Jesam li pogriješio?

FOTO: Twitter
28.9.2018.
ČITATELJI OCIJENILI
3


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Provedena deregulacija autoškola: Ukinute kvote i omogućeno tržišno natjecanje
Nejednakost u svijetu drastično opada zahvaljujući globalizaciji i slobodnom tržištu
Ludwig von Mises: Idealna liberalna država vs. nacionalizam
Ne izrabljuju vas poslodavci nego država!
Firma koja će navodno ulagati milijarde u Uljanik i 3. maj ne plaća ni komunalnu naknadu
Ustaše su bili socijalisti, a NDH je promicala korporatizam
Ugostiteljski ceh bi uskoro mogao tražiti i zabranu ispijanja pića u vašem domu
Kako nam sindikati podvaljuju laži uz pomoć loših novinara
Ustavni sud potvrdio: Hrvatska je korporatistička država
Radnička fronta protiv radnika
Zadranin s krivotvorenim tablicama je prevarant i nikakva 'Objava' ga ne može opravdati
Zašto Penava proziva klince? Nitko nije dužan ustati na himnu!
Tolušić treba ponuditi ostavku i spasiti naciju od daljnje štete
Političari bi oporezivali zabavu: 'Na tim partyjima se okreće lova, a mi im ništa ne možemo'
Vlasta Delimar je za ravnopravnost napravila više od svih feminističkih udruga
Najnovija ludost u borbi protiv debljine: UN traži oporezivanje šećera
Njujorški ljevičari su otjerali Amazon i sad ih mediji sprdaju. Iznenadit će vas ovo, ali ljevičari su u pravu...
Nisu mogli naći ekonomista koji bi stao uz Marića pa su ga morali izmisliti
Liberali ipak ušli u bavarski parlament i imaju jedan uvjet za podršku novoj vladi
Radi se na liberalizaciji tržišta: 120 mjera je provedeno ili su u fazi provedbe

Jesam li pogriješio?


PIŠE Mario Nakić

Danas me napadaju sa svih strana. "Kad ćeš se posuti pepelom za ono što si napisao o Sirijcu?", "Čekamo da nam Nakić objasni što se dogodilo sa Sirijcem i njegovom kćeri" i slično. Razumijem da oni koji su u startu tvrdili da čovjek ne govori istinu sada likuju jer su uvjereni kako tijek događaja potvrđuje njihovu predrasudu prema strancima i potpuno mogu razumjeti njihovu želju da im se ja sada ispričam zbog svoga teksta, ali morat ću ih razočarati - nemam se za što ispričati jer nisam gotovo ni u čemu pogriješio.

Pogledajmo ponovno što sam tada napisao, a bilo je to prije dva dana, nakon što je hrvatska policija pokrenula potragu za nestalom djevojčicom: "Nitko ne smije razdvajati roditelje od djece i uništavati tuđu imovinu, pa ni policija". Da, to sam napisao i iza toga i dalje stojim, ne vidim što je u tome pogrešno, loše ili netočno.

Informacije koje već neko vrijeme dolaze u javnost o nehumanom postupanju hrvatske policije prema izbjeglicama s Bliskog istoka koje pokušavaju nezakonito prijeći granicu s BiH nisam dosad komentirao jer su se uglavnom svodile na nepotvrđene priče jedne strane. Zaista, ljudi koji su se odlučili na ekstremne pothvate mogu biti skloni ekstremnim načinima da ostvare svoje ciljeve, pa ako je potrebno i dezinformiranjem javnosti. Nije lako povjerovati da policajci bez razloga nasilno postupaju prema bezopasnoj djeci i uništavaju tuđu imovinu.

Ali ovo što se sada događa u slučaju nestale djevojčice iz Sirije treba biti znak za uzbunu i da si postavimo realno pitanje o postupanju policijskih službenika, kao i eventualnom prikrivanju njihovih nedjela od strane nadređenih i samog vrha Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Istina, izrazio sam sumnju u postupanje hrvatske policije budući da je ona svaku optužbu u startu odbacivala, a već se dogodilo u prošlosti da nije bila sasvim u pravu. Na primjer, sjetite se djevojčice koju je pogazio vlak na granici sa Srbijom. Kao što sam već napisao u prošlom tekstu, sve bi bilo puno jasnije kad bi policijski službenici nosili kamere i imali obavezu snimati svako svoje postupanje, onda ne bi bilo nikakvih nedoumica oko njihovog postupanja. Ovako nam ostaje izbor: vjerovati navodnoj žrtvi ili MUP-u.

Jučer smo saznali da je Sirijac bio mjesec dana ranije registriran u BiH bez kćeri, a prije toga i u Crnoj Gori - također bez kćeri. Nakon ovih saznanja, pobjegao je iz prihvatilišta i trenutno se za njim traga. Djevojčici još uvijek ni traga, nitko je u Lici niti Karlovačkoj županiji nije vidio i sve je izvjesnije da je Sirijac (ako je uopće riječ o Sirijcu) lagao.

I sad sam ja kriv zato što sam u početku pretpostavio njegovu nevinost? Što sam trebao, odmah u startu ga optužiti da laže zato što je imigrant? To po meni ne bi imalo nikakvog smisla, imam i imat ću više povjerenja u ljude nego u državne institucije iz jednostavnog razloga što nam dosadašnje iskustvo to nalaže. Institucije moramo "tjerati" da rade svoj posao što poštenije, u tome je smisao medija.

Znači li to da sam mislio da su svi imigranti dobri ljudi, s dobrim namjerama, i da ih sve trebamo pustiti u zemlju? Naravno da ne. Nisam vam ja Maja Sever! Mediji su puni novinara koji rado dezinformiraju javnost i sve nas, na račun poreznih obveznika rade i aktivisti kojima je očito cilj usositi nas sve u što gore sranje, a to bi se dogodilo da otvorimo granicu i pustimo sve koji to požele unutra. Vjerojatno nitko od njih nema želje ostati u Hrvatskoj, njima je cilj Njemačka ili Švedska zbog socijalne države ili boljih prilika, ali budući da ih ni Austrija ni Slovenija ni Mađarska neće pustiti, oni bi se svi našli zatočeni u Hrvatskoj protiv svoje volje.

Takva situacija ne bi pomogla nikome, ni imigrantima ni hrvatskom stanovništvu. I dalje vjerujem da većina imigranata ima dobre namjere, ali među desetcima tisuća sigurno će se naći bar par stotina koji nemaju. Njihove aktivnosti bi dovele do povećanja mržnje domicilnog stanovništva te rapidnog rasta populističkih i krajnje desnih političkih opcija.

Dakle, nisam za puštanje svih imigranata u Hrvatsku niti vjerujem da su svi oni dobronamjerni. Ali svejedno, ne mogu se spustiti na razinu neonacista koji bi bili najsretniji da objavim tekst u kojem prozivam sve imigrante da su ološ, prevaranti, kriminalci i slično. Ako se pokaže da je ovaj konkretan lik prevario sve nas i napravio ogromnu frku u zemlji, nadam se da će biti uhvaćen i da će za to odgovarati, ali to nije razlog da sve ostale etiketiramo na isti način. Također, svima nam je ovo lekcija da svaku informaciju lijevih novinara i aktivista treba uzeti s debelom rezervom.

 

O autoru
Mario Nakić je novinar, poduzetnik, web developer i osnivač Liberala. Voli pisanje, logiku, PHP i javu. Klasični liberal bez kompromisa. >>VIŠE
Novo na Liberalu

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Dugogodišnji američki senator je s preko 75 godina postao milijunaš, ali tek nakon što je napisao bestseller. Hrvatski ministri ne moraju napisati bestseller da bi postali milijunaši.

Dva političara i multimilijunaša. Pronađi razliku!

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Hrvatska i Slovenija su svoj dug otplatile, ali Srbiji je preostalo za otplatiti još 1,7 mlrd. eura.

Srbija još uvijek plaća Titove dugove i otplaćivat će ih sljedeće 22 godine

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Mislav Kolakušić ima najrealnije šanse pobijediti na predsjedničkim izborima. Ovo nije podrška već upozorenje.

Svi pričaju o Kolindi i Milanoviću, ali Kolakušić bi mogao iznenaditi. Pripremite se za budućeg predsjednika!

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Otvorene granice su istinski liberalni koncept koji su u prošlom stoljeću najviše promicali neki konzervativni političari.

Otvorene i zatvorene granice

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Most i HSLS su se zakačili oko toga tko se prvi sjetio pokrenuti inicijativu za ustavnu zaštitu vode koja je ustavom već zaštićena.

Tko je gluplji - Most ili HSLS?

Ekonomija

PIŠE: BRANIMIR PERKOVIĆ

Iako postoji mnogo argumenata i razloga za optimizam, trebamo inzistirati na reformama bez kojih nema značajnijeg rasta.

Hrvatskoj treba brži i zdraviji rast, a bez strukturnih reformi on nije moguć

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Toliki izljevi mržnje prema poslodavcima - onim ljudima koji stvaraju novu vrijednost - i strah od stranih radnika svojstveni su naciji koja ne želi napredak.

Hrvati će jednom morati prihvatiti da su radne migracije - u oba smjera - sasvim normalna pojava

Politika

PIŠE: EDUARD PETRANOVIĆ

Zoran Milanović može ugroziti šanse HDZ-ovoj Kolindi Grabar-Kitarović, a to znači da ne postoji jamstvo HDZ-ove premoći.

Zašto bi kandidatura vođe najgore hrvatske vlade bila dobra za Hrvatsku

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Samo nekoliko sati nakon što je Reuters objavio da su bogataši počeli povlačiti svoje bogatstvo na bankovne račune u Singapuru, izvršna direktorica Hong Konga je proglasila da povlači kontroverzni zakon.

Kako je kapital (zasad) sačuvao autonomiju Hong Konga

Škola

PIŠE: MARIO NAKIĆ

U nekim ekstremno lijevim krugovima ponavlja se citat iz Misesove knjige po kojemu ispada da je Mises hvalio i slavio fašizam. Je li to točno?

Ovako je Mises pisao o fašizmu 1927.

Politika

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Milorad Pupovac ponekad zna ovako izaći iz skrovišta ugroženog manjinca i pokazati svoje pravo bahato lice.

Pupovac odbrusio novinaru na pitanje zašto štiti Plenkovića: ʼNije vaš posao da ispravljate meneʼ

Ekonomija

PIŠE: MARIO NAKIĆ

Kvote na uvoz radnika primjer su loše, prekomjerne i iznimno štetne regulacije zbog koje bi mogla propasti cijela turistička sezona.

4 razloga zašto Vlada treba odmah ukinuti kvote na uvoz radnika

VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | UVJETI KORIŠTENJA | OGLAŠAVANJE

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: