Kakav je to kriminal ako žrtva ne postoji?

5.11.2016.
ČITATELJI OCIJENILI
4


PIŠE: MARIO NAKIĆ

Više od istog autora
Koronavirus napao Facebook? Obrisali objave uglednih svjetskih medija, kažu da je greška u programu
Načelniku Murtera se ne sviđa zakon ponude i potražnje, poziva državu da uradi nešto
Učitelj koji širi mržnju i poziva na nasilje treba biti kazneno gonjen
Britanska demokracija je slomljena i nema nikoga tko bi je mogao popraviti
Zašto Mrak Taritaš ne raspusti svoju stranku i jednostavno se priključi SDP-u?
Pogledajte grafikone: Hrvatska i Portugal najskuplje su države za vozače u EU
Miletić optužuje Thompsona za fašizam, a primjenjuje Mussolinijev ekonomski model
Tegnell odgovorio zašto se nije uspaničio kad su Švedskoj prognozirali 85.000 umrlih
Ove tri odluke Plenkovićeve vlade još će više zagorčati život malih poduzetnika
HDZ provodi politiku Živog zida. Možemo se pretvoriti u Venezuelu i bez napuštanja EU
To je taj 'antifašizam'? Radikalna ljevica pokazuje svoje pravo lice
Zašto su skandinavske zemlje uspješne? Zato što puštaju gubitnike da propadnu!
Nepalski radnici u Hrvatskoj žrtve su protekcionističke države
Država generira mržnju, a slobodno tržište je lijek
Ništa od kolapsa turizma, drugovi: ʼSrpanjska rupaʼ je medijska izmišljotina
Top 5 razloga zašto je Plenkovićeva vlada gora i od Milanovićeve
Trans prava su naša prava
Most je populistička stranka kao Živi zid, samo što je na vlasti
Kome i zašto smeta Liberal?
Dan kada su se hrvatski ljevičari razočarali u EU birokraciju i njene regulative

Kakav je to kriminal ako žrtva ne postoji?


PIŠE Mario Nakić

"Zadarska frizerka i vlasnica caffe bara uz nogometni stadion u Zadru 30-godišnja A.B., bila je glavna 'madame' u lancu prostitucije koji se ovog ljeta organizirao na jahtama, u automobilima, te čak jednoj zadarskoj auto školi na potezima od Zadra, Sukošana i Paga.

Uz 30-godišnjakinju, za sveukupno jedanest kaznenih djela protiv spolne slobode prostitucijom, optužnicom Općinskog državnog odcvjetništva u Zadru (ODO) terete se još tri osobe sa zadarskog područja - keramičar i vojni umirovljenik iz D.J.(49), vlasnik obrta iz Biograda S.L.(35), te dostavljač pizze E.R.(30). Vlasnica kafića i fizerka, te vojni umirovljenik iz Zadra, koji je optužen za pet kaznenih djela prostitucije, organizirali su pružanje seksualnih usluga koje je pružalo nekoliko djevojaka, s tim da je 30-godišnjakinja i sama sudjelovala"
, objavio je Zadarski.hr.

Kao što vidimo, riječ je o 30-godišnjakinji, 30-godišnjaku, 35-godišnjaku i 49-godišnjaku. Svi redom punoljetne osobe. Ta silna "kaznena djela", dakle kriminal koji naše državne institucije suzbijaju, temelji se na dobrovoljnim odnosima između odraslih osoba. Ako je zbilja riječ o kriminalu, postavlja se logično pitanje samo od sebe - tko je žrtva? Nitko nije prisiljen ni na što, svi dobro znaju što rade i svi su to učinili svojevoljno. Nema prevarenih, nema pokradenih, nema ozlijeđenih...U čemu je problem?

Možemo pričati o tome je li moralno plaćati ili prodavati seksualne usluge, ali tako isto bi se moglo raspravljati i o alkoholu, cigaretama ili mnogim proizvodima koji nam mogu naškoditi. Čak štoviše, prostitucija je, uz zaštitu, puno manje opasna za čovjeka od spomenutih stvari koje totalno legalno svaka odrasla osoba lako može kupiti. Možemo raspravljati i o tome da u današnje vrijeme stvarno nema smisla plaćati za seksualne usluge, ali i to je individualno pitanje. Seks se danas plaća i na mnoge druge, potpuno legalizirane načine.

Ali, je li to stvar države? Ako ne želite da se država petlja u vašu intimu, u vaše privatne odnose, onda je zakon o suzbijanju prostitucije nešto što bi vas svakako trebalo ljutiti. Čak i ako vam prostitucija nije potrebna. Država se ne bi smjela miješati u naše privatne odnose. Ljudi iz ove priče će zbog kratkog užitka i nekoliko stotina kuna zarade vjerojatno završiti u zatvoru, a da nikome, baš nikome nisu naštetili. Žrtva ne postoji, a zločin je učinjen. To je apsolutna nelogičnost našeg pravosuđa koje se ovakvim stvarima, nažalost, bavi dok se mnogi stvarni zločini (ubojstva, velike pljačke itd.) provode često nekažnjeno.

Ovakav zakon zbilja nema smisla. Legalizirajte prostituciju, pustite ljude da rade što žele dok ne nanose štetu drugima. Svatko bi trebao imati pravo da kupi ono što netko drugi može ponuditi, to se zove sloboda izbora. Mnoge su civilizirane zemlje u svijetu legalizirale prostituciju i ništa pritom nisu izgubile. Trebala bi i Hrvatska.


Novo na Liberalu
VIŠE TEKSTOVA
Popularno na Liberalu
PRIKAŽI VIŠE
Mala škola liberalizma
VIŠE IZ ŠKOLE
Newsletter
Upiši e-mail adresu:
IMPRESSUM | OGLAŠAVANJE | UVJETI KORIŠTENJA

LIBERAL NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: