Je li za tragediju na Grenfellu krivo slobodno tržište?

5.7.2017.


IZVOR: FEE

Preporučeno za vas
Neka Linić uloži svoju imovinu u Uljanik!
Huić o ideji da država uloži još 10 mlrd. kn u Uljanik: ʼTo bi sj*balo javne financijeʼ
Ovo nije humano: Beljak htio ispasti faca, Plenkovićev ministar ga uništio...
OPG-ima državna agencija ne priznaje ponudu iz SAD-a jer nema pečata i PDV-a
Miletić vrijeđa našu inteligenciju ako ozbiljno misli da ćemo povjerovati u nevinost IDS-a
Ako Vlada pomogne Uljaniku, morat će i svima ostalima
Na današnji dan Vlado Gotovac održao je najbolji politički govor u modernoj hrvatskoj povijesti
Obersnel ljut što više ne može reketariti taksiste
Porezna uprava smislila nove načine da privatnicima zagorča život. Ako je ovo ʼrasterećenjeʼ...
Porezni obveznici traže od države da transparentno objavi sva jamstva kojima su političari zadužili građane
Digitalni porez nema veze s pravdom i neće pogoditi velike korporacije nego male biznise i startupe
Dubrovačka Republika - dragulj srednjovjekovne Europe
Tko je Hayek?
Plenković se kiti tuđim perjem i busa u prsa dok Hrvatska zaostaje
Sveta Nedelja ukida naknadu za taksiste i smanjuje paušal u turizmu na zakonski minimum
Grad Dubrovnik se baca u nekretninski biznis i ugostiteljstvo, a gradonačelnik privatnicima prijeti zabranom
Vaclav Klaus: Kako smo reformirali češko gospodarstvo
The Economist: Što su liberali učinili za nas?
Europska unija - gospodarski div između SAD-a i Kine
Venezuela će nacionalizirati tvornicu žitarica koja želi prekinuti proizvodnju

Je li za tragediju na Grenfellu krivo slobodno tržište?


IZVOR: FEE

Neki su tabloidi u Velikoj Britaniji i šire za nedavnu tragediju - veliki požar na Grenfell tornju u Londonu - napisali da je "neizbježna posljedica neoliberalizma". Kao odgovor, moglo bi se reći da je požar posljedica socijalizma sa sličnom argumentacijom, no i to bi bilo neodgovorno optuživanje i reduciranje poante na neukusno zaključivanje kao što to rade ljevičari. Zbog ljudskosti i razuma, smatramo da trebamo razjasniti neke stvari prije komentiranja tragedije i traženja krivca, piše Alberto Mingardi, direktor talijanskog instituta Bruno Leoni na stranicama Zaklade za ekonomsku edukaciju (FEE).

Pojam "neoliberalizam" se obično pogrešno koristi. Nećemo sad kopati po povijesnim kontroverzama, pretpostavit ćemo da tabloidi misle na slobodno tržište i kapitalizam. Obično se koristi taj pojam za ograničavanje vladinog trošenja (trenutno na 45 posto nacionalnog dohotka Engleske) i regulaciju. Požari, poplave, tragedije će se događati bez obzira na regulacije. Teško je pronaći povezanost između takvih nesreća i zakonskih regulativa, dijelom i zato što su ovakvi događaji vrlo rijetki. Ali neki kritičari preferiraju slogane umjesto analiza, čak i kad ljudi izgube živote. Odmah nakon požara, jedan od laburista u parlamentu je tvitao: "Zapalite neoliberalizam, a ne ljude". Političari zbilja mogu biti užasni, ali je još više poražavajuće vidjeti intelektualce i akademike kako idu istim putem.

Mariana Mazzucato, guru mnogih na političkoj ljevici i ekonomistica je komentirala: "Grenfellov toranj = mikrokozmos od 3 vrlo loše ekonomske ideje: 1) Deregulacija, 2) Outsorcing i 3) Ušteda."

Nemoguće je izvući zaključak o ove tri vrlo komplicirane ekonomske vrijednosti iz jednog događaja. Jedna varijabla ništa ne dokazuje.

Po istoj logici netko drugi bi mogao reći da je skandal u bolnici Mid Staffordshire, u kojem je život izgubilo 1.200 osoba, rezultat akcije osoblja koje je direktno unajmila državna bolnica i da to pokazuje kako je vrlo loša ekonomska ideja koristiti takvu radnu snagu radije nego radnike outsoursane iz privatnog sektora. Ali i to bi bila samo ideologija kao i njen zaključak.


Ušteda nije uzrok požara

Sve vrste organizacija ugovaraju poslove s drugima ili zapošljavaju radnike kako je propisala Vlada na svim razinama - od sportskih klubova preko korporacija do same Vlade. Ne postoji jedinstveni odgovor na pitanje što je najbolje u kojoj situaciji. Korisnost tržišta je u tome što konkurentnost i eksperimentiranje s različitim modelima nam može pomoći da nađemo najbolji i najpovoljniji način kako do robe i usluga.

Grenfellov toranj su kontrolirala državna tijela. Grad je potrošio skoro 10 milijuna funti na renoviranje nebodera pa kriviti štednju nema smisla. Ne znamo kombinaciju svih faktora koji su doveli do požara, ali ako je problem u omotaču, onda bi dodatnih 5.000 funti riješilo problem i do požara ne bi došlo. To nema baš nikakve veze s uštedom, jednostavno je riječ o lošem izboru koji je napravilo javno tijelo, odnosno gradska vlast.

Što se tiče optužbe da je deregulacija dovela do Grenfellove tragedije, ni ona nije utemeljena. Pregledani su mnogi aspekti vatrogasnih propisa, ali, unatoč upozorenjima, vlada nije preispitala pojedine propise koji se odnose na oblogu koja se koristi na Grenfellovom neboderu. Niti jedan nepristrani promatrač ne bi mogao opravdano optužiti dvije prethodne vlade za deregulaciju gospodarstva. I, doista, stanovi su bili nastanjeni upravo zato jer je državna vlast potaknula gradska vijeća da to učine.

To je bio blok stanova u vlasništvu lokalne samouprave, kojim upravlja organizacija koja je bila stvorena regulacijom koju je donijela laburistička vlada početkom 2000-ih. Doista, cijeli koncept višegodišnjeg življenja bio je dio socijalističke utopije, svijeta u kojem bi se privatna imovina s vrtovima trebala svesti na najmanju mjeru, a kolektivni život na nebu (u neboderu) trebao je procvjetati.

Što smo naučili?

Drago nam je što su mnogi odoljeli takvoj utopiji. Ali vjerujemo da je nemoguće izvući bilo koji opći politički zaključak iz ovoga. Nažalost, stanovi koje vode privatni stanodavci, kuće u privatnom vlasništvu i javne zgrade će se povremeno susretati s tragedijom požara. Ali sigurno možemo reći kao i Theresa May (koja inače voli okrivljavati privatni sektor kad stvari krenu po zlu), da je ovo primjer "neuspjeha države".

Možda složenost upravljanja zgradama nije pomogla. Moglo je biti bolje da ga je lokalna uprava u potpunosti kontrolirala, ali isto tako bi možda bilo bolje kad bi bilo potpuno privatno. Umjesto toga, došlo je do složene mješavine lokalne uprave, organizacija stanara i uključivanja privatnog poduzeća u vlasništvo, upravljanje i održavanje zgrade. Ne znamo i nikad nećemo znati što bi bolje funkcioniralo u tom konkretnom slučaju.

Jedan od najvećih rizika od požara u Ujedinjenom Kraljevstvu je Dom Parlamenta - to je sjedište vlade, koje posjeduje i kontrolira vlada. Nikakva privatna tvrtka nikad ne bi osigurala te zgrade. Ako dođe do požara, hoće li neukusna ljevica i za to okriviti neoliberalizam?VIŠE IZ RUBRIKE:
ZANIMLJIVOSTI
Novo na Liberalu

Škola

PIŠE: LIBERAL.HR

Prema Bastiatu, svaka vlada ima samo tri izbora: 1) nekolicina pljačka većinu, 2) svatko pljačka svakoga i 3) nitko ne pljačka nikoga. Koju od te tri vlade žele Žuti prsluci?

Žuti prsluci su na teži način naučili da je Bastiat bio u pravu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Teško je nabrojati sve populističke izjave i obećanja u ovoj kampanji pa ću izdvojiti samo one najgore.

Top lista populista (izdanje EU izbori 2019.)

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

83-godišnjak je pucao kroz ulazna vrata kad je shvatio da netko pokušava provaliti. Ubio je 25-godišnjeg mladića. Sad ga žele poslati u zatvor.

Mediji provode javni linč nad nevinim čovjekom i pomažu državi da ga dokrajči. Njegov grijeh? Branio se od provalnika.

Politika

PIŠE: SANDRA PAŠKVAN

Smatraju li SDP-ovci u Odboru za nagrade da gradonačelnik nije to zaslužio, da su proračuni za koje su i sami glasali - zajebancija?

Nominirala sam Obersnela za nagradu grada Rijeke zbog manjka u proračunu. Njegov odbor je odbio nominaciju...

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Za Katarinu Peović rad u call centru je robovanje, a konobarenje je ispod časti.

Poslovi kojih se drugovi iz Radničke fronte najviše boje

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Spuštanje zastava na pola koplja i paljenje svijeća zbog gašenja jedne firme koja je desetljećima trošila tuđi novac govori dosta o razini opće pismenosti.

Hrvati su previše emotivna bića. Samo kod nas još ovakva patetika može proći.

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Hrvatska ima, u usporedbi s drugim zemljama Nove Europe, slab izvoz. On je rezultat slabijeg uvoza zbog protekcionističkih državnih politika.

Hrvatska nije deindustrijalizirana. Našoj industriji bi išlo puno bolje da je država ne ʼštitiʼ

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Korupcijska afera u Austriji završila je ekspresno, za hrvatske pojmove iznenađujuće. Kod nas slične stvari završavaju posve drugačije.

Koja je razlika između Hrvatske i civiliziranih država?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Rekao je da planira preuzeti HSLS, osvojiti 10 posto na izborima i onda mijenjati nacionalnu politiku.

Hrebak pruža ruku Pametnom: ʼTreba nam jedna snažna liberalna opcijaʼ

Ljudska prava

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Za jedne ljubitelje zločinaca tolerancija i ljubav, za druge zatvor. To je Hrvatska po njenoj mjeri.

Anka kaže da je u spotu s Che Guevarom pokazala ʼtolerancijuʼ. Hoće li tako i s ustašofilima?

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Justin Amash je na Twitteru objavio da je Trump učinio stvari koje su za impeachment, a 'strančevanje' narušava sustav provjera i ravnoteže vlasti.

Ovo je prvi republikanac u Kongresu koji poziva na Trumpovu smjenu

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Ideja o odšteti zbog iseljavanja radnika je toliko luda da ju je predlagao i Joseph Stiglitz. Da, on je uvaženi ekonomist, ali i socijaldemokrat.

Mostovac brani Petrova citatom iz knjige ekonomista koji je hvalio Chavezovu ekonomsku politiku

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: