunista, tako da ne znam otkud uopće takve insinuacije na tzv. "Braniteljskom portalu".

Zbunila su ih različita zanimanja kojima se bavim. "Novinar, poduzetnik, web developer. Što je to, kakva je to škola?". Nije to nikakva škola, to web developer i novinar su zanimanja od kojih živim zadnjih 10 godina. Web developer je onaj tko programira na webu, PHP je programski jezik.

Tražili su, zapravo, kako doći do moga poslodavca da mu se požale na moje "antihrvatsko pisanje" jer upravo to su napravili kolegi Filipoviću čiji je poslodavac dobio anonimno pismo u kojem ga optužuju za antihrvatsko pisanje i vrše pritisak da dobije otkaz. Možda su mu na taj način samo htjeli dati do znanja da odsad treba "dobro paziti što piše i govori".

Optužbe za antihrvatsko pisanje, podržavanje velikosrpstva i veleizdaju, koje dolaze s portala u čijem su impressumu među urednicima (a ispod članka u kojem sam proglašen veleizdajnikom potpisano je uredništvo) navedeni neki od najvećih zapovjednika u Domovinskom ratu, moram shvatiti 100 posto ozbiljno. Poslao sam im zahtjev za ispravkom i isprikom jer bi takve optužbe mogle imati ozbiljne posljedice za mene i moje bližnje. Nisu odgovorili i ne vjerujem da će to učiniti. Konzultirao sam se s odvjetnicima i kažu da imam elemente za tužbu, ali nitko ozbiljno ne vjeruje da bih išta postigao na sudu jer i suci ih se vjerojatno boje...

Ja ih se ne bojim. Smatram da živim u slobodnom društvu u kojem nitko ne bi trebao biti u strahu ako napiše nešto što se nekome ne sviđa. Nisam nikoga osobno vrijeđao, a njihovi načini i javno sramoćenje pokazuju da se ništa nije promijenilo tim ratom. I dalje imamo SUBNOR koji "otkriva" i popisuje "antidržavne elemente", "veleizdajnike narodne revolucije" te ih javno proziva, samo se sada drugačije zove.

Na kraju, što je zajedničko profesionalnim "Srbima" u Novostima i profesionalnim "braniteljima" na Braniteljskom portalu, osim što i jedni i drugi očito ne mogu smisliti Liberal i mene osobno? I jedni i drugi žive na račun poreznih obveznika, jako dobro, a svoju moć koju im država daje i novac od poreznih obveznika koriste za svoje totalitarističko djelovanje tražeći "antidržavne elemente" u pisanju onih s kojima se ne slažu i koji se usude reći surovu i često nepopularnu istinu.

 


Novo na Liberalu

Zanimljivosti

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Čehoslovački vođa Dubček pokušao je reformirati socijalizam. To se Sovjetima nije svidjelo pa su im poslali 2.000 tenkova...

Na današnji dan: Sovjeti ugušili Praško proljeće u krvi - okupacija Čehoslovačke

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mogla je odbiti rad u veleposlanstvu, zaposliti se u privatnom sektoru i pisati na Facebooku što želi.

Ne, suspenzija rasističke diplomatkinje nema nikakve veze sa slobodom govora

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Seksualna orijentacija nije uvjetovana svjetonazorom niti je svjetonazor uvjetovan seksualnom orijentacijom. Zašto onda LGBT udruge promiču jednu ekstremističku ideologiju?

Zašto CroL-u smeta slobodno tržište?

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ova dva pitanja su ključna u otkrivanju liberala od ostalih. Gotovo nepogrešivo...

Tko je liberal, a tko nije? Postoji jedan vrlo jednostavan i brz način da to otkrijete...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Donedavno se o tome govorilo isključivo u libertarijanskim krugovima, a sada su tu ideju počeli širiti i političari s puno širim spektrom birača.

Bruto plaća na ruke - ideja koja nailazi na plodno tlo među hrvatskim političarima. Što vi mislite?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dvije trećine HDZ-ovaca se slaže s izjavom da su imigranti najveća prijetnja europskoj kulturi...

Diplomatske nevolje: Kolinda i Plenković će teško naći u HDZ-u kadrove koji nisu ksenofobni

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Most je pokrenuo inicijativu koju su već ranije pokretale i druge političke stranke. Njena jedina svrha je ubiranje jeftinih poena na dezinformiranju građana.

Voda, vodoopskrba i prava - umjesto rasprave o pravom problemu, širi se strah od privatnika

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kako Trumpove carine utječu na poduzetnike najbolje pokazuje podatak da je mišljenje voditelja trgovine u SAD-u trenutno najpesimističnije u zadnjih 25 godina.

Amerikanci su svjesni da gube u trgovinskom ratu. Samo Trump još nije...

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Naslov koji polazi od pretpostavke da osoba ne može biti sekularist i vjernik u isto vrijeme, krajnje je pogrešan i manipulativan.

N1 televizija obmanjuje javnost: Sekularizam i ateizam nisu jedno te isto

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Analiza intervjua s kandidatom HSLS-a za predsjednika RH. Moram priznati da me u mnogim stvarima razočarao...

Kovač je po pitanju osobnih sloboda kao Dalija Orešković. Srećom, u ekonomiji je puno bolji

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Međunarodne korporacije imaju zaštitu LGBT prava u svome kodeksu, što je s tržišne strane posve razumljivo. To je razveselilo lijeve udruge koje posve nesvjesno slave kapitalizam.

Privatna korporacija kao posljednja linija obrane LGBT prava u Mađarskoj

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska ima najviši PDV na putnički prijevoz među zemljama članicama EU, a možda i u cijelom svijetu.

Većina zemalja EU ukinula PDV na putnički željeznički prijevoz, Hrvatska nije među njima

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: