Je li Hrvatska stvarno među najslobodnijim zemljama?

11.1.2020.
ČITATELJI OCIJENILI
5


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Sindikat otjerao Djeda Božićnjaka iz škole zbog nepoštivanja njihovih uvjeta
Na današnji dan Vlado Gotovac održao je najbolji politički govor u modernoj hrvatskoj povijesti
Ženski marš u Kaliforniji otkazan zbog prevelikog udjela bijelih sudionica
Mediji su u pravu: Komunistički manifest je u Hrvatskoj danas aktualniji no ikada
Je li Maras zaboravio kako se odnosio prema Bakiću dok je bio ministar?
23 citata koji dokazuju da je Frank Zappa bio strastveni liberal
Afere sa zastavama i obilježjima pokazuju zašto Hrvati neće još dugo imati lijepe stvari
Ne, klinci neće slušati ʼbolju glazbuʼ ako im stari profesori budu govorili što trebaju slušati
Kako su DM i Lidl ukrali profesorima dostojanstvo
Prednjače Putin, ʼustašeʼ i ʼŠiptariʼ: Tri srpska tabloida u prošloj godini proizvela 700 lažnih vijesti na naslovnicama
Zašto, pobogu, nekim ljudima smeta trgovinski sporazum o slobodnom izvozu?
Pogledajte kakva ekonomska rješenja predlažu fanovi Živog zida
Kako će ljevica izgubiti kulturološki rat koji je mogla (i trebala) dobiti?
Kome je u interesu etnički čista Hrvatska?
Treći dan ofenzive: Pala Lupiga, Novosti pod udarom, ljevičari se povlače
Kurzu prekipjelo: ʼNe treba nam EU regulirati kako da pržimo šnicleʼ
Romantiziranje masovnog ubojice u hrvatskim medijima
Njemačka nudi novac imigrantima da se dobrovoljno vrate u svoju zemlju
Za lošiju Nutellu krivi su Hrvati u Njemačkoj
Top 5 najvećih pogrešaka Paula Krugmana

Je li Hrvatska stvarno među najslobodnijim zemljama?


PIŠE Mario Nakić

Slovenska znanstvenica Tanja Porčnik, koja sudjeluje u godišnjem istraživanju "Human Freedom Index", napisala je članak za portal Otvoreno.hr u kojem zaključuje kako se stanje ljudskih sloboda u Hrvatskoj enormno popravlja i kako je Hrvatska sada "među najslobodnijim zemljama svijeta". Primijetio sam da ima ljudi na društvenim mrežama koji su tome povjerovali, ali malo tko može zadržati ozbiljnu facu na licu dok čita kako se u ovoj zemlji poboljšava stanje ljudske slobode. Zašto? Pa jednostavno, zato što vidimo da u stvarnosti nije baš tako.

Cato i Fraser su instituti koji rade ozbiljan posao i njihova istraživanja se svakako trebaju uzeti ozbiljno u obzir, ali analiza gospođe Porčnik je školski primjer manipulacije brojkama i činjenicama. Da, ako uspoređujemo stanje slobode u Hrvatskoj s Kosovom, BiH ili afričkim zemljama, onda Hrvatska zbilja je predvodnik progresa. Tako je to ispalo u njenoj analizi. Ali Hrvatska nije članica Nesvrstanih, nije članica BRICS-a niti neke lige afričkih zemalja (barem zasad). Hrvatska je članica Europske unije, a među zemljama EU, čak i prema istraživanju gospođe Porčnik, Hrvatska je treća odozada ili 25. od 28 zemalja. To baš i nije "među najslobodnijim zemljama". A tu "sitnicu" je vješto izbjegla spomenuti jer se ona baš i ne uklapa u priču o ogromnom poboljšanju uvjeta u Hrvatskoj.

Dakle, stvar je samo u tome gdje se vidimo i s kime se želimo uspoređivati. Ako se vidimo među zemljama trećeg svijeta, onda nam i ne ide tako loše. Ako se vidimo u EU (gdje službeno i jesmo), onda smo katastrofa.

Nadalje, priču o nekakvom "velikom skoku" Hrvatske na toj ljestvici jako je teško potkrijepiti primjerima iz stvarnog života. Je li itko od vas osjetio da se tijekom zadnjih 5 godina država imalo maknula od gospodarstva, da su otpustile regulacije privatnog sektora, da je poslovanje olakšano? Njen optimistični zaključak kako u budućnosti možemo očekivati još bolje rezultate upućuje na pomisao da ona možda nije dovoljno upućena u stanje u Hrvatskoj, a samim time baca i sumnju na kvalitetu samog istraživanja. Samo u prvih tjedan dana ove godine Vlada je najavila najmanje 4 nove zabrane ili restrikcije koje se odnose na trgovinu i turizam.

Takve manipulativne analize krajnje su štetne za Hrvatsku jer će netko iz vlasti to vidjeti pa će reći: evo, imate i previše slobode. Što još hoćete, pa Hrvatska je među najslobodnijim zemljama svijeta? Treba to sad još malo više izregulirati...Samo nam još to fali.


VIŠE IZ RUBRIKE:
EKONOMIJA
HRVATSKA
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: