ČITATELJI OCIJENILI
4

Je li Obama pomilovao Chelseu samo da bi dobio Assangea?

PIŠE Mario Nakić
18.1.2017.

Je li Obama pomilovao Chelseu samo da bi dobio Assangea?


PIŠE Mario Nakić

Kasno sinoć po našem vremenu svijetom je protutnjala vijest da je američki predsjednik na odlasku Barack Obama pomilovao zviždačicu Wikileaksa Chelseu Manning. U mainstream medijima ta je vijest - koja je svakako dobra - predstavljena kao još jedna odluka omiljenog predsjednika koji pokazuje koliko je dobar na samom kraju svoga drugog mandata.

Međutim, je li zaista tako? Chelsea Manning (rođena pod imenom Bradley) osuđena je prije 7 godina kao vojna djelatnica zbog špijunaže jer je proslijedila Wikileaksu preko 700.000 stranica tajnog materijala Američke vojske. U tim dokumentima pokazalo se, između ostalog, da je Američka vojska na Bliskom istoku nerijetko ubijala civile te svoje zločine zataškavala. Manning je osuđena zbog špijunaže na 35 godina zatvora. U međuvremenu je promijenila spol (rođena je kao muško) i ime. U zatvoru je dvaput pokušala samoubojstvo te je nekoliko puta štrajkala glađu zbog neljudskih uvjeta.

Za njeno pomilovanje borile su se brojne nevladine organizacije. Za dobar dio stanovnika SAD-a ona je heroj dok je drugi smatraju izdajnicom. Prije tjedan dana vlasnik Wikileaksa Julian Assange, koji se nalazi u političkom azilu u ekvadorskoj ambasadi, objavio je na Twitteru poziv Obami da pomiluje Chelseu uz obećanje da će se u tom slučaju dobrovoljno izručiti američkim vlastima.

Za razliku od Chelsee, koja je prokazala djela počinjena pod vodstvom bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, Assange je Obami puno zanimljiviji. Njegov je Wikileaks odigrao ključnu ulogu u predsjedničkim izborima objavivši hrpu dokumenata iz mailova vodstva Obamine Demokratske stranke koji su raskrinkali njihovu kandidatkinju Hillary Clinton u mnogim stvarima. Primjerice, ti su dokumenti ukazivali kako Clintonovi primaju veliki novac od Saudijske Arabije te su ih povezali s Al Kaidom i ISIS-om. Obama i njegova administracija nikada nisu opovrgnuli istinitost objavljenih dokumenata, ali su strašno ljuti na Wikileaks i Assangea, a za curenje informacija optužili su rusku vladu.

Iz toga je jasno da bi se Obama vrlo rado osvetio Assangeu i ne vjerujem da je slučajnost što je pomilovao Chelseu ubrzo nakon Assangeovog prijedloga za "razmjenu".

Međutim, postavljaju se logična pitanja. Edward Snowden, zviždač koji se nalazi u azilu u Rusiji, također je uputio Obami zahtjev za pomilovanje. Za razliku od Chelsee, on nije bio vojno lice pa podliježe drugom zakonu i, tehnički gledano, njegovo je djelo manje opasno za američku sigurnost od njenog. Ako je Obama nju pomilovao, onda bi svakako trebao i Snowdena. Drugo pitanje koje se postavlja samo po sebi, ako je Chelsea pomilovana, zašto će SAD suditi Assangeu, budući da je on samo objavio dokumente koje mu je ona proslijedila.

Mnogi vjeruju i da je Chelseina pripadnost LGBT zajednici bila presudna jer je Obama ovako odlučio pokazati da brine za LGBT osobe. Poznata vlogerica Julie Borowski na Facebooku je objavila: "Snowden, brzo! Promijeni spol!".VIŠE IZ RUBRIKE:
LJUDSKA PRAVA
SVIJET
O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: