ČITATELJI OCIJENILI
4

Je li Obama pomilovao Chelseu samo da bi dobio Assangea?

PIŠE Mario Nakić
18.1.2017.

Je li Obama pomilovao Chelseu samo da bi dobio Assangea?


PIŠE Mario Nakić

Kasno sinoć po našem vremenu svijetom je protutnjala vijest da je američki predsjednik na odlasku Barack Obama pomilovao zviždačicu Wikileaksa Chelseu Manning. U mainstream medijima ta je vijest - koja je svakako dobra - predstavljena kao još jedna odluka omiljenog predsjednika koji pokazuje koliko je dobar na samom kraju svoga drugog mandata.

Međutim, je li zaista tako? Chelsea Manning (rođena pod imenom Bradley) osuđena je prije 7 godina kao vojna djelatnica zbog špijunaže jer je proslijedila Wikileaksu preko 700.000 stranica tajnog materijala Američke vojske. U tim dokumentima pokazalo se, između ostalog, da je Američka vojska na Bliskom istoku nerijetko ubijala civile te svoje zločine zataškavala. Manning je osuđena zbog špijunaže na 35 godina zatvora. U međuvremenu je promijenila spol (rođena je kao muško) i ime. U zatvoru je dvaput pokušala samoubojstvo te je nekoliko puta štrajkala glađu zbog neljudskih uvjeta.

Za njeno pomilovanje borile su se brojne nevladine organizacije. Za dobar dio stanovnika SAD-a ona je heroj dok je drugi smatraju izdajnicom. Prije tjedan dana vlasnik Wikileaksa Julian Assange, koji se nalazi u političkom azilu u ekvadorskoj ambasadi, objavio je na Twitteru poziv Obami da pomiluje Chelseu uz obećanje da će se u tom slučaju dobrovoljno izručiti američkim vlastima.

Za razliku od Chelsee, koja je prokazala djela počinjena pod vodstvom bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, Assange je Obami puno zanimljiviji. Njegov je Wikileaks odigrao ključnu ulogu u predsjedničkim izborima objavivši hrpu dokumenata iz mailova vodstva Obamine Demokratske stranke koji su raskrinkali njihovu kandidatkinju Hillary Clinton u mnogim stvarima. Primjerice, ti su dokumenti ukazivali kako Clintonovi primaju veliki novac od Saudijske Arabije te su ih povezali s Al Kaidom i ISIS-om. Obama i njegova administracija nikada nisu opovrgnuli istinitost objavljenih dokumenata, ali su strašno ljuti na Wikileaks i Assangea, a za curenje informacija optužili su rusku vladu.

Iz toga je jasno da bi se Obama vrlo rado osvetio Assangeu i ne vjerujem da je slučajnost što je pomilovao Chelseu ubrzo nakon Assangeovog prijedloga za "razmjenu".

Međutim, postavljaju se logična pitanja. Edward Snowden, zviždač koji se nalazi u azilu u Rusiji, također je uputio Obami zahtjev za pomilovanje. Za razliku od Chelsee, on nije bio vojno lice pa podliježe drugom zakonu i, tehnički gledano, njegovo je djelo manje opasno za američku sigurnost od njenog. Ako je Obama nju pomilovao, onda bi svakako trebao i Snowdena. Drugo pitanje koje se postavlja samo po sebi, ako je Chelsea pomilovana, zašto će SAD suditi Assangeu, budući da je on samo objavio dokumente koje mu je ona proslijedila.

Mnogi vjeruju i da je Chelseina pripadnost LGBT zajednici bila presudna jer je Obama ovako odlučio pokazati da brine za LGBT osobe. Poznata vlogerica Julie Borowski na Facebooku je objavila: "Snowden, brzo! Promijeni spol!".Novo na Liberalu

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Sindikati koriste svake izbore za reketarenje vlasti kako bi poboljšali materijalne uvjete svojih štićenika. Pritom najviše nastradaju upravo njihovi štićenici.

Demokratski ciklusi reketarenja

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Samo Irska i Novi Zeland bitno su smanjili udio poreznih prihoda u BDP-u, ostatak razvijenog svijeta je povećao, tako da su priče o divljem kapitalizmu neutemeljene.

Mit o izumiranju socijalne države, 2. dio: Razvijene države povećavaju poreznu presiju

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

HSLS je imao stotinu dobrih razloga da raskine ljubavnu vezu s korupcijom. Kosoru to nisu bili dovoljni razlozi...

HSLS napušta koaliciju s HDZ-om jer HDZ-u više nije potreban. Pupovac je samo izgovor, i to loš!

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska je po ekonomskim slobodama i poštivanju privatne imovine uz bok sa zemljama trećeg svijeta, a u to se možemo svakodnevno uvjeriti.

Sprdnja od pravne države - inspektori će vas kazniti zbog korištenja vlastite imovine

Društvo

PIŠE: DENIS VLAŠIĆ

Prvi dan škole u Hrvatskoj nije mogao započeti gore, ali na ovakva natezanja sindikata i političara već smo navikli.

Nova školska godina, stari problemi

Politika

PIŠE: JERKO MARKOVINA

Uvijek se pred predsjedničke izbore vode rasprave o tome jesu li ovlasti predsjednika RH dovoljne i treba li ih proširiti, ali ni dosadašnji predsjednici nisu koristili ovlasti koje su im na raspolaganju.

Predsjednički izbori će biti bitka između stare i nove garde hrvatskih političara

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Njihovo reagiranje na optužbe zaposlenice protiv šefa zapravo je groteskno jer pokazuje kako će, bez obzira na sve, stati uz funkciju do kraja.

AK Siget: ʼNije nas briga za zaposlenicu, samo za šefaʼ

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dejan Kovač je na pitanje o Bleiburgu i Jasenovcu dao fenomenalan odgovor, ali naša javnost to još nije u stanju detektirati.

Još jedni izbori o ustašama i partizanima. Dokad, drugovi?

Društvo

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Da biste se penjali na hijerarhijskoj ljestvici u funkcionerskom društvu, uopće nije bitan način. Bitno je samo da dođete do funkcije.

Hrvatska je funkcionersko društvo. Ovdje ni fizički rad ni intelekt nisu na cijeni, bitna je samo funkcija...

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Nakon što je ulupala milijarde eura u Uljanik i 3. maj te najavila da će nastaviti to raditi i ubuduće, ova vlada nema nijedan argument da može odbiti zahtjeve sindikata.

Zašto vlada mora pristati na svaki zahtjev sindikata državnih i javnih službenika

Društvo

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Komentar novinara Neila Cavuta trebao bi ući u udžbenike i učiti se na studiju novinarstva. Pogledajte!

Novinar Fox Newsa epski odgovorio na Trumpove napade: ʼPredsjedniče, ja ne radim za Vas!ʼ

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kad je Thomas Bauer na Liberalu predlagao liberalizaciju dječjeg rada, privukao je hrpu hejtera. Evo, sad Hrvat iz Danske priča kako je tamo normalno da djeca rade...

Hoće li Grbin sada prosvjedovati danskom veleposlanstvu? U Danskoj klinci rade od 13. godine...

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: