ČITATELJI OCIJENILI
3

Kakav je to kriminal ako žrtva ne postoji?

PIŠE Mario Nakić
5.11.2016.

Više od istog autora
Na današnji dan Vlado Gotovac održao je najbolji politički govor u modernoj hrvatskoj povijesti
Bez privatnog vlasništva nema slobode ni prosperiteta
Ludwig von Mises: Kako je nastao antikapitalistički mentalitet
Libertarijanska stranka u SAD-u službeno podržala opoziv predsjednika Trumpa
Birokracija u sportu: Višestruku rekorderku nisu zvali na univerzijadu iako je htjela sve sama financirati
Dalija Orešković ne može sakriti malog wannabe diktatora u sebi
Pronašli smo lika koji je povjerovao u priču da se podzemne sile osvećuju Tolušiću jer je dirnuo u osinje gnijezdo
Kuba provela reforme, plaća im se udvostručila
Antifašisti su ovih dana ujedinili Hrvatsku više nego Milošević 1991.
Kalmetino svjedočenje - šamar ljubiteljima državnog vlasništva
'Put u ropstvo': Top 20 citata F.A. Hayeka
Jutarnji proglasio norvešku ministricu zdravstva desnom populisticom jer ne želi proganjati pušače
Dame i gospodo stručnjaci, smatrate li i dalje da je lex Agrokor bio dobra ideja?
Raskrinkavanje ljevičarskog gurua: Kako je Pikettyja demantirala stvarnost
Trgovinski rat protiv Kine - Trumpove odgojne mjere prema igraču koji vara
Aluminij Mostar je novi Muljanik: Neka se radnici probaju zaposliti bez stranačke iskaznice
Otkud u Hrvatskoj antipoduzetnička klima?
Stvari u kojima se Jordan Peterson, Slavoj Žižek i Noam Chomsky potpuno slažu
Njemački ekonomisti upozoravaju političare: 'Lakše s minimalcem!'
Priče iz Caracasa: ʼMi ovdje gladujemo, pacijenti u bolnici umiru zbog redukcije struje, nedostaje lijekova i liječnika...ʼ

Kakav je to kriminal ako žrtva ne postoji?


PIŠE Mario Nakić

"Zadarska frizerka i vlasnica caffe bara uz nogometni stadion u Zadru 30-godišnja A.B., bila je glavna 'madame' u lancu prostitucije koji se ovog ljeta organizirao na jahtama, u automobilima, te čak jednoj zadarskoj auto školi na potezima od Zadra, Sukošana i Paga.

Uz 30-godišnjakinju, za sveukupno jedanest kaznenih djela protiv spolne slobode prostitucijom, optužnicom Općinskog državnog odcvjetništva u Zadru (ODO) terete se još tri osobe sa zadarskog područja - keramičar i vojni umirovljenik iz D.J.(49), vlasnik obrta iz Biograda S.L.(35), te dostavljač pizze E.R.(30). Vlasnica kafića i fizerka, te vojni umirovljenik iz Zadra, koji je optužen za pet kaznenih djela prostitucije, organizirali su pružanje seksualnih usluga koje je pružalo nekoliko djevojaka, s tim da je 30-godišnjakinja i sama sudjelovala"
, objavio je Zadarski.hr.

Kao što vidimo, riječ je o 30-godišnjakinji, 30-godišnjaku, 35-godišnjaku i 49-godišnjaku. Svi redom punoljetne osobe. Ta silna "kaznena djela", dakle kriminal koji naše državne institucije suzbijaju, temelji se na dobrovoljnim odnosima između odraslih osoba. Ako je zbilja riječ o kriminalu, postavlja se logično pitanje samo od sebe - tko je žrtva? Nitko nije prisiljen ni na što, svi dobro znaju što rade i svi su to učinili svojevoljno. Nema prevarenih, nema pokradenih, nema ozlijeđenih...U čemu je problem?

Možemo pričati o tome je li moralno plaćati ili prodavati seksualne usluge, ali tako isto bi se moglo raspravljati i o alkoholu, cigaretama ili mnogim proizvodima koji nam mogu naškoditi. Čak štoviše, prostitucija je, uz zaštitu, puno manje opasna za čovjeka od spomenutih stvari koje totalno legalno svaka odrasla osoba lako može kupiti. Možemo raspravljati i o tome da u današnje vrijeme stvarno nema smisla plaćati za seksualne usluge, ali i to je individualno pitanje. Seks se danas plaća i na mnoge druge, potpuno legalizirane načine.

Ali, je li to stvar države? Ako ne želite da se država petlja u vašu intimu, u vaše privatne odnose, onda je zakon o suzbijanju prostitucije nešto što bi vas svakako trebalo ljutiti. Čak i ako vam prostitucija nije potrebna. Država se ne bi smjela miješati u naše privatne odnose. Ljudi iz ove priče će zbog kratkog užitka i nekoliko stotina kuna zarade vjerojatno završiti u zatvoru, a da nikome, baš nikome nisu naštetili. Žrtva ne postoji, a zločin je učinjen. To je apsolutna nelogičnost našeg pravosuđa koje se ovakvim stvarima, nažalost, bavi dok se mnogi stvarni zločini (ubojstva, velike pljačke itd.) provode često nekažnjeno.

Ovakav zakon zbilja nema smisla. Legalizirajte prostituciju, pustite ljude da rade što žele dok ne nanose štetu drugima. Svatko bi trebao imati pravo da kupi ono što netko drugi može ponuditi, to se zove sloboda izbora. Mnoge su civilizirane zemlje u svijetu legalizirale prostituciju i ništa pritom nisu izgubile. Trebala bi i Hrvatska.


Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Najtraženije na Liberalu
Zanima vas nešto drugo? Tu unesite pojam koji želite pretražiti:
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: